Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez Iwaszka w 04 Lut 2015, 16:14

@Tajemniczy - bo taka jest logika tych wojenek na wschodzie. To się niczym nie różni od potyczek plemiennych w Afryce - zero logiki i celu w działaniu. Zniszczą bo mogą, bo fajnie, bo będzie ładne bum. A z perspektywy wyższych sfer i ich prywatnych biznesów - na Ukrainie utonęło kupę różnego kapitału, część oligarchów sra na ratowanie mniejszych gałęzie własnego biznesu - bo po co tracić więcej hajsu na ratowanie czegoś co jest mniej warte?
A to, że przez to podupadnie gospodarka to już nie ich problem.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 04 Lut 2015, 23:02

Zniszczyli żeby Ukraina nie miała taśm produkcyjnych, patrzmy na sytuacje i okres w którym to niszczono. Wtedy jeszcze nie było tak oczywiste jak się sytuacja rozwinie, dlatego woleli nie ryzykować.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez trolololo w 17 Lut 2015, 09:55

Jak to jest że wszyscy narzekają na rząd, ale sami nie pójdą do sejmu żeby zrobić porządek. Wiem że to niełatwe, ale jakby zebrać wszystkich Hejterów z onetopodobnych stron, To pewnie byśmy mieli krainę mlekiem płynącą, Bo skoro tak bardzo mamy zły rząd, to skoro oni tak to krytykują, to na pewno się na polityce znają.
Niesamowicie mnie denerwują komentarze ludzi którzy krytykują nasz rząd, a sami nic z tym nie zrobią.
I nie mówię tu o nikim z naszego forum, bo ja przynajmniej nie widziałem takich komentarzy, jak chociażby na onecie.
Jeszcze się wypowiem co do wypowiedz pana Terminusa ze strony 27,
Jest to inaczej formalnie zorganizowane i to bardziej obrona cywilna, ale państwo utrzymuje liczebność "armii" na poziomie ok 200tys ludzi, uzbrojonych w broń pancerną, lotnictwo, artylerię i pochodne. Z rok temu mieli kupić najnowsze Gripeny, tylko że obywatele w referendum powiedzieli "nie" i kombinują nad innymi sposobami pozyskania tych samolotów niż prosty zakup.

Każdy chciałby mieć wielką armię, ale nikt w niej służyć nie chce, Trzeba by było wprowadzić obowiązkowe wojsko żeby taka armia była, Wojsko Polskie jednak nie jest specjalnie słabe, utrzymuje liczebność na poziomie ok 100 tyś., oraz według rankingu Global Firepower zajmuje 18 miejsce
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 119

Postprzez ZiomB w 17 Lut 2015, 10:01

trolololo napisał(a):Jak to jest że wszyscy narzekają na rząd, ale sami nie pójdą do sejmu żeby zrobić porządek. Wiem że to niełatwe, ale jakby zebrać wszystkich Hejterów z onetopodobnych stron, To pewnie byśmy mieli krainę mlekiem płynącą

To bardzo proste kolego - nie ma lidera który by całe te setki tysięcy osób poprowadził, a o takiego (jeśli już w ogóle) ciężko.
Awatar użytkownika
ZiomB
Tropiciel

Dołączenie: 03 Mar 2010, 21:13
Ostatnio był: 06 Kwi 2019, 00:36
Miejscowość: Crawley
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 65

Postprzez impulse_101 w 17 Lut 2015, 10:02

Przecież Brunon K chciał pójść do sejmu i zrobić porządek :E
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Tajemniczy w 17 Lut 2015, 10:04

trolololo napisał(a):Jak to jest że wszyscy narzekają na rząd, ale sami nie pójdą do sejmu żeby zrobić porządek. Wiem że to niełatwe, ale jakby zebrać wszystkich Hejterów z onetopodobnych stron, To pewnie byśmy mieli krainę mlekiem płynącą, Bo skoro tak bardzo mamy zły rząd, to skoro oni tak to krytykują, to na pewno się na polityce znają.
Niesamowicie mnie denerwują komentarze ludzi którzy krytykują nasz rząd, a sami nic z tym nie zrobią.

Zacznijmy od tego że 3/4 tych kanpowo-onetowych "mężów stanu" to zwykłe trolle które lubią jak wokół nich jest głośno. A pluciem na portalach społecznościowych na Tuska/Żydów/żółtozieloną galaretkę rządzącą światem w porozumieniu z NWO nikt jeszcze nic sensownego nie zrobił.
@impulse
Tak, ale coś mu nie wypaliło :caleb: .
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Universal w 17 Lut 2015, 10:48

trolololo napisał(a):Jak to jest że wszyscy narzekają na rząd, ale sami nie pójdą do sejmu żeby zrobić porządek.

Bo są skłóceni. Nie chodzi mi o onetowców.
trolololo napisał(a):to skoro oni tak to krytykują, to na pewno się na polityce znają

Nie trzeba być kucharzem, by wiedzieć, że zupa jest za słona. Ten argument jest z czapy.
trolololo napisał(a):Niesamowicie mnie denerwują komentarze ludzi którzy krytykują nasz rząd, a sami nic z tym nie zrobią.

Widzę opcje: zamachy, praca u podstaw, wielka polityka, nicnierobienie. Wybieram póki co czwartą opcję z braku podstaw do realizacji trzech poprzednich.
trolololo napisał(a):Każdy chciałby mieć wielką armię, ale nikt w niej służyć nie chce

Nikt nie chce służyć w słabo płatnym, zbiurokratyzowanym wojsku, z którego wypie*dalają szeregowców po 12 latach, a potem brakuje perspektyw. Gdyby wojsko było normalne, to byłoby dość chętnych, by utrzymać większą armię.
trolololo napisał(a):Wojsko Polskie jednak nie jest specjalnie słabe, utrzymuje liczebność na poziomie ok 100 tyś., oraz według rankingu Global Firepower zajmuje 18 miejsce

W dupę sobie można wsadzić rankingi, które nie uwzględniają wielu czynników. Są warte tyle co papier na których je wydrukowano.

Czy nazwa użytkownika implikuje charakter posta?

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive trolololo.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Kozaki: 1051

Postprzez Grzechu300 w 17 Lut 2015, 11:35

trolololo napisał(a):Niesamowicie mnie denerwują komentarze ludzi którzy krytykują nasz rząd, a sami nic z tym nie zrobią.

Czekam aż sam pójdziesz, i zrobisz z nimi porządek - przecież też krytykujesz, no nie? Hipokryzja? ;)
trolololo napisał(a):Każdy chciałby mieć wielką armię, ale nikt w niej służyć nie chce,

Wolałbym wyspecjalizowaną i zmodernizowaną armię.
trolololo napisał(a):Trzeba by było wprowadzić obowiązkowe wojsko żeby taka armia była,

No chyba Cię zdrowo trzepnęło - po co nam obowiązkowe wojsko? Żeby szkolić przez parę miesięcy/lat ludzi i wydawać na to miliony, a potem mieć armię słabo wyszkolonych (parę lat to mało dla treningów) Januszy? I po co nam to? Przez te parę miesięcy w wojsku nie nauczymy się więcej niż przez okres mobilizacji na wypadek wojny.

Nie każdy się na żołnierza nadaje, i jestem pewny, że wyspecjalizowane jednostki zdziałałyby więcej niż pluton Januszy. ;)

Popieram inicjatywy typu obrona cywilna, itp - każdy powinien wiedzieć, jak się bronić, przetrwać w kryzysowych sytuacjach, ale nie każdy musi być wojakiem.

trolololo napisał(a): Wojsko Polskie jednak nie jest specjalnie słabe, utrzymuje liczebność na poziomie ok 100 tyś., oraz według rankingu Global Firepower zajmuje 18 miejsce

A według cytatu jednego z naszych generałów (z tego roku) Polska nie byłaby w stanie bronić się dłużej niż parę miesięcy, a odpowiedzieć atakiem to już w ogóle. :caleb:
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Terminus w 17 Lut 2015, 12:15

Grzechu300 napisał(a):A według cytatu jednego z naszych generałów (z tego roku) Polska nie byłaby w stanie bronić się dłużej niż parę miesięcy, a odpowiedzieć atakiem to już w ogóle. :caleb:

W sumie to bardzo optymistyczna odpowiedź, bo wynika z niej, że tym razem Polska broniłaby się na tyle długo by dać czas na mobilizację i dyslokację sił sojuszników. ;-)

Dla przypomnienia: przed wojną naszym władzom wydawało się, że Hitlera pobijemy sami "z palcem w dupie" a w najgorszym wypadku będziemy prowadzić wielomiesięczne walki graniczne a w praktyce rozjechano nas zanim Francja zdążyła przeprowadzić mobilizację i rozpocząć 2-gi, zasadniczy etap ofensywy. Tylko flota wykazała się większym realizmem i najlepsze okręty uciekły do Anglii.

Wg rankingów Rosja jest trzecią potęgą militarną świata a nawet rozjechanie takiej potęgi jak Gruzja nie obyło się bez sporych kłopotów a ze słabą Ukrainą wykrwawiają się już prawie rok mimo zaangażowania dużych sił liniowych.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez trolololo w 17 Lut 2015, 12:29

2-gi, zasadniczy etap ofensywy.

Jestem bardzo ciekawy , jakby wyglądał 2-gi etap ofensywny "dziwnej wojny", Zasypali by berlin ulotkami?
Poza tym, macie rację, przegrałem i usuwam się w kąt
przed wojną naszym władzom wydawało się, że Hitlera pobijemy sami

Polska broniła się tylko tydzień krócej niż francja razem z wojskami aliantów, i do tego była bez wsparcia
rozjechano nas zanim Francja zdążyła przeprowadzić mobilizację

Podziękuj Ruskim
Wtedy siłom armii Polskiej była liczebność, poza tym jeszcze jazda, i tu chciałbym wymienić że nigdy nie doszło do szarży kawalerii na czołgi, Kawaleria przemieszczała się konno, ale walczyła pieszo, poza tym była wyposarzona w świetne "UR-y" które mogły przebić pancerz niemieckiego czołgu nawet ze 100 metrów
trolololo
Legenda

Postprzez trolololo w 17 Lut 2015, 12:31

2-gi, zasadniczy etap ofensywy.

Jestem bardzo ciekawy , jakby wyglądał 2-gi etap ofensywny "dziwnej wojny", Zasypali by berlin ulotkami?
Poza tym, macie rację, przegrałem i usuwam się w kąt
przed wojną naszym władzom wydawało się, że Hitlera pobijemy sami

Polska broniła się tylko tydzień krócej niż francja razem z wojskami aliantów, i do tego była bez wsparcia
rozjechano nas zanim Francja zdążyła przeprowadzić mobilizację

Podziękuj Ruskim
Wtedy siłom armii Polskiej była liczebność, poza tym jeszcze jazda, i tu chciałbym wymienić że nigdy nie doszło do szarży kawalerii na czołgi, Kawaleria przemieszczała się konno, ale walczyła pieszo, poza tym była wyposarzona w świetne "UR-y" które mogły przebić pancerz niemieckiego czołgu nawet ze 100 metrów
trolololo
Legenda

Postprzez Universal w 17 Lut 2015, 13:08

trolololo napisał(a):Jestem bardzo ciekawy , jakby wyglądał 2-gi etap ofensywny "dziwnej wojny", Zasypali by berlin ulotkami?

Też jestem mocno sceptyczny, czy poszliby na Berlin. Stąd byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Może dysponujesz jakąś wiedzą (tj. tytuły, autorzy) na ten temat, Terminus? ;)
trolololo napisał(a):Polska broniła się tylko tydzień krócej niż francja razem z wojskami aliantów, i do tego była bez wsparcia [...]chciałbym wymienić że nigdy nie doszło do szarży kawalerii na czołgi, Kawaleria przemieszczała się konno, ale walczyła pieszo, poza tym była wyposarzona w świetne "UR-y" które mogły przebić pancerz niemieckiego czołgu nawet ze 100 metrów

Nikt nie twierdzi tu przecież, że szarżowali na czołgi z szablami. "Walka pieszo" trochę nie pasuje do karabinów ppanc i dział, ale mniejsza. Choć i tak nie rozumiem uwagi, bo nikt do tego nie pił :P Z kolei Urów było za mało i były objęte zbyt ścisłą tajemnicą. Wyższe dowództwo niezmiennie mnie zadziwia. Swoją drogą na ten temat też szukam materiałów, samo stwierdzenie, że połowa generalicji to durnie lub zdrajcy mi nie wystarcza :P
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Kozaki: 1051

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości