Total War

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Seria Total War

Postprzez von Carstein w 27 Kwi 2009, 16:55

Opis był bardzo laikoniczny, przedstawiał moje odczucia podczas bitwy.
Czy SS jest słuszny? Może dla ciebie. Dal mnie DLV jest królem! Ten wspaniały realizm. W SS łatwo się stać
bogatym, bitwy nie są zbyt trudne. A w DLV... ukryte opłaty, klęski żywiołowe itd. Tutaj trzeba płacić za utrzymanie wojska w polu! Gdy walczysz na terytorium wroga koszty które ponosisz są ogromne! A oblężenia... Tutaj szturmy muszą odbywać się B. szybko. Złoto jest cenniejsze od życia żołnierzy... Pomijam już fakt, że nie utrzymujesz kilku rozbuchanych armii (grając Cesarstwem Wschodnorzymskim), ale jedną, dwie elitarne - i gwarantuje ci, że odczujesz boleśnie utratę którejś z nich.

Mody do Rome - Tylko dwa. RTR i LOTR grałem przez chwilę. Nawet mi się podobało. Dopóki nie poznałem Europa Barbarorum. Coś pięknego! Historyczny wygląd jednostek, żołnierze mówią w swych ojczystych językach (rzymianie po łacinie itp.), koszty utrzymania armii, rozwój państwa, Nacje - Jest Epir! Dwie nacje w Galii! Po prostu miodzio. Nie ma lepszego moda do RTW!
Drugi mod, który podbił moje serce - Invasio Barbarorum - Flagellum Dei. Piękny poziom trudności i realizm! Co prawda trochę odbiega od EB (Wszyscy mówią po angielsku), ale satysfakcja gwarantowana. Rzym się wali, Hun u bram, wojny domowe w Cesarstwie, Persowie już nadchodzą, Goci wędrują po Płw. Apenińskim, ogromny deficyt CHAOS! Do tego historyczny, całkowicie odwzorowany wygląd jednostek. Tutaj naprawdę opłaca się stosować taktykę z epoki...
Polecam te obydwa mody. W EB w zagraj Seleukidami, a w IBFD Rzymianami. Poznasz smak rozrywki...
Ostatnio edytowany przez von Carstein, 28 Kwi 2009, 10:54, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez Tayli w 27 Kwi 2009, 18:54

Oooo... O cechach DLV nawet nie wiedziałem. Specjalnie nie interesowałem się tym modem. Kolega mi poleciał SS i bardzo mi się spodobał.
Co do modów do Rome. Również te mody kolega mi poleciał i również mi się bardzo spodobały. Jak tylko będe miał chwilkę czasu to sobie zainstaluje Rome i pogram w te mody i to samo z Medieval'em. Narazie stukam (albo raczej próbuję) grać w Stalker'a na modzie Supermod Pack. Mod niegłupi, ale trochę niestabilny.
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika.
Jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.
-----------------------------------------------------------
Awatar użytkownika
Tayli
Kot

Dołączenie: 26 Kwi 2009, 18:31
Ostatnio był: 26 Kwi 2010, 14:40
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez von Carstein w 23 Maj 2009, 13:53

Ostatno zauważyłem dwa, jakże ciekawe mody do MedievalaII
Zwą się:
Invasio Barbarorvm II - kontynuacja moda z "grupy trzymającej władzę na RTW" (I żaden cienki, klockowaty używając podobnych słów co moderator na forum TW, RS tego nie zmieni.)

Garść screenów

Trailer

Drugim, jakże ciekawym modem jest Third Age: Total War , czyli coś dla wielbicielów Tolkiena i śródziemia
Link do subfora o tym modzie

Patrzcie się i uczcie, jak można zrobić świetny filmik

Tutaj szybko i łatwo znajdziecie linki do tych modów

Przyznam się szczerze wam, że jeszcze tych dwóch modów nie testowałem... ale zrobię to niebawem i opiszę swe wrażenia.

AVE CEZAR! AVE TW!
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Powinnościowiec w 24 Maj 2009, 10:57

Ja mam problem z empire...kupiłem ta gre za ponad 100zł, ale nie mogę sobie pograć. :mad:
A mianowicie gdy udało mi się zainstalować ją to po uruchomieniu wyskakiwało tylko logo empire i wywalało do pulpitu(stery itp nie nie pomogł) więc postanowiłem zainstalowac tą grę jeszcze raz.
Tylko teraz jak próbuje ją zainstalować to wygląda na to że nie instaluje z płytki tylko ściąga z neta...o co chodzi?
Image
I am Little Jacob - Play Free Online Games
Awatar użytkownika
Powinnościowiec
Stalker

Dołączenie: 01 Lis 2008, 18:37
Ostatnio był: 26 Cze 2010, 20:21
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 1

Postprzez Freezen360 w 24 Maj 2009, 11:02

To pewnie wina naszego ukochanego Steam-a, również miałem taki problem z inną grą i musiałem cierpliwie czekać 6h -_-' aż ściągną się jakieś aktualizacje czy cuś i dopiero wtedy mogłem grać.
Freezen360
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 16:08
Ostatnio był: 27 Maj 2025, 15:37
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Postprzez Powinnościowiec w 24 Maj 2009, 11:41

Tylko ja kurde muszę czekać ponad 16h :/
Na początku pathe ściągały sie tylko 1h a teraz cała gra...
Image
I am Little Jacob - Play Free Online Games
Awatar użytkownika
Powinnościowiec
Stalker

Dołączenie: 01 Lis 2008, 18:37
Ostatnio był: 26 Cze 2010, 20:21
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45

Postprzez Sleszu w 02 Cze 2009, 02:25

Ooo, widzę, muszę w takim razie przyjrzeć się moddingowi Medievala, wygląda to to apetycznie(pomijając, że bez żadnych upiększeń widok Polski rozciągającej się od rosyjskich stepów po hiszpańskie ogrody pomarańczy jest sam w sobie satysfakcją :P). A co do steama, jak już tak oftopujecie, to dorzucę trzy grosze - zaopatrzyłem się w Red Orchestrę, chwila instalacji, kilka h ściągania jakiegoś crapu z serwera, pograłem w końcu, następnego dnia kilka h ściągania shitu, pograłem, kolejny dzień przynosi komunikat "gra jest aktualnie niedostępna, spróbuj później". Reinstal nie pomaga, a żal używać tego jako podstawki pod kufelek...
"Nie wchodzi się dwa razy w tę samą anomalię"
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2009, 03:13
Ostatnio był: 30 Lip 2022, 02:46
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Postprzez von Carstein w 05 Lip 2009, 00:26

No to ja mam parę słów...
Najpierw te mody... moja krótka opinia.

IB 2 jest po prostu świetny... tak powinien wyglądać romek... BA! Tak powinna wyglądać podstawka, która przy tym modzie (chociaż jest to jedynie beta) wypada strasznie słabo... zwłaszcza pod względem graficznym. Starożytność na silniku Medievala wygląda świetnie, niesamowicie realistycznie... super wielkie zróżnicowanie jednostek w oddziale... Dla przykładu... pamiętacie grupkę rycerzy z medka? Różne herby, hełmy.... i praktycznie tyle? A tu... coś niesamowitego! Popatrzcie na oddział comitatenses, auxila palatine... niby ten naród pod koniec historii był najlepiej uzbrojony... ale to nie znaczy, że jednolicie... popatrzcie... tarcze mają ten sam kształt, wielkość i wzory na tarczach... ale już odcienie ich nieco się różnią... nie każdy w oddziale ma hełm... nie każdy ma kolczugę (zresztą różnych typów). A i tak na tle innych oddziałów (w tym i rzymskich wyglądają świetnie)... a dla porównaniu tacy germanie (Swebowie)... bajeczny widok... każdy ma inne uzbrojenie w oddziale (miecz, toporek itd). Każdy ma inną barwę stroju, inny jego wygląd, różne wielkości i kształty tarcz... tak powinni wyglądać (i zapewne wyglądali) barbarzyńcy... Ośmielam się zauważyć, że ten mod, chociaż to na razie jest beta i dotyczy samych walk na terenie afryki, południowej Galii, Italii, Hiszpanii i Ilirii (a planowana jest cała mapa i wszystkie frakcje z tego okresu... mapa jest podobno ogromna) to i tak jest to dzieło (przynajmniej graficznie) lepszy od BI 2!

Pomijam już fakt, że animacje z medka świetnie wyglądają w czasach końca imperium....

Dalej... Mod TA... czyli mod o śródziemiu... graficznie jest dobrze... (może trochę zbyt bardzo przesadzili z barwą oddziałów danej frakcji... na tle IB2 wypadają nie najlepiej...) Muzyka świetna, chociaż i ją mogliby zróżnicować... Mod jest niestety duży... Ale może to i lepiej. Jest dość dużo frakcji... Elfy (wysokie i leśne), Orkowie z Mordoru, Gobliny z Morii, Krasnoludy (któż ich nie kocha...) Isengard, Haradmirowie, Esterlingowie, Gondor, Rohan... a także mniej znane (dla niektórych dziwne): Dale (jak ktoś czytał "Hobbita" to wie...) i Eriadorczycy (chyba tak się to pisze..) - czyli Shire, Bree, Fornost... broniony przez Dunedainów z północy, Hobbity i tamtejszą ludność... armia iście partyzancka... słaba w walce wręcz (no prawie), ale posiada świetnych łuczników... I da się nimi wygrywać!
Co do innych spraw... AI nieco poprawili (tylko nieco)...
Mod polecam każdemu fanowi trylogii...

Aha... jak ktoś chce grać w multi w Medka to proszę na PW pisać. Rzymianie z chęcią się z wami zmierzą... uprzedzam o możliwości wystąpienia lagów i gorąco zachęcam do gry... człowiek to nie sztuczne AI... satysfakcja z pokonania większa jest.

Mój nick - MarekKrassus.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Kebab w 05 Lip 2009, 07:50

Legat Martinus napisał(a):Drugim, jakże ciekawym modem jest Third Age: Total War , czyli coś dla wielbicielów Tolkiena i śródziemia
Link do subfora o tym modzie

Patrzcie się i uczcie, jak można zrobić świetny filmik

Tutaj szybko i łatwo znajdziecie linki do tych modów

Przyznam się szczerze wam, że jeszcze tych dwóch modów nie testowałem... ale zrobię to niebawem i opiszę swe wrażenia.

AVE CEZAR! AVE TW!

Ja gram w Third Age'a. Moim skromnym zdaniem to NAJLEPSZY MOD do Kingdomsa (nie licząc SS). Obecnie gram Mordorem, i przeszedłem długą kampanię Isengardem. Zresztą co do Eriadoru to się zgodzę z Legatem Martinusem. Po za tym Harad ma mumakile, których zabicie podczas bitwy to sukces, większy niż zabicie oddziału trolli,(jak by ktoś nie wiedział co to jest mumakil, które Mordor i Orkowie z Gór Mglistych mają w swoim "arsenale" trolle, które są niczym czołgi, zresztą podczas bitwy pojedyńczej(jak by ktoś nie wiedział mumakil to takie wielkie słonie co były w filmie Władca Pierścieni Powrót Króla oraz w książce o tym samym tytule). Nawet mając armię złożoną z najlepszych łuczników Elfów(mają najlepszych łuczników w modzie) przeciwko 3 odziałom trolli to tylko rozwaliłem 2 a potem to poniosłem takie straty, że oddziały zaczęły świrować, przez co przegrałem bitwę :( . Zresztą w tym modzie nie ma balansu. Ale w modzie są 3 kategorie jednostek. 1 to dostępna od początku- najsłabsze jednostki frakcji, 2- dostępna od 50 tury- średnie jednostki frakcjii i 3- około 100 tury- najlepsze jednoski(od tąd dostępne są trolle i mumakile). Zresztą warto wspomnieć o typie "taktyki" danej strony. U sił dobra są jednostki wytrzymałe i zadające duże obrażenia(oprócz Eriadoru), natomiast siły zła preferują wysyłanie masy orkowego ścierwa, no z wyjątkiem Rhunu , Haradu- ludzie oraz Isengardu- Uruk-Hai. Zresztą to moje krótkie streszczenie wszystkich frakcji

Gondor- dobra piechota, oprócz Swan Knightów słaba konnica
Rohan- Dobra konnica, słaba piechota
Dale- to mieszanka Gondoru i Rohanu
Krasnoludowie- najlepsza piechota, ale za to brak łuczników i jakiej kolwiek jednostki konnicy
Hight Elves- zaje*iści łucznicy, piechota tylko do obrony łuczników słaba konnica
Silvan Elves- to samo co wyżej
Eriador- tylko 2 dobre jednostki, a reszta leży i kwiczy
Mordor- mają trole bojowe(w armorach), trole, i mogą zalać wroga masą orków, lecz orkowie to tylko mięcho
Isengard- mają jednostki Uruk-Hai (mieszanka orków i ludzi) które są najlepszymi piechórami po stronie zła, nie
mają dobrej konnicy, tylko raczej cieńkich jeźdźców wilków
Orkowie z Gór Mglistych- to są raczej gobliny, które mają podobne siły jak Mordor,
Harad- średnia piechota, mają mumakile, słaba konnica
Rhun- Dobra konnica, niezła piechota, ale na starcie są słabo rozwinięci

Zresztą w TA generałowie i przywódcy (nie wszyscy) to osoby znane z trylogii filmowej P. Jacksona "Władca Pierścieni" np. przywudcą Mordoru jest Czarnoksiężnik z Angmaru, a rolę papieża zastępuje Sauron (którego można prosić o Mroczne Krucjaty)

A SS nie muszę opisywać, chyba każdy kto grał w Medievala, coś o nim słyszał
Powyższy post należy tylko do danego użytkownika i przedstawia jego myśli w danym momęcie i jakiekolwiek wykorzystywanie go przeciwko niemu, jest niezgodne z prawami autorskimi

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Kebab
Kot

Dołączenie: 03 Lip 2009, 20:24
Ostatnio był: 24 Sty 2010, 16:01
Miejscowość: Bar 100 radów, kuchnia Barmana
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 0

Postprzez von Carstein w 30 Lip 2009, 07:46

Każdy ma swoje zdanie... Może według ciebie Third age to najlepszy mod - dla mnie raczej nudny, nielicząc Eriardoru. Czekam na Warhammera: Total war. A SS przy DLV to moim skromnym zdaniem gówno przy porcelanowym dzbanuszku. Jeżeli ktoś chce tylko durnych bitew, to proszę o ściąganie. Jeżeli ktoś chce więcej - DLV. Zwłaszcza, że jednostki są tam lepiej odwzorowane - szczególnie pomijani przez wszystkich rzymianie.

A co do jednostek Eriardoru nie zgadzam się - wszystko od taktyki zależy. Jakoś tymi chłopami biłem wrogów.
Mi tam szkoda, że Sarumana jako dowódcy nie ma. A klimatem będzie lepszy Warhammer :D.

Grający w medievala głównie o SS słyszeli. DLV to hardcore. SS jest jak RTR, a DLV jak EB z RTW. Gdy po raz pierwszy zobaczyłem SS to mi się nawet podobało. Jednak niebawem spotkałem się z info o DLV. Z ciekawości pobrałem i zainstalowałem... a po chwili gry wywaliłem SS na zbity pysk.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez Raith w 09 Wrz 2009, 22:29

Nieco odbiegnę od tematu modów :D

Od paru dni (3?) gram w Rome: TW i mogę powiedzieć że jestem zachwycony.

Nie będę się bawił w opisywanie gry, powiem tylko, że dla każdego kto lubi wielkie bitwy lub ma jakieś zacięcie historyczne pozycja obowiązkowa. (Kurde, szkoda że nie grałem w to rok temu, miałbym 6 z historii...)

Moje ulubione kraje to oczywiście Rzym, (Ród Scypionów, w potyczce Senat) Armenia i Pont.

Grałem też przez internet i nawet wygrałem pierwszą bitwę. (nawet nie znacie tej satysfakcji!)

Chętnych do gry pisać na PW, będę dostępny w weekend.

ROMA IN VICTA!
There are too many assholes but there is not enough of bullets
Image
Image
Awatar użytkownika
Raith
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2009, 21:51
Ostatnio był: 07 Gru 2024, 18:42
Miejscowość: Centrum Zony
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez von Carstein w 21 Gru 2009, 17:52

Witam wszystkich, którzy zechcieli zajrzeć do tego tematu. Tyczy się on nowego, znakomitego moda, który akcja toczy się w świecie Warhammera.
- Mod wyjdzie pod Medka II z dodatkiem Kingdoms.
- w pierwszej "fali" mają powstać ~4 kampanie regionalne, potem o ile zapał nie ostygnie mod globalny
- wg. ostatnich wieści 1szy regionalny mod ma dotyczyć konfliktu na osi Empire vs. Chaos (Bretonia frakcją niegrywalną, VC wręcz przeciwnie, Kislev jak widać w intrze też jest opracowany Razz - info biorę z pamięci nie czepiajcie się jeśli się mylę)
- modele postaci zaczerpnięte z gry Mark of Chaos (PC)
- kilka "luźnych" tematów jakie się pojawiały starałem się poskładać w całość, min. Skaveni na razie nie będą grywalną frakcją, mod najprawdopodobniej będzie po rosyjsku Ekhm..., ok. tydzień temu md wszedł w faze "beta testów" (jeśli jakiś moder tu zajrzy to może w przybliżenu poda ile czasu mogą trwać testy regionalnego moda Razz)
Linki do trailerów z gry:
-Pierwszy
-Drugi
-Trzeci
-Czwarty
-Najnowszy

Intra:
-Ruskie
-Dla reszty Świata

Previevy nacji:
-Elfy
-Kislev
-Imperium
-Chaos
-Krasnoludy
-Orkowie
-Sylvania... czyli nacja nieumarłych z Wampirami na czele

http://www.moddb.com/mods/call-of-warhammer-total-war - Tutaj znajdziecie więcej informacji o modzie, screeny itp.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=154786&highlight=warhammer - TWC

Tyle uratowałem ze starego forum.

Osobiście uważam, że ma wielką szansę zmasakrować TA:TW. Animacje, modele, dzwięki zapowiadają się świetnie.

Premiera: 25 XII 2009!

Zachęcam do dyskusji na temat moda.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość