Anime & Manga

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Anime & Manga

Postprzez Fenishi w 20 Lut 2011, 17:42

Każdy chyba wie, co to. No, może nie każdy, bo raz ktoś mnie zapytał, jaka jest różnica między anime a mangą - odpowiedziałem dość prosto : "Anime to wszystkie 'bajki', a manga to wszystkie te komiksy czytane od prawej do lewej" :P Więc krótko - lubicie czy nie? Jakie anime/mangę polecacie? I dlaczego? :)

Ja osobiście muszę polecić - zarówno mangę, jak i anime - serię "Death Note". W skrócie - to kryminał z elementami fantastyki, obok ludzi pojawiają się w nim bowiem m.in. bogowie śmierci, których jeden przedstawiciel widnieje w moim avatarze (niejaki Ryuuk, jeden z głównych bohaterów - cholernie zabawna postać :E ). Ogólnie anime/manga jest o tytułowym Notatniku Śmierci, czyli przedmiocie, do którego bogowie śmierci wpisują ludzi, których czas na ziemskim padole doszedł końca. Ów notatnik trafia do świata ludzi przez nieuwagę właśnie wymienionego wcześniej Ryuuka, który rusza do niego w poszukiwaniach. Jednakże zgodnie z prawem bogów śmierci, jeśli któryś człowiek dotknie Notatnika, stanie się on jego własnością. Tym "szczęśliwcem" staje się niejaki Light Yagami, który w krótkim czasie zaczyna robić z niego użytek, wymierzając sprawiedliwość na świecie jako tajemniczy "Kira". Rozpoczyna się dochodzenie mające na celu wyjaśnienie tajemniczych zgonów na świecie. Zarówno manga, jak i anime obfitują w niespodziewane zwroty akcji, a kończą się... sami zobaczcie :wink:
Gorąco polecam - IMO najlepsze anime/manga, jakie w życiu widziałem/czytałem... polecam zacząć od mangi, gdyż anime różni się od niej kilkoma faktami :D
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Reklamy Google

Re: Anime & Manga

Postprzez Adam w 20 Lut 2011, 17:46

Jedyne anime, które w pełni ogarniałem i wiedziałem, o co biega to "Full Metal Alchemist", udało mi się obejrzeć PRAWIE całą serię z dodatkowym pełnometrażowym filmem o tytule, którego nie pamiętam :D
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Fenishi w 20 Lut 2011, 17:53

A zdarzyło Ci się jakieś, którego "nie ogarnąłeś"? :D Ja mam aktualnie na oku "Neon Genesis Evangeliona" :P
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez Adam w 20 Lut 2011, 17:56

W sumie, wszystkie, które miały okazję pojawiać się na Hyperze :D

Nie lubię anime i tych japońskich komiksów, ale Ful metal alchemist było wyjątkiem, bo jakoś nawiązywało do wojska, początków XX wieku i nawet władzy Hitlera ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Fenishi w 20 Lut 2011, 18:06

Ja je z kolei uwielbiam :E I fakt, niektóre poruszają bardzo oryginalną tematykę :P Ale w końcu to Japonia :D
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez Argemen w 20 Lut 2011, 18:42

Obejrzałem dosyc mało anime, ale bardzo je lubię. Porzuciłem oglądanie Bleacha po 300 którymś odcinku, ten tasiemiec już mnie nudził. Oprócz tego obejrzałem NGE, Death Note'a i Black Lagoon, niedługo zabieram się za Code Geass.

Dodatkowo, nie nazwałbym anime bajką. Niech ci, któze je tak nazywają obejrzą całego Evangeliona. To im zmieni poglą na anime. Co prawda są beznadziejne anime-bajki typu Naruto czy Bleach, ale większość anime jest bardzo poważne (no, czasem zdarzają się jakieś śmieszne wstawki).
I had wan teh interwebs!
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez Fenishi w 20 Lut 2011, 18:57

Popieram. Dla większości to zwykłe bajki tylko dlatego, że obejrzeli anime z "niższej półki". Jest natomiast mnóstwo perełek, które fabułą przewyższają o głowę większość hollywodzkich produkcji :E
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez Kumpel111 w 20 Lut 2011, 19:17

Lubię anime, szczególne kiedy małym brzdącem byłem to oglądało się Pokemony.... :E :E :E
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez Kpuc w 20 Lut 2011, 19:36

Nie przepadam za anime, te przerysowane postacie. Jedyny taki serial który mnie przyciągnął leciał na Hyper tam był motyw jakiś nauczyciel , uczennica ...
Ostatnio edytowany przez Kpuc, 20 Lut 2011, 20:33, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Fenishi w 20 Lut 2011, 20:05

Kpuc napisał(a):szczególnie tymi japońskimi

Yyy... to są jakieś inne, jeśli nie japońskie...? Oświeć mnie w tej kwestii :E Swoja drogą - jeśli ktoś pisze, że nie lubi, to niech uzasadni chociaż, a nie "nie przepadam i już"... :P
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez PMG w 20 Lut 2011, 20:25

Ja do teraz przepadam za Anime. Pamiętam jak oglądałem "Black Lagoon" chyba na Hyperze. Wprawdzie serial zrypany jak sto pięćdziesiąt :E , ale nawet trochę fajny. Nie będę opowiadać, trzeba obejżeć :wink: . Jeśli chodzi o Mangę, to nie czytam za bardzo. Po prostu nie interesują mnie takie komiksy, ja bardziej wolę książki :wink: . Ale wracając do Anime: Od dziecka oglądałem różne "bajki" w telewizji, ale moje gusty się zmieniają, coraz rzadziej oglądam filmy animowane, myślę, że już z tego wyrastam. Chociaż czasem przypominam sobie dawne czasy, włączę coś w telewizji i oglądam.
Awatar użytkownika
PMG
Redaktor

Dołączenie: 12 Gru 2010, 10:30
Ostatnio był: 01 Sie 2024, 15:05
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 127

Postprzez Iceformen w 20 Lut 2011, 20:33

Ja lubię anime, mangi nie czytam :wink:. Anime jest fajną rzeczą takie bajki dla dorosłych, są ciekawe i fajne zrobione. Moimi ulubionymi anime są naruto, bleach i Death Note z czego DN jest na 1 miejscu. Polecam tą trójce a szczególnie DN jest najciekawszym anime jakie dotąd widziałem. Ma fajnych i ciekawych bohaterów każdy ma własny styl i charakter. Fabuła wciąga do końca :E
Depressive Black Metal
Iceformen
Stalker

Dołączenie: 27 Sty 2011, 13:48
Ostatnio był: 27 Mar 2016, 14:45
Ulubiona broń: Tunder S14

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości