[Pytanie] Dołączenie do Powinności?

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: [Pytanie] Dołączenie do Powinności?

Postprzez Bartek3000 w 25 Sie 2014, 23:51

a to ciekawe bo ja najpierw pogadałem z tymi sinami a kiedy dowiedziałem się że trzeba się wracać to ich zabiłem Lolz
Bartek3000
Kot

Dołączenie: 24 Sie 2014, 21:33
Ostatnio był: 13 Lut 2016, 21:35
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez ramirez12 w 26 Sie 2014, 18:05

na fabułę to na pewno nie rzutuje ponieważ grę ukończyłem kilka dni temu. Jedyny problem miałem z nie rozwiązanym zadaniem związanym z 2 dyskami CD dla woronina , ponieważ zgodziłem się przynieść "blask księżyca" wielesowi , ale nie ma to najmniejszego wpływu na ukończenie fabuły i nie rzutuje na inne zadania.
Awatar użytkownika
ramirez12
Stalker

Dołączenie: 30 Sty 2013, 22:59
Ostatnio był: 07 Gru 2018, 13:14
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 12

Postprzez siersciucho w 26 Sie 2014, 18:49

Nie wiem jak to zrobiłeś że wziąłeś jakieś zadanie od WIelesa, ale może do tego nie doszedłem jeszcze. Ja zrobiłem tak jak pisałem w poprzednim poście, rozwaliłem Sinów w Kordonie, później podczas wchodzenia do kopalni dostałem SMS że wkurzyłem Sinów i że muszę iść do Barmana aby poprawić reputacje lub iść do Woronina aby dołączyć do Powinności. Tak więc poszedłem do tego drugiego i bez problemu dołączyłem. Zadanie na wejście do kopalni się ładnie anulowało. Nie mam żadnych odniesień do poprzednich patchy bo tylko w tym dołączyłem do Powinności, ale skoro mówisz że bez problemu grę skończyłeś to fajnie że w końcu można przejść LA na dwa sposoby.
Awatar użytkownika
siersciucho
Stalker

Dołączenie: 20 Lip 2014, 15:11
Ostatnio był: 22 Lis 2015, 13:25
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 14

Postprzez ramirez12 w 26 Sie 2014, 20:05

można to pewne , ale dołączenie do powinności nic nie zmienia w fabule oprócz kilku nie obowiązkowych zadań. A co do mojego dołączenia do powinności to nie było tak jak opisałeś :
1 po pierwszej rozmowie z Woroninem miałem opcje dialogową o możliwości dołączenia do powinności.
2 wybrałem opcje że nie mam na tyle kasy i generał dał mi zadanie żeby zanieść zaopatrzenie do oddziału powinności w fabryce rostok , tak też uczyniłem.
3 w między czasie byłem w trakcie zadania dla Wielesa co by mu te dokumenty z laboratorium w rostoku przynieść.
4 załatwiłem sprawę zaopatrzenia więc wróciłem do Woronina i zostałem członkiem powinności , przy okazji wziołem klucz do tego laboratorium od Pietrenki i udałem się do laboratorium po dokumenty i przy okazji wykończyć króla pijawek w tym samym miejscu dla Pietrenki.
5 po zrobieniu tych zadań poszedłem do Wielesa z papierami I TU WŁAŚNIE POJAWIŁ SIĘ PROBLEM !!! Grzech był w czerwonych barwach i zaczoł do mnie strzelać. wybiłem wszystkich oprócz Wielesa i dzięki fortelowi zaszedłem dziada od tyłu i udało mi się z nim zagadać (mimo że był jako wróg) ten zaliczył zadanie a ja niepotrzebnie podczas rozmowy wziąłem od niego zadanie żeby dostarczyć mu artefakt "blask księżyca"
6 kolo dostał artefakt (też dzięki podejścia go sposobem od tyłu) i pojawiło mi się na liście zadań takie coś
:

Image

7 generał nie miał opcji dialogowej na zdanie mu tego zadania , ale nie wpłyneło to już na nic więcej aż do końca gry.
Awatar użytkownika
ramirez12
Stalker

Postprzez siersciucho w 26 Sie 2014, 22:30

To zadanie z dyskami to faktycznie dziwne, ale przez takie kombinowania jak z Wielesem to się mogą cuda dziać.

Co do Sinów to musiałeś zapewne wejść bezpiecznie do kopalni i wziąć zadanie od Wielesa, a dopiero później w jakiś sposób ich wkurzyć. Zapewne musiało to odblokować dialog od Woronina o przyłączenie do Powinności, lecz to nie spowodowało anulowania zadań od WIelesa. I powstał misz-masz.

Piszesz też o pierwszej rozmowie z Woroninem, kiedy ona miała miejsce? Testowałem wczoraj rozmowę z Woroninem zaraz po wejściu na teren Baru na 3 patchach: na 1.30013 oraz 1.3002 od razu miałem dialog na dołączenie, na 1.3003 oczywiście cisza.
Awatar użytkownika
siersciucho
Stalker

Postprzez ramirez12 w 28 Sie 2014, 19:38

Faktycznie trochę u mnie się to wszystko pogmatwało , a tak się robi jak się kombinuje zamiast przechodzić zadanie po zadaniu bez dziwnych uproszczeń :E Co do wstąpienia do powinności to dialog na ten temat u Woronina pojawił mi się po pierwszej rozmowie z Barmanem i Pietrenkom nie wiem naprawdę czemu , skoro wszyscy piszą że jest to jakiś problem na tym patchu (1.30003) u mnie nie było więc nie wzbudziło to mojej uwagi. A sinów wkurzyłem tym że do powinności się zaciągnąłem i od tej pory byli wrogo do mnie nastawieni.
Awatar użytkownika
ramirez12
Stalker

Postprzez siersciucho w 28 Sie 2014, 21:14

Jak czytam opowieści ludzi o problemach z kolejnością wykonywania misji to nigdy nie ma podobnej, zawsze są jakieś dziwne przekombinowania. Ja ledwo co dołączyłem do Powinności i już natrafiłem na komplikacje. Poszedłem do fabryki Rostok wykonać misje dla Powinności zostawiając na później wizytę w lab-18. Potem gdy odwiedziłem x-18 i wróciłem do Pietrenki oddać papiery to przywitał mnie atak Sina na bar. Niby nic, potem ładnie dialogi na oddanie dokumentów są, tyle że potem brakuje questu związanego z atakiem i zostajemy tylko z zadaniem na Zabicie Striełoka. Wiedziałem co teraz trzeba było robić więc problemu nie było, ale dla kogoś kto gra w LA pierwszy raz to może być trudny orzech do zgryzienia.

Wisienkę na torcie dołożyło zadanie na pomoc Powinności na terenie Placu Budowy, niby wszystko ok, zaliczone, ale dialogu u Woronina nie uświadczę. Eh, daję sobie trochę odpocząć od LA.
Awatar użytkownika
siersciucho
Stalker

Postprzez ramirez12 w 29 Sie 2014, 16:53

Też właśnie odpoczywam od LA przynajmniej aż do kolejnego patcha lub jakiegoś dobrego fixa czy moda. Mam jeszcze pewne pytanie , jak uzyskać zadanie na znalezienie tych przeklętych dysków CD dla Woronina (poprzedzone wystrzelaniem wszystkich sinów w kopalni) bo jak grałem pierwszy raz w LA na pierwszym patchu to miałem to zadanie ale nie wiem z kąt i od kogo a w 2 i 3 już go nie miałem???
Awatar użytkownika
ramirez12
Stalker

Postprzez siersciucho w 31 Sie 2014, 17:24

Grzebiąc po forum GSC można znaleźć podobne pytanie, te zadania chyba zostały zablokowane. Ale sam to jeszcze przetestuję za niedługo to dam znać bo wreszcie udało mi się pociągnąć fabułę dalej. Problem opisałem trochę wyżej w tym temacie, a mianowicie brak dialogu u Woronina pomimo zaliczenia misji uratowania dwóch Powinnościowców z rąk dwóch bureropodobnych mutantów. Rozwiązanie jak zwykle było "banalne". Otóż jeden z tych kolesi po podaniu im apteczek ma krótki dialog o podziękowaniu nam, i to po tym jak już mamy info o możliwosci zdania raportu u Woronina, ja zawsze po zaliczeniu zadania od razu biegłem do niego i stąd brak tego diabelnego dialogu. Eh.. kocham LA. Teraz z kolei latam za złotą rybką dla informatora, mama nadzieję że w końcu zaatakuje tych Sinów.

EDIT:
No to dużo rzeczy się właśnie wyjaśniło, znudziło mi się szukanie owej rybki dla Informatora i postanowiłem potraktować go ołowiem (była nawet taka opcja dialogowa). Jak już owy Informator był sztywny dostałem SMS od Woronina o tym iż powinien on posiadać dyski z informacjami o Powinności. Informator ma jeden dysk, jak go zabierzemy to dostajemy info o tym żeby pogadać z kolesiem przy stróżówce obok przejścia do Baru. ten nas wysyła do wąwozu żeby spotkać się z oddziałem uderzeniowym. Idziemy tam, rozmawiamy, rozprawiamy się z Sinami, po czym dostajemy lakoniczne zadanie nie poprzedzone żadnym dialogiem na odnalezienie drugiego dysku którego lokalizacja jest zaznaczona zielonym kółkiem na mapie :facepalm: Po tym wszystkim udajemy się do Woronina, dostajemy ochrzan że nie postaraliśmy się podczas negocjacji, jak to teraz inni na nas będą patrzeć itd, ale cieszy się że odzyskaliśmy dyski. Dostajemy parę antyradów, 180 pestek 9x39 i jeszcze coś, już zapomniałem co, ale kompletnie nic nie wartego uwagi. Teraz najważniejsze, Woronin mówi że UWAGA naukowcy maja dla nas zadanie na Jantarze, czyli dopiero teraz wskakujemy na stare tory fabularne (w drugiej linii fabularnej to zadanie daje nam chyba Pietrenko, nawet pisałem w tym temacie o tym że to chyba bug że mi go nie dał po odniesieniu papierów z x-18, a tu widać wszystko było zaplanowane). Twój screen jest z przedmieść Prypeci więc nic dziwnego że skryptom się coś totalnie porąbało, jak teoretycznie w ogóle nie powinno Cię tam być jeszcze.

EDIT2:
Z tego co widzę to i tak "źle fabularnie" zrobiłem pewną rzecz, bo jeszcze przed samym dołączeniem do Powinności odwiedziłem lab x-18 (takie zadanie dostajemy zaraz po wejściu do kopalni i po ostrzegającym SMSie od Pietrenko). Bez zastanowienia poszedłem i wpisałem kod z pamięci do otwarcia drzwi x-18, a teoretycznie nie powinienem go znać bo nikt mi go nie dał. Kod ten dostajemy dopiero po odnalezieniu ostatniego dysku w Mrocznym Wąwozie, pojawia się nam on w PDA.
Awatar użytkownika
siersciucho
Stalker

Poprzednia

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości