Miejskie legendy na temat promieniowania są naprawdę obszerne. Radioaktywne zegarki i szkła otaczają nas z każdej strony. Czy jednak jest tak na prawdę? Obejrzyjcie pierwszy odcinek:
I drugi:
Oraz trzeci:
Ostatnio edytowany przez Dementorin, 18 Maj 2011, 13:22, edytowano w sumie 1 raz
Pierwszy odcinek: Nowe logo, dobre wrażanie. Brawo dla montera. Ale przechodząc do odcinka to widzę że mieliście w piwnicy dużo rzeczy na liście podejrzanych o radiację. Przy zegarku już myślałem że zacznie ładnie zliczać. A tu klops. Może w następnym odcinku.
Drugi odcinek: RADIACJI nie wykryto... może i nie wykryto ale tło waha się często od 00.25uSv/h do 00.30uSv/h. Nie wiedziałem nawet że te czerwone cegły są napromieniowanie. Nie no, w sumie to czytałem że glina może promieniować.
Cegły promieniują, gdyż zawierają pierwiastek Radon. Dlatego więc, gdy mamy dom zbudowany z takich cegieł (pustaki również), które wytwarzają Radon, trzeba często wietrzyć domek. Wystarczyło uważać na chemii.
Dobry film, aż zazdroszczę takiej zabawki Zastanawia mnie tylko dlaczego nie sprawdzić oczywistych przedmiotów takich jak: telewizor (najlepiej kineskopowy), mikrofale, zegarek z fluorescencyjnymi skazówkami (im starszy tym lepiej), czujnik dymu, bebechy PC itp. Myślę ze wyniki byłyby ciekawsze niż jeżdżenie po ścianie