28 I 2012 - blokada A4 - walcz o tanie paliwo

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

28 I 2012 - blokada A4 - walcz o tanie paliwo

Postprzez Fifi w 15 Sty 2012, 11:54

Kierowcy, 28 stycznia będziemy organizować protest przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce. Dnia 28 stycznia chcemy zablokować Autostradę A4 na odcinku Opole - Wrocław oraz autostradową obwodnicę Wrocławia. Protest będzie polegał na poruszaniu się autostradą prędkością 40 km/h. Chcemy to zrobić medialnie i ostrzec rząd, że jeżeli nie zainteresuje się problemem to zablokujemy autostrady podczas Euro 2012.

Co wy na to? Sądzę, że trzeba się w końcu zorganizować i pokazać tym mendom z rządu, że wszystko się kiedyś kończy. To co się teraz dzieje, to jest delikatnie ujmując - przegięcie. Mam swój samochód, i wiem jak go trudno utrzymać przy dzisiejszych cenach, a co dopiero w niedalekiej przyszłości, gdy ceny wzrosną do 6+ zł/L!!. Mam nadzieję, że przynajmniej część z Was przyłączy się do akcji, i wesprze wspólną sprawę, a przynajmniej rozreklamuje akcję. Oby to był dobry wstęp do przebudzenia narodu! Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fifi
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2011, 20:46
Ostatnio był: 25 Paź 2017, 21:41
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 9

Reklamy Google

Re: 28 I 2012 - blokada A4 - walcz o tanie paliwo

Postprzez szm w 15 Sty 2012, 12:08

Czy ja wiem, czy dobry pomysł... Lepiej spalić jakieś kukły po RM. Albo te, no... opony. Trochę porzucać petardami, poszarpać się z policją. Wrocław jest za daleko. A co do blokad na erło, to nie będziecie musieli blokować, bo zablokują ją sami przyjezdni :E.

A tak w ogóle, rządamy benzyny po 3 zł za litr!
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Glaeken w 15 Sty 2012, 12:42

Fifi napisał(a):Co wy na to?

Niewątpliwie rząd was wysłucha i szybciutko, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zrozumiawszy swój błąd obniży ceny paliw, bo przecież każde dziecko, nawet to z zespołem downa wie, że to wina rządu z Ministrem ds. Cen Paliw z Ministerstwa Benzyny na czele. Macie moje pełne poparcie we walce ze złem i niesprawiedliwością, dumą mnie napawa fakt, że mogę truć się wdychając Wasze spaliny, które emitujecie zanieczyszczając naturalne piękno naszego kraju. Na skorodowane auto i poplamione prawo jazdy... jestem z Wami. Dziękuję, że otworzyliście mi załzawione od gryzącego dymu oczy!
40km/h - cóż za akt odwagi! Cóż za desperacja! Cóż za ryzykowny krok! Balansowanie na krawędzi życia i śmierci! Ten czyn będą opiewać na innych planetach układu słonecznego. Jako, że nie mogę stawić się na tym historycznym wydarzeniu osobiście, pozwolę sobie wysłać moje organy wewnętrzne, może przydadzą się. Siema.

podpisano: prezes Stowarzyszenia Narąbanych Kierowców i kierownictwo Partii Potrąconych Pieszych działające pod auspicjami Instytutu Nieistniejących Autostrad i Dziur Na Drodze.
wyłączny sponsor: Wspólnota Rozjechanych Wiewiórek.
Ostatnio edytowany przez Glaeken, 15 Sty 2012, 13:09, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez szm w 15 Sty 2012, 13:01

Podatek akcyzowy nakłada Ministerstwo Finansów (o ile dobrze pamiętam).
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Fifi w 15 Sty 2012, 13:42

Niewątpliwie rząd was wysłucha i szybciutko, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zrozumiawszy swój błąd obniży ceny paliw, bo przecież każde dziecko, nawet to z zespołem downa wie, że to wina rządu z Ministrem ds. Cen Paliw z Ministerstwa Benzyny na czele. Macie moje pełne poparcie we walce ze złem i niesprawiedliwością, dumą mnie napawa fakt, że mogę truć się wdychając Wasze spaliny, które emitujecie zanieczyszczając naturalne piękno naszego kraju. Na skorodowane auto i poplamione prawo jazdy... jestem z Wami. Dziękuję, że otworzyliście mi załzawione od gryzącego dymu oczy!

Nikt ci nie każe, siedz przed tv i wpier*** chrupki. Na pewno się wszystko samo zrobi, jak wspomniałeś, za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Na taką głupotę chyba nie ma lekarstwa, a przynajmniej w ciągu najbliższych 100 lat nie wynajdzie... . Kiedy zrozumiecie, że to pierwszy krok do zmian? Nie chodzi o to, że paliwo ma być znowu po 3zł. Chodzi raczej o to, że obywatele tego kraju, mają też coś do powiedzenia...przynajmniej niektórzy, bo inni potrafią tylko krytykować. Jeśli teraz odpuścimy, następnym krokiem będzie chipowanie, GMO itd. Tego chcecie dla swoich dzieci?
Gdzie się podział polski chart ducha, duma, odwaga? Kiedy zrozumiecie, że najwyższy czas coś zrobić, a nie się tylko biernie przyglądać? A ci którzy mówią, że jest ok?? Pies ich jeba***, takich ludzi się nie słucha, bo pewnie idioci, albo z bandy złodziejskiej. Mogę tak pisać bez końca, każdy ma swoje racje, niektórych się nigdy do niech nie przekona, taki jest świat. Dałem wam tylko znać, że taka akcja dla będzie organizowana, co z tym zrobicie? Wasza sprawa. Adios.
Awatar użytkownika
Fifi
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2011, 20:46
Ostatnio był: 25 Paź 2017, 21:41
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 9

Postprzez Messiah w 15 Sty 2012, 13:48

i tak nic z tego nei bedzie
Awatar użytkownika
Messiah
Tropiciel

Dołączenie: 20 Sie 2008, 20:44
Ostatnio był: 22 Lip 2013, 23:47
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 3

Postprzez Kontroler w 15 Sty 2012, 14:07

Między innymi dlatego, że są takie ceny paliw, rzadko jeżdżę swoim samochodem, bo najzwyklej w świecie mnie na to nie stać. Samochód dostałem od babci, a paliwo tankuję za jakąkolwiek kasę, która mi wpadnie. Mam nadzieję, że zarobię trochę na wakacje i będę mógł "poszaleć". Popieram protest jak najbardziej.

:

Image

:(
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez Terminus w 15 Sty 2012, 14:22

Może słyszeliście gdzie się wydobywa ropę naftową?
A może jeszcze wiecie, gdzie są główne światowe ośrodki handlu ropą?
Coś mi się wydaje, że nie wiecie że UE ustala widełki podatku akcyzowego?

Wiecie?
To czemu nie protestujecie w londyńskim City, albo w Iranie? Albo do Brukseli bo tam najbliżej.
Tam na pewno chętnie zrezygnują z zysków z produkcji i pośrednictwa a rządy zrezygnują z podstawowego źródła dochodów w dobie ciężkiej recesji...

Może przyłączcie się do ruchu religijnego z USA modlących się o niższe ceny pali pod dystrybutorami. Sens działania nawet większy, choć mówię o sensie metafizycznym. Może słyszeliście, że w USA paliwo także drastycznie podrożało? A wiecie, że tam nie ma Komisji Europejskiej i jest minimalna stawka akcyzy?

Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Soviet w 15 Sty 2012, 14:32

Ja bym przyjechał, ale mnie nie stać na paliwo.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr, Kontroler, SaS TrooP, lektors.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Adriomeniks w 15 Sty 2012, 14:43

Polecam rower jako środek transportu, ja korzystam przez okrągły rok nawet w zimie. Sprawiłem sobie wypasionego Giant-a i jestem bardzo zadowolony :)

A co do akcji, mowy nie ma żebym przyłożył do tego rękę, niech rośnie aż do 10 złotych za litr a nawet więcej może dzięki temu zmniejszy się ilość tego gówna w krajobrazie. A powód, po pierwsze dlatego że nie trawię, po prostu nie lubię samochodów, ogólnie motoryzacji, mam swoje powody. Po drugie, za dużo tego gówna już jest i mi to przeszkadza, wychodząc z domu na spacerek lub rower w którą stronę bym się nie obrócił to widzę jakieś samochody, wszędzie, nie ma miejsca żeby ich nie było widać, do tego bez przerwy trzeba uważać by jakiś przypadkowo nie wysłał cię przedwcześnie na tamten świat. Dodatkowo krew mnie zalewa gdy widzę u mnie na osiedlu gdy co jakiś czas systematycznie wyrywają z krajobrazu kolejne zielone przestrzenie, wszędzie byle tylko upchać kolejny parking :(

Niech rośnie....

P.S. Najlepiej zakazał bym wjazdu wszelakim samochodom do miast, na obrzeżach wielkie parkingi, tam bez dyskusji parkujesz i idziesz do domu. No ale to tylko taka moja fantazja, marzenie....
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Za ten post Adriomeniks otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz, Alchemik,
Negative tomasz4815, KoweK, MatrixSTR, Adamus966.

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

Postprzez ViS w 15 Sty 2012, 15:11

niech rośnie aż do 10 złotych za litr a nawet więcej

A zastanowiłeś się chociaż przez chwilę ile będą kosztować produkty żywnościowe przy cenie paliwa po 10 PLN, bo wydaje mi się, że nie. W Polsce zdecydowana większość towarów jest przewożona transportem kołowym, więc podniesienie ceny paliwa uderza w nas wszystkich. I tylko debile twierdzą, że skoro pomykają sobie rowerkiem, to ich cena paliwa nie obchodzi.
po prostu nie lubię samochodów, ogólnie motoryzacji

Na to zdanie mam tylko jedną odpowiedź :E
+18
:

Oh man, there is nothing finer than being behind the wheel of your own car! Except 'maybe' for pussy!

a rządy zrezygnują z podstawowego źródła dochodów w dobie ciężkiej recesji...

Jaka recesja, przecież rudy twierdzi, że mamy zieloną wyspę dobrobytu... :facepalm:
Ostatnio edytowany przez ViS, 15 Sty 2012, 15:16, edytowano w sumie 1 raz
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE

Za ten post ViS otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kolokolo98.
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Postprzez meJKu w 15 Sty 2012, 15:12

Terminus napisał(a):To czemu nie protestujecie w londyńskim City, albo w Iranie?

Bo to co mówisz nie ma absolutnego sensu.
Image
:

Image

@Adriomeniks, i przy okazji zabiłbyś cały przemysł w Polsce :facepalm:

Za ten post meJKu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive ViS.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Kwi 2026, 18:11
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości