Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez The Witcher w 21 Kwi 2011, 09:07

To nie jest tak, że Wasza(chrześcijan) święta księga jest lepsiejsza, gorsi są tylko ludzie którzy interpretują Koran.

"że mi ich żal za to ich nieuctwo i za to, ze pozwalają sobie wmawiać, że Allah wzywa do wojny z niewiernymi"

Chrześcijanie też sobie wmawiają, że muszą walczyć z innowiercami, więc nie wiem o co Ci chodzi...

"W ogóle, cała ta idea, żeby prawo tworzyć w oparciu o Koran, który jest nie do końca zrozumiały, jest jakieś chore, przynajmniej dla mnie."
Nie do końca zrozumiały?
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Reklamy Google

Postprzez Szpagin w 21 Kwi 2011, 13:28

Wyprawy krzyżowe. Inkwizycja. Walka z renesansowymi myślicielami. Kontrreformacja. Przymusowe nawracanie Indian. Komisja Majątkowa. Maybach o. Rydzyka. Al-Kaida. Zamachy z 11 września. Dla niektórych mogą być to dowody na to, że religia jest powodem wszelkiego zła na świecie. To nieprawda. Złem jest to, że niektórzy ludzie wykorzystują religię do własnych celów: chcą zarobić, zdobyć władzę lub ją utrzymać. I nie ma tu żadnego niewłaściwego interpretowania świętych ksiąg. Ci ludzie celowo wykorzystują wyrwane z kontekstu fragmenty, by udowodnić swoją rację i wykorzystać wiarę i gorliwość ludzi. To chyba wszystko, co mam do powiedzenia w kwestii obwiniania religii za zło tego świata.
Image

Za ten post Szpagin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Dżuz w 21 Kwi 2011, 21:02

The Witcher napisał(a):"W ogóle, cała ta idea, żeby prawo tworzyć w oparciu o Koran, który jest nie do końca zrozumiały, jest jakieś chore, przynajmniej dla mnie."
Nie do końca zrozumiały?

Eeech, chodzi mi o to, że Koran nie jest - jak napisałem wcześniej - jednoznaczny w pewnych kardynalnych kwestiach: stosunku do wyznawców innych religii, podejściu do kobiet. Sam zobacz:
"Ja nie jestem czcicielem tego, co wy czcicie,
Ani wy nie jesteście czcicielami tego, co ja czczę.
Wy macie waszą religię, a ja mam moją religię."
- postawa raczej neutralna, typu 'loto mi to'.
W innym miejscu:
"Zaprawdę, ci, którzy wierzą, ci, którzy wyznają judaizm, sabejczycy i chrześcijanie, ci, którzy wierzą w Boga i w Dzień Ostatni i którzy czynią dobro - niech się niczego nie obawiają; oni nie będą zasmuceni!" - tu już mamy pochwałę wiary w Boga, niezależnie jakiego, i czynienia dobra, tylko po to żeby nagle dowiedzieć się, że:
"O wy, którzy wierzycie! Nie bierzcie sobie za przyjaciół żydów i chrześcijan; oni są przyjaciółmi jedni dla drugich. A kto z was bierze ich sobie za przyjaciół, to sam jest spośród nich. Zaprawdę, Bóg nie prowadzi drogą prostą ludu niesprawiedliwych!" Hipokryzja. Fragmentów potwierdzających niekonsekwencję względem traktowania kobiet też jest trochę, ale nie będę ich tu przytaczał. I jak tu nie zgłupieć? :facepalm: I w tej kwestii Koran jest dla mnie gorszy, i nie mówię tego dlatego, że jestem jakimś zatwardziałym obrońcą Biblii albo chrześcijaństwa, bo nim nie jestem.

Szpagin napisał(a):To nieprawda. Złem jest to, że niektórzy ludzie wykorzystują religię do własnych celów: chcą zarobić, zdobyć władzę lub ją utrzymać. I nie ma tu żadnego niewłaściwego interpretowania świętych ksiąg. Ci ludzie celowo wykorzystują wyrwane z kontekstu fragmenty, by udowodnić swoją rację i wykorzystać wiarę i gorliwość ludzi

To prawda, ale gdzie Biblia mówi, że mamy zwalczać niewierzących "ogniem i mieczem", za wszelką cenę? A Koran, przez swoją niespójność, niestety pozwala na takie rozumienie tego problemu.
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 19:50
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Lucjusz w 21 Kwi 2011, 22:05

To nie religie czy poglądy są niebezpieczne tylko ludzie, którzy je wyznają ich mentalność oraz kultura z jakiej pochodzą.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez Dżuz w 21 Kwi 2011, 22:14

Ja tam zostanę przy swoim poglądzie, ze poglądy czy religie też mogą być niebezpieczne jak nie są jasno sformułowane. Lekcja płynąca z tego jest taka, żebyśmy wyrażali jasno to co myślimy, a unikniemy przykrych konsekwencji. Dobra, pora chyba zakończyć to pierd**enie o Szopenie, bo lekki off-top się zrobił :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 19:50
Miejscowość: Frogville
Kozaki: 255

Postprzez vandr w 30 Kwi 2011, 19:56

tak mi się przypomniało...

hehehe

wracając do tematu...moja styczność z filozofią, ogranicza się do anegdoty znajomego podczas wesela. Student filozofii. Rozwiany włos, czerwona twarz, kielon w łapie, niemrawe oczka i tekst - "Wiecie...tak sobie kur*a siedzę i myślę...i doszedłem do wniosku, że alkohol jest rytmizacją prozy życia dnia codziennego".
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Tajemniczy w 25 Sie 2011, 22:05

Sorry za aż tak głębokie górnictwo, ale na YT znalazłem dającą sporo do myślenia rosyjską animację

Ja sam nie uważam siebie za odbiorcę tego filmu, podchodzę do niego z dystansu mam już swoją filozofię życia, jednakże wiele ludzi na świecie zachowuję się tak jak pokazano na tym filmie. Nie mają autorytetów, wartości, własnych marzeń, własnych myśli w życiu ich jedynym autorytetem jest Internet i TV. Są uzależnieni od komórki i komputera nie znając normalnego świata. Wszystko robią tak jak inni nie chcą się wychylać. Według mnie film ten ma w sobie ukryte przesłanie. A co wy o tym sądzicie?
PS: Film posiada napisy w j.polskim.

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kapucha, plunio7.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez The Witcher w 08 Kwi 2012, 10:56

Kwestia, którą chcę poruszyć najbardziej pasuje chyba do tego tematu.

Mój mózg - co mu się rzadko zdarza - wkroczył ostatnio na ciężką ścieżkę myślenia. Tymczasowo, mam nadzieję.
Grając w Mass Effect 3, podczas misji z Gethami (Kto grał, ten wie o co chodzi. Nie chce mi się naprawdę teraz wszystkiego tłumaczyć reszcie naszych forumowych filozofów...) zacząłem się zastanawiać nad hipotetycznym życiem stworzonym przez człowieka. Sama możliwość stworzenia wysoko rozwiniętej AI, jak wyżej wspomnianie Gethy nie jest przedmiotem moich rozważań, ponieważ zakładam że powstanie takowej to tylko kwestia czasu. Intensywność mojego domorosłego filozofowania zwiększył również ten, zapewne znany Wam filmik:

No, ale wracając do sedna sprawy - czy "ludzkie Gethy" mające zdolność samodzielnego myślenia byłyby dalej życiem "sztucznym" czy jak najbardziej "prawdziwym"? Czy, z moralnego punktu widzenia powinny przysługiwać im prawa podobne do tych, którymi cieszą się ludzie? Prawo do życia? Zakaz trzymania takiej istoty w niewolnictwie? Robot byłby zapewne stworzony właśnie do bycia sługą, więc myślę że to najważniejsza kwestia. Podsumowując - kiedy kończy się "sztuczne", a zaczyna "prawdziwe" życie?

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Kuballa44 w 08 Kwi 2012, 11:12

Żywe sie zaczyna tam, gdzie istota zostanie wyposażona w nerwy, pozwalające jej odczuwać np ból, i w uczucia. Jeśli będzie to tylko chłodna kalkulacja myśleniowa bez uczuć, to tylko robot. Myślenie nie tworzy człowieka, człowieka tworzą w głównej mierze uczucia. Tak myśle! :E
Słowa były niegdyś czarami i do dziś słowo zachowało coś ze swej siły czarodziejskiej. Słowami może człowiek uszczęśliwić lub doprowadzić do rozpaczy, słowami nauczyciel przenosi na uczniów swą wiedzę, słowami mówca porywa słuchaczy, decyduje o ich sądach i rozstrzygnięciach. -Freud.
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 08:21
Ostatnio był: 02 Gru 2025, 19:29
Miejscowość: Prawie że Koszalin.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 297

Postprzez jalkavaki w 08 Kwi 2012, 12:29

"Życie " to przedewszystkim zdolność do rozmnażania się. Bo wątpię czy takie jednokomórkowce są zdolne do jakiś odczuć skoro nawet zaczatków nerwów nie mają. O myśleniu nawet nie wspominając. Jednak uznawane są za istoty żywe. Roboty zdolności prokreacji raczej nigdy nie posiądą, dlatego też nigdy nie staną się równe istotom żywym.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 194

Postprzez Lucjusz w 08 Kwi 2012, 12:49

Dla mnie "życie" to rozmnażanie się ale ważna jeszcze jest świadomość to nas odróżnia od zwierząt. Roboty, cyborgi czy jak je nazwać gdy osiągną pewien etap staną się jak my świadome a produkować (czyli na swój sposób rozmnażać) się mogą w fabrykach więc według mnie będą i żywe i świadome i będą odrębnym gatunkiem. Nowy rozdział w historii życia i ewolucji. To czy będą niewolnikami zależy od ludzi i ich moralności z którą jest coraz gorzej. Oprócz tego będą jeszcze hybrydy czyli ludzie z implantami, chipami itd.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez jalkavaki w 08 Kwi 2012, 12:59

Rozmnażanie się a produkcja w fabryce to dwa zupełnie inne pojęcia i w żaden sposób nie zmieścimy tam znaku równości.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 194

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości