trolololo napisał(a):Jestem bardzo ciekawy , jakby wyglądał 2-gi etap ofensywny "dziwnej wojny", Zasypali by berlin ulotkami?
Polska broniła się tak krótko ze względu na fatalne i nierealistyczne założenia obrony przyjęte przez Naczelnego Wodza i sztab oraz na ogół nieudolne dowodzenie a często tchórzostwo na poziomie dowództw armii. Ale to zupełnie inna dyskusja.Polska broniła się tylko tydzień krócej niż francja razem z wojskami aliantów, i do tego była bez wsparcia

trolololo napisał(a):Jak to jest że wszyscy narzekają na rząd, ale sami nie pójdą do sejmu żeby zrobić porządek. Wiem że to niełatwe, ale jakby zebrać wszystkich Hejterów z onetopodobnych stron, To pewnie byśmy mieli krainę mlekiem płynącą, Bo skoro tak bardzo mamy zły rząd, to skoro oni tak to krytykują, to na pewno się na polityce znają.
Niesamowicie mnie denerwują komentarze ludzi którzy krytykują nasz rząd, a sami nic z tym nie zrobią.
I nie mówię tu o nikim z naszego forum, bo ja przynajmniej nie widziałem takich komentarzy, jak chociażby na onecie.
Jeszcze się wypowiem co do wypowiedz pana Terminusa ze strony 27,Jest to inaczej formalnie zorganizowane i to bardziej obrona cywilna, ale państwo utrzymuje liczebność "armii" na poziomie ok 200tys ludzi, uzbrojonych w broń pancerną, lotnictwo, artylerię i pochodne. Z rok temu mieli kupić najnowsze Gripeny, tylko że obywatele w referendum powiedzieli "nie" i kombinują nad innymi sposobami pozyskania tych samolotów niż prosty zakup.
Każdy chciałby mieć wielką armię, ale nikt w niej służyć nie chce, Trzeba by było wprowadzić obowiązkowe wojsko żeby taka armia była, Wojsko Polskie jednak nie jest specjalnie słabe, utrzymuje liczebność na poziomie ok 100 tyś., oraz według rankingu Global Firepower zajmuje 18 miejsce

Iwaszka napisał(a):Noszą koszulki z napisami Wizna 1939 - Polska Sarta - szkoda tyko, że to rzeka wylała nad Wizną i zatrzymała ofensywę Niemiaszków a nie 300 walecznych Polaków.
Iwaszka napisał(a):Co do części o gdybaniu co by było gdyby w IIWŚ Polska "dostała kody w Hearts of Iron i by się broniła lepiej".

Tak sobie myślę że gdyby dowództwo wypowiedziało wojnę ruskim po 17-stym to by jakoś szybciej się mobilizowali (francjia i anglia) , oraz przyszli by na pomoc, ponieważ stawiało by ich w bardzo niekorzystnej sytuacji
(...) w czasie Wojny Zimowej.Alianci planowali operację desantową i wysłanie korpusu ekspedycyjnego (...)

Adam, Wunderwaffe.

scigacz1975 napisał(a):@Uni czepiasz się pierdół. Chodzi o pobudzenie jak największej liczby uprawnionych do pójścia na wybory. I wybrania tak jak im pasuje, nieważne czy partia przejdzie czy nie.

scigacz1975.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości