[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez jaras76 w 11 Sie 2010, 23:41

Moim zdaniem gra nieliniowa jest o wiele ciekawsza niż gra w której sztywno trzymamy się scenariusza. Wykonam to zadanie albo wybieram inne zawsze jest sposób na zakończenie. Ale czy soljanka jest nieliniowa? Jest modem ogromnym i rozbudowanym fabularnie to jest podstawoy plus tej gry.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Pathetic_Ripper w 11 Sie 2010, 23:50

jaras76 napisał(a):Ale czy soljanka jest nieliniowa?

Pathetic_Ripper [z trudem podnosząc się spod biurka, wstrząsany konwulsyjnym rechotem]:
@jaras76 to było Pytanie Pytań, żeby użyć nomenklatury kulinarnej, jak najbardziej na miejscu w tym temacie: "Specialite de la maison" :E

Dziękujemy, zapraszamy ponownie :E
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Dołączenie: 12 Lip 2010, 17:51
Ostatnio był: 13 Lis 2010, 09:42
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 64

Postprzez jaras76 w 12 Sie 2010, 00:19

Zadań jest mnóstwo ale główna linia fabularna jest jedna. Zgodzisz się z tym,gdyby tak nie było to nie była by soljanka tylko realne życie.
Image

Za ten post jaras76 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
jaras76
Tropiciel

Postprzez MOS w 12 Sie 2010, 00:22

@utak3r puki co nie jesteśmy jeszcze kolegami więc daruj sobie te osobiste wycieczki pod mój adres.

I co do ulubionych twoich debilizmów, czy Separator zginie czy przeżyje nic to nie powinno zmienić po za być może nagrodą i być może później w innym zadaniu było by trudniej lub łatwiej bo akurat Separator był i nam pomógł lub go nie było.
To jest nieliniowość, natomiast w NS jest tylko jedno rozwiązanie każdego questa(no 2) albo go zawalisz albo go zaliczysz co w żaden sposób do nieliniowości zaliczyć nie można.
Awatar użytkownika
MOS
Stalker

Dołączenie: 15 Paź 2009, 10:54
Ostatnio był: 15 Mar 2020, 20:45
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 4

Postprzez djcycu w 12 Sie 2010, 00:32

Każda fabuła w grze jest liniowa :D Gdyby się tak dobrze zastanowić to nie znajdziecie żadnej nieliniowej fabuły... Co do Solianki to co się będę wypowiadał... Grajcie tak aby się udało... A to że Archara spieprzył wiele rzeczy razem ze swoimi kolegami to co ja na to poradzę?

PS: Sorki Trurl3 że znów posioczę ale sam przyznaj że taka prawda :E
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez stalker51 w 12 Sie 2010, 00:41

@ Ripper : Już mówiłem, myślałem, że mam woreczek ale jak widać pomyliłem się. No trudno skończmy ten off-top :P

Mam dwa pytania :
1. Jak ja do cholery mam przejść misje z gwizdnięciem teczki z posterunku na kordonie skoro jeżeli strzele w kierunku wojskowego to od razu przlatuje helikopter i ginę po trzech sekundach :P
2.Dlaczego nie mam nocy w soljance :E
Miałem przez cały czas ale kiedy dzisiaj grałem zauważyłem, że nocy tak po prostu nie ma, wszystko jest świerszcze grają stalkerzy latarki włączają ,ale jest jasno jak w dzień....
(Tak to błacha sprawa ale jak już kiedyś wspomniałem nie znam się wcale na moddingu i skryptach :) )
I like me beat fast and my bas get low.

Airsoft ForEv'a <3
Awatar użytkownika
stalker51
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2009, 13:30
Ostatnio był: 27 Sty 2014, 17:25
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Postprzez djcycu w 12 Sie 2010, 00:52

Ciesz się że masz dzień :D Ja zwykle mam tego samego buga i mam noc :/ BTW: Misja z walizką jest trudna ale wykonalna... Robimy to tak:

1. Idziemy zapłotkami czyli lewą stroną ogrodzenia w Kordonie.
2. Dochodzimy do ogrodzenia placówki wojskowej bedąc nie zauważonym i przeskakujemy przez ogrodzenie.
3. Zapisujemy plik z menu gry i powoli podchodzimy do betonów przy ogrodzeniu.
4. Z betonów skaczemy na kibel a następnie na strych starając się pozostać niezauważonym przez wojskowych.
5. Podchodzimy do włazu i szybko zdejmujemy dwóch wojskowych oglądających telewizję.
6. Zeskakujemy, bierzemy walizkę i błyskawicznie idziemy do następnego pokoju aby rakiety helikopterów nas nie pozabijały.
7. Używając apteczek staramy się przeżyć nalot.
8. Po nalocie zabijamy resztę żołnierzy i zbieramy wszystkie fanty (grawikombinezony będą potrzebne w późniejszej misji!)
9. Za pomocą granatów rozwalamy BTR`y.
10. Biegniemy wzdłuż drogi ku wiosce kotów.
11. Zabijamy szturmujących wioskę kotów żołnierzy starając się aby Żwawy, Tolik i Fanat przeżyli.
12. Oddajemy walizkę Sidorowiczowi i czekamy na dalsze instrukcje,

I jak to Pathetic Ripper mówi:

Dziękujemy i zapraszamy ponownie :D

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive stalker51.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez stalker51 w 12 Sie 2010, 01:05

No!
Dzięki a dokładnie rozrysowaną instrukcję, nareszcie wykonam tego questa :E
Jak by co kozaka postawiłem. :wink:
I like me beat fast and my bas get low.

Airsoft ForEv'a <3
Awatar użytkownika
stalker51
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2009, 13:30
Ostatnio był: 27 Sty 2014, 17:25
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Postprzez jaras76 w 12 Sie 2010, 01:21

Fakt wiele błędów jest ale soljanka to mod nr 1 jak widać na forum,każdy narzeka ale gra to świadczy o popuralności moda.
Image
jaras76
Tropiciel

Postprzez Delat w 12 Sie 2010, 01:29

Gdyby ten mod nie posiadał bugów, z pewnością długo długo by pozostał teoretycznie numerem 1. A co do kwestii bugów, mam jeden który występuje w 99% moich błędów. Nie jest 'out of memory' lecz... :P
:

FATAL ERROR

[error]Expression : Ran out of memory
[error]Function : TW_LoadTextureFromTexture
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\Texture.cpp
[error]Line : 132
[error]Description : D3DXCreateTexture( HW.pDevice, top_width,top_height, levels_exist,0,t_dest_fmt, D3DPOOL_MANAGED,&t_dest )

Zabezpieczyłem się na out of memory metodą Trurl3 oraz atikabubu na zmianę ograniczenia pamięci. Ale ten błąd hmm.. jak mogę temu zapobiec moim okiem to coś nie tak z teksturą ale co ?
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Dołączenie: 28 Mar 2009, 22:43
Ostatnio był: 14 Paź 2014, 10:55
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez djcycu w 12 Sie 2010, 01:43

Ja gram bo chcę się rozeznać na nowych mapach m.in Generatorach i Niezbadanych Terenach :) Co do błędu natomist to ja stawiam też na teksturę ale taką która należy do mapy... Nie jestem pewien ale to chyba o to chodzi. Ja tego błędu nie miałem póki co na szczęście.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez utak3r w 12 Sie 2010, 01:46

Delat napisał(a):[error]Description : D3DXCreateTexture( HW.pDevice, top_width,top_height, levels_exist,0,t_dest_fmt, D3DPOOL_MANAGED,&t_dest )[/spoiler]

Zabezpieczyłem się na out of memory metodą Trurl3 oraz atikabubu na zmianę ograniczenia pamięci. Ale ten błąd hmm.. jak mogę temu zapobiec moim okiem to coś nie tak z teksturą ale co ?

Hmm, a na karcie ile masz RAMu? Może musiałbyś zmniejszyć co niektóre teksturki.

A co do zarzutów pod kątem fabuły... no właśnie tu tak jest - pewnych zadań nie będziemy w stanie wykonać ze względu na nasze poprzednie dokonania. Jeżeli ktoś uważa to za bug, to naprawdę radzę odstawić skomplikowane mody, bo się tylko zdenerwuje.

jaras76 napisał(a):mod nr 1 jak widać na forum,każdy narzeka ale gra

Kto gra, ten gra :P
Powiem tak: ten mod mógłby być modem nr1, ale nie jest - i, co gorsza, nie będzie nigdy. Ze względu na swoją naturę, ten mod nigdy nie będzie "ukończony". Ktoś pytał, dlaczego wciąż tyle bugów: otóż dlatego, że normalnie, to powinno się zamknąć listę funkcji i przez kilka miechów zajmować się tylko usuwaniem błędów - żadnych nowych rzeczy! A tu, co chwila coś nowego dochodzi ;) i tak będzie.

MOS napisał(a):w NS jest tylko jedno rozwiązanie każdego questa(no 2) albo go zawalisz albo go zaliczysz co w żaden sposób do nieliniowości zaliczyć nie można.

yyy... a chciałbyś co mieć jeszcze, "prawie zaliczone"? Ale i tak masz właśnie trzeci stan: "niemożliwe do wykonania", z powodu wcześniejszych działań. I o to mi chodzi najbardziej, że sporo osób narzeka, że nie może wykonać zadania i krzyczą "bug!!", podczas, gdy chciałoby się rzec: "it's not a bug, it's a feature".
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości