Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Postprzez Sabas w 14 Mar 2011, 08:57

Z tymi kobietami to przesada od razu pojawiłaby się masa nude-modów a poza tym myślę że zona to niezbyt dobre miejsce dla kobiet promieniowanie mutanty ciągła walka o przetrwanie no i oczywiście hordy stalkerów którzy pierwszy raz od długiego czasu by kobietę zobaczyli.
Aks-74u (w grze Akm-74/2U)-broń która jest mała i waży prawie tyle co długi kałach, ogromny rozrzut, na 100 metrów nie trafisz nie ma bata, odrzut jak ze śrutówki ogólnie prawie same wady ale i tak kocham tą broń
Awatar użytkownika
Sabas
Stalker

Dołączenie: 02 Sty 2011, 11:36
Ostatnio był: 24 Mar 2015, 17:36
Miejscowość: Taki domek w Kordonie
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez Skowoo w 14 Mar 2011, 09:25

Osobiście zmieniłbym pijawki - żeby zamiast być niewidzialne miały więcej inteligencji (chowanie się w krzakach i ataki z zaskoczenia) oraz rodzinę AKM - czy ktokolwiek widział zaciętego kałacha?.
Awatar użytkownika
Skowoo
Survarium.pl

Dołączenie: 21 Lis 2009, 04:32
Ostatnio był: 20 Maj 2025, 22:02
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 15

Postprzez jalkavaki w 14 Mar 2011, 12:53

Ja widziałem. I?
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Pilot w 14 Mar 2011, 15:28

No kałach to nie jest perpetum-mobile (czy jakoś tak a dla tych co nie wiedzą to rzecz która się nie psuje i ma stałe nieograniczone źródło zasilania a także cały czas działa) też się zacina chociaż rzadko ale jednak poza tym dodał bym wymienne części. tak jak w lufa czy inne przedmioty. bo cała broń się nie psuje tylko jakaś cześć.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez Wave w 01 Maj 2011, 12:47

A ja bym dodał samochody! Zrobiłbym to jednak z swoistym klimatem. Kilka godzin poszukiwania benzyny, zdobywania ogromnej kasy na pojazd i jeszcze znajdowanie części zamiennych, do tego możliwość złapania kapcia i jeszcze możliwość kradzieży auta. Fajnie, gdyby dało się samochód, ale pod dużą opłatą, trzymać pod klucz. Zrespienie Łady Nivy w CN było dosyć klimatyczne ;) Jednak na swój sposób. Dodałbym jeszcze śpiwory obowiązkowo, trochę więcej swobody ruchów i zachowań stalkerów, freeplay do CN i SOCi, lecz taki, który będzie jakoś zorganizowany. Na koniec możliwość tworzenia drużyn, budowy osłon i osiedlania np. starych domów, lecz każdy niepowołany typ mógłby nas ograbić, jeśli się nie zabezpieczymy.
Wave

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Grave w 01 Maj 2011, 17:55

Zmienił bym trochę rzeczy. Najbardziej to chyba w CS. Walki frakcyjne można było ulepszyć np. o możliwość po zajęciu bazy pojawienia się jakiegoś nowego kupca/barmana/mechanika a nie tylko stoją w tej bazie.. Choć jednego kompana (lub dołączenia się na chwile do jakiejś drużyny) do pomocy oraz zachowanie NPC. Uwielbiam gdy np. drużyna stalkerów w CS idzie i wchodzi prosto w anomalie. Krycie się nie jest też ich dobrą stroną.
"-You heard that? -What? -Destiny! -Dude... What the hell are you smoking?"
Zapraszamy na Wojny Frakcji! Komedia, Sensacja, Kryminał! Wszystko tutaj!
Image
Awatar użytkownika
Grave
Stalker

Dołączenie: 18 Sty 2011, 13:33
Ostatnio był: 18 Cze 2020, 18:38
Miejscowość: Wawa
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 33

Postprzez artur11111 w 30 Lis 2011, 20:31

Przede wszystkim więcej interakcji. Można by też dorzucić w zestawie promocyjnym mniejszą liczbę bugów, mniej mutantów, a ja bym od siebie wprowadził rewolucję a mianowicie podstawowe umiejętności (strzelanie, perswazja, sztuka przetrwania itp.
Zniszczymy Zonę i anarchistów, bo taka jest nasza Powinność.
Awatar użytkownika
artur11111
Kot

Dołączenie: 19 Sie 2011, 09:06
Ostatnio był: 14 Cze 2014, 15:52
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 3

Postprzez Stalker Rambo w 30 Lis 2011, 21:00

Pewnie się tym narażę wszystkim forumowym stalkerom, ale... Zmieniłbym tylko dwie rzeczy. Przede wszystkim usunąłbym paranormalne umiejętności mutantom (kamuflaż pijawkom i telekinezę kurduplom, itd). Uważam, że mutanty bez tych wszystkich magicznych sztuczek byłyby lepsze. I z Zombie zrobiłbym Zombie, które są Zombie. Czyli nie strzelają, wyciągają łapy i robią łeeee, próbując ugryźć gracza.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Gizbarus w 01 Gru 2011, 11:08

Stalker Rambo napisał(a): I z Zombie zrobiłbym Zombie, które są Zombie. Czyli nie strzelają, wyciągają łapy i robią łeeee, próbując ugryźć gracza.

No w sumie w SoC już to przerabiali, ale chyba się nie przyjęło - nie trafiło do finalnej wersji. Na pewno jest w Priboju, ale wg mnie średnio to działa - głównie dlatego że nawet w leżącego zombie trzeba wywalić jeszcze soczystą serię, żeby wreszcie szczezł na wieki...

Co do pozbawiania mutantów ich zdolności - no właśnie w tym cała rzecz z MUTACJAMI, no nie? Inaczej większość mutków nie różniłaby się od siebie niczym oprócz wyglądu i ilości hp :P

A co ja bym zmienił? Na pewno ograniczyłbym ilość stalkerów w zonie i ilość walk z nimi - przez mechanizmy rozgrywki dochodzi do takich sytuacji, że na koniec gry mam zabite dwukrotnie więcej ludzi, jak mutantów... Przy czym ilość ta przekracza dwukrotnie zaludnienie zony :E To niestety trochę niszczy klimat, jak dla mnie.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive artur11111.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Kłapouch w 07 Gru 2011, 14:11

Przede wszystkim możliwość tworzenia własnej ekipy a później nawet frakcji.
Wielu się nie zgodzi, ale tego mi właśnie najbardziej brakuje w stalkerze. :wink:
Awatar użytkownika
Kłapouch
Kot

Dołączenie: 21 Lis 2011, 14:26
Ostatnio był: 11 Wrz 2012, 16:14
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 1

Postprzez djcycu w 07 Gru 2011, 14:36

Ja bym zmienił system broni. Po pierwsze... Mniej zacinania ale więcej realizmu (broń się lubi zacinać tylko wtedy gdy w coś celujemy :D). Mianowicie tym realizmem było by uszkodzenie broni na amen jak w FC2. Wybuch na kawałki w rękach i ot nauczka na przyszłość że bierzemy dodatkowo pistolet a o broń główną dbamy jak o zdrowie.

Mutanty, a raczej ich animacje bo nikt mi nie powie że wymiatają :P Bardzo dużo pasowało by tam pozmieniać by ruszały się bardziej nowocześnie a nie tak kanciato i sztucznie.

Samochody? Zdecydowanie nie... Mapy za małe, klimat szwendających stalkerów by uciekał i mielibyśmy madmaxa... Auto jak już to za friko dlaczego? Bo złomu to tam pełno ale wyzwanie polegało by na szukaniu odpowiednich części jak we Falloucie przy budowie broni. Pasuje znaleźć rozrusznik... No to idziemy no ale do tego pasuje klucz... No to też szukamy. Ogólnie jednak aut bym nie dodał (emisje niszczyły helikoptery a samochody pod gołym niebem przetrwały?) Jedynym wyjaśnieniem to sprzęt wojskowy i samochody typu Ził służące jako trupiarki... No ale skąd to jechało? Dodatkowo nadmieńmy że w prawdziwej zonie nawet te auta to już po prostu przeżarte wraki a skoro w zonie kawy i herbaty nie przemycają to nowe opony i dętki tak? :P

Dodatkowo pasowało by dołożyć jakichś lokacji. Nie było źle ale jak dla mnie brakowało laborek i typowych miejsc a'la radar.

PS:
:

Zmienił bym jedno z dobrych zakończeń albo od razu oba. Całość po kliknięciach wygląda jak jakiś kiepski mod... Bach bach bach po teleportach i w ostatnim nagle cisza... Widać filmik i koniec. Ja bym tam wstawił jakąś laborkę na zakończenie albo jakiś gówniany korytarzyk, pokoik cokolwiek! Byle tylko móc podejść do tych kapsuł i jakoś nacieszyć tym oko że się doleciało ku końcowi. Wtedy akcja jak ze spełniaczem "NACIŚNIJ ENTER BY UDAREMNIĆ PROJEKT/PRZYSTĄPIĆ DO PROJEKTU" no i filmik i koniec...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez impulse_101 w 07 Gru 2011, 16:58

Myślę ze mogliby dodać czyszczenie broni, większość zacięć wynika właśnie z tego. Przed jakąś grubsza misja przeczyściłoby się bron i naoliwiło tak aby działała prawidłowo. Każdorazowe wyczyszczenie odnawiałoby stan bron o 85% poprzedniego stanu. Czyli po pierwszym zajechaniu broni i wyczyszczeniu jej kondycja wynosiłaby 85% po drugim 72,25% po trzecim 61,4% aż do takiego stanu gdzie czyszczenie miałoby znikomy wpływ i bron wymagałaby wizyty u rusznikarza.

djcycu napisał(a):Mutanty, a raczej ich animacje bo nikt mi nie powie że wymiatają :P Bardzo dużo pasowało by tam pozmieniać by ruszały się bardziej nowocześnie a nie tak kanciato i sztucznie.
[/spoiler]

Nie tylko mutantów ale wszystkich postaci bo przykładowo animacja takiego bandyty w czarnym płaszczu "troszkę" odbiega od współczesnych standardów

Odnośnie pojazdów to można by je dodać tylko w formie pasażera tak aby ograniczyć ich używanie na określonych szlakach i dla pewności dołożyć wysoka cenę za taka usługę dla kierowcy.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości