z resztą, w całej Europie (może poza Francją) wszyscy bez problemu w tym języku rozmawiają...

Adam.

Łacina natomiast kojarzy mi się z przemądrzałymi inteligentami, którzy chcąc podkreślić swoją udawaną wyższość posługują się tym niezrozumiałym bełkotem.
Łacina ciężkim i trudnym językiem jest, ale świetnie pokazuje ile wyrazów w dzisiejszym świecie wokół nas pochodzi właśnie z tego języka.
Co to za sens i logika uczyć się niemieckiego kiedy w UE rzekomo językiem urzędowym jest także angielski?
Po za tym jak ktoś słyszał dźwięczność niemieckiego w muzyce to chyba wie jak ohydnie on szwargocze...
Tylko że potem dziwili się skąd różne rzeczy z netu potrafiłem znaleźć (szczególnie o terenówkach samoróbkach). Nie wiedzieli jakież to skarby kryją się po pokrytej cyrylicą dziewiczą stroną internetów
Po Polsku Motyl, angielsku Butterfly a po Niemiecku Der Szmeterling (wymowa) co jest potwierdzeniem brzydoty języka naszych sąsiadów.
ale w Austrii byłem 2 razy i jak próbowałem zagadać po angielsku to nic nie kumali.
w Holandii, gdzie mają "barbarzyński" język,
@Cromm Cruac, w takim razie mogę z czystym sumieniem rozstać się z językiem niemieckim i zabrać się za rosyjski na studiach

Pangia napisał(a):Przynajmniej uczyłbym się jakiegoś fajnego języka z potencjalną pożytecznością, może bym se umiał rozczytać jakieś ruskie fora, bo z tego niemieckiego pseudoalfabetu to żadnego pożytku nie mam, a po niemiecku to w sumie umiem się tylko przedstawić, powiedzieć mniej-więcej gdzie mieszkam i krzyknąć „Nie strzelać!” i „Przeładowuję!”.
Pangia napisał(a):Dobrze, że chociaż angielski dobrze ogarniam – z tego, co widzę to chyba trochę lepiej niż inni, ale lepiej chyba umieć dwa języki nienajgorzej niż tylko jeden dobrze?

Mathias napisał(a):Nikt nie ma pożytku z języka, którego nie zna.
Mathias napisał(a):Pangia napisał(a):Dobrze, że chociaż angielski dobrze ogarniam – z tego, co widzę to chyba trochę lepiej niż inni, ale lepiej chyba umieć dwa języki nienajgorzej niż tylko jeden dobrze?
Niekoniecznie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości