Jak nagrać film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Jak nagrać film

Postprzez stalkerolaf w 16 Kwi 2014, 18:45

Siemka :E Chciałbym zapytać jak nagrać film na youtube bo chce nagrywać serie lets play. Pomocy :(
stalkerolaf
Kot

Dołączenie: 19 Sty 2014, 13:19
Ostatnio był: 23 Kwi 2014, 15:23
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Jak nagrać film

Postprzez Pangia w 16 Kwi 2014, 19:32

Jak nie wiesz, jak nagrać cokolwiek, to aż strach pomyśleć, jakby miał wyglądać komentarz do grania. Brrr.

Tak możliwie najbardziej minimalistycznie to „prosisz wujka z Bangladeszu”, żeby wysłał ci pełną wersję Frapsa, podpinasz mikrofon, włączasz Stalkera, włączasz nagrywanie i grasz, pieprząc jakieś bzdety o tym, jak to gra jest zabugowana, bo cię chomik zagryzł. Jak już cię zagryzie, szukasz VirtualDuba, wrzucasz tam swoje videło i szukasz poradnika do kompresji klipu do rozsądnych rozmiarów, żebyś nie zdążył umrzeć ze starości, zanim twoje dzieło sztuki trafi na JewTube YouTube.

Plusy:
Wszystko samo się robi, i to w nienajgorszej jakości

Minusy:
20-minutowe video będzie ważyło pewnie koło 10 GB (ja przez przypadek nagrywałem ostatnio spauzowaną grę, bo mam ten sam skrót klawiszowy we Frapsie i w Paint.NET i wyszło prawie 7,3 GB przy nagrywaniu okna 1024x768, a tylko ja jestem taki dziwak, że gram w oknie zamiast w pełnym ekranie)
Na 99,999% dźwięk się źle nagra i będzie miał laga w stosunku do obrazu (chyba, że masz kompa z NASA i nie ma takie opcji, żeby na chociażby jedną milisekundę FPS spadł poniżej stałych 30)
Fraps chyba nie może nagrywać dźwięku z mikrofonu i komputera jednocześnie, ale tego nie jestem do końca pewien
Na kompresję video też trzeba trochę czasu i chęci, pewnie zejdziesz poniżej 1 GB

A w ogóle to skąd pomysł, żeby cokolwiek nagrać? Ja bym ci radził poczekać do weekendu, pewnie ten pomysł ci się znudzi i znajdziesz sobie jakieś ciekawsze zajęcia.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez smichal74 w 16 Kwi 2014, 22:15

Up @
Ja jak nagrywałem filma frapsem to 20 minut wyszło mi 25 gb >.< i własnie nie wiem co źle zrobiłem bo jakoś mi się to dziko nagrało.Mi się jakoś dźwięk dobrze nagrał :E
Windows 10 pro,I5 7400,Rx 470 Gigabyte G1,8 Gb ram ddr4,XFX Core ts550w,MSI h110 pro-vd,Toshiba p300 1tb,Adata Su800 128gb.

ImageImage
Awatar użytkownika
smichal74
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2012, 16:32
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 11:50
Miejscowość: Zona/bar
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 45

Postprzez Universal w 16 Kwi 2014, 22:21

Koniecznie Fraps z Łodzi :tm:?

http://www.dobreprogramy.pl/Przechwytyw ... s,208.html - choćby tutaj jest cała lista podobnych programów. Parę razy używałem Any Video Recorder i sobie chwalę - do podstawowych zadań wystarcza.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez RadekNioch w 16 Kwi 2014, 22:34

Trochę więcej roboty ale mniej problemów:

1. Do nagrywania MSI Afterburner albo Bandicam, poszukać trzeba trochę odpowiedniego kodeka bo sporo się nie nadaje.
2. Dźwięk z mikrofonu najszybciej nagrać razem z resztą, potem ewentualnie do Audacity i odszumiasz (poradników na YT jest od cholery).
3. Jeśli masz maskrycznego neta to możesz wrzucić do Movie Makera i przetworzyć na format który tworzy ten program.
4. Do LP przydałoby się też jakieś krótkie intro. Mnie osobiście we własnych filmach denerwuje zawsze to YYYYY między słowami, więc czasem przyda się znaleźć fajny temat przed filmem. Zawsze może zdarzyć się nudny moment.

Przydatne strony (sorka że to nie odnośniki ale piszę z telefonu):
jamendo.com - darmowa muzyka na licencji Creative Commons, musisz podać tylko autora np. w opisie.
letsplej.pl - tu są ludzie, którzy Ci pomogą w problemach dotyczących tej "branży".

Same programy polecam ściągać z dobreprogramy.pl (tylko zrób sobie konto, bo bez niego możesz nie zauważyć sponsorowanego syfu który należy odznaczać w instalacji, po zalogowaniu ściągasz tylko czysty instalator). Poradników szukaj oczywiście na YouTube.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Kozaki: 55

Postprzez Pangia w 16 Kwi 2014, 22:41

RadekNioch napisał(a):Same programy polecam ściągać z dobreprogramy.pl (tylko zrób sobie konto, bo bez niego możesz nie zauważyć sponsorowanego syfu który należy odznaczać w instalacji, po zalogowaniu ściągasz tylko czysty instalator)

To już lepiej ściągać z Instalek, przynajmniej nie mają downloadera. No i jako tamtejszemu userowi wypada mi ich zareklamować.
@down
A na Instalkach nie musi.
Ostatnio edytowany przez Pangia, 17 Kwi 2014, 12:00, edytowano w sumie 1 raz
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez RadekNioch w 16 Kwi 2014, 22:50

Właśnie po to dodałem, żeby się zalogował. Wtedy nie ma downloadera.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Postprzez djcycu w 17 Kwi 2014, 00:38

Ja polecam programik MSI Afterburner. Lepiej się sprawuje od Frapsa moim zdaniem, nie spada wydajność podczas nagrywania sesji i chyba domyślnie jest pełną wersją. Dostałem kopię od kolegi więc nie mam pojęcia w jakiej to jest wersji. Let's playa jeszcze nie nagrywałem ale starałem się o to nagrywając niektóre zadania z MISERY. Mod ma spore wymagania, na pełnej grafice nie zagram ale przy włączonym programie gra nie przybrała formy historyjki obrazkowej i działała z taką płynnością jak bez niego. Fraps niestety przycina grę i by mieć pełną wersję trzeba błagać wujka z Bangladeszu albo sumienie by to gunwo zakupić... O konfiguracji by nagrać dźwięki z gry nie wspominam, czasem trzeba się troszkę radzić googlami by sobie poradzić, mi się nie udało :caleb:

UWAGA: Ten program tak naprawdę służy do podkręcania kart graficznych! Nie zmieniajcie ustawień jeśli nie znacie się na tym bo sobie popsujecie sprzęt. Program jednak jak wyżej wspomniałem ma funkcję recordera i tylko z tego korzystamy :) Póki co mój laptop jeszcze działa mimo że trochę materiału tu na nim rejestrowałem.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez RadekNioch w 17 Kwi 2014, 07:56

Popieram Cyca chyba we wszystkim jeśli chodzi o ten post, tym programem udało mi się bezproblemowo nagrać kilkadziesiąt filmów, a same materiały ważyły (w rozdzielczości 720p i 25 klatkach) 800 mb na dziesięć minut. Jak wiadomo, można przecież to przetworzyć na jakiś inny format i zmniejszyć nawet o połowę. Co do wersji - w 2.3.1 macie wszystkie opcje. Wystarczy kliknąć "settings" nad informacją o wersji, w nowym okienku wybrać "przechwytywanie ekranu" i ustawiamy. Co do formatu wideo, polecam kompresować do MJPG. Jakość powinna być ustawiona na około 80, gdyż nie ma zbytniej różnicy między 80 a 100 a na pewno będzie to pomagało chodzić grze szybciej. YouTube nie odtworzy więcej klatek niż 30, więc jest to rozsądne maksimum jeśli chodzi o ich ilość na nagranym filmie. Na samym dole wybieramy, czym chcemy nagrywać dźwięk. Jeśli głos z mikrofonu się nie nagrywa, należy włączyć miks stereo w ustawieniach dźwiękowych systemu. Osobiście polecam.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości