Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez meJKu w 10 Kwi 2016, 12:26

Universal napisał(a):To nie jest kwestia duszy. Z zarodka człowieka nie urodzi się świnia ani dętka, tylko człowiek.

Dokładnie, żeby to był człowiek musi się urodzić. Temat można zamknąć, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Kwi 2026, 18:11
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Reklamy Google

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 10 Kwi 2016, 14:53

Mito napisał(a):Ustawa "antyaborcyjna".

Jak zwykle, kiedy mamy trudny problem etyczny, który każdy powinien rozwiązać według własnego sumienia i rozumu, nasza ukochana Władza wjeżdża nam w życie na pełnej ku*wie i zmusza nas do tego, co chce. Co z tego, że mamy odmienne poglądy na pewne sprawy, przecież Władza ma jedyne właściwe spojrzenie na sprawę i musimy nasze życie Jej podporządkować, chociaż wierzymy inaczej i wiemy, że można lepiej. Mówiłem już, że ta ustawa nie miała nic wspólnego z kimkolwiek, kto miałby jakiekolwiek pojęcie na temat spraw związanych z ciążą, a właściwie z lekarzami w ogóle?

A propo, ukochany rząd ma wsparcie rozbudowanej machiny propagandowej, jaką jest kościół. Dzisiaj na przykład usłyszałem że nie wolno oglądać TVN I Polsatu, ani czytać Gazety Wyborczej, gdyż są to media antypolskie i przynoszą hańbę naszej wspaniałej ojczyźnie. Zgadzam się z Mitem, władze nie powinny bawić się w tyranię i JEDYNE SŁUSZNE WYBORY a duchowni to nie lekarze i niech się odpierd%!lą od zarządzania państwem. Niestety kościół pomógł wygrać wybory Pislamistom, więc PREZES musi spłacić dług :(
"Ci ludzie pustyni miotający meblami kuchennymi to prawdziwe sku*wysyny matki natury" - Opis Burerów.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Dołączenie: 03 Paź 2014, 20:18
Ostatnio był: 04 Kwi 2025, 01:21
Miejscowość: Pralnia Samoobsługowa Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 32

Postprzez trolololo w 10 Kwi 2016, 15:55

PRZEMEK ŁOWCA napisał(a):Ustawa "antyaborcyjna".
A propo, ukochany rząd ma wsparcie rozbudowanej machiny propagandowej, jaką jest kościół. Dzisiaj na przykład usłyszałem że nie wolno oglądać TVN I Polsatu, ani czytać Gazety Wyborczej, gdyż są to media antypolskie i przynoszą hańbę naszej wspaniałej ojczyźnie. :(

A tak z ciekawości: gdzie to usłyszałeś?
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 119

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 10 Kwi 2016, 17:21

Kościół na Dybowie pod patronatem Matki Boskiej Wspomożycielki Wiernych. Ogłoszenia duszpasterskie pod koniec mszy.
"Ci ludzie pustyni miotający meblami kuchennymi to prawdziwe sku*wysyny matki natury" - Opis Burerów.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez Universal w 10 Kwi 2016, 17:50

Bo jeśli jest się głupim, to w istocie nie należy "oglądać TVN I Polsatu, ani czytać Gazety Wyborczej". Podobnie jak nie należy oglądać TVP, słuchać PR, nie oglądać Trwamki, słuchać RM, jak nie należy czytać wSieci czy GPC.

Pluralizm jedyną drogą dla kraju, bo tylko w ten sposób można sobie wyrobić wypośrodkowany pogląd na sprawę. A powyższe nimi nie są.
A propo, ukochany rząd ma wsparcie rozbudowanej machiny propagandowej, jaką jest kościół

Poprzedni miał wsparcie innych "machin propagandowych". Poza tym sam KK jest podzielony na frakcje.
władze nie powinny bawić się w tyranię i JEDYNE SŁUSZNE WYBORY

To akurat większość rządów próbuje robić. Tak powstał np. nowy elementarz, ustawa emerytalna itp. i w ogóle cała III RP, którą trudno mi uznać za państwo "wszystkich obywateli".
a duchowni to nie lekarze i niech się odpierd%!lą od zarządzania państwem

Lekarze też nie są od zarządzania państwem. Ale jednocześnie zarówno lekarze, jak i księża, ale też architekci, górnicy, bankowcy - to wszystko są grupy interesów. Albo dopuszczamy do głosu wszystkie, albo żadnej. Ale wtedy masz ww. tyranię i "jedynie słuszny wybór".
kościół pomógł wygrać wybory Pislamistom

Weź se daruj, bo przypomina to onetowe komentarze.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive trolololo.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 10 Kwi 2016, 18:23

Chodziło mi o to, iż duchowni nie powinni zajmować się sprawami medycznymi, gdyż nic o tym nie wiedzą. Kościół nie powinien mieszać się w sprawy państwa, a tym bardziej przeprowadzać prania mózgu. Panie Universal, widział pan z czym przyszli obrońcy kościoła(czy coś tam)? Z różańcem. Dlatego, bo sądzą że aborcja to dzieło Szatana itp. To jest efekt prania mózgu. PIS doskonale zapewnił sobie wsparcie ludności, a za 500 zł kupili dodatkowych Polaków. Nie lepiej było stworzyć nowe zakłady pracy? Nie, lepiej dać rybę i rozleniwić Polaków, a potem dziwić się że ludność żąda pieniędzy.

PS. W TVP prośba o wypowiedzenie się pani dudy została nazwana brutalnym atakiem. :-/
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez Universal w 10 Kwi 2016, 18:55

duchowni nie powinni zajmować się sprawami medycznymi

a duchowni to nie lekarze i niech się odpierd%!lą od zarządzania państwem

Mam wrażenie, że przypadkiem wymsknęło ci się więcej niż chciałeś.
Panie Universal, widział pan z czym przyszli obrońcy kościoła(czy coś tam)?

Nie jestem panem, jestem synem proletariatu :suchar: Jeśli bronili kościoła/Kościoła to z czym innym mieli przyjść? :suchar:
Dlatego, bo sądzą że aborcja to dzieło Szatana itp.

Nie. Sądzą, że aborcja to zabójstwo, zabójstwo to grzech, a za grzeszników trzeba się modlić.
To jest efekt prania mózgu.

Image
Równie dobrze mogę stwierdzić, że sam masz wyprany mózg, bo to co piszesz czytuję w mocno lewicujących periodykach, którym sens i logika są równie obce co mi zdrowe żywienie i biegi maratońskie.
To nie jest pranie mózgu, tylko obrona doktryny Kościoła. Ja mam w dupie, czy na ulicy ktoś stoi z różańcem, czy z wieszakiem do ubrań, bo a) w niczym mi nie szkodzą, b) nie mam wpływu na żadną ze stron.
PIS doskonale zapewnił sobie wsparcie ludności, a za 500 zł kupili dodatkowych Polaków

Czym? 500+? Ile tym zyskali? Twardy elektorat nie jest większy niż parę lat temu - wygrali wybory tylko przez masową niechęć do PO i tracą to w kiepskim stylu.
Nie lepiej było stworzyć nowe zakłady pracy?

Niech trzymają ręce z daleka od nowych zakładów pracy. I oni, i wszystkie inne rządy.
PS. W TVP prośba o wypowiedzenie się pani dudy została nazwana brutalnym atakiem. :-/

"Prośba", jasne. Cokolwiek by nie zrobiła, byłoby źle. Dudadełowa robi dobrze, nie biorąc udziału w tej gównoburzy, opcja na której najmniej cierpi, bo też i cierpieć nie ma o co.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 11 Kwi 2016, 09:06

1. Piszę pan z szacunku, gdyż jestem od pana młodszy i tak mnie uczono.
2. Jeżeli chodzi o obrońców, to źle się wypowiedziałem. Chodziło mi o to, iż kontrmanifestacja przeciwko antyaborcji przyniosła różańce.
3. Mogę mieć wyprany mózg, bo co niedzielę słyszę iż chodzenie w niedzielę do sklepu jest grzechem śmiertelnym, a Gender to ideologia Szatana. :E
4. Nie chodziło mi o twardy elektorat, tylko o zwykłych ludzi o rożnych poglądach.
5. Może pan sądzić że mam głupie poglądy, bo mamy wolność słowa.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez trolololo w 11 Kwi 2016, 09:56

3. Mogę mieć wyprany mózg, bo co niedzielę słyszę iż chodzenie w niedzielę do sklepu jest grzechem śmiertelnym, a Gender to ideologia Szatana.

Współczuje księdza, na forumie jest temat o duchowieństwie, sam go założyłem.
4. Nie chodziło mi o twardy elektorat, tylko o zwykłych ludzi o rożnych poglądach.

Różni ludzie o różnych poglądach głosują na różne partie. Problemem demokracji jest to, że może głosować KAŻDY, nawet ten co nie ma pojęcia o czym mówią. Chociaż o lepszy ustrój trudno, ale do władzy dochodzą ludzie pokroju Jarosława, co zasłaniają się wiarą, i tradycją, a pierwsze co robią to łamią konstytucje.
Swoją drogą, jestem ciekawy skąd PIS miał taki wynik, jak nikt ci nie powie że na niego głosował. :P
5. Może pan sądzić że mam głupie poglądy, bo mamy wolność słowa.
I dobrze, jest to bardzo cenny przywilej.
2. Jeżeli chodzi o obrońców, to źle się wypowiedziałem. Chodziło mi o to, iż kontrmanifestacja przeciwko antyaborcji przyniosła różańce.
Czegoś tu nie rozumiem, przynieśli różańce by manifestować przeciwko ustawie zakazującej aborcji?
Ja to se zresztą mogę pisać o polityce, szczególnie że jestem gimbusem bez prawa do czegokolwiek w tej kwestii (no, mogę wyrazić swoją niechęć, bądź poparcie do czegoś)
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 119

Postprzez Universal w 11 Kwi 2016, 10:17

Ok, skoro podpunktami to podpunktami, sam w sumie lubię tę formę konwersacji :E

1. To jest internet, to jest forum, różnica jest stosunkowo niewielka - różnica między mną a wieloma innymi użytnikami jest większa, i jakoś nie piszę "per pan(i)". Niech to sobie świadczy o czymkolwiek, nawet o moim chamstwie :E A ja jestem nieprzywykły do tej formy. Ok, gdybym pisał do Miodka, to napiszę mu "panie profesorze", ale to zdecydowanie częściej spotykane przy zwracaniu się do osób sporo starszych (nie siedem lat), znanych osób (anon mówiący np. "Andrzejku" do Grabowskiego - aktora - jest żenujący) itp. itd.

2. No ok. Mnie te różańce też mogą śmieszyć, bo "na strzelaninę nie przychodzi się z nożem", ale stwierdzenie, że "aborcja to szatan" to zbyt duże uproszczenie. Są debile, którzy myślą tak wprost, ale jednak większość z nich debilami nie jest. Nie, nie mam na ten temat statystyk. A i statystyki bez metadanych są dla mnie niewiele warte.

3. Nie w tym rzecz. Zmień kościół, idź do innego, jeśli chcesz chodzić na msze. Mnie nie interesuje tak naprawdę żadna forma obrządku, więc nawet u gloryfikowanych dominikanów nie zagrzałbym miejsca. Ale czasem bywam w kościele w parafii obok - nie słyszę, że "gender to ideologia szatana", chyba że jest czytany jakiś list którejś z kongregacji czy episkopatu. Puszczam koło ucha, nie rozciągam tego na wszystkich księży. Miałem do czynienia z kilkoma - jedni byli świetnymi gospodarzami, jedni alkoholikami, jedni mieli doskonałe i jednocześnie zwięzłe kazania, inni charczeli śpiewając. Jedni, drudzy, trzeci, czwarci - grup jest dość dużo i twierdzenie, że "Kościół mówi że" można traktować tylko jako uogólnienie lekko zakłamujące rzeczywistość, wystarczające jedynie na pogawędkę przy piwie, a i to nie bardzo. Kościół ma sporo frakcji, weźmy choćby Bonieckiego i Oko, a niedawno zmarłego Kaczkowskiego - różnica kolosalna. Tak jak zresztą i mnóstwo innych rzeczy na świecie. I do tego właśnie się dopie*dalam, do spłaszczania zjawiska. Podobnie, dla kontrastu, jak do nazywania wszystkiego "lewactwem" albo "faszyzmem", co mnie w równym stopniu żenuje i zniechęca do rzucającymi takimi hasełkami. Kiedyś mówiło się o "moherowych beretach" i środowisko PO-wskie propagowało akcję "zabierz babci dowód, bo zagłosuje na PiS". Moja babcia PiSu nienawidzi, zawsze głosowała na PZPR i SLD i już ch*j stereotyp strzela. Nie znaczy to, że jestem absolutnie przeciwny stereotypom - ich się nie da uniknąć, rzecz w tym, by mieć ich szeroką paletę.

4. Ci zwykli ludzie w dużej mierze głosowali przeciw PO. 500+ na pewno miało jakiś wpływ, ale żadna kiełbasa wyborcza nie smakuje zbyt długo. Następnym razem "ktoś" zaoferuje więcej i sympatie się zmienią.

5. Dzięki za pozwolenie. Na wolności słowa najwięcej korzystają populiści i wszyscy ci, którzy nie mają nic ważnego do powiedzenia. Wtedy można się podeprzeć odpowiednim paragrafem i rzucić mdłą gadkę o ww. "wolności". Z której najczęściej nic nie wynika poza biciem piany.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez agata w 11 Kwi 2016, 12:14

meJKu napisał(a):
Universal napisał(a):To nie jest kwestia duszy. Z zarodka człowieka nie urodzi się świnia ani dętka, tylko człowiek.

Dokładnie, żeby to był człowiek musi się urodzić. Temat można zamknąć, pozdrawiam.

Życie człowieka zaczyna się w chwili poczęcia, a nie narodzin. Zarówno wtedy, jak i kilka tygodni/miesięcy/lat później, to ciągle ten sam człowiek, tylko w innej fazie rozwoju. Żeby to wiedzieć wystarczy podstawowa wiedza na temat biologii.

PRZEMEK ŁOWCA napisał(a):Chodziło mi o to, iż duchowni nie powinni zajmować się sprawami medycznymi, gdyż nic o tym nie wiedzą.

Ale to nie jest czysto medyczny problem; ciąża to nie choroba. Masa lekarzy przyznaje, że aborcja nie jest rozwiązaniem. W przypadku chorych matek to nie ciąża jest zagrożeniem ich życia, tylko choroba, której leczenie może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Dzieci w takich przypadkach często są zabijane "na wszelki wypadek", bo może zaistnieć podejrzenie choroby (które niekoniecznie musi okazać się faktem).
Polecam też zapoznać się z opiniami psychologów - zabicie własnego dziecka często zostawia po sobie jeszcze większą traumę niż np. gwałt w wyniku którego zostało ono poczęte. Świadomość bycia matką zabitego dziecka potrafi w psychice narobić wiele problemów.

A co by nie odejść od tematu - to tak jak Uni zdążył zauważyć: to nie PiS odpowiada za ten projekt ustawy, tylko Fundacja Pro-Prawo do Życia, która w żadnym wypadku nie jest upolityczniona. Posłom opowiadającym się za zabijaniem dzieci 'obrywa się' po równo, niezależnie od tego czy są z lewej czy prawej strony.
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image

Za ten post agata otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive trolololo.
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Kozaki: 131

Postprzez meJKu w 11 Kwi 2016, 16:25

agata napisał(a):Życie człowieka zaczyna się w chwili poczęcia, a nie narodzin. Zarówno wtedy, jak i kilka tygodni/miesięcy/lat później, to ciągle ten sam człowiek, tylko w innej fazie rozwoju. Żeby to wiedzieć wystarczy podstawowa wiedza na temat biologii.

Oczywiście, a każde nasiono to drzewo.

agata napisał(a):Masa lekarzy przyznaje, że aborcja nie jest rozwiązaniem.

A jak trafisz na takiego, który zasugeruje przerwanie ciąży i wielu innych to potwierdzi, to co mu powiesz? Że masa lekarzy bla bla bla?
agata napisał(a):W przypadku chorych matek to nie ciąża jest zagrożeniem ich życia, tylko choroba

......
agata napisał(a):Dzieci w takich przypadkach często są zabijane "na wszelki wypadek", bo może zaistnieć podejrzenie choroby (które niekoniecznie musi okazać się faktem).

Może. Jeżeli istnieje realne i stwierdzone ryzyko zagrożenia życia matki lub nieuleczalnej choroby dziecka to nie widzę przeciwwskazań do aborcji. Nigdy nie byłem zwolennikiem całkowitego przyzwolenia na nią.
agata napisał(a):Polecam też zapoznać się z opiniami psychologów - zabicie własnego dziecka często zostawia po sobie jeszcze większą traumę niż np. gwałt w wyniku którego zostało ono poczęte. Świadomość bycia matką zabitego dziecka potrafi w psychice narobić wiele problemów.

Polecam decydowanie zostawić człowiekowi i przestać to robić za kogoś.

Za ten post meJKu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Najemnik.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Kwi 2026, 18:11
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim