Filmy wojenne.

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filmy wojenne.

Postprzez Terminus w 04 Mar 2009, 12:02

Rączka: Pearl Harbor??? Chyba sobie żarty stroisz?
Mówimy o tym filmie, w którym amerykańscy piloci w Anglii latają na Spitfire z oznaczeniami polskiego dywizjonu 303?
Filmie w którym amerykański "as" nie może się uwolnić od jednego "Zera" i musi go naprowadzać na piechociarzy z karabinami ręcznymi, w tym shotgunami ? A do pełni szczęścia japońskie bombowce bombardują współczesne niszczyciele rakietowe? O fabule i rasowo poprawnym dydaktyzmie, od którego chce się %*&@# nie wspomnę.
Dla mnie ten film to kategoria "komedie wojenne". Już stary Tora Tora Tora był ciekawszy i lepiej zrealizowany...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez Przemek77 w 04 Mar 2009, 12:20

"Pearl harbour" to raczej zrealizowany z typowo telenowelowym schematem film miłosno-nieprawdopodobny, w ktorego tle latają sobie samolociki i pływają takie większe czólna bez ładu i składu.
Nędza i po trzykroć nędza.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Terminus w 04 Mar 2009, 15:27

Coś mi się wydaje, że ten sam samolot, którego użyli w filmie Pearl Harbor, posłużył za model do plakatu pewnych brytyjskich nacjonalistów, rozpoczynających akcję przeciwko emigrantom w UK: NEWS Z PUDLA
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Przemek77 w 04 Mar 2009, 15:50

Hehe słyszałem o tym. Ot właśnie "narodowcy" - na każdej szerokości geograficznej tacy sami jak widać :D
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Rączka w 04 Mar 2009, 16:32

Hem... literówka. Napisałem Pearl Harbor mając na myśli Tora Tora Tora :P
Rączka
Kot

Dołączenie: 30 Lip 2007, 09:17
Ostatnio był: 03 Lis 2014, 01:18
Miejscowość: z Bydgoszczy
Kozaki: 0

Postprzez Sammy w 31 Paź 2009, 20:41

Braterstwo Broni , Pluton , Stalingrad , Dni chwały ,
Awatar użytkownika
Sammy
Kot

Dołączenie: 30 Paź 2009, 18:55
Ostatnio był: 29 Lis 2011, 20:06
Miejscowość: Goleniów
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301

Postprzez Cichy w 01 Lis 2009, 12:06

A nasze ''Demony wojny wg. Goi'' to co :?:

Opis:Polski oddział wykonuje zadania rozjemcze w Bośni, zgodnie z programem ONZ. Dowódca oddziału podejmuje akcję sprzeczną z regulaminem, ma zostać karnie odesłany do kraju. Ale wtedy nadchodzi wezwanie o pomoc od pilota norweskiego śmigłowca, który lądował przymusowo w górach.

PS. Sorry że sciągałem opis z internetu
Awatar użytkownika
Cichy
Kot

Dołączenie: 20 Wrz 2009, 16:07
Ostatnio był: 24 Gru 2011, 16:30
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: --

Postprzez Czaro w 03 Lis 2009, 22:22

Image
Generation Kill: Czas wojny

Generation Kill to siedmio odcinkowy mini-serial wyprodukowany przez stację HBO. Jest on ekranizacją dokumentalnej książki Evana Wrighta i opowiada historię specjalnego oddziału marines, który w marcu 2003 roku (na krótko przed inwazją na Irak) działał na terenie wroga przygotowując grunt dla nadciągających wojsk.
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czaro
Weteran

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 18:34
Ostatnio był: 15 Mar 2018, 22:14
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 24

Postprzez Terminus w 03 Lis 2009, 23:09

A ja tu przypomnę taką małą ciekawostkę:
Film telewizyjny z 1991r. o nazwie "Ironclads" - co w polskiej telewizji przetłumaczyli błyskotliwie jako: "Morze ognia morze miłości".
A co do filmu. Pomijając marną i mdłej historię szpiegowsko-miłosną film warto obejrzeć dla widowiskowej rekonstrukcji bitwy pod Hampton Roads pomiędzy konfederackim "ironclad'em" [opancerzonym taranowcem] CSS Virginia a pierwszym "monitorem", unickim USS Monitor. Oczywiście mowa o Wojnie Secesyjnej.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez djcycu w 03 Lis 2009, 23:45

Nie czytalem calego posta ale wspomne o filmie godnym uwagi: Dziewiąta Kompania produkcji rosyjskiej. Piekny film po ktorym sie pokrzyczalem... Powaznie. Wspanialy klimat podczas szkolenia i calej akcji... Bardzo chetnie obejzal bym ten film ponownie.

Druga ciekawa pozycja: Katyn. Moze i nie ma walki ani jakiejs wiekszej tematyki typowo wojennej ale szacunek dla Wajdy za ten film. Ostatnie sceny toczace sie juz w lasku katynskim na sama mysl mnie przerazaja... Czulem sie jaknym tam byl. Niesamowite przezycie.

Helikopter w Ogniu: Film na ktory poswiecilem pewne niedzielne popoludnie. Nigdy tego nie zalowalem bo pozycja jest naprawde wysmienita.

Reszte filmow wymienie zeby nie opisywac :)

Bylismy zolnierzami
Wrog u bram
Lzy slonca
Zaginiony legion
Kompania braci (serial)
Tajemnica Twierdzy Szyfrow (serial)
Cienka czerwona linia
Pearl Harbour i mozliwe ze wiele wiecej... To pozycje na ktore warto zwrocic uwage i je obejrzec :) Polecam tez Snajpera. Wszystkie Trzy czesci bardzo ciekawy film chociaz malo wojenny. (Najpredzej pierwsza czesc)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Medium w 04 Lis 2009, 10:23

Nie zaglądałem wcześniej do tego tematu aż z nudów to zrobiłem i co widzę? W koło Macieju kilkanaście tytułów filmów ogólnie znanych. O prawdziwych perełkach mniej znanych tylko kilka słów.
Dodam zatem parę słów od siebie.

Kolejność przypadkowa

1. Czyściec (celowo nie podaje tytułu oryginału). Film po części propagandowy zrealizowany w Rosji ukazujący drobny epizod pierwszej wojny czeczeńskiej – walki o szpital w Groznym. Kiedy byłem młody słyszałem, że żołnierze rosyjskich oddziałów elitarnych oglądają filmy o wojnie z tak strasznymi i krwawymi scenami, że później są nieczuli na krew i rany innych. Sądziłem, że to bajka, aż do czasu obejrzenia tego filmu. Wiele w życiu widziałem, ale podczas oglądania tego filmu kilka razy miałem odruch wymiotny i ledwie powstrzymałem się by kolacja (oglądałem w nocy) nie „wyszła górą”. W liberalnej Rosji to jedyny film z ograniczeniem wiekowym, jaki widziałem (oczywiście oni twierdzą, że granica wieku to 16 lat, ja dałbym 30). Niestety nie spotkałem się z polskim tłumaczeniem. Film oglądałem w oryginale na DVD.

2. Burzowe wrota – zrealizowany jako i film i serial pokazywany w tłumaczeniu nawet w Polsce na kanale „Wojna i Pokój”. Pomimo ciekawych scen batalistycznych i realnych zdarzeń z pierwszej wojny czeczeńskiej, autorzy skupili się na psychologicznej stronie i wspomnieniach uczestników wydarzeń. Skutkuje to kilkoma nieprawdopodobnymi wydarzeniami (np. padający pocisk „wydobywa” z podziemi resztki karabinu snajperskiego z okresu IIWW z działającym celownikiem optycznym, który jeden z bohaterów warunkach polowych (taśmą izolacyjną) osadza na RKM i nawet bez przystrzelania prowadzi z jego pomocą celny ogień). Jednak, jeśli wyrzucić głupoty scenarzysty film ciekawy i pokazujący zdarzenia trochę inaczej.

3. W sierpniu 44-ego. Walka wywiadu i kontrwywiadu w czasie wojny na terenie obecnej Białorusi. Wojna, co prawda w tle, ale film bardzo zajmujący.

4. Smersz – film w Polsce odsądzany od czci i wiary ponieważ przedstawia AK również z punktu widzenia Rosjan. Osobiście uważam, że przedstawiony oddział AK i poszczególni jego członkowie nie są pokazani w negatywnym świetle a jak najbardziej prawdziwie. W filmie największy szacunek zdobywa łącznik AK, jest też ogromna krytyka agentów NKWD, którzy najpierw działają potem myślą.

5. Sztrafbat – film niepokazany chyba za żadną granicą. Prawdziwy film o IIWW pokazujący wojnę zarówno z perspektywy NKWD, dowódcy batalionu karnego i zwykłych żołnierzy tego batalionu od kryminalistów przez więźniów politycznych a nawet popa, który dołącza do batalionu jako walczący nie tylko z wrogiem, ale i o dusze współwalczących. Ciekawostką jest to, że ten serial pobił dotychczas nie pobity rekord oglądalności serialu TV „17 mgnień wiosny” – swoją drogą też niesamowicie zrobiony serial, chociaż wolę książkę i uważam, że serial jest jedynie jej dopełnieniem.

Rosjanie ostatnio robią dużo takich filmów większość z nich stosunkowo szybko pokazują na swoich satelitarnych kanałach TV. Jeśli ktoś ma telewizję N polecam kanały 171 i 221 szczególnie w czasie świąt lub rocznic militarnych.

Jak coś mi się przypomni i będę miał trochę czasu pewnie napiszę jeszcze o kilku pozycjach.

Pozdrawiam

Medium

PS. Moja znajomość języka rosyjskiego i jego różnych gwar pozwala na oglądanie filmów w oryginale z pełnym zrozumieniem dlatego o jakości ewentualnych tłumaczeń nic nie powiem.
Medium
Stalker

Dołączenie: 01 Wrz 2008, 08:29
Ostatnio był: 30 Gru 2009, 23:59
Miejscowość: Ełk
Kozaki: 1

Postprzez KOles w 12 Lis 2009, 23:38

1. Demony Wojny wg. Goi-Film o polskich żołnierzach na misji IFOR w Bośni i Hercegowinie
2. Westerplatte(1967)-Kolejny polski film tutaj ukazujący obronę Westerplatte
3. 9 Kompania-Tu chyba nic nie trzeba pisać :wink:

Teraz takie pytanie. Dlaczego gdy widzimy napis wojenny ograniczamy się do wojny od I światowej w górę?
Bardo dobry film co by nie było wojenny (bo jeśli nie to nie wiem jaki) mianowicie "300" raczej znany większości film o 300 najlepszych spartanach prowadzonych przez Leonidasa na bitwę z persami. Z fantastyki też coś się znajdzie. Stary dobry film(wczoraj na Polsacie leciał :wink: ) czyli "Dzień niepodległości". Film znakomity ukazujący wojnę o nasze istnienie, z fantastyki można też polecić "Final Fantasty: Wojna Dusz"(proszę nie mówić że to nie są filmy wojenne, doskonale ukazują wojnę tyle że nie taką pospolitą jak np.IIWW czy Wietnam). Odradzam film "Bunkier SS" niby horror jednak wcale nie straszny, fabuła pogmatwana i poplątana. Kilka razy go obejrzałem, a i tak nie wiem o co tam chodzi.
Awatar użytkownika
KOles
Kot

Dołączenie: 12 Lis 2009, 22:30
Ostatnio był: 22 Sie 2011, 01:32
Miejscowość: Kępno
Ulubiona broń: SGI 5k

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości