Oryginaly czy piraty... (_?_)

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez Pabcio w 07 Lip 2006, 21:54

Moze masz racje, ale z tymi 90% odbiorców którzy "kradna" to grubo przesadziles. Poza tym chodzi mi nie o biednych programistów, tylko o wielkie firmy (np. EA) które trzepia kase ile wlezie, a szefowie opalaja sie na Karaibach. Juz kompletnym idiotyzmem jest wycenienie gry na 200, 100 czy nawet 70 zl. Moze i wytloczenie i produkcja troche kosztuje, ale po rozlozeniu na tyle sztuk plyt koszty sa niewielkie borac pod uwage fakt, ze wiekszosc nakladu znajdzie zbyt. Poza tym im nizsza cena, tym, o dziwo, wiekszy dochód, bo mniej ludzi kupi piraty bo poprostu bedzie mogla sobie pozwolic na oryginal i tak bylo nieraz w historii showbiznesu.
Awatar użytkownika
Pabcio
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2005, 15:00
Ostatnio był: 19 Wrz 2017, 23:11
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez LPKorn3324 w 07 Lip 2006, 22:23

tak, po czesci sie z toba zgodze ze zbyt wysokimi cenami gier ale to inna bajka. Co do wielkich koncernó[url]jak EA- wiesz oni zatrudniaja setki osób, wynajmuja ogromne powierzchnie na biura wreszcie wykupuja oryginalne licencje na np mozliwosc uzycia marek fur itp itd. Oczywiscie nieco i tak przesadzaja ale generalnie ich tez trzeba zrozumiec.[/url]
Awatar użytkownika
LPKorn3324
Retired

Dołączenie: 23 Kwi 2005, 13:46
Ostatnio był: 01 Lis 2014, 14:04
Miejscowość: Poznan
Kozaki: 0

Postprzez xionc w 07 Lip 2006, 22:31

Niektorzy tu probuja grac robin hooda: zabrac bogatym(korporacjom), dac biednym?(graczom)
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Pabcio w 07 Lip 2006, 23:45

Tak! Tak! Przejrzales moje niecne plany! Jak to zrobiles?! Bede ciekal po lasach i zbieral gry w pudelkach do koszyczka, a za zarobiona kase kupie bron i amunicje oraz potrzebny mi sprzet. Wg. mnie producenci sami kopia pod soba dolki windujac takie ceny. 10, 20, 30 zl rozumiem, ale wiecej kasy za gre która jest chwilowa rozrywka to bym nie dal. No, moze na Stalkera, ale i tak by mi sie znudzila, choc chcialbym miec oryginalne opakowanie na biurku. Sprawe nieco rozwiazuja tutaj dema, jak ktos juz wspomnial. Mozna obczaic, czy gra jest do bani, srednia, fajna, czy jakosci Q. Problem w tym, ze i owe demo trzeba zassysac :/
Awatar użytkownika
Pabcio
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2005, 15:00
Ostatnio był: 19 Wrz 2017, 23:11
Kozaki: 2

Postprzez LPKorn3324 w 08 Lip 2006, 00:37

kazdy by chcial by bylo to jak najtaniej ale takie jest zycie albo mu sie podporzadkujesz albo albo mozesz walczyc z wiatrakami z góry bedac na przegranej pozycji.

Nie chce byc brany za kogos kto ogranicza dyskusje itp ale chyab czas wylooozowac. padlo tutaj sporo slów, mniejsze potyczki tez byly i temat chyba sie wyczerpal. Jezeli ktos jeszcze ma jakies sensowne spostrzezenia to niech napisze, jak nie to temat sie zamknie.
Awatar użytkownika
LPKorn3324
Retired

Postprzez SzErN w 08 Lip 2006, 01:09

Czas najwyzszy na zamkniecie tego tematu. Idiotyczna i bezsensowna dyskusja na temat rzeczy oczywistych.
Awatar użytkownika
SzErN
Tropiciel

Dołączenie: 11 Lis 2005, 13:56
Ostatnio był: 05 Maj 2009, 23:21
Miejscowość: okolice Kobierzyc woj.Dolnoslaskie

Postprzez Boras w 08 Lip 2006, 02:11

Nie idiotyczna i nie bezsensowna ;)

No wiec panowie, teraz po pracy z umyslem wazacym tyle ile wazy niewielki hipopotam ;) chcialbym zauwazyc ze moje wczesniejsze przypuszczenia dotyczace waszego czytania ze zrozumieniem zostaly potwierdzone ;)

Pisalem 3 razy chyba o tym ze nie mowie ze piractwo nie jest zle
Pisalem 3 razy chyba o tym ze OBALAM wasze argumenty niczym poloweczke

Przyklad z porshe bardzo trafny (mam na mysli ten o skopiowaniu)
Tylkowtdy za "skopiowanie" tego auta nie powinnismy placic wlascicielowi tylko firmie porshe

Przyklad z kinem dobry tylko zle przedstawiony, nie chodzi o wlazenie przez okno tylko raczej o Nagranie przez kogos filmu w kinie i obejzenie go w domu

Piractwo jest zle Ale nie jest Kradzieza

Co do cen gier To popieram zdanie Pabcia
Niskie ceny gier by sie same nakrecaly:
Gdyby ceny byly niske Piractwo by powolutku znikalo, gdyby piractwo znikalo Koncerny by zarabialy wiecej, wiec mogly by obnizac ceny, a jak by obnizaly ceny to by znikalo piractwo

AD. " Polaczek" by Xionc

Jasne wierz sobie ze tylko polacy sa na tyle zdegenerowni zeby sciagac Gry/Filmy/programy , Naiwnosc dziecka (Jak przeczytalem twojego posta Przeprowadzilem wywiad srodowiskowy)) , sciagaja
NIEMCY(tam podaja ze oni sa najgorszym podtym wzgl. krajem)
Rosjanie (tam podaja ze oni sa najgorszym podtym wzgl. krajem)
Czesi i Slowacy(tam podaja ze oni sa najgorszym podtym wzgl. krajem)
Bulgarzy (tam podaja ze oni sa najgorszym podtym wzgl. krajem)
Wlosi (tam podaja ze oni sa najgorszym podtym wzgl. krajem)
ANGLICY (tam podaja ze oni sa najgorszym podtym wzgl. krajem)
amerykani nie sciagaja

Tak w tym moim hotelu pracuje wielu przedstawicieli roznych narodowosci

I zanim ktos napisze ze ja jestem Tepy jak sciana, albo ze jestem debilem Prosze PRZECZYTAJCIE to co napisalem, a jak nie rozumiecie o czym ja mowie to TRUDNO

Koniec znowu
Core duo 1,86 stoj±ce na asusie p5w dh deluxe
2 giga ramu g.skill'a na 800
i moje dziecko ukochane radeon x1900xtx
cieszy mnie to niezmiernie
Awatar użytkownika
Boras
Tropiciel

Dołączenie: 21 Mar 2006, 14:42
Ostatnio był: 03 Sty 2016, 16:07
Miejscowość: Sie biara dzieci?
Kozaki: 3

Postprzez LPKorn3324 w 08 Lip 2006, 10:56

to chyba ty czegos nie rozumiesz

the end
Ostatnio edytowany przez LPKorn3324, 08 Lip 2006, 13:58, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LPKorn3324
Retired

Postprzez xionc w 08 Lip 2006, 13:04

Omg Boras jestes uposledzony chyba, nie slyszales nigdy o prawach autorskich? I w ogole radze zajrzec do KK co grozi za kradziez wlasnosci intelektualnej. Czuje ze niektorzy dorobia sie pieknych rang "zlodziej"
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości