Polska, co najlepsze...

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polska, co najlepsze....

Postprzez Terminus w 03 Sty 2012, 17:43

@Warewolver: To nie do końca tak. Nie neguję ani wszystkich zasług polskiej myśli wojskowej jak husaria ani czynu polskiego żołnierza. Na tyle znam polską historię, żeby wiedzieć, że było wiele wspaniałych kart z których powinniśmy być dumni. Ale jak ktoś mi wrzuca standardowe Cud nad Wisłą i Monte Cassino to mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że jego znajomość historii kończy się na kilku obiegowych hasłach.
Owszem husaria była wspaniałą i skuteczną formacją jeżeli potrafiło się ją wykorzystać jak pod Kircholmem ale to tylko mały składnik wojsk, które lepiej czy gorzej potrafiliśmy spożytkować prowadząc zwykle mało skuteczną politykę czy wojny.
Cud nad Wisłą. Wybacz, że powtórzę setny raz. Bitwa to oczywiście wspaniały taktyczny sukces polskich wojsk, polskiego sztabu z Rozwadowskim na czele itp. Ja tego nie neguję. Ale przypominam, że to my rozpoczęliśmy tę wojnę w 1919r. To ZSRR w oczach świata bronił się przez rozrostem polskiej mocarstwowości. To nasza ofensywa skończyła się rozpaczliwym odwrotem z Kijowa pod Warszawę i to my nie osiągnęliśmy żadnych zakładanych celów wojennych. Podpisaliśmy separatystyczny pokój z bolszewikami kosztem zdrady ukraińskiego sojusznika. Wybacz ale zacytuję:
Nie chce Cię obrażać, ale żeby tego nie doceniać trzeba być zwykłym ignorantem...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Re: Polska, co najlepsze....

Postprzez xionc w 03 Sty 2012, 17:44

djcycu napisał(a):Skoro tak to mimo syfu, gówna, szamba i innej polskiej sadzawki jestem dumny z naszego Fiata 125p no i też innych wynalazków które za granicą (np malucha) przerabia się na inne cuda dla śmiechu ze silniejszych od pierwowzoru aut (drag Fiat 126p vs. Porsche gdzie maluszek z silnikiem V8 wygrywa). Oczywiście też jestem dumny z historycznych bohaterów naszego kraju którzy coś naprawdę zdziałali.

Fiaty 125p i 126p nie są i nie nigdy nie były polskimi konstrukcjami, Polonez tak samo. Jedyny polski samochód osobowy produkowany seryjnie to bardzo zaawansowany pojazd o nazwie Syrena z silnikiem od motopompy strażackiej. Gratulacje.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Re: Polska, co najlepsze...

Postprzez jalkavaki w 03 Sty 2012, 17:51

@Terminus: Z tego co się orientuję to jednak bolszewia zaczęła z Polską wojnę. Zaczęło się od Wilna na początku 1919 roku. Poza tym z Kijowa cofnęli się do Lwowa. Pod Warszawą wylądowali znad Berezyny :wink:
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez KoweK w 03 Sty 2012, 17:53

Uroda niektórych kobiet i mniejszość naprawdę rozgarniętych ludzi, z którymi da się pogadać. Więcej plusów nie widzę.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Stalker Rambo w 03 Sty 2012, 17:57

Abym mógł powiedzieć z czego jestem w Polsce/Polakach zadowolony pierw muszę na coś ponarzekać.
Bardzo mi się nie podoba poziom wyszkolenia w Wojsku Polskim. Poziom ten niczym się nie różni od poziomu "wrześniowego". Jeśli chodzi o sprzęt i wyposażenie jest niewiele lepiej. Mam taką teorię, że jeśli by doszło do jakiegokolwiek konfliktu to WP w przeciągu 3 miesięcy by się rozpadło. I teraz dążę do tego co mi się w narodzie polskim podoba. Już nie raz udowodniliśmy, że w takich sytuacjach potrafimy się zjednoczyć i walczyć wspólnie, korzystając z wszelkich możliwości. I tu mi się nasuwa smutne pytanie, ale go nie zadam na forum, bo w temacie miało być tylko o "tych dobrych" rzeczach. :(
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Tajemniczy w 03 Sty 2012, 19:35

Jak Kowek i inni- uroda niektórych Polek oraz alkohole :E . Nic więcej nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez SkullDagger w 03 Sty 2012, 20:21

Za zaje*isty humor:)
Psy itd:)
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Nieogarniający w 03 Sty 2012, 20:27

Za zdobycie Kijowa tramwajem :E
podczas wojny z Bolszewikami.Oczywiście nie zdobyli go w 20 ale pomogli w ten sposób.

No i oczywiście za wszystko co jest oryginalnie Polskie. (wędliny,kobity,wycieraczki :) itd )
Ostatnio edytowany przez Nieogarniający, 11 Sty 2012, 20:40, edytowano w sumie 1 raz
...
Nieogarniający
Stalker

Dołączenie: 10 Gru 2011, 15:03
Ostatnio był: 08 Lis 2014, 18:59
Frakcja: Monolit
Kozaki: 12

Postprzez Adriomeniks w 04 Sty 2012, 00:39

Hmmmm, a więc tak. Przeanalizowałem sobie wszystkie posty od początku i jestem rozczarowany, już wyjaśniam dlaczego.

A więc:

1. Smutne że temat jak to zwykle bywa zamienił sie w pole bitwy na którym walczą Polacy z Polakami.
2. Większość w ogóle nie zrozumiała tematu, było napisane tak prosto że debil z zakładu psychiatrycznego by zrozumiał, a mianowicie "z czego jesteś dumny lub zadowolony Polaku w Polsce" takie trudne.
3. Spora część postów w ogóle nie dotyczy tematu.
4. Przykro mi też że jak zwykle spora grupa użytkowników postanowiła na temat nic nie napisać ale za to zmieszać autora tematu z błotem, zwyzywać od idiotów oraz nieuków, z wymyślać i obsikać. I za co ? za przekonania ? za bycie dumnym z Polski i bycia Polakiem ? w sumie to nie wiem za co, gdyż w swoim pierwszym poście nie dopatrzyłem się niczego czym bym sobie na to zasłużył.
5. Z wiadomych przyczyn co do postów pana Terminusa oraz Xionca się nie zamierzam wypowiadać kierując się zasadą "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" a historię Polski znam bardzo dobrze, historię Orła wręcz doskonale.

A na koniec coś od siebie, ogromna liczba Polaków w dzisiejszych czasach to fałszywi ludzie, którzy zachowują się jak chorągiewka na wietrze, mianowicie trzepoczą tak jak akurat wiatr wieje, wieje w dobrą stronę jest dobrze, wieje w złą jest źle. Nie mają utrwalonych żadnych wartości i nie są to tylko moje słowa czy tam przemyślenia. Ja urodziłem się w Polsce i jestem z tego dumny, tak jestem dumny z bycia Polakiem ! Polska mnie wykształciła i wychowała na takiego człowieka jakim teraz jestem. Mam dach nad głową, pracę, komputer, internet, telewizor, umeblowane mieszkanie i stać mnie żeby godnie żyć chociaż zarabiam około 1300 na rękę. Polska to wspaniały kraj, rzecz w tym że jak ktoś nie chce tego dostrzec to nie dostrzeże. Przyznaję że Polska aktualnie jest na kolanach i źle się dzieje w naszym kraju, a składa się na to wiele czynników. Patrząc jednak na historię, nie raz Polska i Polacy byli w tarapatach rzuceni na kolana ale zawsze się podnosiliśmy, a ten zły czas który mamy teraz też prędzej czy później przeminie, bo wszystko przemija. Czas zły minie i Polska z pomocą Polaków po raz kolejny podniesie się z kolan i znów dumnie stanie na baczność z podniesionym czołem.

Podsumowując: Dumnym Polakiem jest się nie tylko gdy dobrze się dzieje, ale również gdy dzieje się źle. Ja jak już wcześniej pisałem kocham swój kraj i jestem dumny że w nim się urodziłem, żyję i umrę. A moje szczątki nawet po śmierci będą związane z Polską ziemią. A na płycie nagrobkowej karzę sobie wyryć "Urodził się, żył i umarł w Polsce. Był dumnym Polakiem, który kochał i szanował swój kraj".

I tym postem kończę swój udział w tym temacie, jeśli ktoś chce jeszcze coś dodać to proszę, chętnie poczytam.

Pozdrawiam bracia Polacy
:wódka:
Ostatnio edytowany przez Soviet 04 Sty 2012, 01:20, edytowano w sumie 2 razy
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Za ten post Adriomeniks otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Voldi.

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

Postprzez jalkavaki w 04 Sty 2012, 07:27

Skoro twierdzisz, że dobrze znasz historię ORP Orzeł i wcześniej piszesz, że służył w Royal Navy to już nie mam więcej pytań :E
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 194

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 08:13

Adriomeniks napisał(a):5. Z wiadomych przyczyn co do postów pana Terminusa oraz Xionca się nie zamierzam wypowiadać

Słuszna postawa. Masz za małą wiedzę żeby podejmować jakąkolwiek dyskusję.
historię Polski znam bardzo dobrze, historię Orła wręcz doskonale.
Swoim postem wykazałeś coś zupełnie przeciwnego. Nie masz pojęcia o podstawach. O rozumieniu historii nawet nie wspominam...

A na płycie nagrobkowej karzę sobie wyryć "Urodził się, żył i umarł w Polsce. Był dumnym Polakiem, który kochał i szanował swój kraj".
Kogo chcesz w ten sposób ukarać każąc mu ryć to w kamieniu?

A tak na marginesie: patriotyzm to jest coś co się udowadnia w praktyce w czasie próby a nie o tym się cię ciągle gada i ciągle krzyczy, że jest się patriotą, jakby miało się z tym jakiś problem. Niestety dzisiaj się roi od "werbalnych patriotów", czego Ty jesteś przykładem na tym forum.

Ja jestem dumny z reformy walutowej Grabskiego, z wygranej bitwy w Zatoce Świeżej, z maszyny liczącej Abrahama Sterna, z budowy Gdyni, z polityki księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego, który potrafił skutecznie walczyć o polskie interesy -co było wyjątkiem w polskiej historii.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Realkriss w 04 Sty 2012, 09:50

Ja tam jestem dumna z tego, że mieszkam w kraju o tak wspaniałej literaturze. Oczywiście nie współczesnej, jakby się kto chciał czepić. Ale polskimi poetami, zwłaszcza okresu Romantyzmu, Międzywojnia, wojny i okupacji jak najbardziej można się chwalić. Polska proza tez jest na naprawdę wysokim poziomie. Pisać dramatów już nie było komu. Cztery literackie Noble dla tak małego kraju, to nie w kij dmuchał.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive nismoztune.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości