Adriomeniks napisał(a):Prawo jest prawem, każdy musi go przestrzegać czy mu się to podoba czy nie, czy jest bogaty czy biedny !

Isza napisał(a):Moim zdaniem wysokość mandatów/kary powinna zależeć od wykroczenia. Czyli zagłosowałam na -Wykroczenia; tak jest sprawiedliwiej; co kogo obchodzą moje zarobki? Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jestem karana wyższym mandatem tylko z tego powodu iż zarabiam np. powyżej średniej krajowej. Sprawca powinien być karany za popełniony czyn i jeżeli kara jest 500 zł to 500 zł powinien zapłacić każdy kto popełnia dane wykroczenie. I nie ważne ile ktoś zarabia… bo ten kto ma wolę zapłacenia zapłaci a ten kto nigdy nie opłaca mandatów nie zrobi tego więc bez różnicy czy będzie płacił 50,100, czy więcej…

Kpuc napisał(a):Problem jest tu taki że ludzie bogaci nie dorabiają się uczciwie. A majątki przepisują na kogo innego, by komornik w razie wpadki nie miał co zabrać.
Dżuz napisał(a):Tak. Kary są z kolei po to, żeby odstraszać i zniechęcać do popełniania wykroczeń. A gdybym na miesiąc zarabiał 10 tysięcy złotych, to myślisz, że zniechęciłby mnie pięciusetzłotowy mandat?

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości