Siatki celowników

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Siatki celowników

Postprzez Elementary w 18 Mar 2010, 15:32

W tym temacie znajdują się siatki do celowników które zrobiłam. Możecie z nich korzystać do woli i edytować wedle uznania, jednak proszę, aby umieścić mój nick w odpowiednim miejscu jako autorki samej siatki.
Pliki znajdziecie w formatach - psd. ai. eps. i png.
Poniżej lista z linkami do pobrania paczek.

Celownik PSO-1

Celownik SUSAT

Celownik G36

Celownik MilDot

Celownik ACOG

Celownik EOTech
Ostatnio edytowany przez Elementary 20 Lis 2010, 10:08, edytowano w sumie 9 razy
i Kasia
Awatar użytkownika
Elementary
Stalker

Dołączenie: 01 Cze 2009, 01:26
Ostatnio była: 24 Cze 2012, 22:04
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 9

Reklamy Google

Re: Siatka celownika PSO-1

Postprzez Rokita w 18 Mar 2010, 16:07

Witaj
Obawiam się, że twoja praca może się przydać tyko 'moderom' potrafiącym obsługiwać zaawansowane edytory graficzne. Zastosowanie tego co zrobiłaś w grze wymaga jeszcze dużo pracy, aby przerobić to na plik celownika wpn_crosshair.dds.
Mnie osobiście mniej czasu zajęło zrobienie celownika od nowa niż przerabianie tego co zrobiłaś Ty.
Ostatnio edytowany przez Rokita, 18 Mar 2010, 16:32, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrówko
-----------------
Diabeł Rokita

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
Awatar użytkownika
Rokita
Kot

Dołączenie: 27 Lut 2010, 22:57
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 10:58
Miejscowość: Łódź
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 0

Postprzez Alchemik w 18 Mar 2010, 16:12

Rokita powiedział: Zastosowanie tego co zrobiłeś

Przeczytaj dane osobowe... :facepalm:
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Ulubiona broń: --
Kozaki: 207

Postprzez Elementary w 18 Mar 2010, 16:36

A powiedz mi, jakiego moda związanego z teksturami i wyglądem otoczenia można zrobić bez "zaawansowanego edytora graficznego"? Ciekawa jestem jak zrobiłeś celownik od nowa w krótszym czasie.
i Kasia
Awatar użytkownika
Elementary
Stalker

Postprzez djcycu w 18 Mar 2010, 19:52

Można zrobić to paintem no a potem używając DXT BMP zapisać razem z alphą w formacie DDS-5 :) Oczywiście trzeba sobie wyznaczyć jakoś środek a to trudne nie jest... Wystarczy sobie ustawić w wielkości płótna o połowę mniejsze i namalować kropkę w prawym dolnym rogu. Teraz przywrócić te same rozmiary płótna i gotowe :) Czas na zabawę. Tak się przedstawia tworzenie tekstur najprostrzym sposobem (ja tak robie). A żeby offtopa nie robić to skomentuję Twoją pracę dziewczyno... ZAJE*ISTA! :) Taki sam obraz widzę w prawdziwej lunecie więc wszystko jest ok. Powodzenia w dalszych pracach jeśli takowe są planowane :)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Rokita w 18 Mar 2010, 20:15

Elementary napisał(a):A powiedz mi, jakiego moda związanego z teksturami i wyglądem otoczenia można zrobić bez "zaawansowanego edytora graficznego"? Ciekawa jestem jak zrobiłeś celownik od nowa w krótszym czasie.

Użyłem do tego Paint.Net
Pozdrówko
-----------------
Diabeł Rokita

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
Awatar użytkownika
Rokita
Kot

Postprzez Elementary w 19 Mar 2010, 18:22

Dzięki DJ-u, cieszę się, że się podoba :) Rokita - przeczytaj jeszcze raz moje pytanie. Zacytuję, abyś się nie musiał trudzić i szukać. O, proszę:

Ciekawa jestem jak zrobiłeś celownik od nowa w krótszym czasie.

Jak widać na pierwszy rzut oka, w pytaniu jasno stoi "jak" a nie "czym", ponieważ to obchodzi mnie najmniej.
i Kasia
Awatar użytkownika
Elementary
Stalker

Postprzez Rokita w 19 Mar 2010, 22:03

Elementary napisał(a):Jak widać na pierwszy rzut oka, w pytaniu jasno stoi "jak" a nie "czym", ponieważ to obchodzi mnie najmniej.

Nie oczekujesz chyba, że będę po kolei (krok po kroku) opisywał, których narzędzi użyłem w tym programie aby stworzyć nowy celownik :E
Jeśli zaś chcesz poznać bliżej ten 'programik' to tutaj znajdziesz "tutoriale", z których dowiesz się dość dokładnie jak można zrobić nowy celownik

Ps. Efekty mojej pracy zobaczysz jak wypuszczę "moją" kompilację modów nad która aktualnie pracuje. A dla Ciebie osobiście umieszczę tam specjalną 'dedykację' :P
Pozdrówko
-----------------
Diabeł Rokita

Awatar użytkownika
Rokita
Kot

Postprzez Elementary w 20 Mar 2010, 23:14

Wiesz, tutorialami bawić się nie muszę. Przypuszczam, że mam z tym do czynienia troszkę dłużej niż Ty.
A czy oczekuję opisu krok po kroku? Nie. Oczekuję, że oświecisz mnie jak to wyglądało mniej-więcej. Chociaż raczę przypuszczać, że było to coś w ten deseń:

1. Znajdź w internecie plik w formacie png.
2. Zapisz jako dds.
3 <okrzyk "hura, ZROBIŁEM celownik!">

PS. Czy to była jakaś aluzja?
i Kasia
Awatar użytkownika
Elementary
Stalker

Postprzez lukass w 21 Mar 2010, 00:02

no cóż... znaleźć ORYGINALNY PSO1 w jakimkolwiek formacie w necie z przezroczystością wcale nie graniczy z cudem, wręcz przeciwnie.... to jest dziecinnie proste. Nie mniej - uznanie dla ciebie Elementary, za zrobienie celownika!
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez PrzemoC w 21 Mar 2010, 00:27

No cóż, ściągnąłem i muszę przyznać, że wykonanie siatki celowniczej jest perfekcyjne.
Gdyby jakość jej wykonania zestawić z siatką M-24 z Battlefield'a 2, gdzie widac było nierówne
kreski i piksele na Mil-Docie... Gratuluję Elementary. Świetna robota, że też Ci starczyło cierpliwości.
Jakiego programu użyłaś?
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Darth ReX w 21 Mar 2010, 01:15

http://www.speedyshare.com/files/215364 ... sshair.dds
Zrobiony na szybko na podstawie siatki Elementary, która niewątpliwie wymiata. Uwaga, tekstura nie była testowana, mogą zdarzyć się błędy w celowaniu, choć starałem się ich uniknąć.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 28 Wrz 2025, 11:12
Kozaki: 224

Następna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości