Samolot Lecha Kaczyńskiego rozbił się!

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Samolot Lecha Kaczyńskiego rozbił się!

Postprzez Pawlowicz w 11 Kwi 2010, 16:03

Co z tego wyjdzie dowiemy się w najbliszych 2 miesiącach.
Image
Falloutowe Wojny Frakcji http://fallout.wojnyfrakcji.org/
Stalkerowe Wojny Frakcji http://www.stalker.wojnyfrakcji.org/
Awatar użytkownika
Pawlowicz
Stalker

Dołączenie: 03 Kwi 2010, 08:13
Ostatnio był: 07 Cze 2014, 18:24
Miejscowość: Zona
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 11 Kwi 2010, 16:21

Kuroi napisał(a):Bo taka była umowa w '89. !

Nie wiem, czy wiesz, ale pisząc to oskarżasz ś.p. Lecha Kaczyńskiego, ówcześnie doradcę Lecha Wałęsy i NSZZ "S", uczestnika rozmów w "Magdalence".
Może zachowajmy powagę i skończmy na parę dni te przepychanki rodem z forum onetu?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez von Carstein w 11 Kwi 2010, 23:46

Pan Prezydent i Pani Prezydentowa.

Kaczyńskich lubiłem - potrafili się zachować kulturalnie, ludzie zza granicy też ich lubili. Skromny, porządny, znał historię. Nigdy się za niego nie wstydziłem, nie przypominam sobie, żeby mnie czymś zdenerwował (bardziej denerwowali mnie "ludzie", którzy bezmyślnie ubliżali mu i jego żonie... ).

Gdy widziałem uśmiech na jego twarzy w TV to i na mojej pojawiał się radosny uśmiech. Teraz głównie wielki smutek i łzy. Ciągle, gdy słyszę, że prezydent umarł wydaje mi się to dość abstrakcyjne i nie mogę w to uwierzyć.

Wielka strata dla naszego narodu. Jestem dumny, że ktoś taki jak on był moim przywódcą... oby nie gorsi od niego nami rządzili...

Tak go widziałem.

Szkoda Wody - znało się jego brata, łańcuchy załatwiał. On sam odwiedzał gminę i pomagał rolnikom w powiecie Tarnowskim... szkoda.

Aż chce się rzec - Wam wszystkim się oczy otworzą, gdy mnie się zamkną...

http://www.youtube.com/watch?v=rZ_w_ZLmqAU&feature=player_embedded - chyba pasuje do sytuacji...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez xionc w 12 Kwi 2010, 01:40

Osobiście nie byłem zwolennikiem Prezydenta Kaczyńskiego i zdecydowanie nie podobała mi sie jego polityka i mam zdecydowanie odmienną ocene jego prezydentury niż klawisz ale mimo wszystko to głowa państwa i tam szacunek musi być.
Zginął Prezydent a tu flejm o polityce jak na onecie + brednie o jakichś przepowiedniach z gtasite i teorie jak Tusk chroni esbeków i podwyższa ceny jabłek, jakiś Dorian wypisuje tu jakieś rewelacje o spisku Rosjan - puknij sie w ten pusty łeb. Dużo osób widze ma tu jeszcze mleko pod nosem i zdecydowanie ma problemy z pojmowaniem rzeczy które nie obracają sie wokół komputera i gierek.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Microtus w 12 Kwi 2010, 08:20

Co do oceny prezydenta to, niestety nie zgadzam się z większością tutaj pewnie.
Prezydentem był słabym, ale nie ma to znaczenia. Był głową państwa, ja szanowałem go za inne rzeczy niż prezydenturę. Za to np: że warszawa ma jedno z ładniejszych koncepcyjnie i klimatycznie a za razem nowocześnie stworzonych muzeów w Europie. Muzeum Powstania Warszawskiego, jeśli ktoś nie był powinien koniecznie odwiedzić.
(polecam zarezerwować więcej czasu). Przeforsował tą inwestycje i wiem, że jeśli chodzi o Patriotyzm to był on u niego bardzo duży.

A wszystkich ekspertów od lotnictwa i spiskowych teorii nawołuję do zamilknięcia bo to nie ma nijakiego sensu.
Wszystko zostanie wyjaśnione ale potrzeba na to czasu. Niestety odczuwam, że i w mediach i u ludzi po zadumie przychodzi czas na komentarze (najczęściej niczym nie podparte ani wiedzą ani faktami). Co chwiala słyszymy inną wersję zdarzeń. To typowe podsycanie zainteresowania.

W tym wszystkim nie podoba mi się zachowanie PO, które jest moim zdaniem słabe. Orędzie Komorowskiego było kopią tego co powiedział Tusk na konferencji prasowej. Już Miedwiediew zachował się sto razy lepiej.

Jestem natomiast pod wrażeniem zachowania Rosjan, bo działają szalenie sprawnie do tego z zachowaniem wszelkich standardów a nawet poza nie wykraczając. Zaproszenie Polskich ekspertów, odnalezienie i nie odbezpieczenie czarnych skrzynek wo oczekiwaniu na stronę Polską. Przewożenie sukcesywne ciał do Moskwy, zapewnienie 450 miejsc hotelowych, pomoc psychologów, tłumaczy oraz transport dla rodzin rozpoznających zwłoki.
No i najciekawsza reakcja, puszczenie filmu Katyń w Rosyjskiej telewizji publicznej (obejmuje zasięgiem jako jedyna praktycznie całą Rosję) o 20 wieczorem.

Katastrofa paradoksalnie mocno zbliżyła oba Narody, reakcja Rosjan jest piękna.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez dorian w 12 Kwi 2010, 08:44

Za IAR/Nasz Dziennik :
Według "Naszego Dziennika" zastanawiające jest, że Rosjanie obsługujący lotnisko w Smoleńsku od razu próbowali zrzucić odpowiedzialność za katastrofę na pilotów. Strona rosyjska twierdzi, że zignorowali oni zalecenia wieży kontrolnej, aby nie lądowali w Smoleńsku, tylko polecieli do Mińska albo do Moskwy. Według gazety, do dziennikarzy docierają nieoficjalne informacje o tym, że pilot otrzymał z wieży niewłaściwe parametry lotu i był niżej, niż mu się wydawało. Samolot opadał zbyt ostro i nie udało się już poderwać go w górę. To by tłumaczyło, dlaczego zahaczył o drzewa.

A dlaczego pilot dostał takie informacje. Wiadomo.
Jeśli to nie wina wcześniej przygotowywanego samolotu, to najprawdopodobniej mogło być j/w. Nie wierzę, żeby taki doświadczony pilot i załoga samolotu zdający sobie przecież sprawę kogo przewożą ot, tak sobie zahaczyli o drzewa i po prostu spadli. Bo przecież mgła była.. :facepalm: .
Może to określenie w tej chwili nie pasuje do zaistniałych okoliczności, ale ta sprawa "śmierdzi" mi na kilometr - nie.. na więcej. :mad:

P.S.
xionc :
..jakiś Dorian wypisuje tu jakieś rewelacje o spisku Rosjan - puknij sie w ten pusty łeb. Dużo osób widze ma tu jeszcze mleko pod nosem i zdecydowanie ma problemy z pojmowaniem rzeczy które nie obracają sie wokół komputera i gierek.

Coś Ci powiem koleś - napisz teraz do dziennikarzy, że mają puste łby i piszą takie rzeczy j/w zapodałem. Przecież to nie możliwe. Rosjanie ? No też...Może się za dużo na Szklana Pułapkę 2 napatrzyli, podobnie jak ja i teraz tak piszą ? :D . Na tym filmie też były dokładnie takie akcje z samolotem. Ludzie pewnie maja fantazję, i wymyślają, co..? A Twoje wielkie oburzenie o podejrzenia na ruskich daje dużo do myślenia..
Każdy może mieć swoje zdanie. Jeśli w końcu dojrzałeś do tego, to Ty wytrzyj gila pod nosem, rozluźnij zwieracz, przyjrzyj się całej tej sprawie z boku i nie pluj się tak, jakby ktoś Twoich starych od SB-ków i komuchów, co to ludziom gnaty w więzieniach łamali nawyzywał.
Chociaż może o to, to akurat wcale byś się aż tak nie pluł..

P.S.2
I tu masz jeszcze. Wszystko to są przypuszczenia, nie fakty, ale np. :
Wypowiedź Ryszarda Drozdowicza z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej (ZUT) :

Jako pilot oceniam, że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało
prawdopodobny. Na podejściu do lądowania nie wykonuje się żadnych
manewrów typu silne przechylenie lub nagłe zmiany prędkości. A takie
silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi
nadlotniskowe, aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej
podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu. Nieprawdopodobne też
jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do
wzrokowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która
jest również nieprawdopodobna. Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na
ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej
przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania. Okoliczności wskazują
jednak na poważną awarię lub celowe zablokowanie układu sterowania. Taką
blokadę można celowo zamontować tak, aby uruchomiła się przy
wypuszczeniu podwozia lub klap bezpośrednio na prostej przed lądowaniem.
Przy blokadzie klap lub lotek na prostej katastrofa była nieunikniona,
gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić
mocno przechylonej ciężkiej maszyny, mając wysokość rzędu 50-100 m i
prędkość rzędu 260 km/h.

A jak nie widzisz, kto miałby w tym co się stało swój interes, to nie zajmuj się tym tematem więcej, bo Cię on najwyraźniej przerasta. Łykaj ogólnie podawaną papkę dla "mas", bo to przecież bardzo prawdziwe i wygodne jest.
Zresztą xionc, szkoda mi na Ciebie czasu..
Ostatnio edytowany przez dorian 12 Kwi 2010, 12:57, edytowano w sumie 6 razy
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Przemek77 w 12 Kwi 2010, 09:11

No cóż, pominę już może moje osobiste zdanie o prezydencie Kaczyńskim, o niektórych politykach z nim lecących....
Szkoda jest po prostu CZŁOWIEKA, po prostu LUDZI.

Jedną ofiarę katastrofy znałem osobiście - był to organizator corocznych "Parafiad" o. Józef Joniec z zakonu Pijarów - los mnie z nim zetknął w 2005 roku, gdy byłem wolontariuszem na "Parafiadzie". Pamiętam energicznego i wesołego człowieka, świetnego organizatora i księdza z powołaniem.

Cześc ich pamięci.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Terminus w 12 Kwi 2010, 10:22

Trochę na marginesie. Nie podobała mi się osobiście uroczystość sprowadzenia ciała Pana Prezydenta.
1. Można było z tym poczekać 1-2 dni aby zidentyfikować i uroczyście sprowadzić doczesne szczątki Pani Prezydentowej i Pana Prezydenta Kaczorowskiego.
2. Trumnę powinno się przewieźć na lawecie armatniej a nie w karawanie z wielką nazwą firmy pogrzebowej.

Może się czepiam, ale odczuwałem jakiś niedosyt.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez xionc w 12 Kwi 2010, 11:47

dorian widzisz jaki fajny jesteś, już wszystko wiesz.
Załóż jakiś klubik paranoików i rusofobów i sie nakręcajcie razem.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez PrzemoC w 12 Kwi 2010, 16:48

Nawołuję do zachowania się w tym temacie, gdyż do czegoś chyba jego treść zobowiązuje.
Jak chcecie się wyzywać, to zróbcie to przez PW.
Aczkolwiek, Dorian, przypuszczenia to przypuszczenia. Po przesłuchaniu nagrań z czarnych skrzynek
okaże się, jakie piloci dostali współrzędne. Poza tym, cytowane przez Ciebie fragmenty same się
wykluczają. A co do blokady - ciekawe, czemu nie włączyła się przy powrocie samolotu z naprawy.
Bo na lawecie to go raczej z Rosji nie przywieźli.
Jeśli chcecie polemizować na temat teorii spiskowych, to załóżcie nowy temat i nie róbcie śmietnika
z tego.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Ksiundz w 12 Kwi 2010, 21:37

wszystko fajnie, ale przyznacie że ten samolot był ( gdyby jeszcze był tam premier) wprost idealnym celem dla terrorystów, podziękowali by nam w ten sposób za irak i afganistan...
Ksiundz
Kot

Dołączenie: 12 Lip 2009, 18:04
Ostatnio był: 25 Maj 2011, 06:59
Miejscowość: Kordon, posterunek wojskowy
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez szametu w 12 Kwi 2010, 21:43

rozumiem, ze naczytales sie za duzo T.Clancy'ego ^^

to nie tak prosto jak Ci sie wydaje. w poblizu lotnisko wojskowe. impreza o podniesionym statusie spolecznym, wiec raczej nikt sobie po lesie nie chadza po grzyby.

dalej przestrzen powietrzna. cos mi sie widzi, ze samoloty politykow (tych najwyzszych zwlaszcza) ma cos, co sie zowie obrona anty. i w sklad takiej obrony zapewne wchodza wszelakie dodatki, uniemozliwiajace ot tak sobie zestrzelenie samolotu jak golebia za pomoca wiatrowki.

inna sprawa, ze politycy zwlekali z kupnem samolotu, bo co powiedza pismacy z gazet ? komentatorzy polityczni ? psy by wieszali ile wlezie. ze kryzys, ze to a tamto.
nie posiadasz wlasnego zdania, ktore moglo by mnie zainteresowac
Awatar użytkownika
szametu
Kot

Dołączenie: 11 Mar 2010, 13:02
Ostatnio był: 13 Kwi 2010, 22:50
Miejscowość: z reklamy Plusa :P
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości