Tak jak wcześniej wspominałem o planowanym tym razem już profesjonalnym remake'u cordonu... rusza pełną para praca nad cordonem na Cryengine pod nazwa CRYLKER. Pierwotnie miał być to Cryengine3 jednak z powodu opóźnienia premiery o kilka miesięcy stwierdzielismy ze "szkoda czasu" i rozpoczęliśmy prace nad dwójce. Idea było odwzorowanie mapy cordony w bardzo szczegółowy sposób, ewentualne dostosowanie jej do trybu multi w crysisie. Jednak im dłużej project był planowany tym coraz więcej elementów chcieliśmy przenieść z gry, w końcowym etapie planowane modyfikacje były na tyle znaczące ze gra w ogóle w zarysie nie przypominała Crysisa. Stwierdziliśmy ze odpuścimy sobie mapkę do multi (może później) a cały project ukierunkujemy w stworzenie symulacji stalkera na CryEngine.
Załorzenia projektu: - odwzorowanie ukształtowania terenu w skali 1:1, tym razem mapa będzie generowana softwarowo zamiast ręcznego modelowania aby zapewnić ze każdy pagórek, ścieżka, budynek jest umiejscowiony w idealny sposób z zachowaniem proporcji odstepow tak jak ma to miejsce w oryginale.
- zastosowanie roslinosci środkowoeuropejskiej
- ambient, dźwięki, dialogi z oryginalnego stalkera.
- cykl 24ro godzinny pogody + blowouty.
- ponury klimat
- anomalie (2-3rodzaje)
- odwzorowanie ubioru stalkerow
- proste misje.. możne z 2-3. Na pewno jedna od Wilka, Tradera i coś jeszcze się wymyśli
- HUD ze stalkera.
- przeniesione modele domów, pojazdów z stalkera + modele z CoD:MW - misja w Czarnobylu.
To co przedstawiłem będzie na 100%, natomiast w fazie testowej znajduje sie: -system sprzedaży i kupna
-system jedzenia
-spanie
- częściowa imitacja alifa w mocno uproszczonej formie. Tu ciężko mi coś dokładnie powiedzieć bo dopiero są prowadzone wstępne testy, na pewno będą jakieś proste scrypty typu kręcący się stalker po lesie czy patrol wojska, opowiadanie anegdot przy ognisku bo to na chwile obecna jest juz mozliwe do wykonania.
-udostępnienie modyfikacji na demie Crysisa tak żeby posiadanie pełnej wersji nie było wymagane.
- po zakonczeniu projktu udostepnienie wszystkich modeli i "owocow" pracy w formie "surowej" czyli mozliwej do pobrania jako modele .max, Flowgraph skryptow itp
Data udostepnienia: oficialnie -
When It's Done 
Nie oficialnie to najwczesniej na poczatku 2011r.