Problem w Prypeci z save'ami

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem w Prypeci z save'ami

Postprzez lopezzz w 31 Gru 2007, 19:48

Witam.
Jest to mój pierwszy post na tym forum ale przeglądam je stosunkowo regularnie od wakacji. Niestety, problem jaki mi się przytarfił tydzień temu doprowadził mnie do rozpaczy, a rozwiązania na niego nie znalazłem. Ale po kolei.

Mój sprzęt to P4 3,0 GHz HT, 2Gb DDR2, plik wymiany 3Gb, grafika GeForce 6600 128DDR - sprzęt nie jakiś topowy, ale gra po optymalnym ustawieniu chodzi mi satysfakcjonująco.

Grę przechodzę drugi raz, za pierwszym razem w wersji 1.000 przeszedłem całą, choć bez właściwego zakończenia. Jak zainstalowałem patcha 1.003 postanowiłem grę przejść od nowa więcej oglądając. Mam teraz patcha 1.005. Doszedłem do Prypeci - oczyściłem teren, wróciłem do Kutwy po egzoszkielet, by teraz przedrzeć się samodzielnie przez stadion (wcześniej mnie nad nim przeniosło). Wlazłem na stadion i zginąłem. Zdarza się. Mam quicksavy, ale okazało się, że w Prypeci nie działa. To znaczy jak zapisuję quicksave czy normalny save gra po próbie otworzenia zapisu wywala się. Praktycznie mogę tylko startować w Prypeci z autosave, który zawsze się tworzy zaraz po wejściu do nowej lokacji. Ale wystarczy, że tylko zapiszę grę i otworzę ponownie, gra wywala się do pulpitu z błędem:

„A crash has been detected by BugTrap.
This is XRay Engine crash reporting client. (…)”

W pliku xray_login.log pojawia się taki zapis:
FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: ....r. - shadow of chernobyl\gamedata\scripts\_g.script:20: bad argument #2 to 'format' (string expected, got no value)

Grę mam zainstalowaną na dysku D:, dysk E: to u mnie osobny dysk pod pagefile.sys. Dysk DVD ma u mnie literę Y:. Grę mam oryginalną – polską. Dotychczas wszystko działało bez większych problemów. Teraz klapa – wygląda na to, że Prypeć ze stadionem muszę przejść za jednym podejściem, bez żadnej wpadki, duże wyzwanie, i dodatkowo obawiam się, że pozbawia mnie przyjemności zapisania stanu gry kiedy wyczyszczę stadion – bo może się okazać, że ten save też będzie bezużyteczny.

Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Grzegorz
lopezzz
Kot

Dołączenie: 31 Gru 2007, 18:50
Ostatnio był: 12 Sty 2008, 11:30
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez SaS TrooP w 31 Gru 2007, 19:55

Masz jakieś mody?
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez CLEAR SKYline w 01 Sty 2008, 14:46

Mam podobny problem i to nie jest wina modów, bo takowych nie mam. Również nie mogę otworzyć żadnego zapisu z Prypeci, poza autosave'em pry wejściu, nawet nie mogę wyjść z tej lokacji, bo również wyrzuca do windy. Pierwszy raz byłem tam jeszcze na patchu 1.0003 i wszystko było w porządku, ale później założyłem na to v.1.0005 i się wtedy zaczęły schody.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez lopezzz w 01 Sty 2008, 15:02

Nie mam żadnych modów i ich nie instalowałem wcześniej.
Ja mogę wrócić do Czerwonego Lasu i tam quicksave oraz zwykły zapis gry działa normalnie. Natomiast moje problemy z zapisem gry, po ponownym wejściu do Prypeci, nie zniknęły. Jestem w kropce.
lopezzz
Kot

Postprzez lopezzz w 03 Sty 2008, 23:22

W desperacji odinstalowałem grę. Wyczyściełm rejestr, wszystkie foldery gdzie stalker zostawił ślad. Zainstalowałem grę na nowo. Bez modów, ale musiałem zaiinstalować patch 1.004, bo moje savy nie działają na 1.003. Ustawiłem oświetlenie statyczne, średnią jakość, rozdzielczość 1024x768, nawet dysk oczyściłem, bo pomimo, że gra zajmuje niecałe 6Gb, to przy isntalacji domaga się ponad 9Gb. I co? D..a! :(
Zapis gry w Prypeci dalej mi szwankuje. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?

Pozdrawiam.

Edytuj post, albo warn! Q.
lopezzz
Kot

Postprzez inzkulozik w 05 Sty 2008, 10:50

Wniosek z tego prosty: te save'y są już skopane... jeszcze masz wersję 1.0005 do obadania po reinstalacji
--
pozdrowienia
Awatar użytkownika
inzkulozik
Kot

Dołączenie: 13 Paź 2007, 00:54
Ostatnio był: 04 Maj 2010, 20:57
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Czyste Niebo

Postprzez nagyatsu w 23 Sty 2008, 20:12

Ja również tego nie rozkminiam... Rano zainstalowałem wersje 1.0005 pograłem, zapisałem, a teraz wczytuje i XRay Engine Crash.... heh Doszedłem do wniosku, iż jest to wina patcha 1.0005... Robię reinstal i zostaje przy 1.0003 ;)
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez rafael w 04 Lut 2008, 01:08

niestety , mam ten sam problem.
wersja 1.04 - polska. oryginał oczywiscie.
zachowanie gry identyczne jak powyzej.
savy w czerwonym lesie działaja, w prypeci - wywala do pulpitu.
ale - i tu uwaga. nie od poczatku tak było. byłem już w prypeci i savy działały. ale zachciało mi sie cofnac po zostawiona w barze broń i srodki antypromienne (i SEVA).
i od ponownej wizyty w prypaci - problem. wywala.

aprzet: a64 3,7+@3Ghz, 2gb ram, radek 2600xt 512 mb. najnowsze stery.

ps. ponieważ to mój pierwszy post chciałem wszystkich serdecznie powitać.

edit:
cofnąłem sie do pierwotnego save z prypeci. i wszystko gra. mogę zapisywać i wgrywać savy bez problemu. jedynym problemem jest to, ze całe osprzetowienie na elektrownie (SEVA, kryształy, leki antypromienne, czesc żółtych apteczek i mój ulubiony karabin) zostały w 100 Radach :(

spatchowanie do 1.05 nie pomogło (i nie spodziewałem sie by pomogło). nic to, spróbuje jeszcze raz cofnąc się do baru, a jak problem bedzie nadal, to bede grał w jakims gorszym kombinezonie.

edit kolejny:
tak jak napisałem cofnąłem się do wczesniejszego save z prypeci. i od tego miejsca PONOWNIE polazłem do baru. po czym wróciłem do prypeci. I savy chodza prawidłowo. problem rozwiazany.
trzy rzeczy zrobiłem inaczej niz za pierwszym razem. (z tych które pamietam)
1. w barze tym razem nie gadałem z barmanei i nie sprzedawałem mu zbednego wyposażenia. po prostu wziąłem co mi potrzebne ze skrzyni (SEVA, krystały) i polazłem dalej
2. poprzednio u barmana sprzedałem GAussa. tym razem nie.
3. poprzednio WCHODZAC do Prypeci, byłem napromieniowany. tym razem postarałem sie, by wejść do Prypeci "na czysto". bez napromieniowania, bez zmeczenia.

nie umiem ocenić co pomogło. ale jak widac problem znikł. radze wiec przedmówcom cofnać się po poprzedzajacych zapisów stanu gry. i samemu popróbowac zmian. oby się udało.
Awatar użytkownika
rafael
Kot

Dołączenie: 04 Lut 2008, 01:02
Ostatnio był: 04 Lut 2012, 20:30
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 1

Postprzez Chemosh w 03 Maj 2008, 18:44

Wybaczcie, że odkopałem ten temat, ale musiałbym napisać praktycznie to samo co jest zawarte w pierwszym poście, a marnować czasu na pisanie tego samego nie będę, zmarnowałem go już wystarczająco dużo przez ten błąd! Chlip. ;C Moja wersja gry to 1.0005, oryginał, żadnych modów. Próbowałem rozwiązać problem sposobem Rafaela (czyli dokopałem się do jakiegoś prehistorycznego sejwa, gdzie pierwszy raz byłem w Prypeci), ale i to nie pomogło. Okazało się, że wystarczy wyjść poza teren Czerwonego Lasu, a po powrocie do Prypeci problem nadal się pojawia. Widzę, że w wersji 1.0004 problem też się pojawia, a co z 1.0003? Może jest jeszcze jakiś inny sposób?
Awatar użytkownika
Chemosh
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2008, 18:18
Ostatnio był: 25 Kwi 2009, 22:52
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez barin w 03 Maj 2008, 19:37

Chemosh napisał(a):Wybaczcie, że odkopałem ten temat, ale musiałbym napisać praktycznie to samo co jest zawarte w pierwszym poście, a marnować czasu na pisanie tego samego nie będę, zmarnowałem go już wystarczająco dużo przez ten błąd! Chlip. ;C Moja wersja gry to 1.0005, oryginał, żadnych modów. Próbowałem rozwiązać problem sposobem Rafaela (czyli dokopałem się do jakiegoś prehistorycznego sejwa, gdzie pierwszy raz byłem w Prypeci), ale i to nie pomogło. Okazało się, że wystarczy wyjść poza teren Czerwonego Lasu, a po powrocie do Prypeci problem nadal się pojawia. Widzę, że w wersji 1.0004 problem też się pojawia, a co z 1.0003? Może jest jeszcze jakiś inny sposób?

Ten błąd pojawia sie chyba we wszystkich wersjach gry. Niestety w przypadku pojawienia się tego błędu najczęściej save jest uszkodzony więc jego ładowanie kończy się ... na pulpicie. Najlepszym sposobem na jego usunięcie jest zainstalowanie modyfikacji zwanej The Zone Reclamation Project

http://www.metacognix.com/stlkrsoc/

wymaga utworzenia nowej gry!
barin
Stalker

Dołączenie: 31 Sty 2008, 07:03
Ostatnio był: 07 Gru 2010, 22:15
Kozaki: 7

Postprzez Darth ReX w 03 Maj 2008, 20:13

No u mnie save'y w prypeci działały, ale nie wchodziłem na mape 2 razy, może to dlatego... Wersja 1.004
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Chemosh w 03 Maj 2008, 22:28

barin napisał(a):wymaga utworzenia nowej gry!

U mnie działa bez tworzenia nowej gry. Zresztą dziwne to coś napisane tam jest, autor miał chyba na myśli "polecane jest...", ale mniejsza z tym. Dzięki wielkie, o takie coś mi chodziło. ;)

Swoją drogą to takie bugfix'y powinny być w dziale razem z patch'ami. O!
Awatar użytkownika
Chemosh
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2008, 18:18
Ostatnio był: 25 Kwi 2009, 22:52
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość