Fanowski film WISHGRANTER

Fanowski film WISHGRANTER

Postprzez Borys07 w 17 Wrz 2011, 23:46

Witam wszystkich stalkeromaniaków!
W imieniu wytwórni filmów amatorskich Kino Klapy zapraszam do obejrzenia filmu pt. WISHGRANTER (pisownia zamierzona) osadzonym w naszym ukochanym klimacie Zony.
Jest to pierwsza z dwóch części opowieści o stalkerze Wiście i jego wędrówce do spełniacza życzeń.
Film powstał w październiku 2010 roku a druga część zrealizowana zostanie w 2012 roku.

Pozdrawiam i życzę miłego seansu (YT mogło obniżyć jakość, dla zainteresowanych wersja DVD wysłana via poczta polska do dogadania przez email [email protected] ).

PS> Poprzednią produkcję naszej wytwórni można obejrzeć tutaj http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=87&t=8816 .

Za ten post Borys07 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive M3Fis70, Kpuc.
Borys07
Kot

Dołączenie: 28 Kwi 2010, 07:59
Ostatnio był: 02 Paź 2011, 21:54
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 2

Reklamy Google

Re: Fanowski film WISHGRANTER

Postprzez M3Fis70 w 18 Wrz 2011, 01:24

Nie jest źle. Jednak mieliście trochę klonów w czasie walki z żołnierzami, radzę pozałatwiać więcej texturek xP
I szkoda że nie ma ciągle patentu z dodawaniem mutantów.
A samo ogółem b.ładnie, gratuluję roboty.
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Maj 2025, 21:46
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 77

Postprzez Kpuc w 18 Wrz 2011, 08:38

Jestem pod wrażeniem :E
Dialogi nie są drętwe, a bohaterowie nie tuzinkowi, choć lis w grze wydaje mi się jest bardziej przyjazny.
Znalazłem tylko jeden błąd w pierwszym akcję źle są nałożone kroki lisa jak biegnie na ratunek grubasa.
Tekst grubego z gównem był świetny :D
Przydał by się mikrofon dla każdego ponieważ słabo słychać niektóre dialogi.
Widać jak postacie naciskają cyngiel raz za razem a bron strzela mimo to w innych odstępach.
Szkoda ze stojąc przed anomalia w drugim akcie nie wykorzystacie tego :(
Tło/scenografia jak najbardziej pasuje.
Było was 4 może 5ciu, wychodzenie mundurowych bandytów z tego bunkra można było lepiej rozwiązać.
Upuszczony karabin gdy jeden jest na murze a drugi mu go podrzuca to było widać.
Kostiumy pasują.
Ujęcia z użyciem statywu, dobry pomysł.
Udźwiękowienie pasuje jak najbardziej.
Końcówka drętwa, maszeruje i maszeruje.

Może się czepiam pierdół ale myślę, ze po to właśnie dałeś film na forum :wink:
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez adin w 18 Wrz 2011, 18:46

Choć widoczki bardzo ładne to dłużyzn trochę za dużo jednak. Fabuła też jakoś nie mnie nie wykręciła :|
Mimo wszystko ciekawie się oglądało a dalsze produkcje powinny być interesujące. Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 32

Postprzez echelon w 22 Wrz 2011, 00:04

Ciekawe filmidło, spodobało mi się.
Nie ma co się czepiać byle czego, bo to produkcja całkowicie amatorska. Macie ambicję, chcecie zrobić coś naprawdę z jajem, więc czepię się tego, na co mieliście całkowity wpływ, a mianowicie dialogi. Jak słyszałem te słowa i zwroty to jakbym oglądał jakiś odcinek Tolka Banana (liceum/technikum może nie skojarzyć). Są tak sztywne/drętwe, że piwo, które popijałem w trakcie oglądania ciężko spływało do żołądka ;). Skąd się wzięli ci stalkerzy, jakimiś literatami byli zanim trafili do Zony czy po prostu prowadzili na studiach zbyt dużo akademickich dysput z profesorami :P?
Poza tym gra aktorska. Jak pisałem macie ambicję, więc spróbujcie się bardziej wczuć w sytuację i klimat; wcielcie się w stalkerów zamiast ich udawać. Wiem, że nie jesteście aktorami, ale też wiem z własnego doświadczenia, że można mimo to pokazać coś więcej w tej kwestii.
Poza tym po co kolesiowi w osadzie maska gazowa na gębie skoro reszcie tam niepotrzebna, jakiś masochista czy co ;)? Aha, ja zauważyłem, że ten laptop był bez baterii ;).
Szczegółów typu bezsensownego rozwalania jakiejś ścianki w osadzie (zanim by ją rozwalił to mógłby zginąć 3 razy) czepiać się nie będę. Jako, że popieram tego typu amatorskie produkcje i sam bardzo bym chciał znaleźć w mojej okolicy kilku chętnych do nakręcenia tego typu filmidła, będę czekał na wasze kolejne produkcje. Naprawdę podoba mi się :)
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Dołączenie: 28 Mar 2010, 21:28
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:24
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 41

Postprzez Idaho w 22 Wrz 2011, 10:05

Generalnie źle nie jest, ale trochę moglibyście popracować nad tym filmem ;P
Nie chce za bardzo się czepiać, ale montaż zmienia się z dobrego, w kiepski i tak przez całe oba filmiki. Ujęcia z ręki, podczas biegu/ucieczki są spieprzone. Wiem, miały dodać dynamizmu, ale momentami jest tak dynamicznie, że g* widać. Kadry też co niektóre były kiepsko pomyślane (najbardziej chyba w pierwszym filmiku to widać kiedy rozmawiają we 3, to ten po lewej stalker ze strzelbą ucięty w cyckach, wciśnięty w róg kadru i jeszcze filmowany jakby z góry. Zabawnie trochę to wygląda, a ten drugi dla odmiany jeszcze z dołu). Sound trochę nierówny. Jedno ciszej, drugie w cholerę głośno. Generalnie nie jest złe, ale w postprodukcji mogłoby trochę dłużej posiedzieć ;P No i dialogi zawsze mogłoby być trochę lepsze. Ale brawa za chęci, pomysł i generalnie w ogóle za to, że coś takiego powstaje :) Sam się zastanawiam, czy w coś takiego się nie pobawić ;P Potencjał to ma. Jeśli macie zamiar coś jeszcze kręcić, to ja już czekam na kolejne.
Btw. jakiego sprzętu używaliście?
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Dołączenie: 29 Mar 2009, 04:10
Ostatnio był: 18 Sie 2019, 08:18
Ulubiona broń: TRs 301

Postprzez Borys07 w 02 Paź 2011, 21:03

Witam ponownie.
Pozwolę sobie odpowiedzieć na powyższe opinie i uwagi :)

Jest to produkcja amatorska kręcona przez kilka osób. W sumie w roku 2009 tworzyliśmy scenariusz, zbieraliśmy rekwizyty i jeździliśmy w poszukiwaniu lokacji (oraz rozpisywaliśmy pod nie konkretne ujęcia). Samo kręcenie to 7 dni roboczych w październiku 2010 roku. Montaż zajął około dwóch miesięcy (film gotowy był na marzec 2011 ale ze względu na montaż tzw. "gagów" opóźniła się premiera internetowa i dvd).

Klony - owszem są bo j.w. pisałem - osób było całe 4 :) I tak każdy z nich jest "inny" - różnią się bronią i twarzoczaszką ;)

Mutant a konkretnie pijawka miała być zrobiona poprzez postać w zielonkawym ubranku i zabawą w AA ale niestety pomysł przerósł nasz skromny filmik. Zostawiliśmy resztę wyobraźni widzów :)

"Przydał by się mikrofon dla każdego ponieważ słabo słychać niektóre dialogi."
Niestety jak każda polska produkcja mamy problem z dźwiękiem - tu dużym błędem było wytłumienie mikrofonu kamery przed wiatrem :/

"Widać jak postacie naciskają cyngiel raz za razem a bron strzela mimo to w innych odstępach."
Kolejny błąd powtórzony po Darkfall'u - tzw. telepa bronią którą niestety w postprodukcji skorygować. I tak tragedii nie ma bo może taka sytuacja ma miejsce w 2-3 momentach (np. gość na dachu z g36).

"Szkoda ze stojąc przed anomalia w drugim akcie nie wykorzystacie tego :("
Dokładniej o co chodzi?

"Końcówka drętwa, maszeruje i maszeruje."
Film docelowo miał mieć tytuł WISHGRANTER: PROLOGUE bo jest to jedna z dwóch części większej całości.

"Może się czepiam pierdół ale myślę, ze po to właśnie dałeś film na forum"
Jak najbardziej :)

"Choć widoczki bardzo ładne to dłużyzn trochę za dużo jednak. Fabuła też jakoś nie mnie nie wykręciła :|"
Film jak pisałem jest wprowadzeniem (i przy okazji był poligonem ćwiczebnym) do zasadniczej produkcji która mam nadzieje powstanie w 2012 roku.

"Nie ma co się czepiać byle czego, bo to produkcja całkowicie amatorska."
Dokładnie taką jest i wyrozumiałość dla twórców nader wskazana :)

"...czepię się tego, na co mieliście całkowity wpływ, a mianowicie dialogi. Jak słyszałem te słowa i zwroty to jakbym oglądał jakiś odcinek Tolka Banana..."
Troszkę się z Panem producentem zszokowaliśmy bo dialogi względem poprzedniej części są nieporównywalnie lepsze i znacznie lepiej wykonane. Sporo z nich to dialogi z serii S.T.A.L.K.E.R. To samo z naszym występowaniem, które w naszym przekonaniu było naprawdę na poziomie (również porównując do innych produkcji znanych z YT). No i przykro mi za popsucie spożywania piwa bo to już grzech :)

"Poza tym po co kolesiowi w osadzie maska gazowa na gębie skoro reszcie tam niepotrzebna, jakiś masochista czy co ;)?"
Słuszna uwaga. Szczerze powiem że nikt się nad tym nie zastanawiał ale ja się tam na wariatach z powinności nie znam ;)

"Aha, ja zauważyłem, że ten laptop był bez baterii ;)."
Szacun! :]

"Generalnie źle nie jest, ale trochę moglibyście popracować nad tym filmem ;P"
Rok przygotowań, setki przejechanych km, sporo zdjęć testowych. Nie oczekiwaliśmy zadowolenia wszystkich fanów ST i ogólnego postapo ale szczerze sporo pracy jak na taka maleńka produkcje włożyliśmy.

"...montaż zmienia się z dobrego, w kiepski i tak przez całe oba filmiki..."
Montaż był nadzorowany przez całą ekipę a działałem głównie ja i mam zamiar się nie zgodzić ale też każdy ma prawo do krytyki. Ujęcia były celowo urozmaicane żeby nie kręcić w stylu "komunii" ani ciągłego statywu. Dźwięk był balansowany w programie do obróbki dźwięku ale jak coś źle skręciliśmy to tez cudów nie zrobimy. Nasz błąd przy kręceniu. Człowiek uczy się całe życie :)

"Btw. jakiego sprzętu używaliście?"
SONY DCR SR 52 E kręcone w 16:9. Obraz już na dzisiejsze czasy nie powala i kolejna produkcja będzie (jeśli będzie) już cykana lustrzanką.

Dzięki wielkie za obejrzenie, uwagi i dobre słowo! Pozdrawiam serdecznie!
Borys07
Kot

Dołączenie: 28 Kwi 2010, 07:59
Ostatnio był: 02 Paź 2011, 21:54
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2

Postprzez Glaeken w 02 Paź 2011, 22:45

Borys07 napisał(a): Niestety jak każda polska produkcja mamy problem z dźwiękiem

1. Mamy problem z dźwiękiem tak jak i Inni = fatalny argument.
2. Można wyczyścić szumy powodowane przez tło i to w dość prosty sposób, a potrzebne dźwięki dograć poza planem i wstawić do filmu, jest do tego odpowiedni soft i nie jest to jakieś super drogie lub skomplikowane. Skombinujcie jakiegoś "dźwiękowca" tj. osobę która ma pojęcie o tych sprawach.
Borys07 napisał(a): Kolejny błąd powtórzony po Darkfall'u - tzw. telepa bronią którą niestety w postprodukcji skorygować

1. Dobry montażysta potrafi takie mankamenty "ukryć" w trakcie montażu ;)
2. Reżyser wraz z operatorem powinni dokręcić więcej scen niż potrzebują (aby w trakcie montażu był większy wybór), tak jak to się robi w klasycznej produkcji filmowej.
Borys07 napisał(a): I tak tragedii nie ma bo może taka sytuacja ma miejsce w 2-3 momentach (np. gość na dachu z g36).

Kolejny fatalny argument. Należy zakładać, że widz wychwyci wszystko wszak widz widzowi równi nie jest. A podejcie typu.. a tam, nie zauważa albo niewiele tego jest... jest po prostu nieprofesjonalne i zakrawa na fuszerkę.
Borys07 napisał(a):[...]To samo z naszym występowaniem, które w naszym przekonaniu było naprawdę na poziomie (również porównując do innych produkcji znanych z YT).

Porównujcie się z lepszymi od siebie a nie gorszymi bo inaczej zamiast rozwijać się będziecie stać w miejscu. Aktorstwo słabe: mimika twarzy i intonacja słów jak u Stevena Seagala - różne emocje a mina ta sama. Więcej zbliżeń, to pomoże nawet jeśli aktor jest marny. Są pewne sprytne techniki operatorskie które to ułatwiają ;)
Borys07 napisał(a): Montaż był nadzorowany przez całą ekipę [...]

Znacie takie powiedzenie: gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść ;)
Borys07 napisał(a): Ujęcia były celowo urozmaicane żeby nie kręcić w stylu "komunii" ani ciągłego statywu.

Słuszne założenie.

Głowne zarzuty:
1. Początek filmu i gość idzie... i idzie... i idzie.. i tak prawie minutę. Rozumiem, że to miało być swoiste intro, wprowadzenie do akcji filmu z klimatyczną muzyczką filmu ale...po 30 sek. miałem ochotę wyłączyć film. Co zrobić żeby go ulepszyć ? Niech gość odpocznie, usiądzie, zje coś, coś zaobserwuje, wyjmie lornetkę, pogwiżdże, mapę obejrzy... whatever. Powinniście po przez czyny postaci zasugerować widzowi kim jest ta postać, dokąd zmierza, co jest jej celem, czemu jest tutaj etc. Koniec zresztą identyczny... znowu idzie i idzie i idzie. Nie macie pomysłu to chociaż skróćcie to chodzenie jednocześnie skracając męki widza ;)
Jako praca domowa obejrzyjcie początek filmu "Księga Ocalenia" z Washingtonem, on tam przez długi czas też wędruje nic nie mówiąc ALE te sceny wiele mówią widzowi o postaci.

2. Postać nagle znika i na jej miejsce - ni z gruchy ni z pietruchy - pojawiają się dwie zupełnie inne postacie stojące i rozmawiające przy jakimś budynku. Ale skąd? o co chodzi? gdzie ten wędrowca się podział? kim oni są? i pytanie kluczowe: gdzie i kiedy to ma miejsce? Nagle postać się pojawia, mija dwóch kolesi i se spokojnie korzysta z laptopa... ale.. wtf?! Kim wędrowiec jest dla tych dwóch pozostałych? To jakaś zaprzyjaźniona grupa ? Anyway... zbyt drastyczny przeskok... brakuje wyjaśniającego łącznika między ujęciami.
I kim jest ten gość z laptopa? Przekaz ale skąd? od kogo? czy to może jakiś dżinn laptopowy ? ;)

3. Żelazna zasada montażu: jeśli postać w jednym ujęciu znika z kadru z prawej strony to w następnym ujęciu MUSI wyjść ze strony LEWEJ. A zauważyłem, że jest to łamane. W scenie strzelaniny zupełnie wszystko się miesza właśnie ze względu na ciągłe łamanie tej zasady. Totalny misz-masz.

4. Niewłaściwe ustawienie kamery podczas dialogów... i tak przez cały filmik. No i niemal zupełny brak zbliżeń twarzy postaci podczas dialogu (jak i w zasadzie przez cały film w innych ujęciach też). To powinno pomóc:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7840&porady-filmowe-czesc-trzecia-montaz-czyli-co-zrobic-zeby-on-na-nia-patrzyl-kiedy-ona-do-niego-mowi

5. Montaż scen strzelaniny bardzo boli... bo wygląda jak walka paralityków z domu starców - nie dość że sami aktorzy są za wolni to poszczególne ujęcia strzelających postaci są zdecydowanie za długie i cała sekwencja bierze w łeb bo wygląda na straszliwie powolną. A powinna być bardzo dynamiczna, tj. montaż teledyskowy czyli dosłownie sekundowe ujęcia zmontowane w całość. W takich sekwencjach jest ogromne pole do popisu montażysty. Podobnie ma się rzecz ze wszystkimi scenami z założenia mającymi być dynamicznymi. Ciąć, ciąć, ciąć... nie bać się !

Plusy... a są a jakże:
1. Pomysłowość na ujęcia takie jak np.: kręcenie zza krzyża, zza drzewa, z wnętrza plecaka, trzęsąca się kamera pokazująca twarz biegnącego etc. to są największe smaczki waszego filmu, które oglądałem z nieskrywaną przyjemnością bo to już zakrawa na artyzm i zdecydowanie wzbogaca stronę wizualną filmu. Szkoda, że w drugiej części już takich smaczków nie dostrzegłem. Ktokolwiek na to wpadł wisicie mu flaszkę, bo to jeden z nielicznych atutów waszego filmu. Więcej takich ujęć !!!

2. Niezłe lokalizacje, choć w pełni nie wykorzystaliście ich potencjału.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Idaho w 02 Paź 2011, 23:59

Borys07 montaż mógłby być nawet nadzorowany przez wasze rodziny i znajomych, co nie zmienia faktu, że w filmie obecnych jest sporo scen kiepskich, które na etapie montażu można było albo pominąć, albo poprawić tak, żeby były znośne.
Potencjał w tym jest, ale przed nakręceniem kolejnego filmu polecam zrobić sobie jednego dnia posiedzenie przy youtube i zobaczyć jak inni amatorzy robią filmy. Np. Cliton Jones, ten od "Official S.T.A.L.K.E.R. Short Film". Nie sądzę, żeby koleś miał dużo lepszy sprzęt i możliwości. Budżetu Avatara też nie ma, dam sobie głowę uciąć. A zasad montażu, budowy kadrów i wielu innych rzeczy można się z tego nauczyć. Ja się nauczyłem.
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Postprzez Czaq w 08 Paź 2011, 23:43

A ja jako członek grupy asg inspirowany stalkerem do nakrecenia filmu prosze o jakiś szybki instruktaż tworzenia efektów specjalnych".
"Co tam słychać?
Stare k!@#y nie chcą zdychać..."
Czaq
Kot

Dołączenie: 08 Paź 2011, 23:00
Ostatnio był: 04 Kwi 2012, 21:30
Miejscowość: Myślibórz
Kozaki: 0

Postprzez Wheeljack w 09 Paź 2011, 00:28

Tak na szybko: kup maye 2010 za 16 tysięcy, naucz się ją obsługiwać i twórz efekty.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 19:33
Miejscowość: Fraktal
Kozaki: 726

Postprzez Idaho w 09 Paź 2011, 04:48

Albo ściągnij 30-dniowego triala After Effects ze strony Adobe, odwiedź videocopilot.net i się ucz.
Ale jeśli nie masz doświadczenia, ani wiedzy o filmie jako takim, poświęć najpierw czas na samo tworzenie filmów, budowę ujęć, konstrukcję kadrów, generalnie budowanie kompozycji, bo nawet jeśli stworzysz coś przy czym Avatar będzie wyglądał jak film klasy C z lat 70-tych, to z kiepskim montażem i nieprzemyślanymi ujęciami film będzie ssał.
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Następna

Powróć do Video

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość