przez Medium w 04 Lis 2009, 10:23
Nie zaglądałem wcześniej do tego tematu aż z nudów to zrobiłem i co widzę? W koło Macieju kilkanaście tytułów filmów ogólnie znanych. O prawdziwych perełkach mniej znanych tylko kilka słów.
Dodam zatem parę słów od siebie.
Kolejność przypadkowa
1. Czyściec (celowo nie podaje tytułu oryginału). Film po części propagandowy zrealizowany w Rosji ukazujący drobny epizod pierwszej wojny czeczeńskiej – walki o szpital w Groznym. Kiedy byłem młody słyszałem, że żołnierze rosyjskich oddziałów elitarnych oglądają filmy o wojnie z tak strasznymi i krwawymi scenami, że później są nieczuli na krew i rany innych. Sądziłem, że to bajka, aż do czasu obejrzenia tego filmu. Wiele w życiu widziałem, ale podczas oglądania tego filmu kilka razy miałem odruch wymiotny i ledwie powstrzymałem się by kolacja (oglądałem w nocy) nie „wyszła górą”. W liberalnej Rosji to jedyny film z ograniczeniem wiekowym, jaki widziałem (oczywiście oni twierdzą, że granica wieku to 16 lat, ja dałbym 30). Niestety nie spotkałem się z polskim tłumaczeniem. Film oglądałem w oryginale na DVD.
2. Burzowe wrota – zrealizowany jako i film i serial pokazywany w tłumaczeniu nawet w Polsce na kanale „Wojna i Pokój”. Pomimo ciekawych scen batalistycznych i realnych zdarzeń z pierwszej wojny czeczeńskiej, autorzy skupili się na psychologicznej stronie i wspomnieniach uczestników wydarzeń. Skutkuje to kilkoma nieprawdopodobnymi wydarzeniami (np. padający pocisk „wydobywa” z podziemi resztki karabinu snajperskiego z okresu IIWW z działającym celownikiem optycznym, który jeden z bohaterów warunkach polowych (taśmą izolacyjną) osadza na RKM i nawet bez przystrzelania prowadzi z jego pomocą celny ogień). Jednak, jeśli wyrzucić głupoty scenarzysty film ciekawy i pokazujący zdarzenia trochę inaczej.
3. W sierpniu 44-ego. Walka wywiadu i kontrwywiadu w czasie wojny na terenie obecnej Białorusi. Wojna, co prawda w tle, ale film bardzo zajmujący.
4. Smersz – film w Polsce odsądzany od czci i wiary ponieważ przedstawia AK również z punktu widzenia Rosjan. Osobiście uważam, że przedstawiony oddział AK i poszczególni jego członkowie nie są pokazani w negatywnym świetle a jak najbardziej prawdziwie. W filmie największy szacunek zdobywa łącznik AK, jest też ogromna krytyka agentów NKWD, którzy najpierw działają potem myślą.
5. Sztrafbat – film niepokazany chyba za żadną granicą. Prawdziwy film o IIWW pokazujący wojnę zarówno z perspektywy NKWD, dowódcy batalionu karnego i zwykłych żołnierzy tego batalionu od kryminalistów przez więźniów politycznych a nawet popa, który dołącza do batalionu jako walczący nie tylko z wrogiem, ale i o dusze współwalczących. Ciekawostką jest to, że ten serial pobił dotychczas nie pobity rekord oglądalności serialu TV „17 mgnień wiosny” – swoją drogą też niesamowicie zrobiony serial, chociaż wolę książkę i uważam, że serial jest jedynie jej dopełnieniem.
Rosjanie ostatnio robią dużo takich filmów większość z nich stosunkowo szybko pokazują na swoich satelitarnych kanałach TV. Jeśli ktoś ma telewizję N polecam kanały 171 i 221 szczególnie w czasie świąt lub rocznic militarnych.
Jak coś mi się przypomni i będę miał trochę czasu pewnie napiszę jeszcze o kilku pozycjach.
Pozdrawiam
Medium
PS. Moja znajomość języka rosyjskiego i jego różnych gwar pozwala na oglądanie filmów w oryginale z pełnym zrozumieniem dlatego o jakości ewentualnych tłumaczeń nic nie powiem.