Pomysly (nie)ciekawe

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: pomysly (nie)ciekawe

Postprzez dragon22 w 12 Kwi 2009, 11:53

Dymitr Izotop napisał(a):Tak się zastanawiałem, czy nie da się połączyć jakimś modem SoC i CS, mam na myśli lokalizacje. Fajnie było by mieć do dyspozycji całą Zonę.
Fajny pomyśł.Kwestia tylko którą część, chesz zmodernizować.Jeśli czyste niebo- bo to temat CS, to mam rozumieć, że chcesz jescze wprowadzić bar, mózgozwęglacz, prypeć, elektrownię- z drugiej strony, sarkofag, dzicz i laboratoria x16- wnętrze, x18- wnętrze, x19- wnętrze.Pomysł ciekawey bardzo.Trzeba tylko jescze wykombinować jakie questy główne i poboczne znajdowały by się tam.Osobiście wprowadziłbym taki mod w SOCZ, ponieważ tam jest lepsza fabuła i więcej questów, a CS to tylko taki dodatek nawet porządnie niedopracowany.Pochwalam pomysł.Wszystkie tereny.Niezłe.Temat pomysły nie ciekawe, ale widzę, że mnóstwo ciekawych rzeczy leci tutaj, no może z wyjątkami.
:D
Dobra broń nie wystarczy.Bez celnego oka tylko wariat wybiera się do Zony
Uwaga.Pojawił się kolejny rozdział powieści pod tytułem "zły cień"- trzy rozdziały.Proszę o komentarze i oceny rozdziałów
Awatar użytkownika
dragon22
Stalker

Dołączenie: 11 Mar 2009, 12:15
Ostatnio był: 21 Kwi 2009, 19:29
Miejscowość: Czerwony las
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez dantew77 w 12 Kwi 2009, 14:47

dragon22 napisał(a):Święte słowa.Taki mod miałby dużo wad.Po co robić pomocnika, jeżeli można wprowadzić automatyczną zmianę uzbrojenia?Dobra.A jak ginął by ciągle i co w tedy.E tam.Jak dla mnie ten pomyśł jest do bani.Pomocnik.Taka postać BN by okropnie wkurzała.Cofasz się, idziesz, dajesz naprzód, a o niego ciągle się obijasz, albo robiłby się bug- i blokowałby wyjście

Otoz nie.Rozwiazaniem moglby byc system zastosowany we wspomianym juz wczesniej falloucie 3.tam nasz kompan trzyma sie w pewnej odleglosci od nas,przyczym nie oddala sie za daleko.a co zatym idzie nie przeszkadza nam,nie wchodzi nam w droge,pilnuje naszych plecow no i jest dodatkowa sila ognia w naszej druzynie.mysle ze da sie to rozwiazac tak by wszyscy byli zadowoleni.
DanielF napisał(a):Albo np. Fallouta, tam dodatkowo możesz obronić psa, który potem może chodzić z Tobą (szczekaniem ostrzegać jak coś zauważy i odwracać uwagę od Ciebie), albo np. czekać w domu. Tam różwnież możesz uratować przyjaznego mutanta (mimo że cała reszta mutantów to wrogowie) i korzystać z jego wsparcia - co Wy na pomoc zaprzyjaźnionej pijawki czy snorka ?

haha.odwazne ale ciekawe,pijawka lub snork naszym przyjacielem :D czemu nie wyobrazmy sobie ze jakis gosc nie do konca jakims cudem zmutowal i zostaly mu resztki czlowieczenstwa,wyglada jak snork ale potrafi mowic no i robic nam sniadanie :)
a tak powaznie w falloucie tez mnie zaskoczylo to ze moj odwieczny wrog (mutant) potrafi mowic i na dodatek chce mi pomoc.musze przyznac ze jego pomoc mi sie przydala,a pomyslcie tylko jaki potencjal ma snork?
DanielF napisał(a):Druga rzecz wzorem Fallouta 3 - możliwość wynajęcia/kupienia/zdobycia/znalezienia własnego mieszkania/pokoju/namiotu. Choćby po to żeby mieć jedną skrzynię/szafę własną, ew. dodatkowo jakiś warsztat umożliwiający darmowe lub tańsze naprawy i inne 'meble', np. łóżko (możliwość spania), kuchenka (zwiększenie wartości energetycznej 'przysmaku') i co tam jeszcze przyjdzie do głowy (specjalna szafka na artefakty, laboratorium umożliwiające eksperymenty z artefaktami, np. uzyskiwanie lepszego z połączenia 2 gorszych). Zresztą IMHO taka 'własna baza' świetnie pasuje to do klimatu SC, gdzie teoretycznie masz obszar, po którym chodzisz w sposób swobodny, a nie zadany z góry ciąg poziomów do przejścia.

musze przyznac ze pomysl jest swietny,szczegolnie ten z laczeniem artefaktow.wlasna baza? hmm... gralem troche ostatnio w saints row 2 na dobry poczatek zajalem jakies opuszczone kino po pewnym czasie w nim spotykalem coraz wiecej ziomali z mojego gangu,moglem ich tam rekrutowac a dodatkowo decydowac o ich wygladzie np.wyglad gangstera,pracownika ochrony,ninja itp.jednoczesnie byli oni straznikami mojej bazy.to wszystko stanowi o roznorodnosci i atrakcyjnosci gry,w cs tez niektore pomysly mozna by zastosowac by podniesc juz i tak duza grywalnosc tej gry.
dantew77
Kot

Dołączenie: 18 Paź 2008, 11:33
Ostatnio był: 25 Kwi 2009, 16:47
Kozaki: 0

Postprzez dragon22 w 13 Kwi 2009, 10:33

pomysł własnej luzackiej bazy i siedziby, gdzie chodzisz sobie, a nie ciągle przechodzisz główne questy

Również uważam, że to świetny pomysł.Własna siedziba.Ja tam mam taki plan, aby można było stworzyć własnąfrakcję.Oto mój pomysł.Nasza postać ma ulepszony zasób rozmów + własny tekst.Ulepszona inteligencja BN.Możemy zaproponować stalkerom, aby byli członkami naszej frakcji, możemy obiecać im coś za to, zapłacić pieniędzmi, artefaktem, itp.Wprowadzilibyśmy menu tworzenia frakcji, gdzie znajdowały by się zakładki- do nazwy, do działalności, celu mojej własnej frakcji, ustalenia porządku- zgonie z którym jedne frakcje były by do nas neutralnie, przyjaznie lub wrogo nastawione, zależnie od naszej działalności.Ustaliło by się także uzbrojenie frakcji, ale im lepsze tym trudniej by trzeba było je sfinansować.Frakcja musiała by więcej zarabiać, itd- ale ta część do ustalenia.
Pomysł frakcji własnej- można było by rozdzielić jescze na tworzenie grupy, albo frakcji- to albo to.Grupy składały by się z kilku osób i również miały by cel, ale na mniejszą skalę.Po rozpoczęciu w naszym PDA pomysłu na frakcję, do każdego BN dochodziła by opcja zapytania- czy chcesz dołączyć do mojej frakcji pt......?.Oceńcie ten pomysł. :D :D
Uwaga.Pojawił się kolejny rozdział powieści pod tytułem "zły cień"- trzy rozdziały.Proszę o komentarze i oceny rozdziałów
Awatar użytkownika
dragon22
Stalker

Postprzez von Carstein w 13 Kwi 2009, 13:00

No to ja parę rzeczy skomentuje...
Dragon - i ja popieram pomysł Pana Dymitra. Ale pod jednym warunkiem. Jeżeli myślimy o tym, żeby udostępnić wszystkie lokalizacje to ja jestem za, Ale jeżeli chcecie nie tylko je połączyć, ale też usunąć te "szwy" przez które trzeba wczytywać każdy obszar osobno to ja przedstawię jedną podstawową wadę tego pomysłu. Stalkera dosięgną by "syndrom gothica 3". Niby mapa duża, ale jest na niej za dużo takich miast i wiosek. Odległości między miastami są wręcz śmieszne. Tak samo jak ich wielkości. Taki Stalker wyglądał by nieco dziwnie, chyba że zapełniło by się jakoś te niedostępne obszary między lokacjami...

Dalej kwestia pomocnika - Bez ulepszenia sztucznej inteligencji pomocników, jak i przeciwników nie da rady. Snork jest prawdziwą Wunderwaffe w grze, ponieważ NPC nie potrafią z nim zbytnio walczyć. Tak jak ogólnie z każdym mutantem...

Kwestia bazy... Ja jej jakoś nie widze.. Może od razu chcielibyście wille z basenem i BTR w garażu... THIS... IS... ZONA (czy jakoś tak...). Przecież taką bazę można założyć wszędzie... Fakt, przydatne wyposażenie dodają nam mody. Co jest nam potrzebne w takiej kryjówce? Skrzynia, łóżko (śpiwór), zestaw do konserwacji i naprawy broni (w rebalanced o ile się nie myle były wyciory, a w inferno (?) młotek do reperacji). Przydałaby się jeszcze butla z gazem do przygotowywania posiłków. Stalker jest w gróncie rzeczy postacią dość niezależną. I bardzo mobilną. Stąd jego wyposażenie powinno zajmować jak najmniej miejsca, aby w razie zagrożenia móc ewakuować kryjówke. Smaczku mogłyby dodawać przemieszczające się anomalie (chyba jest tak w jednym modzie...) Rano wychodzisz ze swojego leża, a wieczorem... (szatański uśmiech autora).

Baza byłaby dobrym pomysłem gdybyśmy mogli założyć frakcję... I tu dochodzimy do tej kwestii... Pomysł z Frakcją bardzo fajny... O ile założymy, że frakcja miałaby ograniczoną liczbę członków (40-60 osób). Gdyby było ich za dużo byłoby ciut za łatwo... Pozatym należałoby pomyśleć o jakimś systemie rekrutacji... Nie wystarczy przecież podejść do BN i spytać go "Czy chcesz się przyłączyć do naszej bandy?". Gracz powinien mieć odpowiedni prestiż, być charyzmatyczny... a program frakcji musiałby przemawiać do takiego kandydata. Powinien jednych zachęcać, a u innych wzbudzać odrazę, gniew itd.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez dantew77 w 13 Kwi 2009, 14:05

Ppor. Wasiłow napisał(a):Kwestia bazy... Ja jej jakoś nie widze.. Może od razu chcielibyście wille z basenem i BTR w garażu... THIS... IS... ZONA (czy jakoś tak...). Przecież taką bazę można założyć wszędzie...

Jak widze co jednym sie podoba inni krytykuja....i dobrze,dzieki temu gry maja szanse wyjsc jako dobry produkt(mysle tu o kolejnej czesci stalkera) i w ten sposob uzyskujemy "consensus".
jesli chodzi o zalozenie wlasnej frakcji uwazam pomysl za dobry lecz trudny do zrealizowania (ale nie niemozliwy)
Ppor. Wasiłow napisał(a):Bez ulepszenia sztucznej inteligencji pomocników, jak i przeciwników nie da rady. Snork jest prawdziwą Wunderwaffe w grze, ponieważ NPC nie potrafią z nim zbytnio walczyć. Tak jak ogólnie z każdym mutantem...

chodzby wlasnie dlatego jak napisal Ppor.Wasiłow.Gra wymagala by duzej przebudowy jesli chodzi cs-a.
Lecz jesli mowa o kolejnej czesci to swiat stoi otworem poniewaz gre budujemy od podstaw z wykorzystaniem obecnego silnika graficznego, no moze nieco zmodyfikowanego gdyz ten nie jest zbyt wydajny.
Ppor. Wasiłow napisał(a):Pozatym należałoby pomyśleć o jakimś systemie rekrutacji... Nie wystarczy przecież podejść do BN i spytać go "Czy chcesz się przyłączyć do naszej bandy?". Gracz powinien mieć odpowiedni prestiż, być charyzmatyczny... a program frakcji musiałby przemawiać do takiego kandydata. Powinien jednych zachęcać, a u innych wzbudzać odrazę, gniew itd.

rozwiazaniem rekrutacji moze byc prestiz danej frakcji(jak wspomnial Ppor.wasiłow) jaki uzyskamy po wykonaniu okreslonej misji,im wiekszy wspolczynnik prestizu tym wieksza lub bardziej uzbrojona grupe ludzi mozemy zatrudnic,
a okreslona przez nas frakcja powinna miec jakies unikalne i przypisane tylko do niej elementy ubioru,pancerzy ,czy tez broni.To stanowi o jej niepowtarzalnosci,bo przecierz nie chcielibysmy by zolnierze innej grupy biegali podobnie ubrani i strzelali do nas z tej samej broni.
Jak dragon wspomnial mozna by te elementy ustawic dzieki zakladkom do ustalania nazwy frakcji czy tez jej broni.
Ppor. Wasiłow napisał(a): a program frakcji musiałby przemawiać do takiego kandydata. Powinien jednych zachęcać, a u innych wzbudzać odrazę, gniew itd.

I wlasnie to co znajdziemy we wlasnej frakcji prozno bedzie szukac u innych i odwrotnie.kazda z frakcji powinna byc inna miec inne cele, inna polityke i co wazne... inne geby :D
dantew77
Kot

Dołączenie: 18 Paź 2008, 11:33
Ostatnio był: 25 Kwi 2009, 16:47

Postprzez dragon22 w 13 Kwi 2009, 14:28

Ppor. Wasiłow napisał(a):Pomysł z Frakcją bardzo fajny... O ile założymy, że frakcja miałaby ograniczoną liczbę członków (40-60 osób). Gdyby było ich za dużo byłoby ciut za łatwo...
Cóż.Tak naprawdę żadna frakcja nie ma określonej liczby, ale myślałem o takim podziale
- duża globalna frakcja- dowolna liczba osób- stworzenie większej frakcji
- nieduża frakcja- określona liczba
- grupa- frakcja- frakcja licząca tylko kilka osób
Ppor. Wasiłow napisał(a):Nie wystarczy przecież podejść do BN i spytać go "Czy chcesz się przyłączyć do naszej bandy?". Gracz powinien mieć odpowiedni prestiż, być charyzmatyczny... a program frakcji musiałby przemawiać do takiego kandydata. Powinien jednych zachęcać, a u innych wzbudzać odrazę, gniew itd.
Zagdzam się.Powinno być to skoplikowane i dopracowane, dlatego jak wspomniał dantew77 jest to trudne do wykonania.Konieczne było by tu uzaleznienie od reputacji względem naszej postaci danego BNa, oraz jego doświadczenia.Mimo to jednak stalker musiał by być rozrzerzony o dodatkowe rozmowy i inteligencję komputera- doskonale imitującą rzeczywistość.Wstępny pomysł jest taki- zakładka PDA pt:tworzenie frakcji
Tam mamy opcje następujące-
nazwa, rodzaj(frakcja duża, mała, grupa),wskaznik nastawienia- w tym miejscu znajdowały by się informacje proporcjonalne do celu frakcji i pokazywały by się nastawienia innych frakcji odnośnie celu(Przykładowo- cel znisczyć Zonę.Wtedy wolność traci naszą reputację i jest wrogiem i walczy z nami, bo oni chcą przyswoić Zonę), cel frakcji,lista członków, główny host frakcji, itd, itd
Potrzebne też jest ustalenie barw i wzoru kamizelki, jaka pojawi się, oraz ustalenie jej współczynników, broń i amunicja, ilość handlarzy, barmanów, mechaników, oraz bonusowe- stworzenie w bazie czegoś analogicznego do areny, jakaś dyscyplina służąca do zarabiania kasy.Tak czy siak pomysł jest strasznie szeroki i nie uda mi się go przedstawić w jednym poście.Ogólnie dużo opcji i można wcielić każdego do frakcji.Przychylam się do wniosku pana por Wasiliewa, że trzeba czegoś więcej niż tylko pytania: "dołączysz do mojej frakcji?"- było by to za banalne i powtarzało by się. :D :D
PS: pomysł z prestiżem jest fajny.Podoba mi się coś takiego.Problem jest taki, że jescze trzeba by wprowadzić inteligencję osobnych BN- nie wszyscy pójdą za prestiżem.Niektórzy wolą iść, za tymi co się nie wychylają.. :D
Awatar użytkownika
dragon22
Stalker

Postprzez DanielF w 14 Kwi 2009, 08:52

Inny pomysł - własny sklep (np. któryś z istniejących) :D Znaczy koncepcja jest taka - chodzisz, zbierasz broń, amunicję, artefakty i sprzedajesz w sklepie (oczywiście skupujesz też). Ew. zatrudniasz ludzi do zbierania, albo stania za ladą. Ew. masz też warsztat/umowę z technikiem do naprawiania znalezionej broni/pancerzy.
DanielF
Kot

Dołączenie: 25 Mar 2009, 11:55
Ostatnio był: 06 Lip 2009, 15:32
Miejscowość: Olsztyn
Frakcja: Wolność

Postprzez MaLinkoV w 14 Kwi 2009, 09:17

Ale stworzenie własnej frakcji wiąże się z tym że trzeba mieć miejsce na bazę, a mapy w Cler Sky są małe i nie wystarczają na jeszcze jedną frakcje która z pewnością będzie konkurować z inną. :( Ale pomysł świetny. Może by się dało odblokować jakoś drogi między lokalizacjami. Wtedy było by o wiele więcej ciekawych miejsc. :wink: Na przykład baza znajdowała by się w jakimś posterunku. Dało by się zrobić coś takiego w modzie?
MaLinkoV
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2009, 20:37
Ostatnio był: 07 Paź 2015, 12:32
Miejscowość: Kielce
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez dragon22 w 14 Kwi 2009, 09:26

MaLinkoV napisał(a): mapy w Cler Sky są małe i nie wystarczają
MaLinkoV napisał(a):Na przykład baza znajdowała by się w jakimś posterunku.
Otóż to panie.Jak zapronował Dymitr Izotop przyłączymy wszystkie tereny do siebie, czyli te które wypisałem nieco kilka postów wcześniej.Poza tym mówiłęm już, że takie coś- pomysł na frakcję bardziej pasuje do cienia czarnobyla, dlatego że czyste niebo ma tereny kiepskie do założenia bazy.Jedynie myślałem o przeniesieniu terenów z CS do ĆCZ i wtedy uzyskamy całą mapę, na której znajdziemy kilka siedzib- mogą być małe, lub- i teraz kolejny mój pomyśł Niszczymy jakąś frakcję i przejmujemy jej siedzibę,np najemników w magazynach wojskowych, lub wolność
Awatar użytkownika
dragon22
Stalker

Postprzez MaLinkoV w 14 Kwi 2009, 09:37

Ale odblokowując te drogi można by było zrobić nowe miejsca w ogóle obce :D Mogło się zrobić ciekawie :P
Jak zapronował Dymitr Izotop przyłączymy wszystkie tereny do siebie, czyli te które wypisałem nieco kilka postów wcześniej.

Czyli ktoś to robi? Może być fajnie. Z tym niszczeniem i przejmowaniem też jest fajne. Można by też zrobić zamach w jednej z frakcji istniejących i zostać szefem. :wink:
MaLinkoV
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2009, 20:37
Ostatnio był: 07 Paź 2015, 12:32
Miejscowość: Kielce
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez dragon22 w 14 Kwi 2009, 14:21

MaLinkoV napisał(a):Czyli ktoś to robi? Może być fajnie. Z tym niszczeniem i przejmowaniem też jest fajne. Można by też zrobić zamach w jednej z frakcji istniejących i zostać szefem.
Tak.Te pomysły są świetne.Te z zapełnieniem terenów też, choć z drugiej strony bez przesady z zapełnianiem.Zapełnianie musi mieć klimat.
Obecnie nie tworzę modów, ale jak gdybyśmy mogli zebrać grupę i wziąć się za to na poważnie.Ja jestem pomysłodawcą, z tego względu iż specjalnych oprogramowań nie mam, ani też talentu w modernizatorstwie nie posiadam.Mimo to można by było zrobić jakiś sondaż i sprawdzić kto się chce zabrać naprawdę do robienia takiego moda.Zadanie trudne i skomplikowane, ale jak mamy mieć pomysły, to im bardziej zaawansowane tym nasze forum ma się czym więcej sczycić i jest ciekawsze. :D Ja jakby co jestem za tymi pomysłami
Jeśli chodzi o pomysł gry to zapraszam na twórczość i tam opowiedanie "zły cień" na podstawie mojej wymyślonej części stalkeraPozdro!! :D
Awatar użytkownika
dragon22
Stalker

Postprzez von Carstein w 14 Kwi 2009, 16:51

Drogi Dragonie!
Trochę mojej krytyki (Każdy może krytykować :D).
Jeżeli chcesz połączenia wszystkich map, to poczekaj cierpliwie chwilę. Za jakiś czas wyjdzie coś takiego (Nie pamiętam nazwy :(). Zapełnienie obszarów... Wierz ile z tym pracy? Przez te dwa lata nikt nawet tego nie próbował. Nawet GSC... A to już o czymś świadczy. Ten pomysł z frakcjami... Zdaje się, że na to nie pozwala sama gra. Przydałoby się skonsultować niezwłocznie z jakimś modderem... Szkoda, że sam nie masz żadnych umiejętności moderatorskich, bo to by mogło ułatwić sprawę. Aha! Nie wiem, czy o tym wiesz. Otóż bardzo trudno "dopaść" jakiegoś moddera. Wszyscy przy czymś pracują. Mi samemu było o to niełatwo... Jak myślałem nad sprawą ulepszenia tego nieszczęsnego AI? Zapewne domyślasz się jaki był skutek moich starań...
Ale próbować tobie nie zabraniam. Nawet masz moje błogosławieństwo.
Nad czym "pracuje" mój modder? Niespodzianka... (buhahahaha)
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość