Polska elektrownia jądrowa

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Polska elektrownia jądrowa

Postprzez wrobello89 w 05 Kwi 2008, 20:36

Ciekawi mnie wasze zdanie na temat budowy w Polsce pierwszej elektrowni jądrowej :wink: Przeważająca część polskiego społeczeństwa jest przeciwna takiemu projektowi i podają takie argumenty przeciw budowie jak duży koszt inwestycji , zagrożenie awarią i zanieczyszczeniem środowiska (obawa przed drugim Czarnobylem ) itd. jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
Awatar użytkownika
wrobello89
Stalker

Dołączenie: 27 Lis 2007, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2025, 16:12
Miejscowość: Trójmiasto
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Leiga w 05 Kwi 2008, 20:39

Przez najbliższych kilka-kilkanaście lat nie będzie mowy o tym by w Polsce wybudować elektrownię - raczej rych w kierunku powietrza i wody. Powstaje Ignalina (czy jakoś tak) tym samym, Polska uczestnicząc w tym projekcie załatwia sobie część jednej elektrowni.
Nothing in this world is to be feared; it is only to be understood. [MC]
Image
Awatar użytkownika
Leiga
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2007, 14:27
Ostatnio był: 20 Cze 2009, 02:25

Postprzez Missile w 05 Kwi 2008, 20:44

Ja tam jestem za. Jeżeli nie trzeba będzie niszczyć niczego wartościowego (np wycinać lasów) i będzie ona w miejscu niezamieszkanym przez ludzi to może i powstanie. Na pewno było by to bardzo korzystne dla kraju gdyż jest to o wiele wydajniejsze źródło energii. Przykładowo we Francji jak się nie mylę 70% energii pochodzi z elektrowni jądrowych.

Jeśli nad budową i wszelkimi testami będą czuwali kompetentni pracownicy, którzy nie będą robili nic "na chama" i jeśli nie będziemy oszczędzać na żadnych materiałach (nie tak jak w Czarnobylu) to na pewno żadnej katastrofy u nas nie będzie.

Szkoda, że ruskim zdarzyła się ta katastrofa. Gdyby nie to społeczeństwo polskie byłoby inaczej nastawione na wszelkie elektrownie, dzięki czemu być może mielibyśmy ich sporo. A to obniżyło by nasze rachunki za prąd i byśmy mogli dłużej na kompach siedzieć :D Btw słyszeliście, że podwyższają rachunki za prąd?

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Postprzez Infernal w 05 Kwi 2008, 21:08

Ja jestem jak najbardziej ZA. Rachunki by spadły, zaprzestanie wykorzystywania surowców, które i tak są już na wyczerpaniu (btw, wiecie, że niedługo ropa się skończy? Ciekawe co na to USA ;) Węgla też niedługo mieć nie będziemy. ) i brak zanieczyszczenia. Katastrofa w Czarnobylu była spowodowana eksperymentem, który został przeprowadzony w sposób beznadziejny, bez odpowiedniego personelu i zabezpieczeń. Polecam w wiki sprawdzić. Szansę na takie coś są teraz bardzo niskie. Ludzie wyciągnęli wnioski z Czarnobyla. Ale Polska zamiast wyciągać wnioski to sra po gaciach. Zastanawia mnie, że na zwożenie odpadów radioaktywnych się ludzie zgadzają. Czysta głupota.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez fjk w 05 Kwi 2008, 21:33

główny problem to jest o ekonomie.. .nas na to nie stać -_-"... jakby nie głupie euro... a co do ropy... w 2015 mają sie skończyć (o ile to nie manipulacja żebyśmy więcej płacili.. wiecie "mało ropy to płącicie drogo!" ;) ) wtedy jest pewne: wojna albo cudem jakimś zaczniemy sobie pomagać nawzajem... ;)
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez Fred w 05 Kwi 2008, 21:38

Ja tam nie mam nic przeciwko. I tak polska jest otoczona krajami które mają takie elektrownie, więc nie ważne gdzie wywali (o ile wywali) bo i tak oberwiemy.
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez Missile w 05 Kwi 2008, 21:42

Jeśli wywali w jakimś innym kraju to przy pomyślnym wietrze ominie nas i nic nam się nie stanie. Więc 100% pewności, że oberwiemy nie ma ;)
Ja tam już się zastanawiam co będzie, jak się skończy ropa naftowa. Przecież z niej powstaje gaz rafineryjny, benzyna, mazut, nafta i wiele innych rzeczy.. Można z niej nawet cukier wytworzyć. Co będzie z samochodami i innymi pojazdami? Amerykanom udało już się zbudować samochód na wodę, ok. Tyle, że on kosztuje 5 mln$ i jak na razie wyprodukowano tylko jeden.

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Postprzez Lukass1613 w 05 Kwi 2008, 21:49

Zgadzam się.Elektrowania jądrowa w Polsce nie powstanie z dwóch przyczyn.Pierwsza najwazniejsza to brak fundszy (niech się lepiej na Euro 2012 skupią żeby wstydu nie narobić).A druga to oczywiście sprzeciw społeczeństwa.Jestem pewien,że każdy prawie w naszym zacofanym kraju słysząc słowa elektrownia jądrowa będzie miał przed oczami Czarnobyl.Ludzie cały czas pamiętają i się poprostu boją.A jeśli chodzi o mnie ,to też mam mieszane uczucia.Nie wiem czy jest to aż tak potrzebne.Zresztą nie mieszkam obecnie w Polsce.
"Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony"
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Postprzez donciu w 05 Kwi 2008, 22:35

Jak najbardziej ZA. Z początku to czasochłonny i drogi nabytek , lecz po paru latach wszystkie koszty i wyrzeczenia się zwracają - mniejsza zależność od węgla/ropy (czyt. ślązokuf i/lub wielkiego brata) , duża ilość miejsc pracy dla wykwalifikowanych pracowników (nie trzeba będzie budować dla nich zmywaków w Anglii :P ) , rozwój technologii oraz prestiż (choć na warunki europejskie to raczej nikły). Co prawda , dużym problemem jest składowanie odpadów , ale pomyślcie logicznie co jest lepsze - wydzielić parę hektarów na składowanie odpadów i mieć je z głowy , czy tony CO2 i Siarki wydzielane codziennie do atmosfery z konwencjonalnych elektrowni ?

Co to bezpieczeństwa tego typu przedsięwzięcia - moi drodzy , Polska to nie ZSRR - tu się nie testuje reaktorów RBMK (chłodziwo - woda , moderator - grafit) przy minimalnej mocy w celu sprawdzenia stabilności ani też nie buduje elektrowni na odwal się żeby tylko je oddać do użytku na 1 Maja.

Zniszczenie EJŻ (Elektrowni Jądrowej Żarnowiec) było jednym z największych błędów III RP , bo poszło się rypać 2 miliardy $ a teraz energii zaczyna nam coraz bardziej ubywać i niedługo trzeba będzie ją sprowadzać. Ale co poradzisz , jak ciemne jest społeczeństwo to nie można od niego wymagać światłych decyzji , prawda ?
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Dołączenie: 22 Lip 2007, 13:21
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 13:10
Miejscowość: Świebodzice / ?????????
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez Gildon w 06 Kwi 2008, 00:43

Też jestem za... Nie ma żadnych przeciwwskazań, ryzyko jest minimalne, tylko koszta:/
Image
Awatar użytkownika
Gildon
Stalker

Dołączenie: 13 Lut 2008, 03:36
Ostatnio był: 20 Wrz 2010, 21:09
Kozaki: 2

Postprzez Infernal w 06 Kwi 2008, 01:17

Większe koszta są za wydobycie węgla... Tylko pomyślcie co będzie później. Skończą się surowce, a z pieniędzy prądu nikt nie zrobił. Chyba, żeby kupować od innych państw, ale w trakcie takiego kryzysu energetycznego raczej nikt nie będzie chciał się dzielić.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez wrobello89 w 06 Kwi 2008, 09:21

Nie tylko pieniądze są problemem ale też prawo atomowe a raczej jego brak . Jeśli nie będzie dobrego prawa to nic nie powstanie . Kolejnym problemem jest lokalizacja bo ludzie wszędzie będą protestować . Ale jak będzie kryzys i ludzie będą siedzieć przy świeczkach to nagle zmienią zdanie :p
Awatar użytkownika
wrobello89
Stalker

Dołączenie: 27 Lis 2007, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2025, 16:12
Miejscowość: Trójmiasto
Ulubiona broń: IL 86

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości