SPMBT PBEM - prośba o ocene

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

SPMBT PBEM - prośba o ocene

Postprzez SaS TrooP w 07 Kwi 2010, 21:49

Nie wrzucam do innych gier, bo to de facto ni jest reklama gry, ale sąd.

Chodzi o grę Steel Panthers Main Battle Tank. Grałem PBEMa z PrzemoCem (Play by Email). Bój spotkaniowy na jego mapie, Niemcy vs. Polska, tyle samo punktów (za które kupuje się sprzęt) na starcie, data kwiecień 2010r.

Tutaj wynik i opis mapy: http://i160.photobucket.com/albums/t198 ... statsy.png

I TERAZ MAM DO WAS USERZY PROŚBĘ O SĄD: jakim cudem PrzemoC nie chce zaakceptować mojego zwycięstwa? :D

Statystyki:

Niemcy:
Piechota: 66 zabitych/ok. 120-150 wystawionych
Pojazdy: 1 APC zniszczony, 1 unieruchomiony/2 wyst.
ODLICZAMY POJAZDY UTKNIĘTE W RZECE!!!
Lotnictwo: 1x Eurocopter wycofany z walki/2x Eurocopter i 2x Eurofighter wyst.
Sprzęt cz.: Brak strat/6x MG3, 1x Milan III
Logistyka: Brak strat/2x Pioneerpanzer, 4x ciężarówki
Punkty kontrolne: 6 punktów

Polska:
131 zabitych/250-300 wystawionych
7 APC zniszczonych/9 wystawionych
Lotnictwo: BRAK, ale 4x artyleria Off-map
Sprzęt cz.: 1 UKM-2000/4x UKM-2000, 2x NSW, 3x Fagot
Logistyka: BRAK
Punkty kontrolne: 11 punktów
3 PUNKTY NICZYJE

Doświadczenie w grze:
SaS TrooP: 6ty PBEM, tylko gra z PrzemoCem, koło 2-3 tydni.
PrzemoC: Od wakacji, minimum 15-20 gier rozegranych z żywymi i AI.

Jak tylko PrzemoC umieści dokładne dane, uzupełnię je.

After Action Report SaS TrooP (Bundeswehra):
nauczyłem się nieco grać po epickich wtopach we wcześniejszych PBEMach. Mój plan zakładał zdobycie połowy mapy, umieszczenie Milana i snajperów na wzgórzach i potężne wsparcie lotnicze. Następnie ogniem snajperów miałem wymusić na Polakach uderzenie, przy którym ponieśliby straty. Z odwodów wprowadziłem tylko Leoparda (który utknął w rzece...) i Oba Tigry (jeden wycofany z byle zadrapania, niezależnie ode mnie. Gdyby był na mapie, to nie wiem co by się działo...).
PrzemoC wesoło sobie atakuje ponosząc niebotyczne straty. Ewakuacja udała się średnio, bo przez 5 zasranych tur moje wojska nie potrafiły się przegrupować (losowość). Gdyby dały radę straciłbym minimum 10 ludzi mniej. Całe oddziały zostały u Polaków rozbite, miałem przejść do kontrofensywy wiedząc, że PrzemoC nie ma zaplecza, ale.. skończyła się gra (coś spieprzyłem w ustawieniach hosta, wydawało mi się, że wyłączyłem limit tur, my bad)
I patrzymy: a PrzemoC ma o 1 PUNKT więcej ode mnie. Gra ustaliła remis.

Co jak co, ale to jest cziterskie, że wróg ponosi ogromne straty i jest k**** REMIS?! Wiem, że oddałem ważne punkty kontrolne, ale i tak bym je odzyskał. IMO cały czas wiedziałem co robię, więc de facto trzymałem inicjatywę. Kto wg. was tak naprawdę wygrał, ignorując system punktowania gry?

Za ten post SaS TrooP otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Matik23.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Reklamy Google

Re: SPMBT PBEM - prośba o ocene

Postprzez PrzemoC w 07 Kwi 2010, 22:23

Kilka uwag z mojej strony:
Tam gdzie pisze "Tona zabitych" poza 4 załogantami zginęło 2 żołnierzy po tym jak
dostali z Mavericka. To wszystko, straty zaczęły się dopiero po wyjściu z zaznaczonego obszaru.
Flagi nie zajęte przez nikogo były okrążone przez moją piechotę górską i miały zostać
zajęte w dalszej fazie operacji. Nie śpieszyło mi się, a że się limit tur włączył, nie moja wina.
Poza tym, Flag Rush w kilka tur przed końcem gry to trochę nie fair...
SaS TrooP napisał(a):miałem przejść do kontrofensywy wiedząc, że PrzemoC nie ma zaplecza,

W walce brało udział jakieś 60% moich jednostek, zaplecze z cięższym sprzętem czekało z tyłu.
Czyli, tam gdzie jego miejsce.
A wystawiony persolen osobowy liczył ~220-230 ludzi.
SaS TrooP napisał(a):PrzemoC wesoło sobie atakuje ponosząc niebotyczne straty.

1) Nie było mi wesoło, na straty się nastawiłem.
2) Ciężkie, ale akceptowalne straty.
SaS TrooP napisał(a):Co jak co, ale to jest cziterskie, że wróg ponosi ogromne straty i jest k**** REMIS?!

Jak po Twojej klapie w Finlandii było moje "Marginal Victory" to się nie rzucałem.
Zająłem więcej punktów od Ciebie, o to chodziło. Zrównoważyło to większe straty,
więc masz remis. Proste?
Jestem w stanie uznać Twoją przewagę, ale nie zwycięstwo.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez szametu w 07 Kwi 2010, 23:14

hmm ... zakladam, ze nie gracie po raz pierwszy ze soba ? jesli tak, to takie przepychanki slowne (uznaj moje zwyciestfo jamci jest nerd) oraz (tylko dlatego ze ty tak tfierdzisz nie znaczy ze tak jest) moze doprowadzic do kuriozalnej sytuacji kiedy to wezniecie sie za lby i obrazeni, kazdy nie bedzie chcial podac reki drugiemu a to poskutkuje tylko tym, ze bedziecie sobie szukali nowego do grania.

a ze to dlugo zajmie, czas wam moze pokazac. do czego zmierzam ? co jest wazniejsze ? iluzoryczne zwycieztwo ? czy fakt, ze niejednokrotnie czekalo sie niecierpliwie na ruch przeciwnika wymyslajac strategie 'a ja wtedy zrobie to, jesli on zrobi tak ..' ? bo moge sie mylic, ale sklanialbym sie ku drugiej odpowiedzi.

to tylko zwyciestwo w tylko grze. pewnie ze mozna powiedziec, ze zwyciezyl ten, co rozegral to lepiej. ale kto inny moglby powiedziec, ze przegrany dysponowal lepszym zasobem, a przegral bo zdechl mu jego ulubiony chomik.

chcecie czegos co połechtało by wasze ego ? jabber od aqq oferuje program lojalnosciowy, gdzie codziennie bedziecie mogli sprawdzac swoj status w statystykach. jesli to was zaspokoi. a jesli wam malo ? zaproponujcie drugiemu nowa gre na losowej mapie i grajcie do woli i do radosci. bo to najwaznijesze

pis
nie posiadasz wlasnego zdania, ktore moglo by mnie zainteresowac
Awatar użytkownika
szametu
Kot

Dołączenie: 11 Mar 2010, 13:02
Ostatnio był: 13 Kwi 2010, 22:50
Miejscowość: z reklamy Plusa :P
Kozaki: 0

Postprzez Matik23 w 08 Kwi 2010, 00:24

Zagrajcie jeszcze raz. Zróbcie dogrywke. Jak nie to bójka :E Żartuje. Macie problem to załatwcie to po męsku np. pojedynek, CS w realu.
Chemia... Naukowców tchnienie... Zagazujmy, odparujmy, wy*ierdolmy już! Usz Usz Usz!!!
Awatar użytkownika
Matik23
Kot

Dołączenie: 07 Kwi 2010, 22:55
Ostatnio był: 16 Maj 2011, 21:06
Miejscowość: Prypeć
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 0

Postprzez PrzemoC w 08 Kwi 2010, 06:36

Sorry, Panowie, ale trochę minęliście się z główną myślą wątku.
szametu napisał(a):chcecie czegos co połechtało by wasze ego ?
wątku.
Nie. Popatrz na nazwę tematu a dowiesz się, czego chcemy. :wink:
szametu napisał(a):iluzoryczne zwycieztwo ?

szametu napisał(a):to tylko zwyciestwo w tylko grze.

Jakby to było nie ważne, to by nie było wątku.
Proszę Was, ludzie, nie dawajcie nam wykładów moralnych i nie róbcie off-topu.
Nie pierwszy raz ze sobą graliśmy, wcześniej nie było problemu z wyłonieniem zwycięscy.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez von Carstein w 08 Kwi 2010, 06:56

klap klap klap... coż za pomysł na temat!

Eh...

Mechanizm gry (uproszczenie) - im się ma więcej terenu/zabije więcej luda tym lepiej... Jeden parametr jest równoważony przez drugi... podobnie jest w CC (jeeeeee! Mortars power!) i CM... (albo gra jest zje*ana i nie dostrzega wielkiego zwycięstwa SaSa).

Dajcie se siana, rozegrajcie powtórkę, idźcie na gołe klaty... zróbcie cokolwiek, tylko nie zakładajcie takich wątków... o takie bzdury... Proszę.

Aha - skoro Sas atakował na jego mapie to powinien mieć drobną przewagę... znajomość terenu.

Edit: Szkoda, że do dyspozycji nie ma powtórki video...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez SaS TrooP w 08 Kwi 2010, 16:48

Nie można nagrywać sesji z tego co wiem. PrzemoCa lubię bardzo, i mimo przepychanki gramy twardo nadal :D
Ale zupełnie nie zgadzam się z jego oceną. Miał więcej punktów tylko z powodu limitu tur. Chciałbym widzieć jak userzy postrzegają nasze style gry.

Tam gdzie pisze "Tona zabitych" poza 4 załogantami zginęło 2 żołnierzy po tym jak
dostali z Mavericka. To wszystko, straty zaczęły się dopiero po wyjściu z zaznaczonego obszaru.

A teraz przypomnij sobie te dwa, jeśli nie trzy oddziały, które wyparowały od ognia snajperów. BTW, stali pod ostrzałem i dopiero jak straciłeś jeden pokusiłeś się o smoke'a.

Flagi nie zajęte przez nikogo były okrążone przez moją piechotę górską i miały zostać
zajęte w dalszej fazie operacji.

Po chwili wyparowaliby od Eurofighterów i Eurocopterów.

W walce brało udział jakieś 60% moich jednostek, zaplecze z cięższym sprzętem czekało z tyłu.
Czyli, tam gdzie jego miejsce.
A wystawiony persolen osobowy liczył ~220-230 ludzi.

Na przybliżeniu w okolicy wioski i tych pól niemal nikogo nie widziałem. Gdzie było to zaplecze lol? Górnicy czy jak?

1) Nie było mi wesoło, na straty się nastawiłem.
2) Ciężkie, ale akceptowalne straty.

NIC, ale to NIC mnie bardziej nie wku***** aniżeli pojęcie AKCEPTOWALNYCH STRAT. Żadne straty NIGDY nie są akceptowalne - straciłeś 131 osób na koło 230 personelu wystawionego, co daje ci magiczne 57% strat wszystkich jednostek. Maxymalny poziom strat teoretycznie znośny dla żołnierza to 30%. Poziom strat dzisiaj to około 2-5% wszystkich wojsk.
Ja też jestem załamany swoimi stratami, które jednak wyniosły około 50%. Z tym, że ja miałem 40% wojsk w odwodach, a co najmniej 15 zabitych z mojej strony zginęło z powodu braku reorganizacji, co niezmiernie mnie wkurzyło. No i 12 zabitych skałtów, bo pokazali pozioooom...

Jak po Twojej klapie w Finlandii było moje "Marginal Victory" to się nie rzucałem.

A ja przyznałem otwarcie, że olewam system, bo Finlandia to była moja epicka klęska. Tym razem się przyłożyłem i - jak widzisz - są efekty.

Zająłem więcej punktów od Ciebie, o to chodziło. Zrównoważyło to większe straty,
więc masz remis. Proste?

Zaczynając już na wstępie z 2 punktami więcej na swoim terytorium - punkty losowałem, nic ustawiane ręcznie (oprócz po jednym w wioskach). Co już na starcie ułatwiło ci życie...

Z czego ty możesz się cieszyć?
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości