Kazynek napisał(a):No cóż akurat tamten dług to mikro pikuś z tym który mamy teraz dzięki panom rządzącym od 89.
Odp.
1- Poczucie, że się jest Polakiem.
2- Znajomość języka polskiego.
3- Posiadanie obywatelstwa polsk]Niego.
4- Posiadanie obojga rodziców narodowości polskiej.
5- Znajomość kultury i historii Polski.
6- Mieszkanie na stałe w Polsce.
7- Przestrzeganie polskich obyczajów.
8- Urodzenie się w Polsce.
9- Wiara katolicka lub żadna.
10- Rasa Nordycka, Środkowoeuropejska lub Śródziemnomorska.
Terminus napisał(a):Polak to każdy z polskim obywatelstwem, czyli także emigrant, który je uzyska...
Nie jeśli go nie uzyska.
Tak ja to widzę. Oczywiście można się ze mną nie zgodzić.
Twoja pierwsza wypowiedź wydała mi się skrajnie nietolerancyjna, ale mimo to jak najbardziej sensowna.
Niestety, twoje późniejsze wypowiedzi jakoś mi się nie podobają
Po pierwsze: tak, po 89r. żyje się znacznie lepiej niż za komuny. Nie było mnie jeszcze, ale sporo wypytałem się od taty. Brakowało rzeczy w sklepie, każdy zdrowy obywatel miał obowiązek pracować, jak nie był zatrudniony to był "zUEm" w oczach władzy, wyjazd za granice (do krajów zachodnich) na wakacje był prawie nie możliwy, jak byś zjechał władzę, tak jak teraz może każdy, to byś trafił do więzienia na długie lata.
Teraz twoje "zasady". A tak na marginesie, liczba 10 nawiązuje do Starego Testamentu? Takie było moje pierwsze wrażenie.
1. Kiedy pierwszy raz usłyszałem o Simo Hayha, pomyślałem sobie jak to fajnie jest mieć takiego bohatera w swoim narodzie. Kiedy strzelam z wiatrówki wyobrażam sobie że jestem nim. Czy to wystarczy, aby czuć się Fińskim patriotom?
2. I mówi to osoba, która jechała shiftem przez pół wypowiedzi...
4. Żeby stać się Polakiem, trzeba mieć obu rodziców narodowości polskiej. Ale żeby według twoich kryteriów uznać tych rodziców za Polaków, to ich rodzice też muszą być Polakami itd. Błędne koło się zamyka. Więc wg. Ciebie, żeby być Polakiem, twoi przodkowie też muszą nimi być. Więc jeśli moja prababcia ze strony matki była Niemką, to ja już Polakiem nie zostanę...
5. Znajomość historii... powinieneś wiedzieć, że ZSRR praktycznie ciągle widziało w Nas wroga i przeszkodę. Powinieneś wiedzieć też o Katyniu, o 17 września, o tym jak "bratni" naród stał w ' 44 dwa miesiące nad Wisłą patrząc na umierającą Warszawę, o sybirakach, o stanie wojennym, księdzu Popiełuszce i innych takich przykładach.
9. Mi się wydawało, że stereotypowy Polak musi być katolikiem... Ale pewnie Ty jesteś ateistą, więc musiałeś trochę nagiąć zasady, by samemu się w nich mieścić.
10. Rasa Nordycka... Kojarzy mi się to z "Nordycki m szkolonym piechurem" z gry Mount & Blade

.
Na resztę punktów się nie wypowiem, bo zrobili to już inni, nie chce mi się pisać drugi raz tego samego.
Na prawdę, nie mam zamiaru Cię obrażać, ale muszę to z siebie wyrzucić.
Patrząc na twoje wypowiedzi i avatar, jesteś jakimś wielkim zwolennikiem komunizmu. Patrząc na twój profil masz 28 lat. Mi się jednak wydaje, że twój wiek waha się pomiędzy 13-15. Nagrałeś się w Stalkera i naoglądałeś filmów, chciałeś się wyróżnić z tłumu i spodobał Ci się ten cały komunizm. Jest on na swój sposób kontrowersyjny, a fajnie jest mieć jakąś swoją ideologię, inną niż wszyscy. Prawda jest taka, że kraj w którym utrzymuje się komunizm staje się zacofany, rozkradziony przez "swoich" bo wszystko jest "wspólne", na koniec popada w ruinę. Czasy komunizmu przeminęły. Komunizm to najbardziej zbrodniczy ze wszystkich systemów. Twój avatar rozumiem jakoś tak z że komunizm powinien ogarnąć całą ziemię? No, coś w tym stylu. Komuchy zachlali się i sami pozawalali własne państwa, te gówno trzyma się jeszcze na Kubie i w Chinach, ale ja daje dla tego systemu jeszcze góra 20 lat.
A zgadnij kto zatrzymał pochód tej czerwonej zarazy na zachód Europy? Tak,
prawdziwi Polacy.
Sorki, jak Cię uraziłem ale musiałem to z siebie wyrzucić

.
Na swoją obronę zacytuje jeszcze Twoje własne słowa:
Kazynek napisał(a):Tak ja to widzę. Oczywiście można się ze mną nie zgodzić.