Soczewki

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Soczewki

Postprzez Evilijo w 15 Lut 2009, 01:20

Witam!
Zakładam temat gdyż jestem ciekaw czy któryś z towarzyszy Stalkerów jest szczęśliwym (lub nie) użytkownikiem soczewek kontaktowych. W razie gdyby znalazły się takie osoby z chęcią wymieniłbym się doświadczeniem lub radami odnośnie owego tematu.
Tak więc, jest tam kto?!
Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
Evilijo
Stalker

Dołączenie: 11 Lut 2009, 21:48
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 20:17
Miejscowość: Rybnik
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Soczewki

Postprzez Zari w 15 Lut 2009, 17:56

Właściwie to chyba najgłupszy temat jaki widziałem w życiu. Ale każdy ma prawo do własnej opinii.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez Vaniol w 15 Lut 2009, 20:40

Ja mam kolorowe, zerówki. Czasem zakładam jedną, czasem obie. Trudno się zakłada więc robię to sporadycznie. Ze zdejmowaniem już łatwiej. Ogólnie to po założeniu nie sprawiają żadnego kłopotu.
Awatar użytkownika
Vaniol
Very Important Stalker

Dołączenie: 21 Lut 2007, 21:50
Ostatnio był: 19 Sie 2024, 23:11
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez Stalk3r w 18 Lut 2009, 13:44

Dodać jeszcze trzeba, że soczewki na dzień strasznie się łamią i może wpaść do oka taki odłamek... Z miesięcznymi to inna sprawa, nie są aż tak wrażliwe, ale trzeba je miejscami rzecz jasna czyścić. :P
Le Slavic Untermensch
Awatar użytkownika
Stalk3r
Tropiciel

Dołączenie: 18 Paź 2007, 14:00
Ostatnio był: 24 Cze 2016, 01:41
Miejscowość: Nowhere
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Evilijo w 18 Lut 2009, 14:28

No cóż, w dzisiejszych czasach polecane są soczewki maksymalnie miesięczne, bo niestety ale kwartalne, a tym bardziej roczne niosą ze sobą wiele nieprzyjemnych powikłań. Temu właśnie furorę robią soczewki częstej wymiany, tj. 1-dniowe, 2-tygodniowe i miesięczne. Osobiście używam soczewek torycznych Acuvue Advance i jestem z nich zadowolony. Jak to soczewki biją okulary na głowę, nie parują, nie przylepia się do nich śnieg czy deszcz. A to, że trzeba wieczorem wyciągnąć z oka i wrzucić do pojemnika z płynem czyszczącym co zajmuje jakieś 2-3min, jakimś wielkim problemem nie jest. A co do zakładania ich, to jak ze wszystkim, nic innego jak kwestia przyzwyczajenia. Na początku zajmowało mi to z 10min, teraz robię to w niecałą minutę.
I co? Można? Pewnie, że tak, wystarczy chcieć. Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
Evilijo
Stalker

Postprzez Niebanalna w 18 Lut 2009, 15:46

A ja mam pytanie. Jeśli chciała bym mieć zerówkę z wzorkiem (tj. Vaniol, tyle że cała biała z czarnym kółkiem w środku, jak MM ma w klipach ^^), to jaką wybrać, gdzie, co i ile by to kosztowało? :P
Była i się zmyła, ot co.
Awatar użytkownika
Niebanalna
Stalker

Dołączenie: 30 Sie 2008, 20:57
Ostatnio była: 23 Paź 2024, 15:14
Miejscowość: Schron 13.
Ulubiona broń: IL 86

Postprzez KoweK w 18 Lut 2009, 16:05

A ja głupi chciałem kupić te co są na kwartał, pół roku lub rok.
Również prosiłbym o jakieś porady, bo nie chcę trafić na jakiś shit, którego np. na allegro jest pełno.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez xionc w 18 Lut 2009, 16:43

Jak masz wade wzroku to daj sobie spokój z kontaktami i zainwestuj w dobre okulary, jakieś markowe stylowe oprawki i jest git.
Jak nie masz i chcesz szpanować kolorkiem to pacnij się w czoło i przemyśl czy warto.
Btw kiedyś czytałem o chińczyku co nie ściągał kontaktów aż w koncu mu przyrosły do gały ocznej więc zakładał następne aż w końcu operacyjnie mu usuwali toto z oczu.
pzdr.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Vaniol w 18 Lut 2009, 17:31

E tam, przesadzasz xsionc. Każdy robi co mu się podoba bo to jego wygląd i jego zdrowie.

Asiek jak masz siano to idź do okulisty i kup za 150zł sobie te a'la Manson. A jak chcesz je założyć na imprezę, tylko kilka razy to kup te z allegro. Byle ściągnąć na 1.5 godziny przed snem żeby sobie jeszcze oczy pooddychały.
Image Image
"And if that is not the best fuckin' example, God HimSelf killed his own motherfuckin' son. So let's sing The Death Song Kids" by Marilyn Manson
Awatar użytkownika
Vaniol
Very Important Stalker

Dołączenie: 21 Lut 2007, 21:50
Ostatnio był: 19 Sie 2024, 23:11
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez Niebanalna w 18 Lut 2009, 17:50

Dzięki Vaniol, akurat blisko mam optica to popytam.

Co do okularów - za rok będę musiała około kupić, bo mi się wzrok psuje powoli :P za dużo pc, hehe.
Była i się zmyła, ot co.
Awatar użytkownika
Niebanalna
Stalker

Dołączenie: 30 Sie 2008, 20:57
Ostatnio była: 23 Paź 2024, 15:14
Miejscowość: Schron 13.
Ulubiona broń: IL 86

Postprzez Evilijo w 18 Lut 2009, 18:04

A tam, kontakty są dobre, ale ważne jest to, że jeśli chce się je nosić długo, nie sporadycznie na imprezkę, tylko codziennie przez miesiące lub lata to należy wszystko robić u okulisty. Do tego kontrole co jakieś 6 miesięcy i wszystko będzie cacy. Co do cen to różnie to bywa, ja np. za swoje toryczne (czyt. droższe) muszę sypać jakieś 50zł na miech. Ale zwykłe sferyczne to wydatek o połowę niższy, więc nie jest najgorzej. Poza tym ludzie często się tego boją, a powiem wam szczerze, że soczewek po kilku chwilach od założenia w ogóle nie czuć, przez co trzeba się pilnować, coby nie iść w nich spać itp.
Image
Awatar użytkownika
Evilijo
Stalker

Postprzez DanielF w 09 Kwi 2009, 15:14

Podobnie jak Evilijo noszę Acuvue Advance, 2-tygodniowe (ale na noc trzeba zdejmować). Noszę już dość dawno, w związku z tym nie mam najmniejszych problemów z zakładaniem (np. na kołyszącej się łódce, bez lusterka, po obmyciu rąk za burtą :D), tym bardziej z wyjmowaniem, ale to kwestia przyzwyczajenia - przez pierwszy miesiąc było gorzej. Nie miałem żadnych problemów wynikających z noszenia soczewek.
Generalnie każdego zachęcam, żeby spróbował. Jak odkąd zacząłem, to okulary zakładam sporadycznie - właściwie chyba tylko jak 'zatrę' oko, czy innego piachu naleci, kac się silny przytrafi, albo zaśpię tak, że nawet pół minuty jest cenne :D
Najważniejsze zalety w stosunku do okularów:
-możliwość używania jednocześnie z okularami przeciwsłonecznymi, goglami, maską do nurkowania, lub maską p-gaz :D
-jak pisał Evilijo - nie zaparowują, nie zanieczyszcza ich deszcz, śnieg.
- trudniej zepsuć niż okulary a i strata mniejsza jak się zgubi/zepsuje.
Najważniejsze wady:
- cena 'eksploatacji' (też myślę że ok. 50PLN/mies), ale okulary też czasem trzeba wymienić,
- łatwiej coś 'wpaść' do oka,
- trudniejszy 'montaż'.
DanielF
Kot

Dołączenie: 25 Mar 2009, 11:55
Ostatnio był: 06 Lip 2009, 15:32
Miejscowość: Olsztyn
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: --

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości