Znaleziska

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Znaleziska

Postprzez Tajemniczy w 03 Lis 2012, 22:12

Alchemik napisał(a):Tak swoją drogą, to gdzie najlepiej szukać? Polecacie lasy, stare i opuszczone domy, czy strychy w kamienicach?
Kiedyś moja babcia mieszkała w kamienicy, która wydawała się idealna na tego typu poszukiwania. Może tam jeszcze kiedyś zajrzę.

Powiem ci tak- najpierw przygotuj się na wieeele czytania. Znajdź w jakiejś lokalnej bibliotece książki o twojej miejscowości lub okolicach i tam szukaj informacji np na temat bitew. Sporo też zależy od szczęścia- teraz większość obszaru Polski szczególnie wschód jest przeszukany od stóp do głów jeśli chodzi o takie fanty ale najważniejsze to się nie zrażać- nie znalazłeś łusek albo bagnetu tylko wiadro albo gwoździe?- nie martw się jutro pójdziesz gdzie indziej i tam znajdziesz może coś fajnego. I na koniec- żadnych zabaw z niewypałami. U nas w okolicy kilka lat temu jednego chłopaka po prostu odptaszkował nabój od kałasza. Chciał sobie zrobić breloczek na klucze i podczas wyjmowania pocisku z łuski pocisk wybuchł i rozwalił mu całe krocze. Tak więc...

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kill_Flint, Stalkier_100, Alchemik.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 04 Lis 2012, 14:23

Pocisk wyjąć można w rękach, wystarczy wygiąć go w lewo i w prawo, rozkołysać i wyskoczy. Nie wiem jakim cudem miałoby to wystrzelić, chyba jakby walil kamieniem. Może to i dobrze, przynajmniej nie bedzie dzieci które odziedziczą po nim intelekt.

Jeśli chodzi o broń palną to nikt rozsądny nie będzie się tym chwalił na forach. Klamry, bagnety jakieś monetki są ok bo policje to mało interesuje.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Tormentor w 04 Lis 2012, 14:43

Ja znalazłem kiedyś w Kinder Niespodziance małą zabaweczkę.

Znalazłem kiedyś 20 zł za żywopłotem. Kupiłem sobie za znaleźne bramkarkę Didy ;P
Ogólnie nie mam szczęścia do znajdywania jakiś ciekawych rzeczy.
Pamiętam jeszcze jak w piaskownicy za bajtla znalazłem bardzo stary aparat fotograficzny, duże bydle było. Postawiłem sobie kiedyś na szafce i za sprawą matki po jakimś czasie wylądowało na wysypisku ;/
Image

Za ten post Tormentor otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive paintball_0.
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 20 Kwi 2025, 19:52
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez Stalkier_100 w 04 Lis 2012, 15:35

Ja znalazłem 4 puste ogniwa taśmy od RKMu, łuskę- chyba 5.56mm, 6 łusek od strzelby myśliwskiej.
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Dołączenie: 02 Wrz 2010, 11:13
Ostatnio był: 11 Kwi 2017, 00:23
Miejscowość: Czarnobyl-Zdrój-Polkowice
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 42

Postprzez Kill_Flint w 04 Lis 2012, 15:46

@Up: gdzie ty to wszystko znalazłeś? Jestem ciekaw jakie tereny są tak "obfite" w tego typu znaleziska :E
Bimbru bimbru dajcie, a jak nie to spier*******!

Moje opowiadanie: viewtopic.php?f=85&t=18925
Przeczytaj, skomentuj i oceń!

LA nie będzie.

Kill_Flint
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 12:27
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 20:05
Miejscowość: Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 15

Postprzez scigacz1975 w 04 Lis 2012, 15:47

Kiedyś - jeszcze pracując w wojsku - na poligonie znalazłem skorupę ćwiczebną polskiego granatu obronnego wz.33, potem kiedy już zaczęliśmy używać wykrywacza metalu zdarzało się tego dużo więcej. Oprócz tego łuski i kompletne naboje do ur-a. Chcieliśmy znaleźć całego ur-a (mieliśmy informację że na pewno jest tam gdzieś ukryty przez żołnierzy 71pp) ale odszedłem do cywila.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 15 Mar 2025, 23:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Dżuz w 04 Lis 2012, 16:38

Standardowe łuski, całe naboje, guziki od mundurów, tudzież "orzełki" owszem się zdarzały, ale nie było tego szczególnie wiele. Kiedyś kumpel przepłynął Dunajec i siedząc na kamieniu i grzebiąc w mule, wygrzebał granat trzonkowy :) Aż saperzy po niego przyjechali :P

A gdy miałem z 6-7 lat, to pamiętam, że znalazłem jakiś pistolet. Z tego co dziś kojarzę, to mogła to być tetetka, ewentualnie Vis. Tak czy siak, był w całkiem niezłym stanie - przyrdzewiały, ale nawet zamek się przesuwał, tyle że z trudem. Trochę z nimi pobiegaliśmy z sąsiadem "po wsi" i ktoś mądrzejszy nam go skonfiskował :P Do dziś historia jego "zniknięcia" nie daje mi spokoju :E Z tego co mi padre opowiadał, to parę miesięcy temu chłopaki co kładli rury pod kanalizację, znaleźli na naszej posesji jakiś pistolet, ale nie poszedł sprawdzić co to było :/ Więc może udało im się odnaleźć moją "zgubę" :P

Niemniej, najlepszym moim znaleziskiem i tak jest rower górski, 'mejd in czajna', który znalazłem w przydrożnym rowie, jesienią tamtego roku. Miał zatartą tylną piastę, brakowało hamulców i przerzutki tylnej (miał koło z hamulcem na kontrę :E ), ale i tak go zgarnąłem do bagażnika. Trochę stał i dalej niszczał, aż koleje losu sprawiły, że musiałem pożegnać się z moim wcześniejszym jednośladem. Po zainwestowaniu w niego niemałych pieniędzy, jeżdżę na nim do dziś.
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 12 Maj 2025, 21:11
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez zdzicho w 04 Lis 2012, 17:07

Kiedyś przy kopaniu ogródka wykopałem zardzewiały klucz i scyzoryk
Awatar użytkownika
zdzicho
Modder

Dołączenie: 19 Cze 2009, 20:02
Ostatnio był: 20 Gru 2024, 19:42
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 500

Postprzez Darth ReX w 04 Lis 2012, 17:57

Ja sam co prawda nic nie wykopałem, ale siostrze udało się wykopać w ogródku wujka nabój pistoletowy. Prawdopodobnie był to 9mm para z drugiej wojny.
Kolega jakiś czas temu na terenie swojej posesji znalazł zakopanego w ziemi Browninga M1910. Kompletnie przerdzewiały, zamek się ruszał, lufa chyba nawet w takim całkiem porządnym stanie, ale to jedyne sprawne rzeczy. Po kilkudziesięciu latach w błocie bardziej przypominał jednolitą bryłę, niż cokolwiek innego. Oczywiście magazynka, manipulatorów i okładzin brak. Sam szkielet.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 28 Wrz 2025, 11:12
Kozaki: 224

Postprzez Wojas21 w 04 Lis 2012, 18:26

Lepiej uważać z tym kopaniem. Jak by się na jakiś pocisk trafiło to współczuje. Półbiedy jakby tylko zapalnik eksplodował, wtedy tylko nogi urywa. Kiedyś koledzy mojego dziadka wrzucili zapalnik do ogniska, od taka dziecięca niewiedza, skończyło się tylko na pocharatanych nogach. A co do znalezisk, tylko łuska do mosina znaleziona wraz z sąsiadem.
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 64

Postprzez Gro3a w 04 Lis 2012, 19:36

Ciekawy temat :D Kilka lat temu byłem z dziadkiem w lesie(dziadek jest myśliwym) w okolicach Olsztynka. Znalazłem tam łuskę od działa Flak 88 mm, którą oddałem jeszcze w gimnazjum do gabloty szkolnej. Kilka radzieckich łusek 30 mm, i kilkadziesiąt 14 mm, chyba z karabinu lotniczego. A w tym roku robiąc w ogródku jesienne porządki znalazłem łuskę 9mm parabellum i 8 x 50 mm R Mannlicher, z opisanych na kryzie łuski "informacji" odczytałem, że została ona wyprodukowana najprawdopodobniej na Węgrzech( moja mieścina leży niedaleko przedwojennej granicy z Prusami wschodnimi). W najbliższym czasie planuje sobie kupić wykrywacz metali i poszukać czegoś bardziej interesującego.
Załączniki
łuski.JPG
mała kolekcja
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...

Za ten post Gro3a otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalkier_100.
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 20 Cze 2025, 00:23
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Kill_Flint w 04 Lis 2012, 20:36

@Up bardzo ciekawy łup :D Kiedyś obiło mi się o uszy, że właśnie nad lasem koło Olsztynka odbywały się walki samolotów (nie jestem pewien) i później często odnajdywano tam części od samolotów.

Zauważyłem, że wielu z was ma kolegę (koleżankę itp.), który też znalazł coś ciekawego. Teraz ja się pochwalę tym co odnalazł tata mojego kolegi :E
Jest to dosyć spora kolekcja szklanych buteleczek, pojemniczków, naczyń, a także kawałek rzeźby (dłoń) oraz rosyjska pepesza i włoski jednostrzałowiec (oczywiście zniszczone egzemplarze, same szkielety).
Bimbru bimbru dajcie, a jak nie to spier*******!

Moje opowiadanie: viewtopic.php?f=85&t=18925
Przeczytaj, skomentuj i oceń!

LA nie będzie.

Kill_Flint
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 12:27
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 20:05
Miejscowość: Janów
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 15

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości