Nagonka na gry komputerowe

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Nagonka na gry komputerowe

Postprzez EKillazPL w 23 Mar 2012, 21:47

No cóż... Gry często są podawane za źródło zła i przemocy wśród dzieci. Ale najbardziej denerwuje to, że często wypowiadają się o nich ludzie, którzy nie mają o nich pojęcia. Nie wspominając o tym, że zrzuca się na nie winę za różne wypadki (np. Masakra w Columbine High School gdzie chyba nie zauważono, że te dzieciaki miały problemy w szkole) gdy trudno znaleźć przyczynę. No i jeszcze te nasze "wspaniałe" seriale i programy gdzie szkoda nawet komentować tego co w nich jest pokazane na temat gier i graczy (zobaczcie np. to: http://tnij.org/pzmk). Dziękuję za wysłuchanie mojej opinii na ten temat. Pozdrawiam.
EKillazPL
Kot

Dołączenie: 21 Mar 2012, 20:02
Ostatnio był: 07 Lip 2012, 19:30
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Universal w 23 Mar 2012, 22:17

@EKillazPL - ten fragment "Na dobre i na złe" jest tak debilny jak fragmenty cytowane w CD-Action :D Zresztą, mało kto, oglądający ten serial, ma pojęcie o grach, więc po prostu trafiają w czuły punkt babć, ciotek i matek, odwołując się do tego, co same myślą na ten temat.
@Dżuz - tylko czekać, aż wprowadzą w imię realizmu Jehowych chadzających od domu do domu.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez ulvhedin w 23 Mar 2012, 22:25

A tam nagonka ;)
:

| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 09 Gru 2024, 16:09
Kozaki: 63

Postprzez djcycu w 23 Mar 2012, 22:49

Ja pamiętam że jak byłem młodszy i miałem 13 lat to lubiłem brać pistolet na kulki, zakładać tłumik w postaci kleju biurowego, nawdziać czarne łachy i iść sobie po krzakach czy też innych "ciekawych" miejscach polatać... Oczywiście grało się w IGI i chciało się być agentem :E Ale nie zabijam i nie morduję po dziś dzień z resztą byłem wtedy dzieckiem i nawet podczas zabawy żołnierzykami byłbym w stanie robić podobne rzeczy. Tu akurat było o strzelankach lecz ciekaw jestem co mieli na myśli ludzie jak wyrżnąłem w parku na rowerze podczas skakania po chodnikach... Pewnie myśleli że grałem za dużo w Dave Mirra BMX (a grało się :E).

Z rowerami to ja zawsze gdzieś lubiłem sobie pojeździć i to nawet wtedy jak nie miałem komputera z bronią i żołnierzykami też tak miałem że kręciło mnie to zawsze... Analogicznie chyba mają i psychole którym też gier nie trzeba by nabroić i wyzabijać... Oni po prostu robią to co im pusta bania rozkaże a psycholodzy są na tyle leniwi że nie doszukują się prawdziwych przyczyn tylko po prostu zwalają na gry i filmy pogłębiając ten problem jeszcze bardziej.

A tam Natanka wiele nie wolno słuchać. Ma co prawda po części rację ale to tak fifty-fifty i to nie w każdym jego kazaniu. Jako człowiek wierzący i praktykujący ignoruję jego kazania ponieważ sam gram w brutalne gry, słucham ciężkiej muzyki, lubię moro czy też czarne ciuchy... Ale czy ja jestem jakiś zły? Mam umiar i dlatego jestem ok. Natanek ma rację w stosunku to bezmózgów... Tak tam idealnie trafia że żel, strzelanki, moro i czarne ciuchy to zło bo faktycznie cwaniactwo używa tego by być cool i zamęt sieje już na drugiej fali co z resztą nieco wyżej wytłumaczyłem zwięźlej.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Dżuz w 23 Mar 2012, 23:28

Universal napisał(a):@Dżuz - tylko czekać, aż wprowadzą w imię realizmu Jehowych chadzających od domu do domu.

:E
O właśnie! Teraz już wiem czemu Skyrim ssie :P

A tak na poważnie, odpowiadając na pytanie zadane przez pana Wasleyego. Nie wiem czy związki homoseksualne jako reguła w grach, dodawałyby im realizmu. Na pewno nie wszystkim, a "Batman" odpada w przedbiegach wyścigu do takiego realizmu. To jest precyzyjnie zbudowane uniwersum o kilkudziesięcioletniej historii i ja takiej politycznej poprawności mówię nie.

W ME nie grałem, ale z tego co wyczytałem to w pierwszych dwóch częściach pan/pani Shepard jest jak najbardziej hetero, a tu nagle możemy taki numer(ek) wyciąć. Gdzie tu realizm? Skoro jest to dokończenie jakiejś tam dość wyraziście zarysowanej opowieści, to jakaś kontynuacja by się przydała, a tu nagle dowiadujemy się czegoś niespodziewanego. No chyba, że na skutek traumatycznych przeżyć w walce z... tym z czym oni tam walczą, coś mu/jej się poprzestawiało pod kopuła i nagle komandor Shepard poczuł/poczuła chuć do płci przeciwnej :wink: Inna sprawa to ten cały Cortez - gej wojskowym? Strasznie tolerancyjni w tej przyszłości :)

Reasumując. Geje w grach jako wyznacznik realizmu? Czemu nie; byle było to zrobione z głową. W tym ME3, z tego co widzę, to twórcy nie za bardzo widzieli co chcą przez tę możliwość homoseksualnego związku powiedzieć. Chyba tylko spełnić życzenia graczy, bo jakiegoś wyraźnego stanowiska w tak kontrowersyjnej sprawie nie zabierają. Do homoseksualizmu moim zdaniem nie zachęcają, ale też nie potępiają. Z drugiej strony: czyżby próba nauki tolerancji, pokazania, że kiedyś będzie to na porządku dziennym i nie będzie budziło negatywnych emocji? Ot, taka moja mała interpretacja :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Allistdead w 24 Mar 2012, 06:40

Oj Dżuz nie do końca masz rację z Mass Effect. Na przykład niedawno w jedynce moja komandor (bo to zła kobieta była) zaciągnęła do łózka Liarę. Wprawdzie jeśli chodzi o płeć Asari to trochę bardziej skomplikowane ale fizycznie wyglądają jak kobiety. Nawet Liara mówi że często są nieporozumienia co do ich seksualności. Ciekawe że wtedy nikt się nie czepiał że Mass Effect promuje homoseksualizm. A tak, prawda. Wtedy mieli pretensję że seks pokazano, to homoseksualistów nie zauważono. Tylko potem musiała jedna dziennikarka przepraszać. Zresztą chyba już mówiono o tym w tym temacie. Jeszcze jedno Dżuz. A kto powiedział że Shepard nagle nie odkrył że pociąga go nie tylko płeć przeciwna? Może jest bi? Takie rzeczy się zdarzają. Wszak: "Żeby życie miało smaczek, raz dziewczynka raz chłopaczek" ;)
A co do Batmana i spółki. Czort go tam wie. Niby miał dziewczyny a wolał ganiać w lateksowym wdzianku (zwolennik sado maso?). Kobieta kot to zachowuje się ewidentnie prowokacyjnie. Chodzi w lateksie i z pejczem. Takie rzeczy dzieciaki oglądają :D A Supermen latający z gaciami na rajtuzach to nie dziwne? Tak, wiem. Jak się ktoś szybko ubiera to można pomylić kolejność.
Tak na poważnie. Taka jest koncepcja i nie wiem czy twórcy tych postaci pomyśleli że za x lat ktoś się przyczepi o to czy tamto. No ale zawsze znajdzie się ktoś kto szuka dziury w całym i wysnuwa różne dziwne teorie.
Jeszcze na koniec powiem że chciałbym aby wrócono w grach do starej koncepcji miłości. Teraz jak już wprowadzą możliwość romansowania to musi skończyć się seksem. A miłość platoniczna to gdzie? I potem u dzieciaków rodzi się chore przekonanie że miłość = seks. I to wszystko przez te niedobre gry ;)
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

Postprzez Stalker Rambo w 24 Mar 2012, 18:59

Gry komputerowe to zło, bo zmuszają ludzi do złych czynów takich jak zabijanie, gwałty i kradzieże.
Do ludzi, którzy żyją w takim przekonaniu mam kilka pytań: W co grał Hitler? Którą część quake'a wolał Stalin? Ile czasu Hrabia Wład Palownik "Drăculea" grał w gry zanim posadził pierwszego człowieka na palu?

Jeżeli ktoś wchodzi do szkoły i zaczyna do wszystkich strzelać to oznacza, że jest kompletnym debilem, a nie, że gry komputerowe go zmusiły. Jednocześnie można posądzić o to przestępstwo fabrykę broni. W końcu wyprodukowali ten pistolet. A, że dzieciak kilka razy wystrzelił do ludzi... przecież to nie jego wina. Winna jest fabryka (Colt, Beretta, itp.) oraz najnowsza część tetrisa.

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive runa, Wayathin.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Realkriss w 13 Kwi 2012, 09:26

Mój "ulubiony" onet znowu donosi o kolejnej growej patologii z Bydgoszczy:

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/by ... omosc.html

Facet "bede grau w gre" pobił półroczne dziecko, bo przeszkadzało mu w graniu. Nie jest istotne, że musiał być po prostu zasranym gnojem, że pobił tak małe dziecko. Ważne jest, że pobił je z powodu gry. Rozumiem, że jakby oglądał mecz, a ono by mu przeszkadzało, to by je ucałował?

Oczywiście komentarze są najciekawsze, choć tym razem nawet jest kilka głosów od graczy, którzy grają i nie biją dzieci.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez Glaeken w 13 Kwi 2012, 09:46

Kneblujcie dzieci i zamykajcie komputery w szafach bo oto nadchodzą czterej Jeźdźcy Apokalipsy... a imiona ich to Diablo 3, GTA V, Assassins Creed 3 i Crysis 3... i jako zostało zapowiedziane przed wiekami zniszczą całą grającą ludzkość ;)

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Realkriss w 13 Kwi 2012, 09:53

Łeee, w żadną nie zamierzam grać, czyli dziecko jest bezpieczne.
Ale, zaraz, zaraz... mój tzw. Konkubent czeka na Assassinsa.
A wiadomo, że zawsze konkubenci katują dzieci, (tako rzecze onet), bo to związek patologiczny.
No to będzie się działo. Dobrze, że dziecko chodzi na karate :E

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez Terminus w 13 Kwi 2012, 11:20

Glaeken napisał(a):Diablo 3, GTA V, Assassins Creed 3 i Crysis 3... i jako zostało zapowiedziane przed wiekami zniszczą całą grającą ludzkość ;)

No. Umrzemy z nudy grając w kontynuacje kontynuujące kontynuacje kontynuacji...
Zieeeef...
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian, Glaeken.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Glaeken w 13 Kwi 2012, 14:05

Terminus napisał(a):No. Umrzemy z nudy grając w kontynuacje kontynuujące kontynuacje kontynuacji...

... jeszcze płatne tortury w postaci kilku DLC, a gdy już będziemy w przedśmiertnych konwulsjach dobije nas prequel.

p.s.: ... i pośmiertny kop w jaja w postaci pudełkowego wydania wszystkich tytułów serii w pozłacanej, upstrzonej cekinami i kolorowymi frędzlami super-extra-hyper-wypasionej-mega-ultra edycji z odnowioną, wypalającą wzrok wersją HD, z możliwością odpalenia gier w pralce Frania, z kilkutonowym stosem makulatury z produkcji tych gier, rozszerzeniem w postaci tajnej misji polegającej na ściągnięciu kota z drzewa na 1000 sposobów, z okazji 500-lecia serii ze zmumifikowanym twórcą gry w pudełku ;)

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz, AlexStalker, paintball_0, robo_pl, GhostRider44, Realkriss, szczypiorofix.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość