"Rimejki" oldskulów

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Czy jesteś za "rimejkami" HD ?

Zdecydowanie Tak, ale tylko jeśl nie zostanie zminione nic poza grafiką
18
58%
Tak, łącznie z mechanizmami
10
32%
Nie
3
10%

Razem głosów : 31

Re: "Rimejki" oldskulów

Postprzez kis104 w 21 Mar 2012, 15:26

Soviet, tu własnie nie chodzi o tych którzy już te grę przeszli (czyli, że te rimejki są dla weteranów ktorzy już ukończyli dana prdukcję), tylko dla tych "nowych" których pierwotna wersja w jakich sposób odpychała.
Rimejki sa dla tych dla których ważniejsza jest grafika (80 % graczy podobno ... : p) ; )
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 21 Mar 2012, 16:16

Osobiście jestem przeciw robieniu rimejków starych gier - po pierwsze to zwyczajny skok na portfele, po drugie często taka gra traci gdzieś ten swój specyficzny klimat. Na przykład nie wyobrażam sobie zmienionej grafiki w Falloucie (1 czy 2) albo Arx Fatalis (pamięta to ktoś?)... Gra po prostu nie wygląda wtedy tak, jak wyglądać powinna - poza tym, pamiętajcie jedną rzecz. Fotorealistyczna grafika psuje się szybciej niż ciastko z kremem zostawione na 30-stopniowym upale...
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez impulse_101 w 21 Mar 2012, 16:40

Problem polega na tym ze stare gry robiły frajdę w swoich czasach i zmiana tekstur na HD nie spowoduje tego ze nagle zaczną spełniać współczesne standardy, oczywiście można na chwilkę włączyć ale to będzie tylko taka sentymentalna podroż do wspomnień kiedy te gry powodowały opad szczeny a na dłuższą metę to gra staje się bezcelowa. Po przejściu GTA4: Ballada o Tonym Gay'u postanowiłem odpalić GTA3 ...sorry ale to się nadaje co najwyżej na telefon, nie te czasy, nie ta epoka :E
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Dżuz w 21 Mar 2012, 18:07

Hmm, czy ja wiem. Weźmy choćby takiego mojego najulubieńszego Morrowinda :E

Mimo, że oryginał jest nieopisanie piękny ( :P ), to wyszło sporo modów poprawiających grafikę i gra przez to wcale nie straciła klimatu - przynajmniej w moich oczach. Oczywiście nie mówię o wszystkich modyfikacjach, tylko o niektórych, np. wyostrzających tekstury albo zaokrąglających modele postaci. Nie każdemu musi się to podobać, ale mnie nie przeszkadza. Z drugiej strony, gdyby ktoś mi wyskoczył z propozycją remake'u Morrowinda na skyrimowym silniku, to ukręciłbym jaja :P

Tak jak pisze @kis104, takie poprawki grafiki (zrobione z głową i niedotyczące fabuły) mogłyby zachęcić do gry nowych graczy, którzy jeszcze nie mieli kontaktu z pierwowzorem, a może i starych wyjadaczy. Tyle, że nie każda gra moim zdaniem nadawałaby się do jakichś większych zmian. Takiego "Icewind Dale" na przykład sobie nie wyobrażam jak miałby wyglądać po przeróbce, ale choćby "Giants: Obywatel Kabuto" już jestem w stanie zobaczyć przez pryzmat pewnych zmian. Ortodoksy mogom szczelać :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Szpagin w 21 Mar 2012, 19:13

Jestem na tak, o ile gra nie zostanie dostosowana do współczesnych standardów w kwestii gameplaya - wiadomo, wszystko dziś jest upraszczane. Bardzo chciałbym zobaczyć pierwszą część Half-Life, która korzysta z całej mocy silnika Source (w przeciwieństwie do HL: Source, w którym wprowadzono jedynie kosmetyczne zmiany), a także System Shocka 2, który jakoś nie chce działać mi na Win7.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Soma w 16 Kwi 2012, 18:45

SaS TrooP napisał(a):Dajcie mi RTCW w trybie coop [...]

Mod COOP jest WIP. http://www.moddb.com/mods/rtcw-classic-cooperative-campaign

I moje oczekiwane Rimejki.

- Pierwsza część MGS.
- MGS : Portable Ops z dodatkiem. (Portable Ops +)
"Forget the past, carry the future."

Soma
Wygnany z Zony

Dołączenie: 20 Maj 2011, 09:09
Ostatnio był: 07 Maj 2012, 19:51
Miejscowość: Baza FOXHOUND / Alaska
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez KOSHI w 16 Kwi 2012, 20:01

Wg. mnie nie ma sensu robić. Stare gry były fajne w wersji jakiej wyszły. Przechodzić je kolejny raz tyle, że ze zmienioną grafiką? Po co? Odgrzewany kotlet i wyciąganie forsy. A zmienianie zasad też nie zawsze wyszło im na dobre, zazwyczaj na gorzej niż na lepiej. Natomiast robić remake gry dla graczy co im gra nie podeszła to już nieporozumienie. Jak komuś gra nie pasowała to niech gra w inną, nie każdemu musi się podobać dany tytuł.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 04 Lut 2026, 18:13
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Poprzednia

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości