Oryginaly czy piraty... (_?_)

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez LPKorn3324 w 04 Lip 2006, 22:02

tak dzis sobei uswiadomilem, a raczej mi uswiadomiono, iz wydawca crysisa bedzie EA czyli cena nie nizsza niz 130 zl- dziekuje postoje, a raczej dziekuje ... mozecie dopisac sobei zakonczenei :]
Awatar użytkownika
LPKorn3324
Retired

Dołączenie: 23 Kwi 2005, 13:46
Ostatnio był: 01 Lis 2014, 14:04
Miejscowość: Poznan
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Touchdown w 04 Lip 2006, 22:08

130zl za gre to duzo? Serio, powyzej 160-170 to duzo.
Awatar użytkownika
Touchdown
Retired

Dołączenie: 07 Maj 2005, 14:01
Ostatnio był: 29 Maj 2015, 17:06
Kozaki: 26

Postprzez mons w 04 Lip 2006, 22:20

na polskie realia to jest ... bardzo duzo. ale akurat dla tej gierki jestem w stanie tyle wydac :]
Image
Awatar użytkownika
mons
Łowca

Dołączenie: 26 Wrz 2005, 18:49
Ostatnio był: 26 Kwi 2011, 17:43
Miejscowość: Stolica
Kozaki: 1

Postprzez limak122 w 04 Lip 2006, 22:50

89zl tyle moge dac dla kazdej gry.
Awatar użytkownika
limak122
Łowca

Dołączenie: 05 Lis 2005, 19:49
Ostatnio był: 04 Lis 2014, 14:28
Miejscowość: City17
Kozaki: 1

Postprzez LPKorn3324 w 04 Lip 2006, 22:56

Touchdown- jezeli zarabiasz i to nie malo bo zarabiajac grosze dopiero zaczynasz kalkulowac zakupy to owszem 130 zl moze byc mala suma ale ja nie zarabiajac ani nie majac starych, którzy szastaja hajsem do tego na kompa to niestety 130 zl dla mnie to mnóstwo kasy
Awatar użytkownika
LPKorn3324
Retired

Postprzez Touchdown w 05 Lip 2006, 00:58

Cóz, niestety nie zarabiam, a rodzice pieniedzmi nie szastaja. Ale jestem graczem, na dodatek uczciwym i wiem tyle, ze jesli wyjdzie gra, w która naprawde chcialbym pograc, to ja (najprawdopodobniej) kupie. Bo wazny jest takze umiar. Obecnie kazdy cwaniak z dostepem do internetu sciaga wszystko co sie da. Wszystko. Nawet jesli przykladowo gra zapowiada sie tak sobie, to i tak ja sciagnie. Bo kasy nie ma. Ludzie! To, ze staram sie byc uczciwy, przynajmniej w tej dziedzinie, to wcale nie znaczy, ze mam kazda gre jaka chce, przeciwnie. Nawet teraz mam dylemat. Prosze bardzo, kilka interesujacych mnie gier, które, miejmy nadzieje, wyjda w nadchodzacych miesiacach: HL2: E2, C&C3, Supreme Commander, Alan Wake, Crysis, Stalker... Stac mnie na wszystkie? Jasne, ze nie. Ale doglebnie analizujac wszystkie za i przeciw, wybiore na przyklad dwie, w które zainwestuje, a inne poczekaja, lub nie kupie ich w ogóle. UMIAR. Fakt, ze nie mam kasy na wszystkie interesujace mnie gry, nie znaczy, ze mam prawo je ukrasc.

Rozumiem, ze sa osoby bogatsze i biedniejsze, ale jesli kogos stac na kompa, który udzwignie wszystkie super nowosci (niekoniecznie na max detalach, ale zawsze), to naprawde, moze sie poswiecic i szarpnac sie przynajmniej na ta jedna gre na pól roku. Nikomu korona z glowy nie spadnie, jak przez chwile pomysli, w co tak naprawde chcialby grac.

Jeszcze inna sprawa jest taka, ze dla wielu nie jest problemem wydawac kupe kasy na fajki, imprezy, piwo (i mam tu na mysli zdecydowane naduzywanie ww.), z czego budzet na to przeznaczony starczylby na niejedna gre. Wiec niech mi nikt z tych odpowiadajacych takiej definicji nie mówi, ze nie stac go na zadna legalna gre.

Skupilem sie tu na nielegalnym downloadzie wychodzac z zalozenia, ze jesli ktos nie kupi, to sciagnie (nie chce nikogo oceniac pochopnie, ale ludzi z takim podejsciem jest tyle, ze spokojnie moge wiekszosc osób pod to podciagnac). Jesli ktos ma ochote kontynuowac taka dyskusje, proponuje pm, lub ewentualnie nowy, odpowiedni temat.

Temat przeniesiony. thx deskath. ;x
Awatar użytkownika
Touchdown
Retired

Dołączenie: 07 Maj 2005, 14:01
Ostatnio był: 29 Maj 2015, 17:06
Kozaki: 26

Postprzez ponio11 w 05 Lip 2006, 13:14

Ja i tak zawsze inwestuje w piraty niemam tyle floty zeby kupoac oryginalna gre w cenie 100-200 zl.W koncu polska to nie jest Usa albo inne zachodnie kraje gdzie ludzie przy ich zarobkach moga sobie sobie pozwolic na kupowanie gier w takiej cenie .Wiem ze to nie jest fer w stosunki do ludzi ktorzy nad ta gra sie meczyli ale niema inego wyjscia po prostu polskie warunki zarobkow itp sa takie a nie inne i to juz sie nie zmieni no chyba ze wyjedziecie do angoli na ogorki wowczas bedziecie wydawac flote na to i na tamto :P .Ja tu napewno nie zostaje .Jednym przypadkiem jest gra na przyklad WOW ciekawe kogo tutaj stac z grupy osob aby oplacac co miesiac 50 zeta za glupie kilku godzinne granie i tak co miesiac paranoja i tyle :D Powiem tyle piraty beda zawsze i nikt tego nie zmieni :wink: .
Image
;))))
Awatar użytkownika
ponio11
Tropiciel

Dołączenie: 29 Paź 2005, 15:34
Ostatnio był: 02 Sty 2025, 09:04
Miejscowość: Lubartów (Lubelskie)
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Postprzez Organic Shadow w 05 Lip 2006, 13:27

Mam kilka oryginalów i kilka piratów w swojej kolekcji, ale z racji, ze w kompa/gry w ogóle nie inwestuje, wiec za duzo tego nie ma. Wole w muze kase wpakowac i tam mam duuuuzo oryginalów [ale i tak mp3 jest zdecydowanie wiecej...]. Moi rodzice nie spia na kasie, wiec i ja mam budzet mocno okrojony, a do tego dochodza wydatki np. na telefon. Teraz bede raczej chodzil do pracy, wiec troche kasy powinienem zarobic, ale i tak nie mam zamiaru jej inwestowac w kompa. Czemu? Bo komp mi sluzy tylko i wylacznie do sluchania muzy/ ogladania filmów i surfowania po sieci, wiec jedyne zmiany jakie by sie moze przydaly to ram i pojemniejszy dysk ;)
Awatar użytkownika
Organic Shadow
Tropiciel

Dołączenie: 29 Lip 2005, 12:49
Ostatnio był: 07 Mar 2007, 23:15

Postprzez LPKorn3324 w 05 Lip 2006, 15:06

heh wyrazalem tylko zdanie o crysisie a tu nowy watek ale w sumie dobrze sie stalo.

ja nie pochwalam piractwa choc bede szczery, ze kazda nowa gre z neta moge miec i przwewaznie mam [moze nie do przesady, ze kazda ale z 70% zreszta z tych 70& moze w 20% finalnie gram, zalezy) .Inna sprawa, ze kupuje 3-4 tytuly rocznie oryginalne i mam czyste sumienie. Dodam, ze w tych 3-4 tytulach jeden to premiera a rteszta to klasyki itp. Mysle, ze kluczem do tej dyskusji jest podejscie psychologiczne do sprawy mianowice podam przyklad sprzed miesiecy. Byl dobry miesiac do premiery Splinter cella;ChT, obejrzalem jakis film nie pamietam jaki co najaral mne na ten tytul, obejrzalem mase trailerów, fotek, recki opiewaly ocenami 9/10 do tego szykowala sie fajna polska wersja i co? oczywiscie gre kupilem bo nie wyobrazam sobie po tym wszystkim sciagniecia jej z neta. Gdyby kazdy z grajacych chociaz raz kupil oryginal w roku to skala "piractwa" zmalala by sporo.

a wracajac do crysisa, a wlasciwie jego ceny to dla mnie i pewnie reszty 130 zl TO JEST DUZO. Znakomite tytuly od ubi softu i reszty wydawców (nie licza M$) wychodza za 90 zl EA wylamuje sie z szeregu i zawsze wali 130 zl to jest dla MNIE zwykla zachlannosc, a nie potrzeby rynku i dlatego jestem na NIE [/url]

a i dla dociekliwych, którzy beda mi pisali, ze jestem piratem bo sciagam gry polecam przeczytac cala wypowiedz nie tylko 2 pierwsze zdania ...
Awatar użytkownika
LPKorn3324
Retired

Postprzez Erjot w 05 Lip 2006, 15:10

Touchdown ma racje :)
Co do wypowiedzi ponio11'a to, jest to dziwne podejscie.
To tak, jakbym widzac najnowsza fure mówil musze ja ukrasc bo mnie na to nie stac, albo w sklepie jest najnowsza komórka to ja ukradne bo... mnie nie stac ?
Boze to jest chore podejscie. Blad w rozumowaniu jest taki, ze nie mozna miec wszystkiego najlepszego, najnowszego (Wyjatek; jesli jestes synkiem zepsutego bogacza to mozna miec (prawie) wszystko :P) .
Gra nie jest chlebem czy innym produktem pierwszej potrzeby, nie trzeba jej miec i nie jest niezbedna.
Cóz jak juz mówilem niektórzy maja taki system wartosci ze na wszystko co ich nie stac (nie wazne, ze np.: w gre pogra 3h i usunie) musza ukrasc, wg mnie to jest podstawowy problem.

PS. W sumie to powinno byc na poczatku ale trzeba to wyraznie powiedziec, ze tego typu postepowanie jest kradzieza.

Hm, nie chce wyjsc na jakiegos moraliste, sam nie jestem wzorowym przykladem, chcialem tylko pokazac w czym tak naprawde tkwi problem.
Awatar użytkownika
Erjot
Tropiciel

Dołączenie: 09 Paź 2005, 15:19
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 18:15

Postprzez xionc w 05 Lip 2006, 15:20

50 zl miesiecznie? skromna kwota, 50 zl na abonament na durna gre? 0 50 zl za duzo.
Wole sobie ksiazke kupic.
Z kasa klopotow nie mam ale wole kupic jakies ciuchy, zainwestowac w czesci do auta a najlepiej zachowac pieniadze na koncie czyli tam gdzie czuja sie najlepiej.
Po prostu nie oplaca sie inwestowac nadmiernej ilosci gotowki w gry ktore straca z czasem na wartosci albo sie znudza.
ponio11 ty masz chyba 11 lat, nikt ci nie kaze grac. Gry to nie jest artykul pierwszej potrzeby, rzecz niezbedna do zycia. Jeszcze raz ktos tu tak bezczelnie napisze ze kupuje piraty to bedzie to ostatnia rzecz jaka zrobi na tym forum. Bierzcie przyklad z innych uzytkownikow ktorzy napisali ladnie i elegancko ze oryginal nie jest ich faworytem.
Ja kupuje tylko oryginalne gry strategiczne i przygodowki, w ogole tylko takie kupuje i to bardzo rzadko bo malo ich wychodzi.
Ostatnio kupilem taki pack trzech gier z serii europa universalis(juz mam wszystkie) za 13zl, w wielkim pudle po polsku z instrukcjami. Wszystko pierwsza klasa. I jaki z tego moral? Ze za wrecz smieszne pieniadze mozna kupic trzy oryginalne, swietne gry ktore starcza na wiele miesiecy bo sa tak zlozone i trudne ze starczaja na bardzo dlugo.
W ogole ludzie radze popatrzec do tej kolekcji extra klasyka bardzo dobre gry za grosze imo. I wcale nie trzeba krasc zeby sobie pograc.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez LPKorn3324 w 05 Lip 2006, 17:24

xionc- nic dodacnic ujac, sam kupilem pare dni temu Zeus zlota edycja (zeus + posejdon) w extra klasyce next za 20 zl tak samo Mafia za 20 zl (25 zl na pudelku ale jak to MM zawsze troszke taniej ;). W obu tanszych seriach zarówno cenegi jak i cdprojektu jest masa gier w smiesznych cenach, a za sztandarowy przyklad mozna podac Far cry za 20 zl, mafie równiez za 20 zl syberia I & II za 20 zl (!!!!) ... slowem jak sie chce grac mozna i grac za grosze ;) [/url]
Awatar użytkownika
LPKorn3324
Retired

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości