Legalizacja narkotyków

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Jesteś za legalizacją?

Tak, wszystkich narkotyków
16
8%
Tak, ale tylko tych miękkich
85
44%
Nie jestem
93
48%

Razem głosów : 194

Re: THC i Marihuana.

Postprzez Vaniol w 28 Paź 2009, 00:27

Darth ReX napisał(a):Wiecie co?...
Im dłużej czytam temat, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba nikt nie wie nic na temat narkotyków, bo ile ludu, tyle opinii.

Może nie w pełni ale zgadzam się z tym. Zresztą, sam autor ma podobnie jak prezydent RP, nikłą wiedzę na temat marihuany. Tutaj zasłyszane, tutaj przeczytane i podawane z ust do ust informacje nie mogą być rzetelne. Temat zamykam bo niektóre posty nadają się na forum onetu albo wp.
Image Image
"And if that is not the best fuckin' example, God HimSelf killed his own motherfuckin' son. So let's sing The Death Song Kids" by Marilyn Manson
Awatar użytkownika
Vaniol
Very Important Stalker

Dołączenie: 21 Lut 2007, 21:50
Ostatnio był: 19 Sie 2024, 23:11
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Legalizacja

Postprzez Gandzia w 08 Paź 2011, 22:52

No właśnie! Nie znalazłem wcześniej tego wątku.
Sądzę, że legalizacja marihuany by się przydała. Nie powoduję takich skutków co alkohol m.in. nie upośledza psychicznie. Ile jest zniszczonych rodzin przez alkohol? Sam trochę wiem, bo miałem ojca alkoholika.. Nic miłego.
Powiedzcie ile dobrych ludzi siedzi za to, że zapaliło sobie? Tylko za to dostali ładnych parę lat, chociaż mieli wcześniej czyste konto.
Niestety dobre ciągnie za sobą złe, bo zwiększyła by się ilość narkotyków, takich jak np. Heroina. Ale człowiek swój rozum ma i bierze to co mu się podoba. Nie chcę to nie weźmie i tyle. Sądzę, że legalizacja nie przyniosła było wielce negatywnych skutków, a na pewno przyniosła by jakieś dobre. Proszę tych "prawych" obywateli o powstrzymanie się negowania ludzi palących marihuanę, to tylko sondaż.
Image
Image
Awatar użytkownika
Gandzia
Tropiciel

Dołączenie: 26 Mar 2010, 14:46
Ostatnio był: 15 Gru 2016, 22:42
Miejscowość: Kujwdupie
Frakcja: Wolność
Kozaki: 9

Re: Legalizacja

Postprzez Wheeljack w 08 Paź 2011, 23:04

No nie wiem czy marihuana nie jest groźna, mój wuja się tak najarał, że żonę za konia wziął, założył jej chomąto, zapiął pług i poszedł orać pole. Nawet w gazecie było z nagłówkiem "mąż orał mną pole".

Za ten post Wheeljack otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy, Kontroler.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 21:56
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Gandzia w 08 Paź 2011, 23:07

Słyszałem o tym. Ciekawe co to za "zielsko" było...
Image
Image
Awatar użytkownika
Gandzia
Tropiciel

Dołączenie: 26 Mar 2010, 14:46
Ostatnio był: 15 Gru 2016, 22:42
Miejscowość: Kujwdupie
Kozaki: 9

Postprzez Canthir w 08 Paź 2011, 23:19

Jak dla mnie to mogą jeszcze tytoń zdelegalizować. Pewnie by nie przeszło, bo z podatków i akcyzy budżet jest wyraźnie zasilany, koncerny tytoniowe by wojnę wywołały no i lobby palaczy jest za duże niestety. Koniec końców to na alko mogliby akcyzę podnieść jeszcze trochę co by pijaństwo ukrócić, albo jak za starych dobrych czasów sprzedaż tylko w godzinach 13-23.

Tak, jestem na nie, wszystkiemu na nie. Wszystko zlikwidować, nic nie będzie!

Jestem głodny, nie mam humoru, może stąd te brednie Ó_ó
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony

Za ten post Canthir otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Werewolver.
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

Postprzez Maku w 09 Paź 2011, 01:26

Legalizacja jak najbardziej tak. Nałożyć na nią podatki, obniżyć cenę benzyny, i czerpać korzyści z obrotu ganją, która jest mniej szkodliwa społecznie niż np. papierosy.
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Dołączenie: 31 Paź 2009, 21:01
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 20:15
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 16

Postprzez MatrixSTR w 09 Paź 2011, 02:52

Ja bym powiedział że jest mniej szkodliwa społecznie od alkoholu, ale tak to już jest, że żyjemy w świecie absurdu...
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez Tajemniczy w 09 Paź 2011, 08:08

Hmm... Polska to jest taki dziwny kraj- wszystko to co w Europie zostało już zakazane w Polsce jest dalej legalne. Np Holandia powoli wycofuje się z legalizacji marihuany gdyż wiedzą już dobrze że takie zmiany nie prowadzą do niczego dobrego. A Polacy chcą być "pro" w Europie i legalizują :facepalm: . A potem nastąpi reakcja łańcuchowa- chcą zalegalizować pozostałe narkotyki. I co Polaczki zrobią? Oczywiście że zalegalizują! I będziemy mieli bardzo "nowoczesne" społeczeństwo i nie będzie problemów :facepalm: . Ja uważam tak samo jak Wheeljack że do niczego dobrego to nie doprowadzi. Tylko zobaczymy później jak na tym wyjdziemy... Dla mnie jedyne używki jakie mogą być w Polsce to alkohol i papierosy. Bo nie wyobrażam sobie jakoś pijaczków sklepowych ze skrętami w zębach :E .

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szpagin.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Adam w 09 Paź 2011, 09:26

Zagłosowałem za legalizacją, ale nie z powodu, że jestem jakimś rasta-gościem :E

Ludzie mają wolną wolę i gdy im się czegoś zabrania, to bardziej chcą tego. Tak samo jak z papierosami, marichuana powinna być w aptekach czy gdzieś tam, ponieważ:
1. Każdy człowiek zada sobie pytanie: Czy będę palić czy nie? Jeżeli zacznie palić to jego sprawa, jeżeli nie, to też jego sprawa.
2. Może koniec z tymi porachunkami mafijnymi, w których zginęło wielu ludzi. Narkotyki w aptece i wszyskie polskie "kartele" wymiękają :D

Podobne poglądy miałem w temacie o Zonie. Granice nie powinny być strzeżone w sensie "gdy przejdziesz to Cię zastrzelę". Wojsko chroni granicę przed obywatelami, a gdy jakiś popapraniec chce wejść do Strefy, to powinno się go tam wpuścić. Chyba Czaro o tym pisał kiedyś...
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez kapucha w 09 Paź 2011, 09:26

Gandzia napisał(a): Tylko za to dostali ładnych parę lat, chociaż mieli wcześniej czyste konto.

I tu się kolega myli. Mając czyste konto, brak konfliktów z prawem, pozytywną opinię w szkole i wśród sąsiadów, nie ma bata, żeby iść siedzieć. Jak było by tego sporo, albo hodował by krzaczki dostał by góra zawiasy. Jeśli było by tego mało, poniżej grama, to pewnie na jakiś upomnieniach i góra kuratorze by się skończyło.

Co do braku szkodliwości marihuany nie był bym wcale taki pewny.
Po pierwsze wszystko co oddziałuje na mózg, powoduje w nim jakieś zmiany. Teraz jak jest to zakazane, to "palacze" odurzają się rzadko, ale jeśli było by to legalne, to znaleźli by się i tacy, co jarali by trawę jak fajki, dzień w dzień. Po 10-20 latach takiego palenia na pewno były by widoczne jakieś zmiany, może było by trudniej z zapamiętywaniem, kojarzeniem itp.
Po drugie dochodzi szkodliwość samego dymu na płuca. A ten z trawy jest gorszy od tytoniowego, bo jest bardziej "smolisty".

Po legalizacji, i zaakceptowaniu tego przez całe społeczeństwo wcale bym się nie zdziwił jakby jakieś pojedyncze grupki wyskakiwały z pomysłami legalizacji coraz twardszych narkotyków. Co do samej trawy, to po jakimś czasie pewnie zaczęto by pozyskiwać THC z roślin i oczyszczone, 100% sprzedawać w postaci np. tabletek. Trawy nie da się przedawkować, ale takie tabletki to co innego. I nie wymyśliłem tego od tak sobie, podobne pomysły miały już miejsce. W latach ' 70 - ' 80 w USA można było dostać kofeinę w tabletkach. To samo co kawa, tylko zamiast pić 5-6 kubków mocnej kawy brałeś jedną tabletkę. I były dziesiątki przypadków przedawkowania i czasem śmierci.

Teraz podsumowanie:
Osobiście uważam, że pełna legalizacja to nic dobrego. Choć posiadanie małych ilości tak "na raz" nie powinno być karalne. Ale już hodowla, handel, oraz posiadanie dużych ilości powinno być sankcjonowane. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Zaznaczyłem "nie" ale jeśli była by opcja "Tak, ale z ograniczeniami" to wybrał bym taką.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Terminus w 09 Paź 2011, 09:54

Gandzia napisał(a):Proszę tych "prawych" obywateli o powstrzymanie się negowania ludzi palących marihuanę, to tylko sondaż.

Fajnie. Jesteśmy za wolnością jarania ale opinie tylko pozytywne chcemy słyszeć? :E

Ja bym się tak tym nie ekscytował drodzy forumowicze. Nawet gdyby marihuana została zalegalizowana to i tak by była zakazana dla osób poniżej 18 roku życia...

Nieszkodliwa? Cóż. W Holandii podwyższają barierki balkonów i nad kanałami bo powszechną plagą byli odurzeni ludzie, spadający z nich na ziemię i topiący się w kanałach.
Ludzie pod wpływem "mniej szkodliwych niż alkohol środków" stali się na tyle uciążliwym elementem krajobrazu miejskiego, że lokalne społeczności ww Holandii doprowadziły już do zakazu działania punktów z legalnym ziołem w ich miasteczkach...
I chyba ktoś zapomniał o uzależnieniu psychicznym i dążeniu do coraz silniejszych bodźców, które dotyka cześć palaczy zioła. Jak powiedział szef jakiegoś ośrodka Monaru, przy okazji którejś dyskusji o legalizacji:
"Wszyscy nasi pacjenci zaczynali od Marysi"...

Więc chyba to nie jest samo szczęście. To że marihuana nie niszczy tak szybko mózgu jak etanol wątrobę, nie znaczy, że nie ma innych niemedycznych skutków.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 09 Paź 2011, 10:02, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez The Witcher w 09 Paź 2011, 10:00

Jestem za legalizacją wszystkich lub większości narkotyków i zakazem ćpania w miejscach publicznych. Każdy dorosły człowiek sam powinien decydować o swoim życiu, o tym czy chce brać czy nie. Jeśli rząd tak bardzo troszczy się o nasze zdrowie to dlaczego alkohol, papierosy są legalne? Liczy się tylko kasa z akcyzy, bo zapomnieli że to oni są dla nas i to my mieliśmy decydować o naszym życiu...

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości