Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez von Carstein w 14 Cze 2009, 17:53

Eeee... mam wrażenie, że odwracasz teraz kota ogonem...
Pokazywałęm, że raczej nie było by czasu na takie "zabawy" z DNA i klonowaniem...
Bronilibyśmy się tak jak umiemy - wątpie, żeby ludzie potulnie czekali w domach na rzez...
Jakby napadli na nas obcy mniej zaawansowani technologicznie to tyż kicha... 10 mld. ufoków... Na "produkcje" klonów potrzebaby czasu. Klon musi dorosanąć (nawet gdyby to jakoś przyspieszyć, to wątpie, żebyśmy się w rok wyrobili), przeszkolić itd. Kosmici mieli by czynnik zaskoczenia, podejrzewam, że mieliby też jakiś tam wywiad na temat naszej planety (czyt. wiedzieliby gdzie są strategiczne punkty i na ich opanowaniu/ zniszczeniu by się skupili... chaos i anarchia by zapanowaly...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez STA1KERpl w 14 Cze 2009, 17:59

A tu nagle w 2032 PYNK! Ludzkośc odkrywa coś, dzięki czemu klonowanie trwa tyle, co odgrzanie obiadu w mikrofalówce. I klony jadą przed się. Czy to nie jest możliwe? Ależ jest. Więc klonowanie może się zdazyć. A czy jest dobre? A czemu nie?
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Dołączenie: 15 Kwi 2009, 20:51
Ostatnio był: 25 Maj 2022, 16:45
Miejscowość: The port Royal
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 13

Postprzez von Carstein w 14 Cze 2009, 18:47

A w 2034 jeb*t! Niejaki Leonardo Mateoo przejmuje władze na świecie. "Ktoś" zaprogramował klony na bezgraniczną lojalność dla tego pana. Ludzkość z utęsknieniem zaczyna wspominać "złote czasy" panowania Stalina i Hitlera...

W przypadku inwazjii - HURA! Wyprodukowaliśmy 15 mld klonów! Teraz to wszystko wyślemy na obcych... zaraz? A jak ich wykarmimy? A w co ich uzbroimy? E tam... po co się martwić. Da się im kija w łape i huiza na obcych.

Może zmienimy temat?
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Terminus w 14 Cze 2009, 19:24

Na dziwne pustkowia zeszła ta dyskusja moim skromnym zdaniem.
Ja mam tylko takie pytanie: po co te "klony"? Mało to miliardów [zwłaszcza Chińczyków i Hindusów] ludzi? Łatwiej ich uzbroić, niż wydawać kasę na "klonowanie". I tu się zgadzam z LM. Ekonomika wojny się kłania...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez STA1KERpl w 14 Cze 2009, 21:15

Oooo właśnie... Pieniądze... Jakże świat byłby piękniejszy, gdyby nie wymyślono kasy... Pomyślcie- ograniczenia typu "leci kometa, ale nie ma kasy, zeby ja stracic, wiec zginie jakieś 100mnl. ludzi". Czy to nie głupota z tymi pieniędzmi? A to było pytanie retoryczne. A teraz na życzenie 2 ważnych (dla mnie) osobistości zmieniamy temata. Zawsze mnie ciekawił, co by było, gdyby człowiek wymarł... Ale nie teraz- jakieś 2 mln. lat temu. A w ogóle możemy być pewni, że to było włąśnie wtedy... Może człowiek naprawde nie umie liczyć tak dużych ilości czasu...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez Terminus w 14 Cze 2009, 22:05

Gdyby nie wymyślono pieniędzy, nie byłoby rozwoju cywilizacji. Bo po co walczyć, wymyślać broń, tworzyć nowe religie? 99% naszej działalności jest nakierunkowane na pozyskanie pieniędzy. Po to prowadzi się badania, po to pisze programy, wymyśla wynalazki, zakłada sekty, aby na nich zarobić...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez cmlPL w 14 Cze 2009, 22:26

Przenieśmy się do PołudniowoAmerykańskiej dżungli - zabic tylko ludzi i tyle właśnie by było gdyby nie było człowieka od 2 mln lat.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Postprzez Microtus w 14 Cze 2009, 22:54

Zgadzam sie z Terminusem ta dyskusja jest tak jałowa, że w zasadzie nie ma co czytać.
Bo też mogę napisać: "a jakby pojawił sie Bóg i powiedział: kurde panowie gasimy światło i finał!" - to co?

Wrócę jednak do tego o co pytał stalker. Że mózg sterował DNA. Gówno prawda i nie ma takiej opcji.
Bakterie mają mózg? organizmy wielokomórkowe mają? jamochłony mają? rośliny mają? A jednak ewoluowały i to tylko i wyłącznie dzięki DNA. Całe Twe teorie o kontrolowanej ewolucji nie mają w tym momencie sensu.

Sztuczna inteligencja niestety ma tez spora wadę o której nie pomyśleliście. Może się uczyć do pewnej granicy (moc obliczeniowa itp.) Odcinając ja od tzw. dłoni czyli jeśli mogła by tylko myśleć a nie mogła by wykonywać nic by nie zadziałała. I o ile mogła by się dużo nauczyć to w pewnym momencie przestała by się rozwijać z ograniczeń sprzętowych. Dużo jest fantastyki naukowej na ten temat wystarczyło by poczytać warianty klasyków.

Prowadzenie takiej dyskusji nie ma sensu. Stalker skacze z tematu na temat i wymyśla coraz bardziej nieprawdopodobne warianty. Może skup się i napisz książkę lub opowiadanie podpisz jako dzieło fantastyki naukowej ale przestrzegam, coby takie rzeczy pisać trza mieć spora wiedzę ogólna a wiele jeszcze przed Tobą.

EDIT: 666 the number of the beast :)

Ty szatanie
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez von Carstein w 15 Cze 2009, 10:58

Niestety Sta1kerze - Microtus i Terminus mają rację. Cieszę się, że Microtus miał "jaja" (znaczy odwagę) wypowiedzieć głośno opinię ogółu. To się robi coraz bardziej dziwaczne, że nawet ja nie wytrzymuje - mój poprzedni post to była całkowita drwina. Dajesz coraz bardziej szalone pomysły, tezy, na które nie ma sensu rozmawiać (a raczej pisać) - bo to wymysły są - więc mało kto odpowiada, oprócz mojej osoby (ktoś musi...).

Hmm... ja się tylko boję, że kiedyś - w przypadku AI - obudzimy się z ręką w nocniku. A tego bym nie chciał...
Mówisz, że AI jest ograniczona możliwościami sprzętowymi... ale tachnika cały czas idzie niemiłosiernie doprzodu. Porównaj wiek XVIII i XXI - jaki skok zrobiliśmy. BA! Porównaj początek lat 90' do terazniejszych... Boje się, że kiedyś komputery przerosną ludzi w "możliwościach".

Mówisz, że gdy się odetnie AI to rozmaite "ręce" to będzie dobrze... Kłopot w tym, że musimy najpierw wyczuć ten moment... Raczej, gdy powstanie AI to nie będzie zbyt agresywne... pózniej może spostrzeże "co i jak" i będzie kombinować po cichutku... a pózniej suprise! AI w sieci i kłopoty - przez sieć mogłaby sterować rozmaitymi maszynami itd., a nawet bronią! Silosy atomowe, eskadry myśliwców i innych maszyn które mają za ludzi nieść śmierć (Bo życie żołnierzyjest cenne! I się maszyny w razie czego nie sprzeciwią... Po to takie cudeńka teraz robimy).

To tylko moje obawy, którymi się z wami dziele... uprzedzam, że raczej nie czytałem literatury fachowej - to tylko moje domysły.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez STA1KERpl w 15 Cze 2009, 12:54

Niechaj głosem większości zapadnie ostatni puki co post w temacie- jesli SI dojdzie do takiego stopnia swego rozwoju, że nauczy się budować, ograniczenia sprzetowe nie będą istnieć. I powiadam raz jeszcze- nie bądźmy aż tak pewni swoich teorii, Microtusie, bo nie wiesz, jak w przyszłości co się zachowa. Jak maszyny, np. Dzieki wam za mile spedzone chwile, przynajmniej do 7 strony tematu^^.
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez Microtus w 15 Cze 2009, 13:50

I powiadam raz jeszcze- nie bądźmy aż tak pewni swoich teorii, Microtusie, bo nie wiesz, jak w przyszłości co się zachowa.

Teorie które wpisywałem zazwyczaj nie były moje a ogólnie uznane przez naukę. Tym się różnimy, że ja swoich nie wymyślam ;)

Nie do końca skumaliście o co mi chodzi. Generalnie niebezpieczeństwo z SI jest na tyle duże, że nikt nie dał by jej możliwości produkowania. Tj. byłby to komputer odcięty od wszystkiego w tym sieci i wszelkich urządzeń którymi mógłby sterować. Powiedzcie jak miałby się rozbudować?

Ciekawie do sprawy podeszli w jednej ze swych książek bracia Strugaccy. W „Dalekiej Tęczy” jedna z postaci wspomina stworzenie myślącego komputera. Opowiada, że naukowcy skonstruowali super komputer, umieścili go w bezpiecznym miejscu i uruchomili. Po czterech minutach od włączenia podjęto decyzję, żeby zamurować wszystkie wyjścia i wejścia prowadzące do tego budynku a sam budynek otoczyć zasiekami i drutem kolczastym a prąd definitywnie odłączyć. Będący świadkiem uruchomienia A.I. naukowiec powiedział do przyjaciela, który spytał co takiego się stało, że użyli takich drastycznych środków : „Leonidzie to było straszne!”

A jeżeli ktoś dałby temu komputerowi dostęp do sieci i technologii mogłoby być rzeczywiście nieciekawie.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez von Carstein w 15 Cze 2009, 20:34

Microtus napisał(a):Nie do końca skumaliście o co mi chodzi. Generalnie niebezpieczeństwo z SI jest na tyle duże, że nikt nie dał by jej możliwości produkowania. Tj. byłby to komputer odcięty od wszystkiego w tym sieci i wszelkich urządzeń którymi mógłby sterować. Powiedzcie jak miałby się rozbudować?

Ja skumałem i powiedziałęm swóją opinię. O rozbudowywaniu (samodzielnym) nic nie mówiłem. Bo czy jesteśmy pewni, że tak się stanie, że odetniemy AI od świata zewnętrznego? Raczej nie... Komuś zawsze coś może odbić.
Możemy zawsze założyć, że ludzie postąpili by tak jak mówiłeś - z wielką dozą ostrożności. Jednak po pewnym czasie patrzą "E! To wspaniałe odkrycie! Jakie porzyteczne. I do tego posłuszne swoim stwórcom! Nie zbuntuje się.) Take stwierdzenie mogłoby paść po wielu latach. Więc AI zaczyna być urzywane w innych sektorach itd. A pózniej to tylko modlić się nam pozostało, bo nie wiemy czy SI nie spróbuje zaprowadzić swojego porządku...

To są tylko takie moje obawy... Kto wie co kiedyś będzie... kto wie...

Microtus napisał(a):A jeżeli ktoś dałby temu komputerowi dostęp do sieci i technologii mogłoby być rzeczywiście nieciekawie.

I tymi słowami mojego zacnego poprzednika kończę tego posta.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości