Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 15:43

Xionc - a gdzie jakaś merytoryka w Twoim poście? Bo jak na razie widzę tu tylko parę postów konkretnie przeciwstawiających się nawzajem. Reszta to ujadanie ultraprawicy na ultralewicę - i na odwrót. Tak obiektywnie to jedziecie po Nieznajomym łącznie z wędrówkami osobistymi, ale jak się odszczeknie to od razu huzia na Józia. Szm za swoją wypowiedź (zresztą niejedną taką) dawno w ryj powinien dostać. I jakoś go nikt nie próbuje prostować. No to gdzie tu demokracja i równe zasady? Co?
Ostatnio edytowany przez scigacz1975, 19 Gru 2014, 18:24, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Reklamy Google

Postprzez xionc w 19 Gru 2014, 15:54

Gdzie ty tu widzisz demokracyje na forumie? Na żadnym nie ma, nawet na pszczelarskim. Zauważ także że i tak jestem bardzo kulturalny, dawniej to dopiero by była jazda.
Gość ma po prostu toksyczne poglądy i jakieś paranoje. Co tu jeszcze można dodać?
Można sie nie zgadzać politycznie ale jak ktoś tu wali takie smuty że za PRLu było cool, socjalizm działa a na Białorusi normalnym ludziom żyje sie cud miód i orzeszki to o czym tu dyskutować?
Troll albo idiota.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 16:08

Ok - ma. No i co z tego. Albo inaczej - dla Ciebie on ma ujowe poglądy, a Ty dla niego. Wytłumacz mu Twoją rację. Bo jak na razie to jemu zwrócono uwagę że coś jest tak, bo on tak sądzi. Ale Twoje wypowiedzi są identyczne w formie - jest tak bo tak sądzisz. Wytłumacz dlaczego - jeżeli potrafisz.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Mito w 19 Gru 2014, 16:17

Przy czym proszę Nieznajomego o odpowiedź na moje "pytanie".
Ja chciałbym, żebyś odpowiedział na to, co napisałem o małych firmach w Polsce.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez lehoslav w 19 Gru 2014, 17:14

Ostatnie kilka stron to spór iście religijny, zero argumentów z żadnej ze stron, tylko głęboka wiara :E
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 09 Sty 2026, 19:36
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez Szagart w 19 Gru 2014, 18:00

Ja nie popieram komunistycznych i innych odmian ''lewych'' poglądów, jestem skierowany bardziej ku prawicy, ale bez przesady. Dziś zapytałem dziadka jak mu się żyło wtedy ( w PRLu znaczy) i teraz. Powiedział, że jedyny plus socjalizmu to, że ludzi byli ''równiejsi'' i nie było skrajnie biednych osób i ludzi, którzy nie mają nic do jedzenia. Co do wypowiedzi Nieznajomego. To, że chłopak ma poglądy takie a nie inne to jego sprawa, większość ludzi z forum się to nie podoba-ok, wytłumaczyliście mu, że to utopijne nierealne bez wprowadzania totalitaryzmu itp. Lecz czy socjalizm i ''komuna'' nie są odpowiednie dla takich ludzi jak Naznaczony? Wspomniał w temacie o ''Obcych'' fakt, że w domu mu się nie przelewa dlatego może mieć sobie takie a nie inne poglądy. Bądź co bądź taka propaganda jest skierowana do takich ludzi. Dlatego uważam, że jak ma takie poglądy to niech ma, nie próbujmy takim osobom nic wmawiać. Trzymajmy się swoich, bo każdy ma prawo do własnego poglądu bardziej lub mniej przychylnego naszym własnym.
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||

Za ten post Szagart otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Nieznajomy X.
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez Nieznajomy X w 19 Gru 2014, 18:03

scigacz1975 napisał(a):Szm za swoją wypowiedź (zresztą niejedną taką) dawno w ryj powinien dostać.

Podoba mi się to :E Dobry pomysł :D
scigacz1975 napisał(a):I jakoś go nikt nie próbuje prostować.

Nom, pisałem o tym.
scigacz1975 napisał(a):No to gdzie tu demokracja i równe zasady? Co?

Hejterzy (xionc, szm, Tormentor) zjedli.

@xionc
Ja jestem trollem? A ty i trollem i hejterem, coś mi się wydaje że w tym przypadku jestem mniejsze zuo :E
A za "pierdo*onego dupka" powinieneś dostać w mordę zaraz po szm, hejterze zapluty.

@Mito
Chętnie bym odpowiedział, ale nie zrozumiałem twojej wypowiedzi nt. małych firm. Weź to ujmij jakoś prościej, bo żaden ze mnie przedsiębiorca czy ekonomista i nie ogarniam o co Ci chodziło.
Miarą Twojej wartości są Twoje zasady.

"jak przyjaźń to do śmierci i nigdy na odpie*dol"
O.S.T.R.

"co zrobić, by uczciwie zarobić, co zrobić, by nie wyj*bać szefowi, co zrobić, kiedy szefem jest kobieta, wyj*bać kobiecie to wielki nietakt"
Metrowy

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Wrz 2014, 21:30
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 14:33
Miejscowość: Koszmary moich wrogów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: -2

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 18:09

Szagart - przecież nikt nikomu nie broni przekonywania do własnych poglądów. Ale niech to będzie, nie wiem, wypunktowane, to, to i to było takie a jest takie. A nie jechanie po kimś bo ma inne myślenie, ale jak koleś odda tym samym to cep, młot itp. Inna rzecz była w temacie ufoludków - tam zaczęło się od polaczków i tego kogo tym określa. I za to dostał należny ochrzan. Ale potem ktoś stosuje te same metody wypowiedzi, po czym znowu jedzie się po Naznaczonym bo lewak, komuch itp. - no bo nas jest więcej i można. Nie?

Edit: Chcecie gościa nauczyć czegoś, przekonać do swoich racji. Ale sami jesteście w tym względzie w czarnej dupie. I to jest właśnie polaczkowate - widzieć u kogoś źdźbło, ale u siebie belki nie dostrzegać. Najpierw trzeba swoje podwóreczko uprzątnąć, potem można zacząć innych uczyć.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szagart.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Nieznajomy X w 19 Gru 2014, 18:30

Jestem za lewicą. No i co? Wolno mi.
A socjalizm hmmm ....
Ja nigdzie nie pisałem, że podoba mi się taki ustrój jak wtedy w 100%. Ale napewno był lepszy niż dzisiejszy. Ogólnie socjalizm mógłby funkcjonować i to bardzo dobrze, ale po odpowiedniej "modyfikacji" czyli poprawkach i dostosowaniu go bardziej do realiów. Z socjalizmem jak z Syreną (chodzi o samochód), mógł być bardzo dobry gdyby nie został potraktowany po macoszemu. Ale nie miejcie za złe ludziom którzy ówczeny socjalizm tworzyli, gdyż były małe szanse by stworzyć idealny system na powojennym rozpierdzielu. Należy też pamiętać o tym że główna idea socjalizmu (równość) była najlepszą z możliwych. I jestem skłonny stwierdzić, że Polska bardzo wiele zawdzięcza tamtemu ustrojowi. Gdyż naród był zjednoczony i odgórnie kontrolowany. Panował względny porządek w kraju i to pozwoliło Polsce podnieść się z kolan w obliczu powojennych strat, a to za kapitalizmu z pewnością by się nie udało.

Edit:
I prosze nie kojarzyć mnie z komunistami, bo komunizm to nie jest to samo co socjalizm, i ma jeszcze więcej wad.

Edit 2:
Jestem także za tym aby wszelkie przedsiębiorstwa były państwowe. Były kontrolowane przez państwo aby działały prawidłowo, a nie że prywaciarz sobie żyje jak pączek w maśle a ludzie tyrają na sku*wysyna za grosze z braku możliwości wyboru (bo przecież prawie wszystko w dzisiejszej Polsce jest własnością prywatną, nie państwową) jak humanoidalne woły.
Ostatnio edytowany przez Nieznajomy X 19 Gru 2014, 19:08, edytowano w sumie 2 razy

O.S.T.R.

"co zrobić, by uczciwie zarobić, co zrobić, by nie wyj*bać szefowi, co zrobić, kiedy szefem jest kobieta, wyj*bać kobiecie to wielki nietakt"
Metrowy

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Postprzez Terminus w 19 Gru 2014, 18:51

Nieznajomy X napisał(a):Ogólnie socjalizm mógłby funkcjonować i to bardzo dobrze, ale po odpowiedniej "modyfikacji"

Nie. nie mógłby. Nigdy i nigdzie nie wyszło. Mimo prób "modyfikacji".
Ale nie miejcie za złe ludziom którzy ówczeny socjalizm tworzyli, gdyż

Nikt socjalizmu nie budował w Polsce. W 1944 rozpoczęła się w Polsce radziecka okupacja w ramach której narzucono ZSRR-owski model gospodarczo-polityczny podporządkowany wyłącznie interesem okupanta.
I jestem skłonny stwierdzić, że Polska bardzo wiele zawdzięcza tamtemu ustrojowi.
Owszem zawdzięcza wiele, ale nic dobrego.
Gdyż naród był zjednoczony

Nie był.
to pozwoliło Polsce podnieść się z kolan w obliczu powojennych strat, a to za kapitalizmu z pewnością by się nie udało.
Udało się i to lepiej. Pisałem o RFN - zapomniałeś?.

edit:
Jestem także za tym aby wszelkie przedsiębiorstwa były państwowe. Były kontrolowane przez państwo aby działały prawidłowo,
- tylko jak pokazuje praktyka nie działają prawidłowo ponieważ nie podlegają regułom rynkowym. Stanowiska w firmach państwowych są obsadzane po kluczu partyjnym a nie wg kompetencji. Źle działające są dofinansowywane lub subsydiowane co kończy się jeszcze mniejszą determinacją do bycia rentownym, wydajnym itp. itd. I znowu historia pokazała, że to nie jest na dobry pomysł. Państwo musi być właścicielem zakładów kluczowych: zbrojeniówka, energetyka itp. Ale nie jest od produkcji telewizorów.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Nieznajomy X w 19 Gru 2014, 19:05

@Terminus
Ja swoje a Ty swoje. Oczywiście Ci tego nie wypominam, każdy ma prawo do własnych poglądów. Ale nie licz na to że przestawię się na Twoją wersję wykreowaną przez dzisiejsze media będące klakierami obecnego kapitalistycznego do ch*ja nie podobnego rządu ;)
Ostatnio edytowany przez Nieznajomy X, 19 Gru 2014, 19:36, edytowano w sumie 1 raz

O.S.T.R.

Metrowy

Za ten post Nieznajomy X otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59,
Negative Gość, RadekNioch.

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Postprzez Terminus w 19 Gru 2014, 19:13

Ale tu nie chodzi o POGLĄDY a o FAKTY!

Ja prostuje Twoje błędy rzeczowe: jak piszesz, że naród był zjednoczony to zwyczajnie mówisz nieprawdę, łatwą do zweryfikowania przez źródła historyczne. Jak piszesz, że tylko dzięki komunizmowi Polska się odbudowała to też nie masz racji bo podaję Ci konkretny przykład państwa, które tego dokonało. Piszesz, że na Białorusi jest lepiej ja podaję twarde dane ekonomiczne, które temu przeczą. Et cetera, cetera.

Jedynym problemem jest tylko to, że Ty RZECZYWISTOŚCI nie przyjmujesz do wiadomości.
Ale to Twój problem, nie mój.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości