Znaleziska

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Znaleziska

Postprzez djcycu w 01 Lip 2013, 23:00

Nie chcę być niemiły ale skoro Niemcy budowali te schrony przeciwatomowe to jakiejś słabej jakości były że traktor dał radę... Toć autostrada po wujku Adolfie choć dziurawa i wybita to jednak lepiej się trzyma.

U mnie niedaleko są stare dziury po bombach i okopach. To jest w sumie dziś jedno wielkie bagnicho ale jak koledzy kiedyś latali z zabawkami do wykrywania metalu to wyciągali przegnite cuda... Może na wakacjach się zbiorę i połażę tam. Dwa kilometry dalej też jest fajny brzeg rzeki na skale gdzie rzekomo się wojska umacniały. Ogólnie to do dziś podczas remontów, kopania fundamentów pod domy ludziom udaje się wykopać miny, pociski, łuski, części broni, pojazdów które niezbyt wyglądały na cywilne.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Reklamy Google

Postprzez Gro3a w 02 Lip 2013, 06:10

Byłem w sobotę w okolicach bunkrów obrony Olsztyneckiej i oprócz jakichś poskręcanych odłamków nic nie znalazłem :/ Dziś jadę w okolice Drwęcka, to może coś wykopie ;) Dorwałem stare, wojskowe mapy z położeniami działek przeciwpancernych i zaczerpnąłem informacji od kilku leśniczych z nadleśnictwa Olsztynek na temat bitwy powietrznej w okolicy Mielna. W wojnę za starym poniemieckim cmentarzu spadło kilka maszyn, więc mam nadzieje, że wykopie chociaż tabliczki znamionowe :D
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 20 Cze 2025, 00:23
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Tajemniczy w 02 Lip 2013, 08:45

StalkerCell napisał(a):Wiecie co? Niedaleko mojej babci, która mieszka we wsi Lubsin, jest góra, na którą mieszkańcy tejże wsi wołają Jożwica. Podobno za czasów II Wojny Światowej niemieccy żołnierze zbudowali tam bunkry przeciw-atomowe, czy coś w tym stylu. Mam zamiar tam niedługo wybrać się, i zwiedzić te niemieckie 'ziemianki'. Problem w tym, że nic tam nie zostało, bo jakiś pijany facet wjechał ciągnikiem w te bunkry :/ . Tak przynajmniej twierdzi mój ojciec.

Bunkry przeciwatomowe? Jakiś Niemiec-jasnowidz przewidział że powstanie broń atomowa :D ? Może to były jakieś zwyczajne bunkry tyle że wyobraźnia ludzka różne niestworzone rzeczy podpowiada. Ale wybrać się zawsze można
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Winiacz w 02 Lip 2013, 12:31

Niemcy sami pracowali nad bronią atomową, choć o nieco innej zasadzie działania.
To że budowali schrony nie powinno być niczym dziwnym.
Jedna z teorii głosi iż złoto które SS tak zbierało szło na zabezpieczenie najważniejszych bunkrów (złoto chroni przed promieniowaniem 2 razy lepiej od ołowiu). Ale to tylko teoria.
Awatar użytkownika
Winiacz
Stalker

Dołączenie: 19 Cze 2013, 11:54
Ostatnio był: 01 Sty 2020, 12:16
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 9

Postprzez StalkerCell w 02 Lip 2013, 20:15

Dokładnie to nie wiem jakie to bunkry, ale mój rodzic twierdzi, że to przeciw-atomowe. A co do ciągnika, to we właz wjechał, czy jak to tam się zwie. Jak odwiedzę te 'piwniczki', to wrzucę zdjęcia (chociaż, jak każdy ze wsi sześdziesiątką wyrżnął w nie, to pewnie nic po nich nie zostało :D )
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2013, 17:06
Ostatnio był: 20 Gru 2024, 02:53
Miejscowość: Paniewo
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 57

Postprzez LordHagen w 03 Lip 2013, 09:32

Niestety, nie mam szcześcia do znaleźisk - co najwyżej, to tyle, ze jak byłęm mały, to zbierałem łuski od wszelkiej broni - wiec tata zabierał mnie na strzelnice jak na zawody jeździł i czułem sie jak w raju. A jak znalazłem i wydubałem z gumy gdzieś wystrzelony pocisk, to takiego rogala na ryju miałem, że łoooh...
Jak dostane w łapy wykrywacz metalu, to dogadam sie z tatą, żebypokazał, gdzie kiedys były poligony, bo nieraz jak gdzieś jedziemy, to wspomina, że gdy byłw wosjku, to tu był poligon, tu costam, tam costam etc. Moze jakiś nieporządny żołdak zgubił tam coś ^^
A... przypomniało mi się. mało tego, ale costam poznajdowałem - mam 2 orzełki WP, te które sie do beretów przypinało. Mieszkam w kamienicy, jestem niedługo po przeprowadzce, kamienica jest wolna, wiec mamy 2/3 mieszkania zagracony rzeczami ze starego mieszkania ze strychów i piwnicy ;) tam znalazłem stary, wojskowy mapnik. Tata jak go zobaczył, to opowiadał, że jeszcze pamiętał, jak go oddawał, żeby z brązowego przefarbowali na czarny :D
Chodź, opowiem Ci bajeczkę,
O dalekiej Ukrainie,
Wy**bało elektrownię,
Czarnobyl nie żyje!
LordHagen
Stalker

Dołączenie: 17 Mar 2013, 11:05
Ostatnio był: 28 Maj 2014, 21:47
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 5

:)

Postprzez kozi1212 w 10 Wrz 2013, 09:40

hej znalazłem cos takiego na polu i nie mam pojęcia co to jest, czy jest to cos warte i wgl co to jest :) jeśli ktoś wie to piszcie proszę. Każda pomoc się przyda :) Image
kozi1212
Kot

Dołączenie: 10 Wrz 2013, 09:32
Ostatnio był: 11 Wrz 2013, 19:59
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 0

Re: :)

Postprzez Adam w 10 Wrz 2013, 10:04

Zrób więcej fotek z różnych ujęć. Jakiś kufel do piwa? :)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Gro3a w 10 Wrz 2013, 19:15

No, też czekam na fotki ;) Połóż linijkę przy przedmiocie, można będzie w tedy określić jego wielkość. To coś wygląda jak jakaś część ozdobna, ale nie jestem pewien :D Jak wrzucisz fotki, to może ktoś bardziej wtajemniczony zidentyfikuje ten przedmiot.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 20 Cze 2025, 00:23
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Tajemniczy w 03 Gru 2013, 10:17

Tak się bawią, tak się bawią Rosjanie :facepalm: !
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Jakruk w 03 Gru 2013, 16:42

Witam!
Co myślicie o takim wykrywaczu?

http://allegro.pl/wykrywacz-metali-meta ... 76154.html
Miau?
Jakruk
Kot

Dołączenie: 12 Gru 2012, 15:34
Ostatnio był: 16 Sie 2015, 19:24
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 5

Postprzez Tajemniczy w 03 Gru 2013, 21:37

Kolego.. Gdybym spotkał wynalazce tychże wykrywaczy z serii GC XXX czy MD XXX moja rozmowa z nim wyglądałaby tak:

Nie kupuj tego gówna. To sprzęt do wyciągania kasy spod dywanu a nie wykrywka. To chińskie wykrywacze do tego mocno awaryjne o zasięgach lepiej nie gadać... Dozbieraj sobie chłopie 6 stów i kup sobie Garreta 150 na monetki albo Jabla 267 na militaria. Takimi sprzętami jak te GC tylko się zniechęcisz i dasz zarobić jakiemuś dziadowi który zarabia na ludziach którzy zaczynają przygodę z wykrywką.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości