Siatki celowników

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Re: Siatki celowników

Postprzez djcycu w 23 Mar 2010, 20:20

Rokita... daj żesz spokój... Sam je zrobię w DDS i będzie po sprawie. Podziękuj ładnie że zrobiła i że ktoś je wstawi do gry...

Póki co komentuję: Jak poprzednio ZAJE*ISTE! :D
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Reklamy Google

Postprzez Rokita w 23 Mar 2010, 20:41

Podziękować owszem jest za co, więc dziękuje. Zrobienie tego w formacie DDS to dla mnie też nie problem, ale jako człowiek dociekliwy (może nawet upierdliwy :E) chciałbym jednak dowiedzieć się dlaczego :?:
Pozdrówko
-----------------
Diabeł Rokita

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
Awatar użytkownika
Rokita
Kot

Dołączenie: 27 Lut 2010, 22:57
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 10:58
Miejscowość: Łódź
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 0

Postprzez djcycu w 23 Mar 2010, 20:54

Bo może nie ma pewności co do centryczności... Woli też wypuścić je jako surowe bo można przecież zmienić sobie kolor siatki np na zielony albo czerwony. Dodatkowo jak też wiesz celowniki w grze są spłaszczone... Ogólnie zostawia nam to w naszych rękach. Niech każdy robi sobie wg uznania itd. Gdyby wydała DDS i komuś by coś nie leżało to od razu poszły by teksty typu: "złe, nie podoba mi się otoczka albo kolor..." Kto jest ambitny to na własną ręke je wykorzysta i zrobi DDS wg własnych potrzeb. Niech robi dalej bo wyglądają one wyśmienicie :)

PS: Proponuję wykonanie siatki:

- Mildot
- ACOG
- FN2000

Ale to tylko moja sugestia :)

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Elementary w 24 Mar 2010, 03:15

Dziękuję DJ za miłe słówko :) Celowniki które wymieniłeś zrobię, mam je w planach. Tak więc jak już je wymieniłeś, "przestawię" je na początek kolejki. Niebawem będą :)
A celowniki robię w wektorach dlatego, bo, ponieważ, że:
- Lubię, sprawia mi to przyjemność.
- Inni moderzy mogą je wykorzystać wedle uznania (jak DJ zauważył).
- Można je wykorzystać w innych grach.
- Celowniki zrobione w ten sposób, nie sprawiają problemu "bo za małe", czyli w rastrowej można je wykorzystać w dowolnej wielkości.

Na koniec - czy zrobienie ich od razu w formacie dds. zajęłoby mi mniej czasu? Nie sądzę. Tu stworzę trochę kresek, które ustawię w odpowiedniej pozycji i je odpowiednie powyginam. A do formatu dds. muszę jeszcze dobrać cały "osprzęt" typu okular przez który wirtualny strzelec patrzy, znaczy "ramkę", czyli to co jest dookoła "krzyżyka" w środku celownika. Inaczej, punktu celowania. Odpowiednio spreparowaną alphę, aby wyglądało wiarygodnie oraz parę innych rzeczy.

Aaa, jeszcze jedno - Rokita. Zamiast przyczepiać się, mógłbyś w końcu oświecić mnie jak szybciej zrobiłeś celownik od początku nie korzystając z moich (lub znalezionych w sieci) prac? Póki co na PW odpowiedziałeś po chamsku, zachowując się jak dzieciak, nie wnosząc nic do tematu. Czyżbyś nie potrafił odpowiedzieć trzymając poziom?

EDIT:
--------
Dziękuję za podziękowanie, mości Rokito :)
i Kasia

Za ten post Elementary otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive AlterEgo.
Awatar użytkownika
Elementary
Stalker

Dołączenie: 01 Cze 2009, 01:26
Ostatnio była: 24 Cze 2012, 22:04
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 9

Postprzez utak3r w 24 Mar 2010, 09:52

Rokita napisał(a):powinno zając mniej czasu niż zrobienie tych siatek w grafice wektorowej.

Tak się składa, że bardzo dobrze, że zrobiła je właśnie jako wektory - w ten sposób każdy może sobie wyprodukować teksturę w takiej rozdzielczości, w jakiej uważa.
Zauważ, że reskalowanie (w górę, ale i, wbrew temu, co niektórzy sądzą - w dół!) wprowadza blędy, które przy grafice tego typu - cienkie kreski, na dodatek nie tylko poziome i pionowe, szczególnie mocno widać. Dlatego - dzięki Elementary, że wybrałaś taki właśnie format :)
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 23:16
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Rokita w 24 Mar 2010, 17:06

Hmm... Dziwne tutaj panują "zwyczaje". Jakakolwiek uwaga rozpętuje burzę z piorunami i jakieś osobiste "wycieczki", a zwykłe pytanie traktuje się jak "przyczepianie się" lub nieprzymierzając "atak na cześć niewieścią". To chyba żadna zbrodnia mieć swoje własne zdanie na jakiś temat.

Jeśli chodzi zaś o to jak zrobiłem nowy celownik to użyłem jako wzoru istniejący celownik, który po wyczyszczeniu posłużył jako tło nowego, a potem po dodaniu kilku kresek i kołek otrzymałem całkiem inny nowy celownik :idea:

Ps. Moją wypowiedz na PW potraktuj raczej jako kilka pożytecznych rad od starszego kolegi, a biorąc pod uwagę sposób i ton twojej odpowiedzi na PW, to raczej nie masz bladego pojęcia co znaczy chamstwo. Zaprezentowałaś właśnie przykład filozofii życiowej Kali'ego. ( dla tych co nie wiedzą Kali to towarzysz podróży Stasia i Nel z książki lub filmu "W pustyni i w puszczy")
Ostatnio edytowany przez Rokita, 24 Mar 2010, 19:19, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrówko
-----------------
Diabeł Rokita

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
Awatar użytkownika
Rokita
Kot

Postprzez PrzemoC w 24 Mar 2010, 17:57

Przepraszam, kolego rokito, ale skoro nie tylko Elementary, ale także każda inna osoba
biorąca udział w dyskusji zauważa, tudzież bierze Twoje wypowiedzi za czepianie się
i atak na czyjąś niewinność, to raczej Ty odstajesz trochę swoim stylem wypowiedzi
od reszty użytkowników. Poza tym, ton, jakim się posługujesz w komunikacji z nami
wskazuje raczej na manię wielkości. Skoro Elementary odebrała Twoją wiadomosć jako
akt chamstwa, powinieneś sprawę wyjaśnić a nie wypierać się, że udzielałeś rad.
Skoro chcesz ich udzielać, to pokaż, że potrafisz stworzyć coś od podstaw, bo puki
co wybitnymi zdolnościami się nie wykazałeś. Lub, pokaż kilka siatek, których
jeszcze tu nie było. Z pewnością Twój trud zostanie szybko doceniony.
I dodam jeszcze, że jestem raczej prostym człowiekiem, i filozofia życiowa Kalego
mi całkowicie odpowiada. Tak na wypadek, gdybyś chciał mnie porównać do, dajmy
na to, Wooki'ego z filmowej sagi "Gwiezdnych Wojen".
A że PrzemoC robić siatka "4" i jemu zupełnie nie wychodzić, to już całkiem inna bajka być.
P.S Potraktuj moją wypowiedź raczej jako kilka pożytecznych rad od młodszego kolegi.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Rokita w 24 Mar 2010, 18:39

PrzemoC "nadajemy" na tak różnych falach, iż wszelka polemika z Tobą jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu :(
Pozdrówko
-----------------
Diabeł Rokita

Awatar użytkownika
Rokita
Kot

Postprzez djcycu w 24 Mar 2010, 21:17

Do mnie kolega Rokita póki co już nie startuje więc pochwalam :D Ale prosiłbym cię o jedno... Zauważ że Elementary to dziewczyna... Zrobiła coś czym inne by się nawet nie zainteresowały i powinieneś to docenić. Przez to nie obrażać ani Jej ani jej prac. Poznałem już dużo wcześniej dziewczyny tworzące skiny i modele ciężarówek a to budziło szacunek do nich u każdego płci przeciwnej. Zatem twierdzę otwarcie że Elementary jest wielka i będę za nią obstawał.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Elementary w 03 Kwi 2010, 12:43

Pojawił się nowy celownik - MilDot. przepraszam za małe opóźnienie, ale tak już wyszło. Informacja w pierwszym poście.

EDIT:

Wrzuciłam również siatkę ACOG-a. Informacja w pierwszym poście.
i Kasia
Awatar użytkownika
Elementary
Stalker

Postprzez utak3r w 03 Kwi 2010, 21:52

Coś się stało z linkiem G36... "file not found".
Reszta - robota pierwsza klasa, dzięki :) Co do zaś formy prezentacji - bardzo dobrze właśnie, że jest tak, a nie inaczej. Jeden chce taki celownik, drugi inny. Dlatego bardzo dobrze, że dałaś samą siatkę.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 23:16
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Elementary w 03 Kwi 2010, 22:39

Dziękuję Utak3rze :) A link już poprawiłam i działa.
W produkcji są kolejne celowniki w tym te które podsunął mi DJ, pojawią się niebawem. Możecie zaproponować jakiś wzór a się nim zajmę.
i Kasia
Awatar użytkownika
Elementary
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości