Ukraina chce organizować wycieczki do Czarnobyla

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Re: Ukraina chce organizować wycieczki do Czarnobyla

Postprzez tng w 09 Lis 2011, 22:00

Jeśli się zachowa odrobinę zdrowego rozsądku to takie wycieczki są naprawdę bezpieczne, większe niebezpieczeństwo zagraża zwiedzającym chodzenie po zapadających się podłogach w budynkach ( niektóre są w tak fatalnym stanie że grożą natychmiastowym zawaleniem. A co do promieniowania to na ostatniej wyprawie nasza grupa ''mierzyła'' mech przy wesołym i naprawdę bez rewelacji, dopiero przy chwytaku daje na maksa a dozymetry się zawieszają, a na Burakówce gdzie podpisywaliśmy oświadczenie o podwyższonym stopniu promieniowania ( jest tam wszystko od autobusów, wozów straży po pozostałości śmigłowców i roboty spychające pręty z dachu reaktora podczas likwidacji ) byliśmy nie więcej niż 10 minut a ludzie pracują tam codziennie od 15 lat ( myślę że nie byli by na tyle głupi gdyby coś im groziło ).
A z wycieczek jest kasa i podejrzewam, że całkiem spora. Sądzę że Ukraina nie przepuści takiej okazji jak Euro by zarobic na turystach. Szkoda tylko, że niektórzy ludzie nie potrafią zachowac powagi tego miejsca i zostawiają po sobie kupę śmieci i graffiti, nie wspomniec już o złomiarzach i szabrownikach. :-/
Awatar użytkownika
tng
Kot

Dołączenie: 07 Lis 2011, 03:05
Ostatnio był: 19 Sty 2013, 21:57
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Krige w 09 Lis 2011, 22:12

tng napisał(a):Szkoda tylko, że niektórzy ludzie nie potrafią zachowac powagi tego miejsca i zostawiają po sobie kupę śmieci i graffiti, nie wspomniec już o złomiarzach i szabrownikach. :-/

W 2009, 2010 i 2011 z powodów osobistych nie udało mi się pojechać, na wiosnę wreszcie miałbym realna okazję zrealizowac marzenie. Jednak przez to durne ełro zastanawiam się, czy jeszcze jest sens odwiedzić Zonę. Co do szabrowników, to wszystko co miało zostać rozkradzione, już dawno zostało rozkradzione.
Krige
Kot

Dołączenie: 16 Lut 2011, 11:48
Ostatnio był: 24 Lut 2016, 00:33
Kozaki: 3

Postprzez tng w 10 Lis 2011, 00:54

Ja też czaiłem się na wyjazd ze dwa lata, ale w końcu się udało. Mam nadzieję, że strefa zero nie będzie czekac do rozpoczęcia euro tylko zorganizuje jakiś wyjazd na początku roku. Dla mnie może to byc nawet w zimie. Jest jeszcze sporo ciekawych miejsc, które warto odwiedzic i nie uległy całkowitej degradacji, chociaż z tego co zauważyłem dach księgarni zawalił się w niedawno itp, a do tego zaostrzenia przepisów ( za rok prawdopodobnie będzie można się poruszac tylko w zorganizowanej grupie i to pod okiem przewodnika - teraz chodziliśmy parami i natknęliśmy się raz na naszego ''opiekuna'' i wcale nie zwrócił uwagi. Wraz z upływem czasu będzie coraz trudniej, gorzej, drożej i mniej do zobaczenia.
A co do złomiarzy to fakt co mogli to już rozkradli, chociaż podczas ostatniej wyprawy jedna z grup natknęła się w jupiterze na ich bandę, która ich stamtąd przepędziła, a więc ich działalnośc jeszcze się nie skończyła.
Awatar użytkownika
tng
Kot

Dołączenie: 07 Lis 2011, 03:05
Ostatnio był: 19 Sty 2013, 21:57
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 1

Poprzednia

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość