Witam wszystkich,
na tym forum po raz pierwszy
Mam dwa pytania, na które nie bardzo mogę znaleźć odpowiedź:
1. Pierwsza sprawa - tryb podnoszenia przedmiotów. W SoC (w pliku user.ltx) można było ustawić
cl_cod_pickup_mode na 0 co pozwalało na podnoszenie tylko tych przedmiotów, które się dokładnie wskazało myszką (dzięki czemu dało się podnieść rzeczy tylko faktycznie potrzebne). W CoP niestety, nie wiedzieć czemu, jest inaczej - zmiana tej opcji z 1 na 0 powoduje że nie można w ogóle nic podnieść
Tak więc, trzeba grać w domyślnym trybie - Diegtiarow przeszukując ciało jakiegoś stalkera, przy okazji podnosi broń która obok tego ciała leży. Potem trzeba ją ręcznie wywalać z plecaka. Wkurza na maksa, szczególnie gdy plecak już ciężki a czasu na ucieczkę brak. Czy nie da się jakoś przywrócić tego parametru do poprawnego działania, tak jak to było w SoC?
2. I druga sprawa - chcę zmodyfikować skrypty tak, aby przechodzić między poziomami gratis, bez opłat dla przewodników. W plikach dialogs_jupiter.script i dialogs_pripyat.script znalazłem odpowiadający za to kod:
function pay_cost_to_guide_to_pripyat(first_speaker, second_speaker)
dialogs.relocate_money_from_actor(first_speaker, second_speaker, 0)"
endfunction pay_cost_to_guide_to_zaton(first_speaker, second_speaker)
if has_alife_info("zat_b215_gave_maps" then
dialogs.relocate_money_from_actor(first_speaker, second_speaker, 0)
end
endoraz
function pay_cost_to_guide_to_jupiter(first_speaker, second_speaker)
dialogs.relocate_money_from_actor(first_speaker, second_speaker, 0)
endTrzeci argument w każdej z tych funkcji już zmieniłem na 0. I faktycznie, przechodzenie za darmo działa ale tylko między Jupiterem <-> Prypecią i z Prypeci do Zatonu. Alu już za przejście z Zatonu do Prypeci i pomiędzy Zatonem <-> Jupiterem, Pilot nadal żąda pieniędzy. Nie mogę znaleźć kodu który za to odpowiada - takich funkcji brak w pliku dialogs_zaton.script, co mnie nieco zastanawia.
W pliku dialogs_pripyat.script jest jeszcze coś takiego:
function jup_b43_actor_has_7000_money(first_speaker, second_speaker)
return db.actor:money() >= 7000
endfunction jup_b43_actor_do_not_has_7000_money(first_speaker, second_speaker)
return db.actor:money() < 7000
endWpisałem już 0 zamiast 7000 - działa, ale tutaj nie mam pewności, czy jeśli to zmienię, to nie wpłynie to na inne elementy gry - np. pozwoli wykonać jakieś zadanie, mimo że nie mam tyle kasy przy sobie. Jeżeli ktoś ma jakieś rozwiązanie, będę wdzięczny.
Wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam!