Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Postprzez Grzechu300 w 11 Mar 2014, 16:54

Krzyk19 napisał(a):- oryginalne nazwy broni

Jest pierdyliard modów na to do każdego ze Stalkerów.
Krzyk19 napisał(a):- ograniczenia np. tylko pięć magazynków do karabinu i siedem do broni krótkiej

A dlaczego niby? Co, jak masz kaprys, to nie możesz załadować sobie do plecaka 40 magazynków? Kto bogatemu zabroni? Fakt, że to głupota nosić więcej amunicji, niż jesteśmy w stanie wykorzystać, dlatego postulowałbym za noszeniem tylu, ile nam potrzeba. To sprawa raczej indywidualna. ;)
Krzyk19 napisał(a):- mini gra w bazie Wolności np. jaranie skrętów z Gandzią lub strzelanie do celu po wypiciu paru kieliszków wódki z Jarem

No spoko, tylko... po co? To są jakieś Simsy czy Stalker?

Krzyk19 napisał(a):- stworzenie własnej frakcji i wybranie dla niej siedziby, "ważnych postaci" itd.

Akurat frakcje w Zonie to dla mnie totalna bzdura (Stalkerzy to nie żadna frakcja, proszę was - nie są ani zrzeszeni, używają tylko minimalnej jednakowej symboliki, po to, żeby sobie łba wzajemnie nie odstrzelić, oraz żeby mieć z kim pogadać czy flaszkę obalić jak smutno na duszy). Fakt, Wolność i Powinność mi się bardzo podobają, bo są logicznie i fajnie wytłumaczone (no i Monolit, ale to inna bajka) ale Czyste Niebo? Bez przesady, może co 10 metrów naróbmy frakcji i niech się między sobą biją. Strefa nie jest aż taka duża, a na pewno nie byłaby tak zaludniona, jak pokazuje to "Czyste Niebo".

Osobiście dodałbym tylko nieco lepsze zorganizowanie ekwipunku, np. wyszczególnienie, które przedmioty mamy w plecaku, a które w kamizelce. Dodać do "Cienia Czarnobyla" freeplay z "Zewu Prypeci" (ale anomalie zostawić, aby się losowo generowały w każdym z miejsc, a nie jak to zostało totalnie zrypane w "Zewie...", gdzie były one wyznaczone, dla mnie to bzdura - system anomalii i artefaktów był dużo lepszy w "Cieniu...").
Dodać jeszcze mod taki jak Misery do "Cienia Czarnobyla" i mamy grę idealną. :)
Вознаграждён будет только один.

Za ten post Grzechu300 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kalashnikov.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Reklamy Google

Postprzez Krzyk19 w 11 Mar 2014, 17:36

Nie mam kaprysu co do magazynków, ale myślałem o urealistycznieniu stalkera. Normalnie to do plecaka można włożyć chyba z dziesięć pistoletów, siedem karabinów i pięć granatników jak nie więcej, a to przecież nie możliwe(w prawdziwym życiu). Gdzie by wsadzić tą broń? Pięć granatników na ręce, głowę i nogi, pistolety i dwa karabiny na plecy, a dalej? Myślałem o czymś jak Misery TFW.
Myślałem o tym żeby zrobić coś na wzór strzelnicy jaką ma Powinność, ale w bazie Wolności. Jak Wolność to wódka, zioło i SVD. To są tylko moje pomysły.
Ostatnio edytowany przez Krzyk19 11 Mar 2014, 19:23, edytowano w sumie 2 razy
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez Pangia w 11 Mar 2014, 18:01

Krzyk19 napisał(a):Normalnie to do plecaka można włożyć chyba z dziesięć pistoletów, siedem karabinów i pięć granatników jak nie więcej, a to przecież nie możliwe.

Policzmy.
Najlżejszy PM –> 0,5 kg (0,73 w Cieniu) * 10 = 5 (7,3) kg
Najlżejszy LR-300 –> 2,7 kg * 7 = 18,9 kg
RPG-7 –> 6,3 * 5 = 31,5 kg
Co w sumie daje 55,4 (57,7) kg, do tego dodajemy 1,3 kg przypisane za „niewyrzucalne”: nóż, lornetkę, latarkę i śrubki, czyli mamy 56,7 (59) kg. Czyli można sobie jeszcze założyć skórzaną kurtkę lub Powiew Wolności (w Cieniu ani tyle) i przejść się do najbliższego handlarza, bo śrubką nikogo nie zabijemy.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szagart.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Magister w 16 Mar 2014, 00:50

Ja bym zmienił w grze troszkę klimat. żeby był jeszcze bardziej zaszczuty i mroczny.
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
Awatar użytkownika
Magister
Stalker

Dołączenie: 16 Mar 2014, 00:27
Ostatnio był: 12 Lip 2020, 11:39
Miejscowość: Nowosybirsk
Ulubiona broń: PMm
Kozaki: 4

Postprzez MrKubixxxx w 23 Mar 2014, 22:08

Zmieniłbym klimat. Sama świadomość, że gra dzieje się w okolicach czarnobyla, jest świetną okazją aby stworzyć mroczną, straszną grę. Niestety cała seria Stalker nie wykorzystuje swojego potencjału :/
Napij się z nami towarzyszu Dymitrze!

Za ten post MrKubixxxx otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kristoff.
Awatar użytkownika
MrKubixxxx
Kot

Dołączenie: 22 Kwi 2013, 09:05
Ostatnio był: 10 Maj 2016, 22:57
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Postprzez MajorDiegtiarov w 24 Mar 2014, 16:50

Ja zmieniłbym w stalkerze multiplayer wywalił bym całkowicie ten, który teraz jest i zmienił coś na styl np DayZ, czyli tworzymy własną postać wybieramy frakcje szukamy itemów mutantami i handlarzami sterowały, by boty, natomiast ludźmi ludzie w takim multi była, by jedna mapa, czyli połączone wszystkie mapy z singleplayera wszystkich stalkerów w jedna oprócz Prypeci z ShoC tam mogła, by być ta z CoP i dodatkowo reszta miasta zrobiona i tak, by się grało polowało na mutanty albo innych graczy itp

Za ten post MajorDiegtiarov otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Krzyk19, Wiewi0r.
Awatar użytkownika
MajorDiegtiarov
Tropiciel

Dołączenie: 09 Wrz 2013, 21:50
Ostatnio był: 29 Maj 2025, 16:26
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez Kalashnikov w 27 Mar 2014, 20:41

Teoretycznie wypadało by zmienić wszystko. Tylko co? Według mnie przez to jaka ta gra jest staję się unikatowa w swoim rodzaju. Bo gdzie znajdziecie grę z tak miłym i pięknym gameplay'em, który niesie ze sobą świetny klimat apokalipsy nuklearnej (oprócz serii Metro)? Ale według mnie koncepcja gry wieloosobowej jest schrzaniona, a potencjał niewykorzystany. Zmierzam do tego, że mogli twórcy ograniczyć lagi i bugi, które występują w grze sieciowej prawie co chwilę. A mogli też dodać swego rodzaju kooperacje co byłoby świetne.
Image Image Image
Awatar użytkownika
Kalashnikov
Stalker

Dołączenie: 15 Maj 2013, 19:59
Ostatnio był: 25 Sty 2019, 19:42
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Powinność
Kozaki: 14

Postprzez TheGodOfEvil w 05 Lip 2014, 14:36

Tak jak w temacie...

W każdym razie ja bym go zrobił tak:
- Dwie nowe frakcje: NATO i "Tajemnicza Frakcja" (pod koniec gry "Wyznawcy wielkiej Zony")
- Opisy nowych frakcji:
- NATO: NATO na początku gry jest wroga dopóki nie dołączymy do wojska (!) lub Czystego Nieba. Używają tylko własnej broni więc gdy skończy się im amunicja uciekają do swojego najbliższego posterunku. Jest to frakcja koczownicza i nie ma stałej bazy. Czasami ich "baza" może się znajdować w Kordonie... albo na Wysypisku itd.
Ich liderem jest Generał. Kiszka Bawełna. Mają jedne z najlepiej wyposażonych ludzi w Zonie ale nie jest ich dużo.
Przeciętny oddział ma pięciu członków: 2 szturmowców, 1 grenadiera, 1 snajpera i 1 porucznika.
- "Tajemnicza Frakcja":
Tutaj daję wam wolną rękę. Sami sobie wymyślcie jakby wyglądała. Ale jedno jest na pewno: Ich baza znajduję się w podziemiach Prypeci.
- Ponad 20 nowych wdzianek
- Ponad 40 nowych broni i rodzai amunicji
- Pięć nowych mutantów: Zmutowany stalker, Ludołów, Gołąb, Czarna pijawka i Wielki Czerw
- Zmutowany stalker: Ktoś kto za dużo przebywał w anomaliach z ranami. Jego wysokość wynosi ponad dwa metry. Jego główną bronią są ostre pazury i trujący oddech.
- Ludołów: Mutant którzy żyje w wodzie. Jest trudny do wypatrzenia bo jest prawie przeźroczysty. Czeka na swoje ofiary które chcą się wykąpać w stosunkowo "bezpiecznym jeziorku". Gryzie i nic więcej.
- Gołąb: Krwiożercza wersja naszego milutkiego gołąbka! Zmutowane ptaszki które są całkowicie łyse a szponami to przecinają stal. Łatwe do zabicia lecz trudne do trafienia.
- Czarna pijawka: Znajduje się w bazie "Tajemniczej Frakcji". Jest on 2 razy większy od normalnej pijawki. Kryje się on w wielkim kraterze w podziemiach. Jeżeli wszystkich tam wybijemy ("Tajemnicza Frakcja") to po pewnym czasie wyjdzie z niego wściekły i będzie czekać na gracza. Może cię zdeptać i pożreć.
- Wielki Czerw: Mieszka w elektrowni. Nic o nim nie wiadomo.
- Fabuła: Budzimy się w Prypeci na diabelskim kole i nie wiemy co tam robimy. Po paru sekundach zauważamy jakiegoś stalkera i krzyczymy o pomoc. Stalker usłyszał nas w ostatniej chwili i uratował nas od rychłej śmierci.
Zabiera on nas do baru i mówi że jedynym sposobem na zdobycie rubli jest walka na arenie. Zachęca nas że namówi organizatora do dania ci jakiejś prostej walki z umiarkowaną nagrodą. Walkę wygrywamy, za nagrodę kupujemy pierwszą broń i wdzianko i lecimy do poznawania Zony. W pierwszych godzinach rozgrywki będzie Freeplay ale po jakimś czasie będzie nas nawiedzać pewna nieznana grupa. W końcu dostaniemy zadanie pościgu tajemniczego pana który zaprowadzi nas do pułapki. A potem będziemy musieli się zmagać z wieloma trudnościami... Więcej nie powiem bo właściwie nie napisałem tu fabuły tylko jakąś historyjkę.
- Lokacje ze wszystkich części stalkera.

No i to wszystko. Jestem ciekawy jak wy byście wymyślili własnego stalkera.
Żart - nie śmieszny = Gdzie zapodział się S.T.A.L.K.E.R 2? Ma rewolucje. Ale jakie?
Chue chue...

Za ten post TheGodOfEvil otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kamilkoxks, Krzyk19.
Awatar użytkownika
TheGodOfEvil
Kot

Dołączenie: 05 Lip 2014, 13:17
Ostatnio był: 30 Lis 2014, 17:41
Miejscowość: Żołądek nibyolbrzyma
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 5

Postprzez kamilkoxks w 07 Lip 2014, 23:23

Możliwość ulepszania frakcji o dołączania do nich stalkerow po wypiciu :wódka: ma się większą fazę a jak wypijesz kilka możesz zemdleć pragnienie i głód zmęczenie nowe bronie więcej mutantów możliwość zrobienia własnej bazy frakcji lub ulepszenie posiadanej ulepszone AI np stalker nie wybiega na środek drogi walcząc z bandytami będąc sam mroczniejsza zona anatomia czyli np dostaniesz w nogę to upadasz na ziemie i nie możesz wstać dostajesz w rękę to powoduje ze albo masz słabsza celność albo bron ci wypada dostajesz w głowę umierasz możliwość brania zakładników za okup lub urządzenia zasadzki mniej członków frakcji większa zona mozliwosc awansów we frakcji jakieś nowe kombinezony więcej zadań pobocznych npc urzywają apteczek bandaży uciekają kiedy wiedza ze przegrają naraźe tyle mi przychodzi do glowy

Uwagi moderatora:

Poszedł jak seria z kałacha, słyszałeś o czymś takim jak interpunkcja i ortografia? - Wheeljack
Awatar użytkownika
kamilkoxks
Kot

Dołączenie: 31 Paź 2013, 19:14
Ostatnio był: 11 Kwi 2018, 07:34
Miejscowość: Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 4

Postprzez Kosma w 08 Lip 2014, 16:37

kamilkoxks napisał(a):możliwość zrobienia własnej bazy frakcji lub ulepszenie posiadanej

Co to ku*wa jest S.T.A.L.K.E.R.? FPS Post-Apo czy pseudo Europa Universal?
Image

Nic nie warte znajomości, po czasie tracą wartość
u mnie z ludźmi jak z rapem - nie ilość tylko jakość.

Image
Awatar użytkownika
Kosma
Stalker

Dołączenie: 04 Cze 2014, 17:30
Ostatnio był: 20 Wrz 2014, 21:38
Miejscowość: Tak, chcę mieć w profilu
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 13

Postprzez Talbot w 10 Lip 2014, 22:05

Zacznijmy od tego, że uwielbiam gry z klimatem, właśnie dlatego nadal mam stare płyty z grami takimi jak Vietcong, Gothic czy Postal 2 ;). S.T.A.L.K.E.R. to trochę inna para kaloszy, pierwszy raz przeczytałem o niej w Game Star kilka lat temu. Co to była za lektura okraszona jeszcze starymi screen'ami gdzie chwyty kałasznikowów były drewniane ;) Od razu się zakochałem, zresztą pewnie nie tylko lat.

Gdy w końcu wydano grę, kupiłem ją tak szybko jak to było możliwe i zaczęła się moja przygoda w Zonie. Na samym początku umarłem... kilka razy... pod rząd... i szczerze ? Jeszcze bardziej przekonało mnie to do gry. Bo to nie był Call of Duty albo inny typowy FPS. Bardziej przypominało mi to stare dobre Operation Flashpoint gdzie wszelkie nieprzemyślane działania zazwyczaj kończyły się widokiem z lotu ptaka na pozycję przyczajonego snajpera, który z mojej perspektywy był rozmazanym pikselem.

Jednak teraz z perspektywy czasu i niejako dalszego rozwoju upodobań wolałbym by gra nie była taka... jakby to powiedzieć... Jeśli ktoś kiedyś grał ze znajomymi w Neuroshimę to powinien wiedzieć, że w 'Nerkę' można grać na różne sposoby opisane jako Stal, Chrom, Rtęć i Rdza... i właśnie tej Rdzy i Rtęci mi brakuje. W uproszczeniu - brakuje mi stylu, który pojawił się w grze Metro 2033 i dlatego w Stalkerze razi mnie istny ogrom broni (pewnie jakbyśmy policzyli ile jest tam sztuk broni i amunicji to można by uzbroić armię średniej wielkości państwa) w tym 'wynalazków' które pasują do klimatu, ale ... raczej mała szansa by mogły się pojawić w Zonie. Do tego śmierć, ok rozumiem Wolność vs Powinność; Bandyci vs Stalkerzy no i Monolit vs WSZYSCY, ale zamiast wielkich bitew i potężnych obozów wolałbym zagłębić się w szary, rzeczywisty do bólu świat. Gdzie samotnie przekradalibyśmy się przez tereny napromieniowanej Zony, której nie bylibyśmy Panami, a gośćmi i to niechcianymi... Gdzie bardziej niż stada ślepych psów balibyśmy się cieni, a raczej tego co może się w nich ukrywać innymi słowy gry w stylu 'Survival' gdzie promieniowanie odkładało by się w naszym ciele, rany poszczególnych partii ciała skutecznie ograniczały by nasze możliwości, a zamiast kombinezonów, 'super broni' i ton amunicji, liczyłby się spryt, inteligencja i szczęście.

No i zapomniałbym o najważniejszym - czyli gdybyśmy spojrzeli pod nogi to zobaczylibyśmy coś więcej niż okrągły cień, wyciągnięta broń była by na środku ekranu i jej podstawowe elementy jak wyrzutnik łusek czy suwadło było by po WŁAŚCIWEJ stronie, a tekstury postaci uwzględniały by zmianę ciuchów ( a nie że niezależnie czy mamy szczelny kombinezon NBC czy kurtkę bandyty ciągle widzimy te same rękawiczki bez palcy )... Poza tym, balistyka, bardziej realny system 'zużywania' broni, potrzeba snu i więcej opcji interakcji z otoczeniem patrz system zniszczeń otoczenia jak w Red Faction umożliwiający eksplorowanie pozornie niedostępnych miejsc...

Taka mała 'wizualizacja' i być może wstęp do jakiegoś opowiadania...

Intro - kamera z perspektywy gracza. Siedzimy w starym i zdezelowanym Gaz'ie, który jedzie zakurzoną drogą gdzieś pomiędzy zapuszczonymi łąkami i lasami. Widzimy jak przez mgłę, że samochód dojeżdża do starego, opuszczonego punktu kontrolnego i się zatrzymuje. Kierowca na którego możemy spojrzeć spod przymkniętych powiek wyłącza silnik i odwraca się w naszą stronę. Zaczyna nas delikatnie potrząsać i słyszymy 'Ej obudź się dojechaliśmy, wstawaj'. Gracz otwiera oczy. 'Wyglądasz strasznie. Jesteś pewny, że chcesz to zrobić ?' Postać gracza, nic nie mówi otwiera drzwi, wychodzi z samochodu i idzie w stronę przerdzewiałego szlabanu. Gracz patrzy na Zone, gdy za pleców dobiegają dźwięki otwieranego i zamykanego bagażnika oraz zbliżających się kroków. "Tu masz wszytko" mówiąc to 'kierowca' podaje nam plecak, postać gracza otwiera go i zaczyna w nim grzebać. "Mapa, licznik geigera, pda, trochę jedzenia i wody, jakaś apteczka oraz zwitek banktonów, na początek powinno wystarczyć" postać zamyka plecak i zarzuca go sobie na ramię "Tutaj..." mówiąc to kierowca podaje nam kawałek papieru "... masz namiary na niejakiego Barmana, facet spędził już trochę czasu w Zonie, On powie Ci dokładnie co i jak" Gracz bierze kartkę i spogląda na nią "Bar 100 Radów, kompleks fabryczny w Rostowie" po czym chowa ją do kieszeni. "To było by na tyle..." Kierowca się odwraca i idzie w stronę samochodu, gracz odwraca się i podąża za nim wzrokiem "Cholera" kierowca się zatrzymuje i odwraca "zapomniałbym" po czym sięga do wewnętrznej kieszeni kurtki i wraca do gracza "To nie kałasznikow" - mówiąc wyciąga z wewnętrznej kieszeni stary pistolet (Makarow) z wyraźnymi śladami użytkowania - "ale lepsze to niż nic" gracz bierze pistolet, sprawdza go wyciągając magazynek i przeładowując, wsadza magazynek z powrotem, przeładowuje i bierze na cel wronę która przysiadła na dachu posterunku. Zgrywa przyrządy i 'markuje' strzał, po czym opuszcza broń, zabezpiecza i chowa do kieszeni. "nie zapomnij o tym" gracz odwraca się w stronę kierowcy trzymającego małe pudełko amunicji na którym leży kilka pustych magazynków. Gracz je odbiera i odwraca się kierując kroki w stronę szlabanu. "Jakbyś zmienił zdanie wystarczy, że zadzwonisz przyjadę tak szybko jak to możliwe" po czym słyszymy dźwięk otwieranych i zamykanych drzwi, próbę odpalenia silnika, który po kilku próbach się poddaje, i w końcu przechodzi charakterystyczny dźwięk odjeżdżającego samochodu. Postać staje przed szlabanem, łapie go oburącz i po chwili namysłu przeskakuje nad nim na drugą stronę i wznawia marsz. Kamera przechodzi w tryb 3 osoby powili się unosząc i pokazując panoramę z niewyraźnie majacząca gdzieś w oddali elektrownią....

To jak chcielibyście poczytać o mojej wizji Zony ? ;)
Image

Projekt "S.T.A.L.K.E.R. - Monopol Na Czarnobyl" -> http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=9&t=24021&p=298390#p298390

Za ten post Talbot otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Uberfuhrer, Krzyk19, Skowoo.
Awatar użytkownika
Talbot
Kot

Dołączenie: 08 Lip 2014, 19:27
Ostatnio był: 23 Lip 2014, 15:08
Miejscowość: Posen
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 35

Postprzez Krzyk19 w 11 Lip 2014, 23:05

Oczywiście, że tak ;) Jeżeli ma to być opowiadanie to mógłbyś to napisać tu
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 53

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości