Istotnie Impulse skutecznie rozstrzygnął sprawę . Djcycu ma racje to nawet nie jest 1/4. Ciekawe skąd GSC brało informacje odnośnie wielkości odtworzonego terenu. Jak dla mnie ich porównania z rzeczywistymi wymiarami są wyssane z palca.
Szkoda że Prypeci nie odwzorowali należycie, bardzo chętnie zwiedziłbym ją w 3d bo niestety w realu nie mam na razie możliwości i w najbliższej przyszłości też się nie zanosi A i tak w ciągu 4-5 lat budynki zaczną się po prostu rozpadać ze starości.Dziwi mnie że GSC mając tyle czasu od zapowiedzi pierwszego stalkera do jego premiery nie poprawiło tych lokacji. Słowem - bardzo zawiodłem się na wszystkich częściach stalkera pod względem odwzorowania terenu...
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Wiesz... Gdyby zonę odwzorowano idealnie tak jak jest to... Mnogość modów nie miałą by końca A jaka przy tym była by zabawa... Mmmmm oczywiście nie da rady na dziśdzień zaszaleć w taki sposób. Nie czepiajmy się już nawet tego silnika... Po prostu jeśli chcesz mieć lesiste tereny + ładne budynki i wieeeelkie połacie terenu to musisz mieć kompa który moium zdaniem wyjdzie za jakieś 7-10 lat... Pół Czarnobylskiej zony nie da się ot tak zrobić również z powodu położenia... Roboty od piernika ze samymi zdjęciami a nie wspomnę o częstych pobytach w zonie. Do tego wszystkiego dochodzi potem fabuła która była by nudna... Lataj po takiej byczej mapie... Zero ludu praktycznie no i do celu masz po 7 km przypuśćmy. Dobre 25 minut biegu w realnym czasie... Ale odkładając fantazję na bok nie dziwię się GSC że prypeć jest taka malutka w CoP. Ta dzielniczka w zasadzie nic nam nie wnosi. Co tam się niby dzieje? Właściwie w Prypeci mamy tylko parę prostych zadan i na końcu tą siekę do punktu ewakuacji no i przy realnych rozmiarach Prypeci musieli byśmy się nieźle napracować... GSC też musiało by odpowiednio oskryptować mapkę aby wszyscy mieli prawo wyżyć... Reszta źle odwzorowanych map to poprostu mix najważniejszych szczegółów... Najlepsza jest cementownia w Janowie... To nic innego jak jakiś budynek na terenie elektrowni... Oni skondensowali nam wszystkie ważniejsze zabudowania na mapkach i wstawili je do gry. Tak to wygląda. Co do CoP to jak włączyłem PDA bardzo się rozczarowałem ilością map... Tylko 3 a moim przypuszczeniem było ich chociaż 7... No ale nie było tak źle... Mankamentem było to że po jednym dniu grania nie było mowy o zabłądzeniu w Zonie bo znałem mapki na pamięć... Myślę że tym razem Stalker którego będą chcieli nam zaserwować (oby "dwójeczka" wyszła) będzie naprawdę znakomicie dopracowany... Miło było by zobaczyć jakieś nowe mapki z wiernie odwzorowanymi miejscówkami... Miejmy taką nadzieję... Nawiasem powiem że wolę Prypeć z SoC jak z CoP. Było więcej szczegółów... W CoP mieliśmy malutkie osiedle, kilka chałup na krzyż do których wejść w zasadzie się nie dało jak to nam obiecywano (pomijam te kilka ważniejszych budynków). Szczególnie na łeb bije dlatego że w Prypeci z SoC do dziś nie mogę się rozeznać. Wciążznajduję nowe miejscówki i nowe nieznane mi ulice...
djcycu napisał(a):Po prostu jeśli chcesz mieć lesiste tereny + ładne budynki i wieeeelkie połacie terenu to musisz mieć kompa który moium zdaniem wyjdzie za jakieś 7-10 lat...
No nie przesadzaj jak grałem w Far Cry 2 to mapy były na tyle duże i szczegółowe ze bez problemu by się tam Prypieć zmieściła w całości. A wymagania FC2 są naprawdę zacne w porównaniu do tego co nam oferuje dunia engine. Wiec pozwolę się niezgodzie ze to wina słabych PC, uważam ze wszystko zależy od napisanego programu. Oczywiście na obecnej wersji Xray'a wygenerowanie takiego obszaru byłoby zabójcze dla naszych blaszaków.
Dunia Engine to szrot... Wszystko działa na bardzo prostych zasadach. Shadery i wszystko świeci się jak nic... Woda wygląda badziewnie z deka i wgl. Cały silnik oferuje też cienkie AI, cienkie skrypty... Poprostu gra jaką jest Far Cry 2 jest zwykłą i bezmózgą strzelanką... I nikt kto jest mądry nie powie nic złego na moje słowa Zawiodłem się na tej grze okropnie... Misja wykonana po cichu się nie uda więc taka gra już mnie nie obchodzi... Far Cry "jedynka" to była porządna gra... Skomplikowany silnik gry nie uciągnie ci za wiele... No a Dunia jest na tyle okrojona że starcza w 100% tylko na ładną grafikę... Co do lat z komputerami które podałem mam rację... Bo jeśli zrobią kilka dużych mapek jak mamy teraz to spoko... Gra odpali nawet na tym co obecnie mamy ale zaraz "dzieci" (ludzie którzy mają zachcianki z kosmosu) będą narzekać że nikt nie zrobi jednej wielkiej mapy... No spoko... Jak zrobią 30km zony to nie ma szans na to aby odpalić to na dzisiejszym sprzęcie... Wracając do Far Cry 2... Czy widzisz tam jakiś ogrom elementów mapy? Ja nie... Całość przecież to jakieś pustynie i zwykłe krzaki... A weź sobie taką elektrownię w Stalkerze... Nieźle nie? Tu właśnie widać że oba z silników chociaż mają inne wymagania ciągną zupełnie inne ciężary... Co do modeli (bo zaraz mi tu ktoś obetnie gadkę niewiedzą...) nie jest taka prosta sprawa. FC2 jedzie na dynamiku od początku... Działają bump mapy i stąd grafika wygląda lepiej. Stalker natomiast rendering ma o wiele słabszy... Wiemy chyba że modele nie zależą tylko od ilości ich samych a od ilości figur z których się składają. Im więcej polygonów tym ciężej... Zatem porównajcie sobie kształty obiektów na mapach Stalkera a FC2... W FC2 kamień może być kanciastą kulką tyle że ładnie omapowaną... W Stalkerze modele są bardziej złożone... Rury, betony, pojazdy i inne cuda...
Rewelacyjna mapka! Czy w podobny sposób da się zaznaczyć fragment Prypeci z "Cienia Czarnobyla"? Czy też tamta Prypeć to była jedynie luźna interpretacja?
phelot napisał(a):Rewelacyjna mapka! Czy w podobny sposób da się zaznaczyć fragment Prypeci z "Cienia Czarnobyla"? Czy też tamta Prypeć to była jedynie luźna interpretacja?
Prypec z SoC to jest wizja tworcow gry, sa to najbardziej charakterystyczne elementy miasta umieszczone na mapie gry. Raczej ciezko by bylo to zaznaczyc.
Mi ten silnik tez sie za bardzo nie podoba to sie moge zgodzi podalem go jako przyklad bo posiada duze mapy. Jedyne co jest fajne to system rozprzestrzeniania sie ognia... ale to kropla miodu w beczce dziegciu
Czy widzisz tam jakiś ogrom elementów mapy? Ja nie... Całość przecież to jakieś pustynie i zwykłe krzaki... A weź sobie taką elektrownię w Stalkerze... Nieźle nie? Tu właśnie widać że oba z silników chociaż mają inne wymagania ciągną zupełnie inne ciężary... Co do modeli (bo zaraz mi tu ktoś obetnie gadkę niewiedzą...) nie jest taka prosta sprawa.
Skoro Dunia jest mało szczegółowa to jak nazwać Prypiat w CoP'ie? Przecież tam jest może z 7-8 budynków a reszta to są kartonowe pudla które nawet okien nie maja tylko namalowane kwadraty . Co to za problem generować taka mapę? Pokusiłem się o mały test tak "na szybkiego" używając CryEngine. Chciałem zobaczyć jaki wpływ na wydajność będzie miała ilość budynków takich jakie mamy w Prypieci. Ustawiając około 20-25 budynków posiadających architekturę wewnętrzna (pietra i pokoje) oraz jakieś 200-250 budynków "kartonowych" bez wnętrza. Oczywiście nie bawiłem się w odwzorowywanie realistyczne miasta tylko spawnowalem losowo. Dodatkowo miedzy budynki umiejscowiłem trochę krzaków, drzew, jakiegoś złomu zęby "dociążyć" GPU. Kilka NPC'sow żeby sprawdzić czy AI jakoś na wydajność wpływa. Ustawienie grafiki: wszystko na maxa, DX10 Fizyka:: max Rozmiar mapy: 8192m x 8192m (czyli mapa o powieszchni ponad 67km^2) Hardware: Athlon II x4 2.6Ghz, HD4850, 3GB ramu, Win7 64bit ....nagrywane frapsem.
Screen panoramy:
Film z testu:
Z tego co zauważyłem po krótkim teście to ilość budynków nie ma żadnego znaczenia na wydajność. Jeśli karta jest w stanie ogarnąć najbliższe 500-700m terenu to i posiągnie cala mapę. Na obecna chwile wygenerowanie mapy całej Prypiecii na poziomie graficznym jaki mamy w CoP nie stanowi żadnego problemu, wystarczy ze programistą będzie się chcieć
No z tymi chęciami to w zupełności prawda Cóż... Gra się sprzeda bo fanów przecież trochę jest ale powinni nam zaserwować teraz coś naprawdę ekstra. Prypeć w CoP owszem nie jest jakaś git i jakaś może rozbudowana to prawda. Parę kartonów na krzyż w których na oko jest może z około 30 polygonów jak nie mniej. Ale tyle o tym. Najpewniejesze jest to że gdyby zrobiono mapkę wielkości map w FC2 to nie pociągnął by tego żaden PC aby dało się w to grać jak Bóg nakazał. Nie przy X-Ray`u... Poza tym żaden silnik nie byłby w stanie pociągnąć tego co w Stalkerze jest
Nie no na pewno większość miejsc ma swoje odpowiedniki, bo w końcu to nie byłby Stalker. Ale na pewno są lokacje stworzone na potrzeby gry. Ważne że cała zona ma swój magiczny klimat.
Kozak mi się wtem należy, gdy pomogłem wam Stalkerzy!
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota" Wheeljack
@xKoweKx ja tez mogę wybrać kilka budynków które będą screenowane pod takim katem i przy takim oświetleniu ze gra będzie wyglądać jak z DX7 ..wybrałeś najciekawsze, ale sam wiesz ze do ponad polowy nie da się wejść bo są to tylko bryły bez wnetrza.
impulse_101 powiesz jak się robi takie mapki ? Do tematu: djcycu nie zgodzę się z tobą. Ten silnik jest jednym z lepszych a, Far Cry 2 jakbyś nie wiedział na początku był robiony przez 2 firmy które się nie zgadzały i rozeszły się, Far Cry'a 2 przejęła jedna z firm a 2 zaczęła robić dzieło o nazwie Crysis