Nóż to narzędzie!

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Nóż to narzędzie!

Postprzez kapucha w 15 Maj 2011, 14:26

Na podstawie tego, co widzę w moim liceum, to większość koksików, dresów i kozaczków pochodzi właśnie z bogatych rodzin.

Rozmów w toku nie oglądam, nawet nie wiem co to jest :wink:. Jeśli się mylę to poprawcie, nie prowadzę żadnych badań czy statystyk, to co napisałem opieram o własne, powierzchowne obserwacje.

A wracając do tematu, to politykom najbardziej było by na rękę, jeśli każde wyjście na miasto, każda godzina życia, i każdy przedmiot w domu obywatela, był skatalogowany, opisany, sfotografowany i udowodniony, a panowało by "domniemanie winy" - każdy był by winny od narodzin, a swoją niewinność musiał by ciągle udowadniać :mad:.

A tak na serio, to władza ciągle ma za mało w dupach, a dochód z mandatów za posiadanie noża w miejscu publicznym trafiał by do ich kieszeni. Moim zdaniem to jedyne racjonalne wytłumaczenie takiego durnego przepisu. Chciwość polityków - w dupie mieć wolność obywateli, pełna kieszeń ważniejsza.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Reklamy Google

Postprzez Paladyn95 w 15 Maj 2011, 14:58

Niesprawiedliwe jest określić każdego biedniejszego przestępcą, dresem itp. Wielu moich kolegów pochodzi z mniej zamożnych rodzin i są całkiem normalni. Czysto "gorolskie" jest stwierdzenie że każdy biedny jest marginesem, wielu ludzi ciężko pracuję aby wyżywić rodzinę, czemu ledwo wiążą koniec z końcem to już raczej nie wina PiS-u, a obecnej partii rządzącej...
Ostatnio edytowany przez Paladyn95, 15 Maj 2011, 17:52, edytowano w sumie 1 raz
Image
Zrzuć kajdany Powinności! Dołącz do Wolności!

Paladyn95
Wygnany z Zony

Dołączenie: 06 Mar 2011, 22:07
Ostatnio był: 10 Lip 2011, 11:16
Miejscowość: Górny Śląsk/Strefa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Postprzez kapucha w 15 Maj 2011, 15:32

Masz absolutną rację. Pisałam że, to właśnie ci z "lepszych" rodzin są zwykle gorsi. I nie ma reguły, że ci z bogatych rodzin stoczą się na dno i zostaną przestępcami, ci z "przeciętnych" rodzin szarymi obywatelami, a ci ze "złych" domów będą porządnymi ludźmi, albo na odwrót.

Ale ci z domów, gdzie zarabia się bardzo dużo, rodziców widzi się tylko jak wychodzą do pracy (bo pracują długo w firmach w dużych miastach), nie ma żadnych kar i ograniczeń, a dzieciak ma znajomych na takim samym poziomie, to zdarza się, (CO NIE OZNACZA, ŻE TAK JEST ZAWSZE - TO RACZEJ MARGINES, PRZESTĘPCY STANOWIĄ TYLKO NIEWIELKI PROCENT SPOŁECZEŃSTWA!) że stają się naprawdę wrednymi i bezwzględnymi dresami (synonim ludzi zaczepiających innych na ulicy, dzieci jp, kozaczków itp.).

Ale do tego nie ma reguły. Znam biedne rodziny, które można nazwać wzorem, ale też znam jedną bardzo bogatą rodzinę, w której ojciec czasem wypije i się awanturuje.

To tyle. Sorki za offtop, wróćmy do tematu.
kapucha
Łowca

Postprzez jalkavaki w 15 Maj 2011, 15:42

Nie ma reguły na to dlaczego ktoś jest dresem. A na pewno nie zależy to od statusu majątkowego. Raczej to kwestia charakteru, wartości wyniesionych z domu i kontaktu ze środowiskiem. Dużo też wnoszą media, filmy, komputer (niestety).
Ad meritum.
Politycy nie robią tego dla mandatów, bo to śmieszne pieniądze będą z tego. Uważam, że raczej robią to pod tak zwaną publiczkę (chcemy zapewnić bezpieczeństwo na ulicach, aby nikt nie został zasztyletowany). Z tym, że w takich momentach pokazują swoją miernotę. Bo to nie filozofia wielka zakazać i już, problem rozbojów z głowy. Jak ktoś zauważył, osoba chcąca kogoś nastraszyć czy wypatroszyć nożem i tak to zrobi, w wielkim poważaniu mając zakazy, mandaty itp. Znów, podobnie jak z dostępem do broni palnej, czy zakazie spożywania alkoholu w miejscach publicznych do tego nie przeznaczonych najbardziej odbije się to na statystycznym obywatelu. A bandyci dalej będą okradać i szlachtować ludzi a menelki dalej będą pić po parkach.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Eddy w 16 Maj 2011, 07:01

jestem za . moim zdaniem nuż można przy sobie mieć ale nie paradować z nim w dłoni . tym w od ustaw sie chyba nudzi...

Za ten post Eddy otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative The Witcher.
Awatar użytkownika
Eddy
Stalker

Dołączenie: 08 Lis 2010, 22:22
Ostatnio był: 25 Kwi 2014, 21:19
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: -7

Postprzez xionc w 16 Maj 2011, 09:34

Kolejna sraczka od pisu, nie ma nawet co komentować. Kto chce go użyć żeby kogoś zaciukać to i tak to zrobi i żadne zakazy go nie powstrzymają. I tu przykład z UK, tam też taki zakaz wprowadzili i co? I nic, bandy młodocianych bandziorków zaczeły używać śrubokrętów, bynajmniej nie do skręcania mebelków z IKEI. Zakaz z dupy, martwe prawo. Co do pana podpalacza zwłok to nie mam pytań. Jak sie ktoś krzywo na ciebie spojrzy to przynajmniej dajesz mu w ryj? Jesteś albo kretynem i głupio sie popisujesz w internecie jaki to z ciebie madafaka a realnie jesteś mała ci*ka albo jesteś niebezpiecznym psycholem i jak najszybciej trzeba ciebie odizolować od reszty społeczeństwa.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59, Dżuz, DarthAvalon.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Dżuz w 16 Maj 2011, 13:23

Aha. Wszystko już chyba zostało powiedziane na ten temat - jak się chce zrobić komuś krzywdę to sposób i narzędzie też się znajdą. Dla mnie też nóż jest głownie narzędziem - tak jak choćby sedes, którego posiadania nikt nie zakazuje, a można go przecież użyć do szukania Wodnika Szuwarka - chociaż jak widzę np. tak zwane 'bowie knives' to się zastanawiam po co to komu i czy to dalej jest tylko narzędzie: to scyzoryk już nie wystarczy? :D
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez kapucha w 16 Maj 2011, 14:16

Do niektórych prac po prostu trzeba większego narzędzia :wink:. Spróbuj scyzorykiem albo folderkiem siekać krzaki przedzierając się przez dżunglę, albo "rąbać" gałęzie grubości przedramienia przykładając nóż do powierzchni drewna i uderzając w grzbiet głowni kijkiem.

Albo po prost dla szpanu, czy kolekcji do powieszenia nad łóżkiem.

A jeśli ktoś chce noża tylko i wyłącznie jako narzędzia "wyrządzania zasłużonej krzywdy bliźnim" (broni) to niech kupi se to: http://allegro.pl/topor-malborski-i1604982334.html albo to: http://allegro.pl/topor-wikinski-dunczy ... 96948.html większy damage i przewieszony przez plecy ma moc odganiania "mrocznych rycerzy ortalionu", ale przywołuje "strażników prawa i porządku błękitnego sztandaru", ale oni będą tylko się dopytywać po co Ci to, nie ukarają, bo to nie broń, a replika kolekcjonerska, ale działa zgodnie z przeznaczeniem :E.

A tak na serio, co politykom przeszkadza, że noszę przy sobie nożowo-toporowo-halabardowo-maczetowy arsenał, skoro jestem spokojny, nikogo nie zaczepiam, a mam po prostu taką dziecinną potrzebę "mienia" tego?
kapucha
Łowca

Postprzez Lucjusz w 16 Maj 2011, 14:23

kapucha napisał(a):A tak na serio, co politykom przeszkadza, że noszę przy sobie nożowo-toporowo-halabardowo-maczetowy arsenał, skoro jestem spokojny, nikogo nie zaczepiam, a mam po prostu taką dziecinną potrzebę "mienia" tego?

Bo nawet spokojnym odbija :?: A poza tym samo zapewnienie "jestem spokojny" jest mało przekonywujące. Rozumiem posiadanie noża, gdy służy jako narzędzie bo sam w pracy machałem fajną kosą ale ktoś kto chodzi na co dzień czy to do sklepu po piwo czy to do kibla z maczetą to już raczej zaufania nie wzbudza.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez kapucha w 16 Maj 2011, 14:43

Fakt niekarania, dobrej opinii wśród ludzi i b. dobre zachowanie w szkole nie starczy?

A "dużego" noża (glock 78) biorę tylko na jakieś wypady (góry, las, biwak). Na co dzień noszę foldera (walther black tac tanto) czy to jabłuszko obrać, czy coś przeciąć. Nie biorę go tylko do szkoły, bo zaraz się kumple zbiegną, żeby pokazać :mad:. Bardzo mi ten projekt nie pasi, bo to spory folder, o ostrzu 10cm. Jak wejdzie w życie trzeba będzie kupić nożyk Boker Subcom F. Chyba tylko 3cm ostrza, gó*no mi wtedy zrobią :E.
kapucha
Łowca

Postprzez djcycu w 16 Maj 2011, 16:55

Ja noża nie noszę przy sobie ale stwierdzę iż prawo jest beznadziejne... Co w tym będzie bezpiecznego? Jak ktoś będzie chciał to i tak ciuknie komuś. Kumpel nosi zawsze nóż przy sobie i pamiętam wiele sytuacji kiedy się mu przydawał. Nikogo nie pociachaliśmy nim ani też nic nie zniszczyliśmy a że jakieś tam bandy gówniarzy tak robią to niech nie obwiniają już reszty mądrych ludzi. Tu się o noże kolesiowi wyjechało a o tym że gimnazja ludzi psują nie wie? Tam chyba najwięcej bandytyzmu się w ludziach tworzy kiedy to 13 letni szczyl nagle przestaje się bać bo poznał kolegów z innej wsi czy miasta... Takim noże pozabierać ale nie normalnym ludziom którzy wiedzą co to jest... Teraz to czekam aż na rower będzie trzeba kołpaki kupić bo zawsze mogę wydrzeć szprychę i ciuknąć komuś pod żebra... Idiotyzm.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Greyeeh.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez kapucha w 16 Maj 2011, 17:39

Przepis nic nie da, jak będzie chciał to ołówkiem zabije. Każdy ma wolną wolę i nie można go jej pozbawiać. Jestem za rozpowszechnieniem narzędzi obrony bo każdy do tego ma prawo, a nie żeby ludzi tych narzędzi pozbawiać. Lepiej już zaostrzyć prawo w tym kierunku, aby użycie jakiejkolwiek broni było karane wyższymi karami, a nie jej posiadanie.

A tak w ogóle, nóż nie powstał jako broń, ale jako narzędzie codziennego użytku, którym można by było w razie konieczności się bronić. Bo np. karabin, czy włócznia miała od początku głównie zabijać, a nóż to typowe narzędzie.

Za ten post kapucha otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Paladyn95.
kapucha
Łowca

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości