- Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Adam.
Adam.

Ja chciałbym, żebyś odpowiedział na to, co napisałem o małych firmach w Polsce.

Nieznajomy X.

scigacz1975 napisał(a):Szm za swoją wypowiedź (zresztą niejedną taką) dawno w ryj powinien dostać.
scigacz1975 napisał(a):I jakoś go nikt nie próbuje prostować.
scigacz1975 napisał(a):No to gdzie tu demokracja i równe zasady? Co?

Szagart.

Nieznajomy X napisał(a):Ogólnie socjalizm mógłby funkcjonować i to bardzo dobrze, ale po odpowiedniej "modyfikacji"
Ale nie miejcie za złe ludziom którzy ówczeny socjalizm tworzyli, gdyż
Owszem zawdzięcza wiele, ale nic dobrego.I jestem skłonny stwierdzić, że Polska bardzo wiele zawdzięcza tamtemu ustrojowi.
Gdyż naród był zjednoczony
Udało się i to lepiej. Pisałem o RFN - zapomniałeś?.to pozwoliło Polsce podnieść się z kolan w obliczu powojennych strat, a to za kapitalizmu z pewnością by się nie udało.
- tylko jak pokazuje praktyka nie działają prawidłowo ponieważ nie podlegają regułom rynkowym. Stanowiska w firmach państwowych są obsadzane po kluczu partyjnym a nie wg kompetencji. Źle działające są dofinansowywane lub subsydiowane co kończy się jeszcze mniejszą determinacją do bycia rentownym, wydajnym itp. itd. I znowu historia pokazała, że to nie jest na dobry pomysł. Państwo musi być właścicielem zakładów kluczowych: zbrojeniówka, energetyka itp. Ale nie jest od produkcji telewizorów.Jestem także za tym aby wszelkie przedsiębiorstwa były państwowe. Były kontrolowane przez państwo aby działały prawidłowo,

caleb59,
Gość, RadekNioch.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości