Jak kompresować pliki .iso

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Jak kompresować pliki .iso

Postprzez desperado macho w 26 Gru 2011, 14:21

Siema,
Jak zrobić np. w 7z żeby skompresować pliki iso do mniejszej kompresji niż 99%. Do czego tam służą rozmiary słowa, rozmiar słownika, te metody kompresji do wyboru i rozmiar bloku ciągłego (ciągły, nieciągły?!?).

desperado macho
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Wrz 2011, 20:51
Ostatnio był: 19 Sty 2012, 01:29
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Jak kompresować pliki .iso

Postprzez Crisu w 26 Gru 2011, 14:28

W kwestii 7zip-a nie wiem jak to działa, jednak jeśli zależy Ci na na prawdę "ekstremalnym" pakowaniu plików to możesz przyjrzeć się KGB Archiverowi. Nie będę wskazywał palcem, ale uwierz, że np. GTA San Andreas można z powodzeniem spakować do 64kb.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Postprzez desperado macho w 26 Gru 2011, 14:35

A czy to był plik iso czy po prostu zainstalowane GTA.

desperado macho
Wygnany z Zony

Postprzez Crisu w 26 Gru 2011, 16:10

Tego musisz dowiedzieć się sam. ;)

Natomiast wracając do kwestii pakowania - zrób to za pomocą WinRAR-a wybierając "Metoda kompresji > Najlepsza". Pamiętaj, że niektórych plików w 7zip czy WinRAR po prostu nie da się skompresować i ostatecznie będą spakowane z "wagą" bazową, jednak zdecydowana większość plików daje się "ścisnąć". Ale koniec końców, kompresując wszystko najlepszą metodą zaoszczędzisz nieco miejsca.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Postprzez wobes w 26 Gru 2011, 16:38

Niektóre pliki są całkowicie niepodatne na kompresowanie. Wszystko zależy od ich zawartości. Obrazy jpg, liczne formaty audio i video (np. mp3, avi, rmvb) archiwa zip, rar itp., archiwa gier i inne z już skompresowaną zawartością właściwie nie dają się kompresować bardziej niż już są. Inne, np. pliki tekstowe, bitmapy, pliki z regularną zawartością kompresują się bardzo dobrze.

Obraz iso jest dumpem płyty, więc to jak się da go skompresować zależy głównie od zawartości tej płyty (patrz wyżej). Nie ma też żadnych cudownych algorytmów kompresji pozwalających osiągnąć cuda. Pewnej granicy po prostu nie da się przeskoczyć żadnym programem.

A ta kompresją GTA do 64KB to tak jak z pendrajwami 256GB na allegro po 100zł - fajne, tylko niemożliwe by było prawdą. No ale jeśli ktoś lubi bajki...
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez desperado macho w 26 Gru 2011, 16:52

A może jemu chodziło o to że jak pakował gta w 7z to ustawił rozmiar słownika 64 kb a nie waga gta wyniosła 64 kb.
Pokombinowałem i obraz płyty który normalnie przy rozmiarze słownika 64 mega kompresja wynosiła 99% nawet przy ultra to w rozmiarze 6 mega kompresja już była 32% :o Normalnie to gdy robiłem obraz jakiejś płyty w Alcohol 120% to już to było skompresowane ale czasem mi na płyte obraz nie wchodził i zostawało kilkaset mega na płyte dvd więc bez sensu na dwie było nagrywać obraz który zajmował niecałe 5GB. A teraz wracająć do funkcjii 7z to nadal nie wiem o co chodzi z metodą kompresji i rozmiarem słowa i słownika czy to jakoś obciąża kompa bo gdy pakowałem przy zmniejszonym słowniku to nawet fify nie dało rady uruchomić. Tak się zamulał i format się zmienił na .tar

desperado macho
Wygnany z Zony

Postprzez wobes w 26 Gru 2011, 17:02

Jeśli chodzi o metody kompresji, to "Format archiwum" to rodzaj kontenera w którym będą trzymane dane po skompresowaniu. Natomiast "Metoda kompresji" to właściwy algorytm używany do kompresowania danych. Różne algorytmy nadają się do różnych danych, jedne lepiej sobie radzą z danymi binarnymi, inne z tekstowymi. Mają też różne wymagania co do zasobów.

Słowo to ciąg bitów, które kompresor wyszukuje w kompresowanym pliku. Słownik to jego baza słów. Algorytmy kompresji działają na zasadzie wyszukiwania regularności w pliku (i taką regularność nazywa się słowem). Ogólnie im większy słownik, tym lepszy spodziewany efekt kompresji, ale też większa ilość zasobów potrzebna do kompresji i dekompresji. Wielkość słowa dobiera się w zależności od zawartości kompresowanego pliku - domyślnie wybrana jest średnia wielkość słowa, optymalna dla większości plików.

Ciągłość archiwum mówi o tym czy kompresowane pliki będą traktowane jako jeden plik, jako samodzielne pliki lub pliki o określonej wielkości. Ogólnie im większy blok, tym lepsza kompresja, ale większe zużycie zasobów i mniejsza szansa na odzyskanie przynajmniej części plików w przypadku uszkodzenia archiwum.

Co do odchudzania obrazów, to poszukaj czegoś, co usunie z nich wolne miejsce (tak jak to robi alcohol). To co otrzymujesz z alcohola, to nadal obraz iso (czego nie bedziesz mógł powiedzieć po spakowanie 7zipem).
wobes
Tropiciel

Postprzez scigacz1975 w 26 Gru 2011, 18:09

Wrzucając swoje mody do downloadu zawsze pakuję je 7zip w metodzie kompresji ULTRA - zawsze mi wychodzą duże mody po 3-3.5 GB. Po kompresji tą metodą przy podzieleniu na 3 części archiwum ma zazwyczaj 0.9 - 1Gb. I w miarę komfortowo mogę w czasie kompresowania coś jeszcze na kompie zrobić.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez bax20 w 26 Gru 2011, 18:10

Nigdy w życiu nie skompresujesz gry ważącej 3 lub 4 gb do 64kb, choćby bociany żabami srały. Aktualnie najlepszym kompresorem jest 7-zip, nic lepszego nie ma...
Intel Core i5 12450H | 32GB DDR5 4800Mhz | Nvidia GeForce RTX 4050 6GB | Windows 11
Awatar użytkownika
bax20
Stalker

Dołączenie: 30 Lis 2009, 21:07
Ostatnio był: 26 Mar 2026, 20:15
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 25

Postprzez desperado macho w 26 Gru 2011, 18:14

wobes napisał(a):Ogólnie im większy słownik, tym lepszy spodziewany efekt kompresji

co chcesz przez to powiedzieć? Max jest 64 mb a ja kompresowałem obraz przy 6 mb to wtedy kompresja będzie badziewna czy jaka bo spodziewany efekt kompresji dla każdego może być różny dla mnie jest taki żeby działało i żeby mało zajmowało względem kompresowanego pliku. A rozmiar słowa ustawia się automatycznie na 64 a max jest 273 jaka to jest różnica? coś polepsza?

Nigdy w życiu nie skompresujesz gry ważącej 3 lub 4 gb do 64kb

chyba crisu się musi poprawić bo chyba nie chodziło mu o wagę skompresowanego pliku.

desperado macho
Wygnany z Zony

Postprzez wobes w 26 Gru 2011, 18:20

Nie, im większy słownik, tym zwykle lepsza kompresja. Ale zwykle, nie zawsze - wszystko zależy od tego co kompresujesz. Natomiast zasoby wymagane do kompresji zawsze wzrosną. W przypadku wielkości słowa jest tak samo, czyli efekt będzie zależny od pliku. Są wprawdzie jakieś tam zalecenia, ale wg mnie w przypadku dużych plików lepiej jest użyć defaulta, niż sprawdzać 10 razy z którym rozmiarem najlepszy wynik będzie, stracić na to cały dzień i zyskać parę mega.

Co do GTA, to faktycznie kiedyś taka bajka krążyła, nawet stosowny plik można było pobrać. Krążył też plik 1MB.
Ostatnio edytowany przez wobes, 26 Gru 2011, 18:25, edytowano w sumie 1 raz
wobes
Tropiciel

Postprzez desperado macho w 26 Gru 2011, 18:24

Ja gdy zmniejszyłem słownik to wtedy udało mi się obraz płyty z gry skompresować a kompresja była 32% a zawsze ze słownikiem 64 99% więc o 1/3 się waga zmniejszyła tylko nie wiem czy ucierpiało to na jakości a rozmiar słowa ma znaczenie bo jak zwiększam albo zmniejszam to zapotrzebowania są takie same. Więc takie ogólne pytanie czy jak się zmniejsza słowo i słownik to traci się na jakości plików? czy po prostu jest to do regulacji bo niektóre pliki bardziej się kompresują pod większym słownikiem a inne pod mniejszym.

desperado macho
Wygnany z Zony

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości