Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez Iwaszka w 03 Lut 2015, 12:15

Może i dałem się sprowokować, ale palił bym ich i tak i o to mi głównie chodzi. Ktoś musi przesiać tych bękartów.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 03 Lut 2015, 13:03

A tam przejmujecie się. Głupie człowieki były zawsze. Tyle, że w internecie tacy się bardziej rzucają w oczy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Universal w 03 Lut 2015, 13:30

https://www.facebook.com/partiakorwinww ... 84?fref=nf

I dalej nie wiem, czy to "oficjalny" profil warszawskich kurwinistów, czy nie:

Według naszych ustaleń w piątek wieczorem doszło do włamania na konto jednego z członków Sekcji Warszawskiej, który posiadał uprawnienia administratora. Przypuszczalnie nie wylogował się on po lekcji informatyki z komputera w sali szkolnej.

Aczkolwiek chyba muszę Cię Iwan przeprosić, bo być może to nie są trololole, a faktycznie debile mieniący się konserwatywnymi liberałami ;)

Jednak troll.
https://www.facebook.com/partiakorwinwwa?fref=ts - troll.
https://www.facebook.com/KORWiN.Warszawa?fref=ts - podobno oryginał.
Całkiem nieźle im to wyszło.
Ostatnio edytowany przez Universal, 03 Lut 2015, 19:53, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wheeljack, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 1051

Postprzez Tajemniczy w 03 Lut 2015, 13:30

Dałeś się nabrać na trolololo jakiejś spie*doliny życiowej o IQ skarpet caleba. Teraz ferie gimbaza/licbaza się nudzi mame i tate w pracy więc z nudów siedzą w netach i klecą takie "rzaty". Problem jednak w tym że za dwadzieścia parę lat takie ćwierćmózgi zaczną nami rządzić i reprezentować na świecie. I to będzie tragedia.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Herezja w 03 Lut 2015, 14:36

Kiedyś był autorytet tzw starszych. Wiedzieli więcej i przekazywali to młodzieży więc byli potrzebni. Dziś jest internet i np Wikipedia więc małolatom można tylko zaimponować w jak najbardziej prymitywny sposób.
Nie bez powodu uważam, że człowiek był, jest i pewnie będzie tylko prymitywnym zwierzakiem, któremu bardzo blisko jest do gałęzi, z której zlazł. Zezwierzęcenie występuje czasem w stresowych przypadkach ale ostatnio częściej jest to po prostu modne.
Jakiś czas temu oglądałem film, coś ala komedia gdzie główni bohaterowie zostają jak w Seksmisji zamrożeni i po dłuższym czasie budzą się w świecie samych kretynów. Wyjaśniono tam dość łatwo to zidiocenie.
Ludzie inteligentni skupiają się na swoim rozwoju i otoczenia rzadziej płodzą dzieci a i te mają mało potomstwa za to kretyni lęgną się w efekcie czego dwójka przeciętnych umysłowo ludzi staje się w świecie przyszłości dwójką najbardziej inteligentnych osób na świecie i to oni kierują resztą.
Kretyni np podlewali uprawy napojami energetyzującymi bo skoro ich pobudzają to i z roślinami będzie podobnie.

Za ten post Herezja otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Herezja
Łowca

Dołączenie: 19 Sty 2014, 15:58
Ostatnio był: 17 Paź 2021, 13:05
Kozaki: 71

Postprzez Terminus w 03 Lut 2015, 14:58

Owszem dzisiaj jest nieporównywalnie większy i łatwiejszy dostęp do informacji (via słynna wiki). Co z tego skoro ludzi nie potrafią z informacji korzystać? Czyli informację zweryfikować, uzupełnić, poskładać tak aby ZROZUMIEĆ.

Przypomniała mi się jakaś głupia dyskusja o Bliskim Wschodzie: moi oponenci, owszem przeczytali kilka książek o Specnazie w Afganistanie, ale ta czasem dość szczegółowa wiedza o rzeczach drobnych jak taktyka, uzbrojenie, w żaden sposób nie przekładała się na zrozumienie mechanizmów geopolitycznych. Ktoś usiłował mi zrobić autorytarnie wykład o zbrodniczej polityce amerykańskiej a nie odróżniał mudżahedina od taliba. Jak zwróciłem uwagę na oczywisty nonsens historyczny w jego odpowiedzi to rzucili się na mnie całym stadkiem, próbując mi udowodnić, że Taliban istniał w latach 80-tych. ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Grzechu300 w 03 Lut 2015, 16:48

Terminus napisał(a):Co z tego skoro ludzi nie potrafią z informacji korzystać?

Tu jest właśnie problem - uczy się ludzi informacji, wiadomości, których nie rozumieją, a które można znaleźć w różnych źródłach (książki internet). Tu nie chodzi o to, żeby zapamiętać miliard reguł, tylko żeby umieć z nich korzystać. Po co mam znać je na pamięć słowo w słowo, skoro wiem, w jakiej książce ich szukać? Wystarczy, że będę wiedział, jak działają.
I tu jest błąd systemu szkolnictwa - umiesz reguły, ale nie umiesz ich używać. ;)
Terminus napisał(a):Przypomniała mi się jakaś głupia dyskusja o Bliskim Wschodzie: moi oponenci, owszem przeczytali kilka książek o Specnazie w Afganistanie, ale ta czasem dość szczegółowa wiedza o rzeczach drobnych jak taktyka, uzbrojenie, w żaden sposób nie przekładała się na zrozumienie mechanizmów geopolitycznych.

Ba, kiedyś gdzieś napisałem że Ameryka ma obecnie większy potencjał militarny niż Rosja, to internetowy rusofilogimbus wyjechał mi wypracowaniem o skuteczności wojsk w Konflikcie w Afganistanie i najlepszym mechanizmie karabinowym na świecie. :caleb:

No spoko, ale obecnie to jest kolos na glinianych nogach - i szczerze, mocniejsza gospodarczo Rosja była bezpieczniejsza, niż obecny rozklekotany gigant, tracący z dnia na dzień coraz więcej pieniędzy i wpływów. ;)

I można sobie pultać i czerwienić się ze złości, że "Spetsnaz najlepszy, zabijajo milion ludzi jednom renkom, nie rozumiesz polityki Putina głąbie, bo on ma taki taktyczny plan żejapierdole, wszystkich podbije!", ale to nie zmieni stanu faktycznego.

Nie można zaprzeczyć im siły militarnej i wyszkolenia jednostek (to nie są już soldaci z saperkami, a w pełni wyekwipowane i nowoczesne jednostki), ale powoli Rosja chyli się przed Chinami, i nic już tego nie zatrzyma. ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Universal w 03 Lut 2015, 16:58

Grzechu300 napisał(a):ale powoli Rosja chyli się przed Chinami, i nic już tego nie zatrzyma. ;)

A z tym to bym się wstrzymał. W większości wiemy tyle, ile nam pozwolą wiedzieć. Może być tysiąc przesłanek ku temu, że sprawy mają inny obrót niż się publicznie podaje, a my nie mamy szans o tym wiedzieć. Polityczne gierki mają tyle poziomów, że sami się w tym gubią. A przynajmniej powinny posiadać taki stopień skomplikowania, tak na zdrowy chłopski rozum.

Zresztą w całych tych misternych planach i obliczeniach najczęściej nie bierze się pod uwagę tego, że jeden człowiek + jeden karabin + odpowiednie miejsce i czas = przetasowanie :E

Od hakowanego Korwina po forumową geopolitykę, no nieźle :caleb:

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Iwaszka.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Kozaki: 1051

Postprzez Iwaszka w 03 Lut 2015, 17:03

Terminus napisał(a):Przypomniała mi się jakaś głupia dyskusja o Bliskim Wschodzie: moi oponenci, owszem przeczytali kilka książek o Specnazie w Afganistanie, ale ta czasem dość szczegółowa wiedza o rzeczach drobnych jak taktyka, uzbrojenie, w żaden sposób nie przekładała się na zrozumienie mechanizmów geopolitycznych. Ktoś usiłował mi zrobić autorytarnie wykład o zbrodniczej polityce amerykańskiej a nie odróżniał mudżahedina od taliba. Jak zwróciłem uwagę na oczywisty nonsens historyczny w jego odpowiedzi to rzucili się na mnie całym stadkiem, próbując mi udowodnić, że Taliban istniał w latach 80-tych. ;-)

Są tacy na forumie? Nie wiedziałem nawet, a dziwne bo 3 lata robiłem dość zaawansowane reko OSNAZu w Afganie :p
Chętnie bym poczytał.
PS Specnaz w Afganistanie to dość mierna książka - taka dla kogoś kto zaczyna z tematem, w ogóle w polski przełożeniu mało jest dobrych książek na ten temat jak i w ogóle na temat Specnazu. Jednak nie każdy to rozumie i myśli, że przeczyta tego typu "podręczniki" to ma pogląd na całość. To jednak ciągle TYLKO klasa wyżej niż Suworow.

Grzechu300 napisał(a):Ba, kiedyś gdzieś napisałem że Ameryka ma obecnie większy potencjał militarny niż Rosja, to internetowy rusofilogimbus wyjechał mi wypracowaniem o skuteczności wojsk w Konflikcie w Afganistanie i najlepszym mechanizmie karabinowym na świecie. :caleb:

Dyskutował bym, ale nie takimi argumentami :F

Grzechu300 napisał(a):Nie można zaprzeczyć im siły militarnej i wyszkolenia jednostek (to nie są już soldaci z saperkami, a w pełni wyekwipowane i nowoczesne jednostki), ale powoli Rosja chyli się przed Chinami, i nic już tego nie zatrzyma. ;)

Tutaj nie można zapominać o jednej zalecie Rosjan - potrafią zaciskać pasa i lawirować nawet w najbardziej niesprzyjających warunkach. Myślę, że i dziś znalazło by się sporo silnych państw i na tyle głupich przywódców będących wstanie uwierzyć, że wystarczy przeć przed siebie a Rosja upadnie. Kilku już takich było i zawsze kończyło się tym samym schematem. Oczywiście mamy XXIw, jednak zakładając, że liderzy nie są na tyle głupi by odważyć się rozpętać wojnę atomową to wiele się nie zmieniło w wojnie.
Rosja to gigant który chwieje się przez większą część swojego istnienia - Rosja to kraj który potrzebuje tylko dobrego żonglera który sprawnie będzie kontrolował te zachwiania - do tego prosty naród który nadal wstanie jest znieść wiele dla "wyższego dobra" (czy to realnego czy zmyślonego). Niewątpliwie jest to jeden z najważniejszych graczy na naszej planecie i szybko się to nie zmieni.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Grzechu300 w 03 Lut 2015, 17:08

Universal napisał(a):
Grzechu300 napisał(a):ale powoli Rosja chyli się przed Chinami, i nic już tego nie zatrzyma. ;)

Może być tysiąc przesłanek ku temu, że sprawy mają inny obrót niż się publicznie podaje, a my nie mamy szans o tym wiedzieć. Polityczne gierki mają tyle poziomów, że sami się w tym gubią.

Patrzę przez pryzmat gospodarczy i zbrojeniowy - nie chodzi mi o konflikt, a wyprzedzenie w rankingu mocarstw. ;)

Obydwa państwa ze sobą współpracują, weźmy np. coroczne manewry Chińsko-Rosyjskie.
Universal napisał(a):Od hakowanego Korwina po forumową geopolitykę, no nieźle :caleb:

Zaraz przejdziemy pewnie na religię, filozofię, i czy kosmici istnieją. :E

Iwaszka napisał(a):Tutaj nie można zapominać o jednej zalecie Rosjan - potrafią zaciskać pasa i lawirować nawet w najbardziej niesprzyjających warunkach. Myślę, że i dziś znalazło by się sporo silnych państw i na tyle głupich przywódców będących wstanie uwierzyć, że wystarczy przeć przed siebie a Rosja upadnie.

Nie chodziło mi o upadek - to wciąż jest mocarstwo, i raczej to się nie zmieni. Miałem na myśli zmianę pozycji w rankingu mocarstw. ;)
Iwaszka napisał(a): Niewątpliwie jest to jeden z najważniejszych graczy na naszej planecie i szybko się to nie zmieni.

Tutaj nie ma wątpliwości - nie lekceważę ich, bo wciąż są potęgą.

Ale wszystko wskazuje na to, że w obecnej sytuacji przeskoczą ze swojego miejsca w dół, a to Chiny staną się "drugim blokiem". ;)

Kurczę, Chiny potęgą, zaraz Ameryka najedzie Kanadę dla ropy i będziemy mieli wypisz wymaluj sytuację z intra do pierwszego Fallouta. :E
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Terminus w 03 Lut 2015, 18:10

Iwaszka napisał(a):Są tacy na forumie?
Na szczęście nie ;-) To było inne czeluści netu.

Grzechu300 napisał(a):Ameryka ma obecnie większy potencjał militarny niż Rosja

Oczywiście wszystko zależy jak się liczy i kto liczy, ale na dzień dzisiejszy to już tylko zostaje dyskusja kto jest "na drugim miejscu" Rosja czy już Chiny. Zresztą to jest proces płynny Chiny mają zdaje się większe nakłady na armię, przy mniejszym udziale tego % w PKB kraju. Patrząc na rozwój floty, lotnictwa, broni pancernej Chin- w tym zwłaszcza jakościowy - to Rosja za kilka lat będzie w takich "rankingach" raczej bez szans.
Wydatki wosjkowe państw w 2014(szacowane):
USA: 575mld$
Chiny: 148mld$
Zapowiadany budżet wojskowy Rosji w 2015r: 79,1mld$ (co prawda te zapowiedzi były składane przy zupełnie innym kursie rubla :E )
Liczby chyba są dość wymowne

Iwaszka napisał(a):Tutaj nie można zapominać o jednej zalecie Rosjan - potrafią zaciskać pasa i lawirować nawet w najbardziej niesprzyjających warunkach.
Rosjanie jako społeczeństwo tak - władza i elity nie. Ci pierwsi nie mieli i nie mają w Rosji nic do powiedzenia. Ci drudzy wybrali sobie kiedyś niejakiego Putina na zastępcę Jelcyna i gwaranta ich interesów. Przyszłość zapowiada się tak czy owak ciekawie.

Myślę, że i dziś znalazło by się sporo silnych państw i na tyle głupich przywódców będących wstanie uwierzyć, że wystarczy przeć przed siebie a Rosja upadnie.

Np? Ktoś potrzebuje jeszcze "przestrzeni życiowej na wschodzie"? Rosja jest dla takich Niemiec czy Chin tylko kolonią gospodarczą, z której ciągnie się surowce.

Tak Rosja jest wielkim i ciągle potężnym militarnie krajem, ale też jest państwem które przez ostatnie 25lat praktycznie w bardzo małym stopniu się zmodernizowało i unowocześniło. Wystarczy spojrzeć jak technologicznie "odjechały" im Chiny, które dziesięć lat temu kupowały jak leci rosyjskie samoloty i okręty a teraz w błyskawicznym tempie wprowadzają swoje, nowocześniejsze typy uzbrojenia. Rosja od lat 80-tych nie może wprowadzić do służby samolotu myśliwskiego V-tej generacji ani czołgu III+ generacji. Chiny w kilka lat ich przegonili na tym polu.

Nie nie lekceważę Rosji - żeby nie było. Pokazuję tylko że sytuacja jest jak zawsze dynamiczna. Na dzień dzisiejszy Rosja staje się ekonomiczną strefą wpływów Chin. Co będzie za parę lat? Nie wiemy. Może Europa zorganizuje nowe Monachium i odda Führerowi. tfu Putinowi wschód Ukrainy, miliony chińskich nielegalnych osadników wróci do ojczyzny, ropa skoczy na 120$/baryłkę i znowu będą się kręcić interesy? Nie wiemy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Iwaszka w 03 Lut 2015, 18:54

Fakt, budżet przeznaczany na rozwój Armii w FR od czasu upadku ZSRR jest z roku na rok mniejszy.
Flota stopniała o połowę, lotnictwo ma chwilowy przestój w miejscu (przede wszystkim myśliwce, śmigłowce ciągle prezentują wysoki standard). Polemizował bym z czołgami. T90 4 Generacji w zupełności wystarcza i ciągle stanowi świetną platformę do ciągłych modernizacji, a i patrząc na jego eksport i to w dość sporych ilościach np do Indii to Rosjanie zapewne mają kolejny wariant w zanadrzu (Rosja rzadko kiedy sprzedaje takie nowości - choć kto wie, może trzeba im było kasy ;p).

Ciekawie natomiast wygląda sytuacja na poziomie wyposażenia żołnierza w tym przede wszystkim mam na myśli broń osobistą. Chiny i ich QBZtki to krok w tył, tak jak by teraz przyjąć w jakimś bogatym państwie starego FAMasa na uzbrojenie. Ergonomia fatalna a i materiały z których broń wykonana są miernej jakości (typowe MIC) - choć nie powiem, z roku na rok prasa fachowa donosi o poprawie jakości, przynajmniej tych wystawianych na targach międzynarodowych.
Rosja natomiast robi duże skoki - otwiera się na zachodnie rozwiązania, wreszcie przyjmuje nawet szyny picatinny w standardzie (AK12), ale robi to z kunsztem i nie porzuca idei broni typowo Wschodniej - prostej i skutecznej w działaniu.

Na obecną chwilę gdybym miał oceniać Armię rosyjską największy współczynnik nowoczesności i gotowości bojowej dał bym Siłom Specjalnym - których mają mnóstwo i są to siły szkolone w typowy, zahartowany Rosyjski sposób.
Biorąc pod uwagę zagrożenia terrorystyczne na terenie FR i porównując je z tymi z EU i USA - naprawdę mam szacun do Federalnych sił Bezpieczeństwa. Terroryzm w Rosji jest zazwyczaj brutalny, dobrze zorganizowany a sami terroryści to najczęściej zaprawieni w boju bojówkarze bądź co najlepsze byli wojskowi/specnazowcy. To nie ciule z obozu w lesie którym wydaje się, że trenowali 2 lata to są gotowi tylko groźna odmiana nowoczesnego Terrorysty dorównującemu wyszkoleniem i sprzętem nie jednej armii świata.
Jednak siły specjalne to nie wszystko - odgrywają kluczową rolę, a jednak sememu bez wsparcia mało znaczą.

Najbardziej ubolewam nad tą flotą (Jako pasjonat Piechoty Morskiej ZSRR i Czarnych Diabłów z IIWŚ)...

Podsumowując - nie ma co ustalać kto jest liderem. Wojna XXI wieku jest bardzo asymetryczna i nieprzewidywalna.
Równie dobrze mogło by się okazać, że takie niegdyś niepozorne Indie nagle zdominowały by sytuację na dalekim wschodzie. W końcu Indie nieźle zapierda*ają z rozwojem Armii, a do tego ludzi też im nie brakuje - zaraz będzie z nimi jak z Chinami.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości