Dysputy Zbrojeniowe

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Postprzez cmlPL w 16 Lut 2008, 23:55

SF - science fiction xD czy Special Forces :D ?
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez liquidsound w 16 Lut 2008, 23:59

liquidsound
Kot

Dołączenie: 10 Lut 2008, 00:31
Ostatnio był: 24 Maj 2008, 01:59
Kozaki: 0

Postprzez RogueTrooper w 17 Lut 2008, 00:48

Doskonale wiem, że w OFP są lata 80te, sam pierwszy podałeś ją jako przykład gdzie US Army używa głównie M4 więc trochę się gubić zaczynasz. Nie napisałem, że złe uzbrojenie to bug, chodzi mi o samą grę (występują np. problemy z AI).

SaS TrooP napisał(a):Dobra, inaczej. Dajcie mi 100% DOWÓD, że USA nie używa M4 w sprawach INNYCH niż załogi, SF i zwiad, to przyznam rację.

Ja wcale nie twierdzę, że amerykańska piechota nie używa w ogóle M4. Chodzi mi o to, że:

Ja napisał(a):Prawda teraz na zdjęciach z Iraku widać M4A1 RIS w rękach żołdaków US Army - łatwiej używać go na patrolach. W Iraku czy w Afganistanie nie prowadzi się typowych działań wojskowych. Zwykle są to patrole czy ochrony.

Spoko nie szalejmy aż tak bardzo. Nie jest tak, że albo wszyscy mają M4 albo nikt. Teraz w Iraku jest popularne z ww powodów jednak nie jest podstawową bronią strzelecką armii USA.
Image
Awatar użytkownika
RogueTrooper
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 17:00
Ostatnio był: 18 Gru 2013, 22:44
Miejscowość: Czarnobylska Elektrownia
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 3

Postprzez Towarzysz Lenin w 17 Lut 2008, 00:49

Ad1. Armia USA na razie używa M16A2 i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Komandosi i załogi pojazdów używają M4A1. Dla porządku wspominam że wcześniej używany był XM-117. Jest to skrócony M16A1.
Ad2. MP43/44 był oficjalną nazwą przed wprowadzeniem terminu "Sturmgewehr", wymyślonego podobno przez samego Hitlera. Inspirował on Michaiła Timofiejewicza Kałasznikowa, lecz Kałasznikow najpierw chciał zrobić PM przewyższający pepeszę. Potem dopiero zabrał się za karabin szturmowy. Wiem to z jego autobiografii.
Ad3. Rosyjskich kamuflaży jest tyle ile gwiazdek na niebie. Większość używa MWD, zwykła armia biega we Florach, WSR-ach, Dubokach i KLMK/KZS. Do Polski najbardziej nadają się właśnie te kamuflaże, dodatkowo radzi sobie smog. Partizan nie wiem jak się sprawdza, ale mundury Waffen-SS zdawały egzamin. Istnieją też nato, les i tigr, używane głównie przez MWD w Czeczenii. Les stosują także specnazowcy z GRU. Niebieski kamuflaż tień, używany przez OMON, oddziały MWD i FSB, to miejski odpowiednik tigra. Używany tylko przez MWD kamuflaż "kamyszowyj risunok" jest podobno dobry w samej Rosji, moim zdaniem w Polsce też nie byłby zły na tle trawy lub kory. Z grubsza przedstawiłem rosyjskie kamuflaże, zainteresowanych odsyłam tutaj: http://www.kamouflage.net/camouflage/00156/en_index.php .
EDIT: Rosjanie nie biegają już chyba w WSR-ach, tu raczej Białorusini.

PS. Nie wiem czy fani AK i Emek powinni się kłócić, Kałasznikow i Stoner byli przyjaciółmi :)
EDIT:
Ad4. Fala jest taka sama zarówno w WW MWD jak i w zwykłej armii.
http://video.google.com/videoplay?docid ... &q=russian
(mam nadzieję że nie dostanę za to warna)
To MWD, tylko oni noszą mundury w kamo Gorod-1.
Ostatnio edytowany przez Towarzysz Lenin, 17 Lut 2008, 00:57, edytowano w sumie 1 raz

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2007, 18:15
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 23:41
Miejscowość: Pokój 771.

Postprzez SaS TrooP w 17 Lut 2008, 00:53

RogueTrooper napisał(a):Doskonale wiem, że w OFP są lata 80te, sam pierwszy podałeś ją jako przykład gdzie US Army używa głównie M4 więc trochę się gubić zaczynasz. Nie napisałem, że złe uzbrojenie to bug, chodzi mi o samą grę (występują np. problemy z AI).

SaS TrooP napisał(a):Dobra, inaczej. Dajcie mi 100% DOWÓD, że USA nie używa M4 w sprawach INNYCH niż załogi, SF i zwiad, to przyznam rację.

Ja wcale nie twierdzę, że amerykańska piechota nie używa w ogóle M4. Chodzi mi o to, że:

Ja napisał(a):Prawda teraz na zdjęciach z Iraku widać M4A1 RIS w rękach żołdaków US Army - łatwiej używać go na patrolach. W Iraku czy w Afganistanie nie prowadzi się typowych działań wojskowych. Zwykle są to patrole czy ochrony.

Spoko nie szalejmy aż tak bardzo. Nie jest tak, że albo wszyscy mają M4 albo nikt. Teraz w Iraku jest popularne z ww powodów jednak nie jest podstawową bronią strzelecką armii USA.

Dobra, niech ci będzie. Jestem dobry, ale ty jesteś lepszy troche.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Reaper w 17 Lut 2008, 02:12

Towarzysz Lenin napisał(a):Ad2. MP43/44 był oficjalną nazwą przed wprowadzeniem terminu "Sturmgewehr", wymyślonego podobno przez samego Hitlera. Inspirował on Michaiła Timofiejewicza Kałasznikowa, lecz Kałasznikow najpierw chciał zrobić PM przewyższający pepeszę. Potem dopiero zabrał się za karabin szturmowy. Wiem to z jego autobiografii.

Na początku StG 44 (a raczej jego troszkę wcześniejsza wersja) nazywała się MP (maschinepistole-pistolet maszynowy, co ciekawe, w polsce też na początku wprowadzenia AK do LWP określany pył mianem pistoletu maszynowego) 43/44 po to by ukryć przed Hitlerem nowy, bądź co bądź jeszcze dotąd nie używany rodzaj broni. Dopiero później propagandowo zmienili nazwę na StG (sturmgewehr-karabin szturmowy).

A z całym konstruowaniem AK, to zaczęło się od wymyśleniu naboju pośredniego wz.43 (7,62x39) stosowanego min. w SKS Simonowa czy SWT-38. Po wojnie ogłoszono konkurs na indywidualną broń Armii Czerwonej, w którym brało udział wielu konstruktorów w tym M. Kałasznikow.Konstrukcji było 15, między innymi pojawiły się nawet konstrukcje bezkolbowe (autorstwa Korbowa). Wygrał karabinek KBP-580 autorstwa Kałasznikowa, ale to było ledwie prototyp, który przeszedł metamorfozę by wejść do uzbrojenia w 1949. Przed skonstruowaniem wcześniej wymienionego Kałasznikow miał już na koncie jeden karabin samopowtarzalny. Polecam artykuł Bogusława Trzaskały "Pochodzenie karabinka AK".

A co do partizana, to wersja wiosenna do polskich warunków jest po prostu genialna. Oprócz odpowiednich barw, wielkości i kształcie plam ważny jest także jego krój (w zasadzie już od początku maskalaty radzieckie miały tę właściwość). One są po prostu workowate i wydają się "za duże" co doskonale rozbija sylwetkę, poprzez tworzenie się setek zagięć, a dzięki nim cieni doskonale rozmywa i deformuje.
Image
W S.T.A.L.K.E.R.-rze NIE ma AK-47 tylko AK-74S...
Awatar użytkownika
Reaper
Stalker

Dołączenie: 09 Cze 2007, 11:59
Ostatnio był: 27 Lis 2013, 23:51
Miejscowość: Wysypisko, Placówka Powinności

Postprzez Microtus w 17 Lut 2008, 12:51

Wracając do rosyjskiej myśli technicznej zobaczcie to:

http://pl.youtube.com/watch?v=6Hix6tbN5P4
http://pl.youtube.com/watch?v=4RITbQHLLhU&feature=related

Ka-50 Hokum tak bardziej po rosyjskiemu Cziornaja Aqua czyli czarny rekin (nazwany tak z powodu charakterystycznego dzioba). Jaki helikopter na świcie jest w stanie robić takie manewry. Zaznaczyć trzeba, że jest trochę cięższy od AH-64.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez donciu w 17 Lut 2008, 13:00

I posiada układ kamova czyli dwa wirniki nad sobą i brak wirnika na ogonie.Bez tego by tak nie świrował. Posiada też jako jedyny helikopter na świecie system katapultowania (!!!).
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Dołączenie: 22 Lip 2007, 13:21
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 13:10
Miejscowość: Świebodzice / ?????????
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Radion w 17 Lut 2008, 19:26

donciu napisał(a):I posiada układ kamova czyli dwa wirniki nad sobą i brak wirnika na ogonie.Bez tego by tak nie świrował. Posiada też jako jedyny helikopter na świecie system katapultowania (!!!).

Najpierw są odstrzeliwane łopaty silnika a potem katapultuje sie pilot.
Image
Image
Awatar użytkownika
Radion
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2007, 19:11
Ostatnio był: 25 Gru 2008, 16:16
Miejscowość: 127.0.0.1
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Big Ben

Postprzez Microtus w 17 Lut 2008, 23:07

Radion napisał(a):
donciu napisał(a):I posiada układ kamova czyli dwa wirniki nad sobą i brak wirnika na ogonie.Bez tego by tak nie świrował. Posiada też jako jedyny helikopter na świecie system katapultowania (!!!).

Najpierw są odstrzeliwane łopaty silnika a potem katapultuje sie pilot.

Nie no, co ty? Przecież to rosyjska armia, po co odstrzeliwują łopaty? :wink:

A na poważnie, to helikopter zabiera też spore ilości uzbrojenia (2,5 tony pod skrzydła mu włazi maksymalnie). Jest też dużo lepiej opancerzony niż jego odpowiedniki zachodnie (ponoć kokpit wytrzymuje trafienie działka 20mm).
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez SandFighter w 18 Lut 2008, 11:06

Pamiętam jak w jednym z odcinków Top Gear Jeremy sprawdzał czy AH-64 Apache jest w stanie namierzyć i zlikwidować "Małego szerszenia" jakim był Lotus Elise Exige (czyli wersja przerobiona, odtłuszczona i usprawniona zwykłego Elise). Nie udało im się, co nadzwyczaj świadczy o właściwościach bojowych współczesnych śmigłowców szturmowych. Nawet tak zwrotna bestia wyposażona w działko M230 (30mm), które potrafi zrobić sieczkę z czołgów i uniknąć ich ostrzału nie była w stanie namierzyć Lotusa Exige. A dodam, że pilotem był jeden z najlepszych ludzi SAS.
SandFighter

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Top Gear

Postprzez Freezen360 w 18 Lut 2008, 11:21

trochę off top ale pamiętam jak prezenterzy z top gear wybrali się na biwak i gdy już dojechali Hammond znalazł w przyczepie AK-74, Jeremy przyznał się że to jego xD
Freezen360
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 16:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:43
Frakcja: Powinność
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość