Thorgal

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Thorgal

Postprzez kubu k w 12 Cze 2011, 01:11

Mam jedyny jaki się zachował w mojej kolekcji, w sztywnej okładce tom. Najlepsze jest to, że nie pamiętam o czym jest. Zostawiłem jedyny egzemplarz u starych i pamiętam, że grafika w tym komiksie wymiata. Ile lat to tyło? nie pamiętam ale jakieś 12 czy więcej. pzdr. Fan.
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 12 Cze 2011, 18:09

Realkriss napisał(a):Ja też widziałam w miękkiej w empiku, cena jak napisał Dżus, oprawa jej zasadniczo nie zmienia

@Realkriss, masz rzeczywiście rację - w miękkiej oprawie też są, czy raczej należałoby powiedzieć: były :(
Coś im tam jednak zostało i cenny jednak trochę inne jak tych wydawanych w "hardback". Jakość wydania ma przecież bardzo istotne znaczenie jeśli chodzi o cenę :wink:
http://www.empik.com/szukaj/ksiazki?c=k ... i%C4%99kka
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez SkyGrinder w 21 Lip 2011, 13:46

Thorgal - przepiękna opowieść i przede wszystkich piękne rysunki.

Przestudiowałem już wszystkie części i czasami dalej do nich wracam :)

Jeżeli chodzi o najsmutniejsze części to jak dla mnie:
"Miasto Zaginionego Boga"
"Ponad Krainą Cieni"
"Oczy Tanatloca"

To jedne z pierwszych części ale one najbardziej utkwiły mi w pamięci.
Ulubioną postacią.. Myślę że Thorgal chociaż tak jak wcześniej wypowiadaliście, był aż za bardzo.. "czysty", bez skazy.
Kriss jako femme fatale, cudowna kobieta ^^, Aaricia jako wspaniała żona i zawsze oddana Thorgalowi, Drewniana Noga, Tjall..

Dwoma słowami : Wspaniała opowieść :)
Czoło w pocie jaja w błocie niema jak to być w piechocie!
Awatar użytkownika
SkyGrinder
Kot

Dołączenie: 20 Lip 2011, 14:08
Ostatnio był: 01 Mar 2012, 12:45
Miejscowość: Zona
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Postprzez Realkriss w 21 Lip 2011, 14:19

A co sądzisz o najnowszych częściach, do których już nie pisze scenariuszy Van Hamme?
Widzę, że większość wielbicieli serii nie jest nimi zachwycona, ze mną na czele.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez SkyGrinder w 21 Lip 2011, 14:33

Szczerze widać że sporo się zmieniło, w samych dialogach odczuwalna jest różnica między pierwszymi częściami.
Jak dla mnie oczywiście pierwszy autor najlepszy, ale Thorgal to Thorgal i jeżeli ktoś miałby go reaktywować to tylko ten sam autor, nikt inny nie będzie miał TEGO co poprzedni "pomysłodawca".

Dlatego najczęściej wracam do początkowych "odcinków", czy jak kto woli "części" :P
"Łucznicy" też prześwietne, czy narodziny córki Thorgala w "Wilczyca".

Cud miód i orzeszki :)
Najlepsze Komiksy jakie czytałem, chociaż jak chodziło się do podstawówki to się czytało spoooro Asterix'a i Obelix'a :)
Czoło w pocie jaja w błocie niema jak to być w piechocie!
Awatar użytkownika
SkyGrinder
Kot

Dołączenie: 20 Lip 2011, 14:08
Ostatnio był: 01 Mar 2012, 12:45
Miejscowość: Zona
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Postprzez Woland w 14 Sie 2011, 23:24

Byłem w Empiku będąc w Gdańsku dzisiaj. Masakra, 22.99 za komiks??
Na jarmarku w Gdańsku za jakiś czas będzie trzeba poszukać może się coś znajdzie ale tak to kicha.
PS:Gry też boskie ceny tam mają Fallout 3 chyba podrożał w Empiku, 69.90 :o
A Assasin Creed kosztuje dalej 69.90. Co najmniej ponad rok już tak jest!

A co do samej treści- moje ulubione odcinki to są tam gdzie Kriss jest. Dla mnie jedyna ciekawa postać Aaricia dobija. Thorgal dobija. Aczkolwiek Kriss zaj*bista. Ale sam komiks, fabuła, historia itp. niesamowita nieważne jaki odcinek czytałem (czytałem te stare).

Czytałem ten numer o Kriss. Mi się podobał :E
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Realkriss w 03 Sty 2012, 15:52

Odkupuję, bo przed Świętami zakupiłam nowego Thorgala. choć nie wiem, czy to ścierwo, jakie jest pod tym tytułem obecnie wydawane powinno jeszcze się nazywać "Thorgal".

Część się nazywa "Statek miecz", składa się z jednej przygody Thorgala i pierdół na temat Jolana, narysowane tragicznie przez Rosińskiego, który już ma chyba cały mózg jak gąbka od alkoholu. Rozciapy, rozmazy, ludzie mają nieproporcjonalną budowę ciała, twarze bez nosów, itp. Fabuła jest jeszcze bardziej żenująca.

Czytał ktoś? Ciekawa jestem jakie wrażenia?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 882

Postprzez Dżuz w 03 Sty 2012, 18:00

Tak mnie przeraziłaś, że aż musiałem zajrzeć do tego "Statku miecza" :wink:

Hmm, ja tam błędów w proporcjach nie znalazłem, nosy też są :D No chyba, że chodzi Ci na przykład o to, że we wcześniejszych komiksach Thorgal i inne postacie były rysowane przy użyciu innego kanonu :?: Mimo że z "Thorgala" czytałem tylko kilka odcinków, wydaje mi się to jednak mało prawdopodobne. Zaznaczam, że przeglądałem dość pobieżnie, więc mogło coś ujść mojej uwadze, a mierzyć mi się nie chce. Chętnie zobaczyłbym jakiś konkretny przykład, bo może rzeczywiście coś jest nie tak :wink:

Zgodzić muszę się natomiast z tym, że w części o której mówisz, styl Rosińskiego niezbyt przypomina ten z dawnych lat. Nowa "rozciapana" technika mnie też się nie podoba - wygląda to tak jakby mu się gdzieś spieszyło, strasznie niestaranne i niedokładne to jest. Aaa, i parę koślawo narysowanych dłoni :E Choć niektóre zimowe widoczki malowane tą techniką nawet nie najgorzej się prezentują. Niestety przy tworzeniu postaci słabo się to sprawdza.

A tego, że Rosiński aż tak do kieliszka zagląda to nawet nie wiedziałem. Zresztą, jakimś wielkim jego fanem nigdy nie byłem :wink: Niemniej, smutne to :(
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Woland w 24 Lip 2012, 14:44

Czytałem drugą część z cyklu o Kriss.
Fabularnie nie jest najgorzej (swoją drogą wraca do tej swojej wiochy- by ją wymordować :E )
Rysunek:miejscami średnio- cudów nie ma, tragedii nie ma, sama Kriss dobrze wyszła na początku i końcu, ta w wspomnieniach to kiepsko narysowana. Na jednej stronie wręcz tragicznie. Ale reszta tak średnio jak już mówiłem.
7/10
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez runa w 25 Lip 2012, 22:53

Cóż ja dopiero zaczynam Thorgala czytać, ale idę jak burza.
Co do postaci to z początkowych tomów bardzo podobał mi się Pan Trzech Orłów. Głównie za te orły :E robią wrażenie. I Silvia okrutna i rządna zemsty.
U mnie Thorgal zaczął się od jednego z pierwszych tomów (chyba 5). Znalazłam na strychu jeden jedyny w na tyle dobrym stanie że dało się czytać. Potem sama zaczęłam kupować bo wciągnęła mnie fabuła. Co dziwne początkowo szłam od 5 w górę, ale ostatnio zdecydowałam, że trzeba początek nadrobić.
Logic can take you from A to B, but imagination can take you anywhere.
Awatar użytkownika
runa
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2012, 13:21
Ostatnio była: 22 Lis 2015, 18:56
Frakcja: Monolit
Kozaki: 67

Postprzez Przemek77 w 26 Lip 2012, 07:06

Thorgal.... całe moje dzieciństwo :)
Pierwsze spotkanie to magazyn "Relax" - drukowano tam w odcinkach "Zdradzoną czarodziejkę". Opad szczęki i szok jaki zaliczyłem czytając te pierwsze kadry, gdy Gandalf wlókł Thorgala przez skalisty brzeg.
Potem były dwa albumy wydane przez KAW "Zdradzona czarodziejka" i "Wyspa wśród lodów". Po "Tytusach", "Nerwosolkach" itp. nie wiedziałem, że można tez robić takie komiksy - brutalne, mocne i ze świetną, wielowątkową fabułą.
Potem zacząłem kupować albumy wydawane przez spółkę "Orbita" (w międzyczasie KAW wydał "Trzech starców z krainy Aran" ale z tytułem "Nad jeziorem bez dna"). Miałem wszystkie części, zaczytywałem się w nich po wielokroć, a potem zrobiłem straszliwą głupotę - oddałem wszystko kumplowi za darmo.
Przyznam się szczerze, że ostatnie tomy czytałem już z lekkim znużeniem. Za dużo tego. Takie rozciąganie losów Thorgala i jego rodziny - jak za przeproszeniem kura smarki - i pakowanie ich w coraz to fantastyczniejsze tarapaty... chciałoby się zapytać "Bogowie, co wam uczynił ten facet, ikona sprawiedliwości i honoru, że tak mu dopier.....?".
Ulubione moje albumy to chyba cykl o Krainie Qa. Te bitwy latających okrętów, szalony Ogotai i niemal pełne wyjaśnienie tajemnicy pochodzenia Thorgala.
Kiedyś też marzyła mi się ekranizacja, ale w dzisiejszych czasach wszechobecnego "czy-de" i spłyconych produkcji nastawionych na maksymalne efekciarstwo... Już taki tego pewien nie jestem. Słyszałem o "egranizacji" - ale nie grałem w tą grę i obawiam się, że jest zła.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Markus Grizzly w 26 Lip 2012, 17:51

Moją przygodę z Thorgal'em zacząłem w wieku 11 lat. Byłem wtedy chorowitym dzieckiem i podczas jednego z dłuższych zimowych pit-stop'ów w łóżku, poprosiłem starszego brata, żeby poszedł do biblioteki pożyczyć Kajko i Kokosza. Wrócił, ale oprócz tego przyniósł jakiś inny komiks. Na okładce widniała twarz kobiety, do połowy zakryta burzą rudych włosów. Po prawej jakiś olbrzym walczył z brunetem ubranym w niebieską tunikę i futro. Przeglądnąłem pobieżnie i uznałem, że to jakaś chała. Styl rysowania skądś pamiętałem, bo parę lat wcześniej widziałem u kuzyna Krainę Qa i byłem w posiadaniu komiksu z serii Historia Polski - O Piaście Kołodzieju. Nuda wzięła górę nad grodem Mirmiła i wieczorem, leżąc w łóżku byłem już myślami w Northlandzie. :) Wczesny styl rysowania Rosińskiego i naprawde genialny świat wikingów. Mroczny, pełen lodu, śniegu, brutalności, dzikich zwierząt. To była świeżość i odmiana, której potrzebowałem. Od tego czasu regularnie wypożyczałem inne części, aczkolwiek bez zachowania chronologii. Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem 21. odcinków, w tym jakże nielubianego Statku miecz.
Zgodzę się, że czas świetności serii to odcinki od Zdradzonej czarodziejki do Władcy gór, że od tego czasu można zauważyć jakąś niedbałość w rysowaniu Grzegorza Rosińskiego, powtarzalność wydarzeń i przygód. Ostatnie odcinki z Yves'em Sente'm w roli scenarzysty są mniej ciekawe. Również grafika - zmiana z kreślenia plansz na ich malowanie, moim zdaniem nie wyszła na dobre. Niby ciekawa odmiana, ale nie widać w tym już ręki Rosińskiego, lecz zaczyna to przypominać podrzędną historyjkę, w hamerykańskim wydaniu. Moim zdaniem seria Thorgal powinna zakończyć się na 30. odcinku. Co za dużo, to niezdrowo. Wymyśl coś nowego, Grzesiu.
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Dołączenie: 04 Lut 2008, 13:01
Ostatnio był: 27 Kwi 2019, 14:14
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 15

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości