Polska, co najlepsze...

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polska, co najlepsze....

Postprzez SkullDagger w 03 Sty 2012, 17:03

Terminus poczytaj troche, teraz cięzko mi to opisać ale pamietam jak nauczycielka gadała że gdy brali naszych z gdańska do niewoli to niemcy patrzyli na nas z podziwem itp.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Reklamy Google

Postprzez Wheeljack w 03 Sty 2012, 17:05

Terminus napisał(a):... "wycierających" się w Anglii z murzynami i arabami...

Łe no pewno, w Polsce nie ma kobiet, wszystkie wyjechały za kebabami i metrowymi penisami.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Terminus w 03 Sty 2012, 17:06

@SkullDagger i Wheeljack: Żaden o sarkazmie nie słyszał?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Wheeljack w 03 Sty 2012, 17:09

Paczta, a jak na sb trolluję to się pierwszy oburza. :P
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 22:09
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Werewolver w 03 Sty 2012, 17:11

Terminus napisał(a):Husaria, póki Szwedzi nie nauczyli się z nią walczyć?
nie mów że husaria nie była czymś godnym podziwu, bo to że ktoś nauczył się jak ją pokonać musiało się stać prędzej czy później, a Ty to traktujesz jak coś strasznego, niedopuszczalnego i "w ogóle czemu nie wyjechaliśmy na szwedów z czołgami i myśliwcami"?
Terminus napisał(a):Monte Cassino, gdzie polski korpus mimo dużych strat nie przełamał niemieckiej obrony?
Tu masz rację, nie rozumiem Polskiej mentalności, bo po jasny ch*j świętować porażki (1 września, powstania listopadowe czy styczniowe), a bagatelizować triumfy (powstanie Wielkopolskie).
Terminus napisał(a):Cud Nad Wisłą, który był skutkiem katastrofy mocarstwowych planów Piłsudskiego i spektakularnej klęski polskiej ofensywy na wschód w 1920r?
i znów pytam się, czemu tak pesymistycznie to widzisz?! Polacy zwyciężyli z siłami wroga znacznie większymi niż nasze! Tym samym zahamowaliśmy (tymczasowo, ale jednak!) rozrost dyktatury radzieckiej na resztę Europy! Nie chce Cię obrażać, ale żeby tego nie doceniać trzeba być zwykłym ignorantem...
="Adriomeniks"]5. Jestem dumny z katolickiej Polski. Nikt nie dal "katolickiemu światu" tyle ile Polska.
Słucham? Mimo, że sam jestem ateistą, to istotnie jestem dumny z Jana Pawła II bo był dobrym człowiekiem, ale jak zauważyłem to drugie zdanie to myślałem że z krzesła spadnę :facepalm: ...
Terminus napisał(a):
="Adriomeniks"]Jestem dumny z tego ze w każdej szkole, w każdej klasie, w każdym biurze wisi nasze piękne polskie godło.

I przez lata wisiał obok piękny portret towarzyszy Lenina czy Stalina?
:E
Terminus napisał(a):
Z historii Polski.... która jak feniks odrodziła się z popiołów w które obróciły ją państwa zaborcze.

Po tym jak sami przepiliśmy i przehulaliśmy swoją potęgę i zaprzepaściliśmy wszystkie szanse na obronę niepodległości....
Może i tak, ale trzeba przyznać: Polska ma ciekawą historię!
Terminus napisał(a):
Adriomeniks napisał(a):Z Polskich żołnierzy i ich odwagi.
Np. z mjr. Sucharskiego chcącego poddać Westerplatte już pierwszego dnia? Czy może wiejących z pola walki jak gen. Stefan Dąb-Biernacki w 39r.?
Dając kilka przykładów negujesz całość Polskiego wojska? Polscy żołnierze słynęli z zapału z jakim walczyli z wrogiem, wiedział o tym choćby Napoleon, ale pod tym względem Polska nie jest jakaś wyjątkowa, bo chyba każdy kraj ma swoją elitę z której może być dumny. Podsumowując: Jestem patriotą i jestem dumny z mojego narodu, ale denerwują mnie "stereotypowi polacy", których niestety jest coraz więcej, bo jak to rzekł Józef Piłsudski: "Polska- Naród wspaniały, tylko ludzie ch*je"
Image
Awatar użytkownika
Werewolver
Tropiciel

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:53
Ostatnio był: 03 Kwi 2014, 20:53
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 37

Postprzez SkullDagger w 03 Sty 2012, 17:14

Terminus napisał(a):@SkullDagger i Wheeljack: Żaden o sarkazmie nie słyszał?

W normalnym życiu często sarkazmu uzywam ale utaj go nie wyłapałem heh.:)
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Postprzez djcycu w 03 Sty 2012, 17:19

Z czego jestem dumny? Chyba z polskiej głupoty... Te wszystkie komentarze, naśmiewki z innych krajów, jakieś chore pomysły rządowe i ta bieda... Mam być dumny z polski? Dobre sobie... Nie mam się z czego cieszyć kiedy nasza kochana Polska zmusza nas do wyjazdu za chlebem bo są tu coraz cięższe czasy... Ot taka wegetacja a nie życie... Co do komentarzy i szanowania się polaków to zapraszam na YT albo gdzieś gdzie każdemu się wydaje iż jest anonimowy... Same obelgi a jak już coś to dodatkowo plucie na Rosjan którzy wg znawców są jacyś nienormalni co się niestety nie ima tego co się mówi. Rosjanie owszem może i są nieokrzesani ale na pewno mają więcej rozumu aniżeli polak... Oni na siebie na wzajem tak nie szczekają... Dumny z Polski... Pff bardzo śmieszne... Wstyd mi niejednokrotnie za tych wielkich patriotów w rządzie co sprzedają ten kraj i wstyd mi za rodaków którzy pozostawiają po sobie wizytówkę typowego polaczka...

Taki temat jak ten czyli co najlepsze w Polsce to taka usilna walka z realiami jakie nas otaczają a może nie tyle walka co próba zagłuszenia naszych emocji i bezsilności na polską biedę która jest naszą dumą od lat!
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59, bax20.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez jalkavaki w 03 Sty 2012, 17:24

@Woland - droga wolna, możesz wyjechać z kraju. Ale miło by było abyś zwrócił kasę jaką ten kraj (czyli podatnicy) wyłożyli na Twoją edukację. Co by fair być, nie :wink:
@Terminus - mjr Sucharski otrzymał taki rozkaz/dyrektywę (nie pamiętam teraz dokładnie). A w wojsku chyba byłeś, więc powinieneś wiedzieć co to jest rozkaz i w jakich przypadkach można go nie wykonać i jakie są tego konsekwencje. Drugą sprawą jest to, że chyba najlepiej ze wszystkich obrońców zdawał sobie sprawę z położenia załogi WST. I może zwyczajnie nie chciał ryzykować zdrowia i życia podległych sobie ludzi. Bo odpowiedzialność to wielka jest i nie wiem czy każdy zdołał by ją podźwignąć.
Co lubię w Polsce? Mamy jeden z najtrudniejszych języków na świecie, dzięki czemu nauka innych przychodzi łatwiej. Bardzo ciekawie czyta się o naszej historii, słucha wspomnień dziadków. No i swoisty "folklor", czyli cechy społeczeństwa takie, że obojętnie w którym regionie Polski bym był, zawsze się odnajdę i dogadam. Za granicą już nie koniecznie.
EDIT:
@djcycu: kto Cię zmusza do wyjazdu? Że żyje się nie na takim poziomie jak na zachodzie i nie stać przeciętnego obywatela, aby za pensję kupić sobie plazmowy TV, XBox i mieć na życie to już bieda? Już trzeba szukać zarobku za granicą, najczęściej poniżej swoich kwalifikacji. A po prostu wystarczy skromniej żyć, bo niestety nie jesteśmy krajem bogatym tak jak byśmy chcieli i w które jesteśmy zapatrzeni.
A pomyśleć, że po odzyskaniu niepodległości szanowani profesorowie, naukowcy, technicy, inżynierowie itd. polskiego pochodzenia z całego świata przyjeżdżali właśnie do tej biedy, aby razem pomóc kraj podźwignąć.
Ostatnio edytowany przez jalkavaki, 03 Sty 2012, 17:28, edytowano w sumie 1 raz
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.

Za ten post jalkavaki otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975, Lucjusz.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez SkullDagger w 03 Sty 2012, 17:25

Nie piszemu tutaj jaka ta polska nie jest super, tylko to co jest dobre pomimo tego całego syfu w rzadzie itp, troche jakbyś nie zrozumiał:)

Ale z twoją wypowiedzia też się zgadzam(moja rodzina też robi za granicą).

To do @djcycu
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Postprzez djcycu w 03 Sty 2012, 17:30

Skoro tak to mimo syfu, gówna, szamba i innej polskiej sadzawki jestem dumny z naszego Fiata 125p no i też innych wynalazków które za granicą (np malucha) przerabia się na inne cuda dla śmiechu ze silniejszych od pierwowzoru aut (drag Fiat 126p vs. Porsche gdzie maluszek z silnikiem V8 wygrywa). Oczywiście też jestem dumny z historycznych bohaterów naszego kraju którzy coś naprawdę zdziałali.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez SkullDagger w 03 Sty 2012, 17:33

No i git, ciekaw jestem co by z tej Polski "wyszło" jakby za jej sterami zasiedłi sprawiedliwi i pracowici, a oprzedewszystkim uczciwi ludzie.
Np. jak podajrze w irlandii - tam politycy zarabiaja na wyksztauceniu a nie na byciu politykiem.
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Postprzez Dżuz w 03 Sty 2012, 17:42

djcycu napisał(a):[...]jestem dumny z naszego Fiata 125p no i też innych wynalazków które za granicą (np malucha) [...]

A jakie one tam są polskie? :D

To ja "jestem dumny" ze naszego wynalazcy, Szczepanika :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości