Kaddafi nie żyje

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Kaddafi nie żyje

Postprzez Tajemniczy w 22 Paź 2011, 17:46

meJKu napisał(a):
@up, taki biedny ten rebeliant z 13 i 14 zdjęcia, że aż go na markowe ciuchy stać.

Ukradł albo w ciuchlandzie promocja była :E . Ten chłopak z tych zdjęć podobno zabił Kadafiego i zdobył jego złoty pistolet. Ten pistolet jest bardzo podobny do Golden Deagla z DukeNuke MP :E . Teraz pewnie hamerykańce dadzą mu parę kk dolarów i może w jakimś filmie zagra lub książkę napisze. Jedynie te zdjęcia robione zwłokom Kadafiego... Lekko niesmaczne :-/ .
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez Adam w 22 Paź 2011, 18:06

Uni, prawdziwy socjalizm przez Ciebie przemawia :E

Jedyny powód rewolucji to ropa i interesy hamburgerowców. Żaden ucisk, tyrania, tylko wsparcie kilku terrorystów i kontrowersyjny tryb życia "dyktarora". Ameryka zawsze musi się w*ierdolić...
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Terminus w 22 Paź 2011, 20:16

Wątpliwa teza Adamie. Masowy udział ludzi w rewolcie wskazuje coś innego. W końcu było ich na tyle wielu, że uniemożliwili błyskawiczne zdławienie rebelii siłom rządowym i stawili na tyle mocny opór, że Francja i USA zaczęły kombinować nad zmianą frontów i wsparciem powstania.
Oczywiście nie mówię, że zrobili to z dobroci serca i wewnętrznej potrzeby wspierania demokracji...

A co do Libijczyków. Mają opcję "zerową" i swoją przyszłość we własnych rękach...
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy, Krzysu_Pl.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez szm w 22 Paź 2011, 22:05

Jedyny powód rewolucji to ropa

Oj nie prawda. Ropę to oni mieli jak Kaddafi rządził :P. A teraz to nic nie wiadomo, bo nie wiadomo czy ulokują tak swojego człowieka... Ale szczęścia trzeba próbować. Rewolucja w Tunezji, była tak naprawdę spowodowana spekulacją na rynkach pszenicy. Z tym, że to była ta pierwsza rewolucja, a kolejne to już wiecie...

Masowy udział ludzi w rewolcie wskazuje coś innego.

Tak samo masowy, jak po stronie Zielonych Komitetów :wink:? Rewolucja październikowa też był w pewnym momencie masowa, za niemiecki hajs.

W końcu było ich na tyle wielu, że uniemożliwili błyskawiczne zdławienie rebelii siłom rządowym i stawili na tyle mocny opór, że Francja i USA zaczęły kombinować nad zmianą frontów i wsparciem powstania.

Można spojrzeć na to wszystko z drugiej strony. Uniemożliwili błyskawiczne zdławienie rebelii, ponieważ od początku wspierani byli przez Amerykanów i UE. A oficjalne przystąpienie do operacji NATO, to był już ostateczny cios. To wcale nie musiała być oddolna inicjatywa. Albo Kaddafi się czegoś bał. Może tego, że ostre środki (zmasakrowanie rebelii) spowoduje, że panowie z Waszyngton i Brukseli się na niego obrażą?
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez JONYK w 22 Paź 2011, 23:48

Chciałbym wskazać na parę faktów historycznych otóż :
- w historii Libii w epoce przed Kadafim - głównym składnikiem PKB tego tryskającego ropą kraju stanowiły dochody ze sprzedaży ... złomu pozostałego po Afrika Corps i angolach
- Francja i Włochy od lat 70 sprzedawały dla Kadafiego sprzęt wojskowy - tak TA FRANCJA która tak entuzjastycznie chciała "pomóc" Libijczykom w obaleniu "złego dyktatora "
- dlaczego miała miejsce II wojna w zatoce perskiej ( Irak ) - ponieważ po zakończeniu operacji "pustynna burza" amerykanie się już dość obłowili - zostali ugratyfikowani przez Kuwejckich szejków i mieli w d... - głębokim poważaniu Irakijczyków i Sadama , oraz to iż łatwo i małymi środkami mogli by dobić już rozbite i zdemoralizowane siły Sadama - dając Irakijczykom " wolność "
Dlatego też nie wierzę w złego Kadafiego i dobrych amerykanów mających tylko na celu dobro całego świata .
A co do dalszej historii Libii - obstawiam powtórkę scenariusza z Afganistanu , w demokratycznych wyborach wygrają islamscy radykałowie i zmienią kraj w państwo wyznaniowe ( w Afganistanie już prawie to osiągnęli ) . I to oczywiście za nasze pieniądze ( unia wydała ogromne kwoty na promocje demokracji w krajach arabskich , gdzie nie ma społeczno - kulturowych podstaw do jej funkcjonowania - totalny bezsens ).

Ps . tak przykro kończy się wpieprzanie białego człowieka poza swoje podwórko - dobry przykład to Tutsi i Hutu oraz podstawy ich sporu
Image

Za ten post JONYK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Megantereon.
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 18:28
Ostatnio był: 21 Cze 2016, 10:13
Miejscowość: OKOLICE OLSZTYNA
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez Megantereon w 23 Paź 2011, 01:33

JONYK napisał(a):Dlatego też nie wierzę w złego Kadafiego i dobrych amerykanów mających tylko na celu dobro całego świata .

Popieram, zgadzam się z tobą i kozaka stawiam. Też nie trawię i nie lubię delikatnie sformułowawszy amerykanów co zresztą można wywnioskować z mojego postu na pierwszej stronie.

Pozdrawiam :wódka:
Awatar użytkownika
Megantereon
Kot

Dołączenie: 06 Paź 2011, 00:08
Ostatnio był: 06 Mar 2012, 03:03
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 15

Postprzez Adam w 23 Paź 2011, 09:17

Ktoś mi wczoraj powiedział: "Jeszcze będą za nim tęsknić! Wspomnisz moje słowa!", niezapominajcie, jak było w przypadku "za komuny było lepiej" lub "nie o taka Polskę walczyłem".

w historii Libii w epoce przed Kadafim - głównym składnikiem PKB tego tryskającego ropą kraju stanowiły dochody ze sprzedaży ... złomu pozostałego po Afrika Corps i angolach

Podasz źródła? Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby rozwalone Mausery i Panzerkampfwageny sprzed dwudziestu lat mogły ich utrzymywać. Trochę za bardzo drobiazgowy wniosek ;)

Edit:
Kolego wyżej, także Cię popieram. Nie wiem, co chcą osiągnąć Amerykanie, może przejęcie świata bez uprzedniego poinformowania? :E
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez Terminus w 23 Paź 2011, 09:59

Adam napisał(a):niezapominajcie, jak było w przypadku "za komuny było lepiej" lub "nie o taka Polskę walczyłem".

Nie widzę związku Adamie. Za komuny było nieporównanie gorzej. A ci co mówią, że o nie taką Polskę walczyli niech się zastanowią czy naprawdę wiedzieli o co walczyli. A zwykle ich pretensje wynikają z tego, że oni sami nie stali się beneficjentami przemian podczas gdy innym się udało i stąd frustracja.

Oczywiście w Libii też będą sfrustrowani: działacze reżimu, członkowie klanu Kadaffiego itp. Wybacz. Ja się nimi tak przejmuję jak losem Zomowców...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Adam w 23 Paź 2011, 10:22

Nie do końca mnie zrozumiałeś, drogi Terminusie. "Nie o taką Polskę walczyłem" to były słowa... Wałęsy. Łatwo można się domyślić, że powiedział to w latach 90-tych.

To już uzgodniliśmy w temacie "Polityka". Żaden ustrój nie jest idealny, a jeżeli ktoś uważa, że narzuci się zgrai zdziczałych rebeliantów demokrację, to się myli. Cytatu "za komuny było lepiej" posłużyłem się w celu zademonstrowania przyszłej opozycji w Libii, czyli jak zauważyłeś, popleczników ustroju Dżamahirijja.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez JONYK w 23 Paź 2011, 11:11

Adam napisał(a):
w historii Libii w epoce przed Kadafim - głównym składnikiem PKB tego tryskającego ropą kraju stanowiły dochody ze sprzedaży ... złomu pozostałego po Afrika Corps i angolach

Podasz źródła? Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby rozwalone Mausery i Panzerkampfwageny sprzed dwudziestu lat mogły ich utrzymywać. Trochę za bardzo drobiazgowy wniosek ;)
:E

Wystarczy odwiedzić starą, dobrą ciocię WIKI - i umieć czytać ze zrozumieniem.
Pisze tam jak wół iż Kadafi dokonał nacjonalizacji przemysłu wydobywczego - odbierając szyby zachodnim koncernom .
Czyli ? - wykopał kapitalistów , i dzięki niemu przeciętny Libijczyk miał coś z tego co jest pod jego stopami.
Ps . co do sprzedaży złomu zobaczę jak będę miał czas to może s powrotem uda mi się znaleźć na stronie z tymi informacjami

EDIT
o jakie szczęście że jestem leniwy i bardzo często dodaje zakładki - w minute mam parę materiałów na ten temat - WYKOP KUR..
- http://www.wykop.pl/ramka/820245/cala-prawda-o-libii/
-http://www.wykop.pl/link/870961/fakty-o-libii/
Image
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 18:28
Ostatnio był: 21 Cze 2016, 10:13
Miejscowość: OKOLICE OLSZTYNA
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez scigacz1975 w 23 Paź 2011, 17:38

Nie wiem jak się odnieść do 1-go filmu @Jonyka ale co do drugiego jest to bardzo prawdopodobne. Wielokrotnie natykałem się na różne publikacje traktujące o amerykańskim Banku Rezerw Federalnych. Okazuje się że nie jest to bank państwowy jak bank centralny, władzę nad BRF sprawuje kilka potężnych banków prywatnych, a USA są tak zadłużone w BRF że biorą w nim pożyczki na spłatę odsetek jakie wiszą dla BRF. Bardzo prawdopodobne jest że Kennedy został zdjęty bo na poważnie zaczął się tym interesować i zamierzał wrócić do pieniądza opartego na złocie. Gdyby to co opowiadają ruscy na 2-gim filmie doszło do skutku to efekty były by co najmniej ciekawe, a bankierzy dostaliby zaje*iście po dupie.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Adam w 25 Paź 2011, 17:15

Cóż, jak wynika z wczorajszych "Faktów", fanatycy teorii spiskowych mogą już spadać. Libijczycy robią sobie teraz sesje zdjęciowe z podziurawionym Kaddafim ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość