Każdy chyba wie, co to. No, może nie każdy, bo raz ktoś mnie zapytał, jaka jest różnica między anime a mangą - odpowiedziałem dość prosto : "Anime to wszystkie 'bajki', a manga to wszystkie te komiksy czytane od prawej do lewej"

Więc krótko - lubicie czy nie? Jakie anime/mangę polecacie? I dlaczego?
Ja osobiście muszę polecić - zarówno mangę, jak i anime - serię "Death Note". W skrócie - to kryminał z elementami fantastyki, obok ludzi pojawiają się w nim bowiem m.in. bogowie śmierci, których jeden przedstawiciel widnieje w moim avatarze (niejaki Ryuuk, jeden z głównych bohaterów - cholernie zabawna postać

). Ogólnie anime/manga jest o tytułowym Notatniku Śmierci, czyli przedmiocie, do którego bogowie śmierci wpisują ludzi, których czas na ziemskim padole doszedł końca. Ów notatnik trafia do świata ludzi przez nieuwagę właśnie wymienionego wcześniej Ryuuka, który rusza do niego w poszukiwaniach. Jednakże zgodnie z prawem bogów śmierci, jeśli któryś człowiek dotknie Notatnika, stanie się on jego własnością. Tym "szczęśliwcem" staje się niejaki Light Yagami, który w krótkim czasie zaczyna robić z niego użytek, wymierzając sprawiedliwość na świecie jako tajemniczy "Kira". Rozpoczyna się dochodzenie mające na celu wyjaśnienie tajemniczych zgonów na świecie. Zarówno manga, jak i anime obfitują w niespodziewane zwroty akcji, a kończą się... sami zobaczcie
Gorąco polecam - IMO najlepsze anime/manga, jakie w życiu widziałem/czytałem... polecam zacząć od mangi, gdyż anime różni się od niej kilkoma faktami