echelon napisał(a):Pierwsza część bardzo mi się podobała, ale nad zakupem drugiej jeszcze się waham. Zwiastun filmu powinien zachęcać do obejrzenia pełnego metrażu, ale tym razem niewiele zobaczyłem nowego i zastanawiam się czy autor nie wyczerpał pomysłu w pierwszej części i w swoich relacjach na stronie.
W drugiej części filmu wszystkie miejsca są nowe. W zasadzie nic się nie powtarza, a jeśli nawet wracam do starych, tak jak Czarnobyl-2 to aby zobaczyć/zrobić zupełnie coś innego np. zobaczyć tajny wojskowy kompleks (którego w Alone 1 nie zdążyłem zbadać) albo do Jupitera aby odszukać i zbadać radioaktywne próbki . W Alone 2 będą bardzo ciekawe cerkwie, obóz dziecięcy, noc w Prypeci, blok 4 elektrowni, Czerwony Las, składowiska odpadów w Buriakivce, Rosoce, będzie północna, mało zniszczona i rzadko odwiedzana część Prypeci, będzie wywiad z ostatnimi mieszkańcami I strefy, będzie można zobaczyć strefę z helikoptera, z drona, a dla fanów ekstremalnych rzeczy będą wspinaczki na chłodnię (filmowaną również z drona) oraz najwyższy w strefie dźwig i jeszcze coś ale nie będę psuł niespodzianki

Ja mogę być nie obiektywny bo dużo włożyłem w film pracy i serca ale kilka osób oglądało już film na prapremierze w Prypeci oraz pracowało nad filmem (grafik, kompozytor, tłumacze) i wszyscy zgodnie twierdzą że Alone 2 jest lepszy od Alone 1 - dlatego że jest więcej miejsc (prawie 30), są bardziej urozmaicone, więcej jest miejsc niedostępnych dla innych, rzadziej odwiedzanych i bardziej ekstremalnych. Dlatego też są 2 płyty.
Pudzianos napisał(a):Mam pytanie. Zastanawiam się nad kupnem wydania obu tytułów w wersji HD na DVD, stąd wątpliwości:
1. Czym różnią się wersja polska od wersji wielojęzykowej? Przy opisie wielojęzykowej widnieje nawias "(film i dodatki)". Czy wobec tego w wersji wcześniejszej nie ma dodatków?
2. Czy dodatki ograniczają się tylko do zdjęć i mapy? Czy także są to dodatkowe rozdziały, których brak w wersji tańszej? 60zł piechotą nie chodzi, a szkoda przepłacać

3. Nie do końca zrozumiały jest dla mnie opis wersji HD na DVD, zwłaszcza to zdanie "Wersji HD na DVD nie da się odtworzyć na odtwarzaczu stacjonarnym DVD". Co to oznacza? Czy tylko to, iż nie odtworzę tego poza komputerem?
Liczę na rychłą odpowiedź ;>
chodzi o to, że wersja wielojęzykowa ma przetłumaczone wszystko tj. film i dodatki

Zarówno wersja polska jak i wielojęzykowa ma te same dodatki.
Szczegółowe porównanie wszystkich wersji jest tutaj:
http://www.podniesinski.pl/portal/wp-content/uploads/WERSJA-FILMU-1.jpgAP