Wolniej dzialająca apteczka i stymulanty

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Wolniej dzialająca apteczka i stymulanty

Postprzez Nathaniel77 w 02 Sie 2008, 13:32

Jedna rzecz, o której zapominają wszyscy twórcy gry, po "zjedzeniu" apteczki pasek życia się odnawia i to natychmiast, co jest według mnie absurdalne. W czasie walki stosuje się stymulanty, narkotyki bojowe, dzięki którym możesz walczyć mimo ran, ale po jakimś czasie stymulant przestaje działać pasek życia powinien wrócić do pierwotnego stanu i tu trzeba się leczyć prawdziwymi lekami. Właśnie coś takiego chciałem zrobić, rozumiem, że w przypadku stymulantów musi to być nowy item, a na początek chciałem stworzyć wolno działającą apteczkę. Czy zrobienie czegoś takiego jest w ogóle możliwe, tzn. tej apteczki i narkotyku, który przez jakiś czas dodaje nam ileś życia, a potem po paru minutach zabiera, dajmy na to połowę dodanego wcześniej życia (to dałoby też ciekawy efekt konieczności nie nadużywania środków bojowych, bo ich przedawkowanie może spowodować śmierć :D)?

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Dołączenie: 02 Sie 2008, 13:10
Ostatnio był: 16 Maj 2017, 01:03
Kozaki: -10

Reklamy Google

Postprzez Kalma w 02 Sie 2008, 14:45

W stalkerze prawie wszystko jest możliwe. Wystarczy (moim zdaniem) że wyedytujesz odpowiednio linijkę odpowiadającą za przywracanie zdrowia i ustawisz ją tak jak Np: efekt radiacji w meduzie czyli zdrowie będzie ci się odnawiać tak jak napromieniowuje cię meduza.
Powoli znaczy się. Ale z takimi pytaniami do bardziej doświadczonych.
Uderzaj szybko i niespodziewanie. Atakuj bez ostrzeżenia. I zawsze pamiętaj, że wojnę łatwo jest wygrać, kiedy przeciwnik nie wie że walczy.
Awatar użytkownika
Kalma
Stalker

Dołączenie: 05 Maj 2008, 13:05
Ostatnio był: 18 Paź 2009, 13:42
Miejscowość: Caliban
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 0

Postprzez CLEAR SKYline w 02 Sie 2008, 16:27

Pomysł ciekawy. Po użyciu apteczki widać, jak pasek szybko rośnie, a nie skacze, więc może w pliku apteczki można to zmienić. W kilku grach jest taki efekt i daje sporo realizmu. Nie można wbić między wrogów ciskając klawisz apteczki i przeżyć. Narkotyk bojowy? Też dobry pomysł. Możnaby też dodać adrenalinę lub coś podobnego poprawiającego refleks lub spowalniającego nieco czas i mamy "Max Payne Mod" :wink:
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez Kalma w 02 Sie 2008, 17:58

Wejdź w folder misc i plik items.LTX i znajdź tam swoją apteczkę i linijkę:
eat_health = 0.3
I zmień ją na:
eat_health = 0.0005
To powinno załatwić sprawę. Pasek energii po użyciu apteczki będzie się odnawiał powoli.

P.S I może frytki do tego CS??
Uderzaj szybko i niespodziewanie. Atakuj bez ostrzeżenia. I zawsze pamiętaj, że wojnę łatwo jest wygrać, kiedy przeciwnik nie wie że walczy.
Awatar użytkownika
Kalma
Stalker

Postprzez Nathaniel77 w 02 Sie 2008, 19:05

Dzięki wielkie za pomoc, a z tym stymulantem da się coś zrobić?

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Postprzez Lionix w 02 Sie 2008, 19:10

mozna przerobic np. lek przeciwpromienne na te twoje stymulanty, a np. konserwe na leki...ale to troche glupie ;P

chyba ze komus sie cche robic textury :P
Image
Awatar użytkownika
Lionix
Stalker

Dołączenie: 29 Lip 2008, 01:21
Ostatnio był: 17 Paź 2015, 16:09
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 8

Postprzez CLEAR SKYline w 02 Sie 2008, 19:50

Można zrobić inne kolory po prostu.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez Kalma w 02 Sie 2008, 20:18

Z symulantami sprawa jest cięższa. Trzeba by do tego dorobic nowy pasek zdrowia i stworzyć nowy model wraz z teksturą a do tego odpowiednio wyedytować config. Chodzi o to że za każdym razem gdy używasz symulantu czy jak to tam było podnosi ci się zdrowie o 10%, 20% ale za każdym razem dostajesz jakiś nieporządany skutek uboczny. Np: rozmywa ci się obraz czy zaczynasz krwawić ( krwotok wewnętrzny). Takie rzeczy do do missla albo do panów z GSC.
Awatar użytkownika
Kalma
Stalker

Postprzez Nathaniel77 w 02 Sie 2008, 22:07

Hmmm. Najbardziej chodzi o to, by było to coś co mają wszyscy, Stalkerzy, bandyci, sprzedawcy, by dużo było tego w schowkach. No bo nie jestem w stanie ingerować w ekwpunek każdego NPC-a w grze, chyba że jest jakiś prosty skrypt random, który dodałby nową rzecz w grze i to w dużych ilościach. Czyli dobrze byłoby podmienić jakąś często posiadaną, a w sumie niepotrzebną rzecz. Stawiałbym na napój Stalker, albo bandaże, gdy tamowała by krew już apteczka, bo tego jest dużo. Tylko, że to trochę niechlujne rozwiązanie. Lepiej byłoby dodać nową rzecz.

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Postprzez bufi w 04 Sie 2008, 07:00

Kalma napisał(a):Wejdź w folder misc i plik items.LTX i znajdź tam swoją apteczkę i linijkę:
eat_health = 0.3
I zmień ją na:
eat_health = 0.0005
To powinno załatwić sprawę. Pasek energii po użyciu apteczki będzie się odnawiał powoli.

On nie będzie się odnawiał powoli, tylko będzie słabiej leczyć.
Ergo, trzeba będzie użyć więcej apteczek żeby odnowić
całą energię.

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
bufi
Stalker

Dołączenie: 21 Kwi 2008, 17:11
Ostatnio był: 13 Mar 2016, 01:40

Postprzez trojanuch w 04 Sie 2008, 10:26

Nadmienie, że z powyższego watku wychwyciłem tylko, że chodzi o powolne (nienatychmastowe) leczenie przez apteczki. Jesli tak to LYNK.

Pozdro!

PS. powyższy tweak jest częścią moda Rebalanced
PS 2. poprawny plik jest zadaje sie dopiero w trzecim poscie
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez Nathaniel77 w 04 Sie 2008, 14:00

Dzięki za pomoc, myślę że wykombinuję coś dzięki temu.
Edit:
Ok. Wymyśliłem coś takiego :
; eatable item
eat_health = 0.7
eat_satiety = 0
eat_power = 2.0
eat_radiation = 0.14
wounds_heal_perc = 1.0
eat_portions_num = 1
eat_max_power = 0.2

Nazwałem to Siodrovich coctail. Leczy szybko rany i tamuje krwawienie, ale daje pewną dawkę napromieniowana (zieloną, bez obaw). Po kilku takich dawkach umieramy od napromieniowania, więc nie proponuję nadużywać :).
Póki co rolę coctailu oddałem bandażowi, według mnie niepotrzebnemu, niebawem dołożę grafikę i dźwięk Ale nadal nie wiem jak stworzyć wolniej leczącą apteczkę.Może ktoś wie za co odpowiadają te współczynniki:
eat_portions_num = 1
eat_max_power = 0.1

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości