uTorrent + Firewall

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

uTorrent + Firewall

Postprzez Missile w 25 Sty 2008, 17:44

Cytat:
4. Wpływ Firewalla na prędkości ściągania plików z uTorrent:

Każda Winda XP posiada wbudowany swoisty firewall (po polsku nazywa się to trochę dziwnie "Zapora połączenia internetowego"). Jest on domyślnie włączany podczas instalacji systemu. Trudno powiedzieć, jak ten firewall właściwie działa, ponieważ nie posiada on prostego interfejsu pozwalającego go konfigurować.
Natomiast znany jest fakt, że wpływa on negatywnie na prędkości transferów (podobno nie tylko na to). Zalecane jest wyłączenie tego wynalazku.
Robi się to tak: Wchodzimy w Panel sterowania>>>Połączenia sieciowe>>>prawy klik na połączenie używane do łączenia z Internetem>>>Właściwości>>>Zaawansowane>>>odznaczyć opcję "Chroń mój komputer i moją sieć ..">>>OK.

Wyłączenie Firewalla jest bezpieczne? Komp nie stanie się bardziej narażony na wirusy itp? Sposób na prawdę poprawia prędkość ściągania?

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Reklamy Google

Postprzez Quinn w 25 Sty 2008, 17:52

Zawsze wyłączenie firewalla wiąże się z niebezpieczeństwem, podobnie jak ściąganie z sieci. Moim skromnym zdaniem ściąganie z sieci bez firewalla jest samobójstwem, ale oczywiście firewall ma wpływ na szybkośc transferu.
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 19 Paź 2025, 21:46
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez KoweK w 26 Sty 2008, 10:28

Quinn napisał(a):Moim skromnym zdaniem ściąganie z sieci bez firewalla jest samobójstwem,

Może to głupio zabrzmi, ale...
Dlaczego? Możesz to Quinn rozwinąć? ;)
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Quinn w 26 Sty 2008, 11:32

Przy udostępnianiu plików podczas ściągania (a tym właśnie jest Peer-to-Peer), dajecie pełne spektrum możliwości wszelkiej maści hakerom. Zauważcie, że tworzycie otwarte połączenie z innymi userami klienta, na dodatek dochodzą tam wszelkiej maści porty połączenia (domyslnie bodaj 80, ale kto by tam was wiedział... :D ).

Dodatkowo w ściąganych plikach jest mnóstwo trojanów, itp, o czym na pewno wiecie. A i łącząc się bez firewalla dajecie potencjalnemu czy to rookitowi, backdoorowi, czy chocby hakerowi większy dostęp do kompa i jego zasobów.

By nie być gołosłownym, dodam, że mi ongiś przez tego "świetnego" Bearshare 'a shackowano Winde 3 razy... :wink:
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Postprzez Kriston w 26 Sty 2008, 19:39

Systemowy firewall jest beznadziejny pod względem skuteczności osobiście polecam go zdeaktywować a na jego miejsce zainstalować jakiś freewarowy firewall których jest sporo do wyboru daje lepszą ochronę niż ten z xp . Osobiście korzystam z utorrenta i mam firewalla i transfery mam jakieś 350kbps więc nie narzekam :)
"...jestem i zawsze będę tym kim byłem..."
Awatar użytkownika
Kriston
Stalker

Dołączenie: 17 Lip 2007, 14:53
Ostatnio był: 16 Sie 2017, 21:45
Miejscowość: 3miasto
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 0

Postprzez Quinn w 26 Sty 2008, 21:22

1kris1 napisał(a):Systemowy firewall jest beznadziejny pod względem skuteczności osobiście polecam go zdeaktywować a na jego miejsce zainstalować jakiś freewarowy firewall których jest sporo do wyboru daje lepszą ochronę niż ten z xp .

Jest dobry, jeśli umie się do skonfigurować i korzysta się z dobrego softu. ;] Z freeware polecam Outpost.

Osobiście korzystam z utorrenta i mam firewalla i transfery mam jakieś 350kbps więc nie narzekam :)

To jakie ty masz połączenie szerokopasmowe? 4 Mb/s? O.o
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Postprzez Kriston w 27 Sty 2008, 01:50

Z tego co czytałem a czytałem sporo o firewallach zarówno systemowym jak i tych darmowych to ten systemowy wypada bardzo blado ;) ja osobiście korzystam z Sygate i nie mam problemów za każdym razem jak coś się łączy z netem to się mnie pyta czy zezwolić a łącze mam stałe 3000/1000kbps
"...jestem i zawsze będę tym kim byłem..."
Awatar użytkownika
Kriston
Stalker

Dołączenie: 17 Lip 2007, 14:53
Ostatnio był: 16 Sie 2017, 21:45
Miejscowość: 3miasto
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 0

Postprzez Quinn w 27 Sty 2008, 09:11

I znów powtórzę, że jeśli umie się skonfigurować firewall'a, połączenie sieciowe, itp, to nawet firewall Windowsa XP jest dobry.
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości